Ergenlik döneminden itibaren erkeklerin karşısına büyük bir sorun olarak çıkan sakal, ilerleyen zamanlarda seyrekliği ile sorun oluşturabilir. Estetik açıdan birçok erkek sakal çıkarma yöntemlerini deneyerek gür sakallara sahip olmak isteyebilir. Fakat gür sakala sahip olan kişiler, genelde sakallarının hızlı uzadığından şikayet eder. Hızlı uzayan ve gür olan sakallar sürekli tıraş olmayı gerektirir ve yanlış tıraş hatalara sebep olabilmektedir. Daha fazla bilgi almak için Whatsapp hattından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Birçok erkek, sakalın kendisinde rahatsız edici, garip ve kaşıntılı olduğu ilk birkaç hafta içinde sakalından vazgeçer. Sakal çıkarmak için sakal bakımı yapmak çok önemlidir. Bunun hakkında yazdığımız yazıya göz atmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca yüz nasıl yıkanır adlı yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.
1. Sakal Çıkarmayı Etkileyen Faktörler Neler?
- Genetik; Sakalınızın kalınlığı öncelikle genetiğiniz tarafından belirlenir . Babanız ve dedeniz kalın sakallara sahipse, muhtemelen siz de kalın bir sakal bırakabilirsiniz.
- Yaş; Erkeklerde genellikle 30 yaşına kadar yüzdeki kıllanma artar. 20’li yaşların başındaysanız veya gençseniz, yaşlandıkça sakalınızın gürleşmeye devam etmesi muhtemeldir.
- Düşük testosteron seviyeleri; Bazı durumlarda, düşük testosteron, zayıf sakal büyümesinin nedeni olabilir. Son derece düşük testosteron seviyelerine sahip kişilerin yüzünde neredeyse hiç tüy yoktur.
- Etnik köken; Irkınızın sakalınızın uzaması üzerinde etkisi olabilir. Akdeniz ülkelerinden gelen insanlar, diğer bölgelerdeki insanlara kıyasla gür sakal bırakabilme eğilimindedir.
2. Doğal Sakal Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?
Erkeklerin makyajı olarak kabul edilen sakal ergenlik döneminde görülmeye başlar ve 20 yaş döneminde belli bir sıklığa ulaşır. Genetik özelliklere göre her erkeğin sakalları aynı derecede sık olmayabilir. Bazen de sakal kıran gibi hastalıklar veya köselik söz konusu olabilir. Tıbbi bir hastalık söz konusu ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Burada sakallarını gürleştirmek isteyenler için bazı alternatif yöntemlerden bahsettik;
2.1. Sakal Bölgesine Sarımsak Sürmek
Sarımsak, pek çok faydasının yanı sıra tüy köklerini güçlendirmesi ve tüy sayısını çoğaltması ile de bilinir. Kadınların saç kalınlaştırma işlemlerinde de tavsiye edilebilir bir yöntemdir.
İyi sonuç almak için sarımsak sürülmeden önce seyrek de olsa var olan sakallar varsa jiletle alınmalıdır. Önce yüze buz sürülerek cildin gerginleşmesi sağlanmalıdır. Ardından ezilmiş bir diş sarımsak sakal bölgelerine sürülmelidir. 20-25 dakika beklendikten sonra yüz yıkanabilir. Haftada bir kez bu işlemin tekrarlanması önerilir. Sarımsağın kokusu rahatsızlık verebilir fakat en etkili yöntemlerden biridir.
2.2. Tarçın ve Limon Suyu ile Sakal Diplerini Uyarmak
2.3. Jiletle Sakalları Kesmek
Halk arasında yaygın olarak bilinen seyrek sakalların çıkmaya başladığı bölgeler jiletle yukarıdan aşağıya doğru tıraş edilebilir. Aşağıdan yukarıya doğru yapılan tıraş uygulamaları yanlış bir yöntemdir. Bu durumda cilt tahriş olabilir, sivilce ve yaralar oluşabilir ve kılların çıkış yönü bozulabilir. Sakalların gürleşmesine de pek katkı sağlamaz.
Yukarıdan aşağıya doğru jiletle tıraş edilmesi kıl köklerinin daha güçlenmesine ve kılların sayısının artmasını sağlar.
2.4.Badem Yağı Sürmek
3. Sakal Bakımı Nasıl Olmalı?
Sakal bakımının olması için öncelikle kişinin sakal yapısının belirlenmesi gerekmektedir. Sakal yapısı özellikle sakal çeşitleri söz konusu olduğunda uygulanacak bakım şekli de farklı hale gelecektir. Saç bakımında gerekli olan yolların izlenmesi nasılsa sakal bakımı da aynı şekilde olmalıdır.
Sakalların yıkanması, taranması ve düzenli olarak kısaltılması oldukça önemlidir. Sağlıklı bir sakal yapısı için gerekli olan bitkisel destek sağlanabilir. Özellikle sakalların düzenli olarak taranması ve kesilmesi gibi her banyoda şampuanlanması da önemlidir. Günlük kir ve alerjenleri saçlar gibi sakallar da çeker. Sakalların rutin bakım için hazır hale gelmesi bakım açısından oldukça önemli ve dikkat etmesi gereken bir husustur.
Dikkat !
Önemli not alanı