Cilt Bakım

Elde Deri Soyulması

Elde Deri Soyulması

 Deri soyulması (deskuamasyon), cildinizin dış tabakasının (epidermis) kaybı veya dökülmesidir. Derinin soyulması, cilde doğrudan hasar verilmesinden veya çok çeşitli hafif ila ciddi hastalıklar, rahatsızlıklar ve rahatsızlıklardan oluşabilir. Deri soyulması derinin küçük bir bölgesini veya tüm vücudu etkileyebilir ve tüm yaş gruplarında ve popülasyonlarda ortaya çıkabilir. Derinin soyulmasının olası nedenleri çok çeşitli olduğu için, altında yatan hastalığın, bozukluğun veya durumun doğru tespit edilmesi çok önemlidir. Daha detaylı bilgi almak için web sitemizden diğer yazılarımıza göz atabilir veya ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için bizimle Whatsapp hattı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

İçindekiler ;

Dikkat !

 Cildinizin soyulması, vücudunuz epidermis adı verilen cildinizin dış tabakasının bir kısmını döktüğünde ortaya çıkar. Soyulma veya pul pul dökülme işlemi, cildinizin bir tür hasardan kurtulma veya iyileşme yöntemidir. Hasar, çevresel unsurlardan, cilt koşullarından, alerjilerden, enfeksiyonlardan veya belirli hastalıklardan ve tedavilerden oluşabilir. Deri soyulması için tıbbi terim, deskuamasyondur.

1. Elde Deri Doyulması Neden Olur?

 İnsanlar ellerini yoğun bir şekilde kullanmakta ve güneşe, suya, tahriş edici maddelere ve alerjenlere maruz bırakmaktadır. Bu, cildin hasar görmesine ve ellerde soyulma durumuna neden olabilir. Ellerin soyulması birbirinden farklı nedenlerden ortaya çıkabilmektedir. Bazıları için soyulmanın sebebi kuru cilt iken bazıları için ise egzama ya da sedef gibi farklı hastalıklardır. Bu yazımızda ellerin soyulmasının nedenlerini ve önleme yöntemlerini sizler için derledik.

1.1. B Vitamini Eksikliği

 B vitamini eksikliği ellerde ve parmaklarda soyulmanın en sık karşılaşılan sebeplerinden birisidir. Niasin (B3) ve biotin (B7 vitamini) gibi B vitaminleri sağlıklı bir cilt için önem taşımaktadır. Bu nedenle ellerde ve parmaklarda soyulma sorunu yaşayan kişiler et, balık ve süt ürünleri gibi b vitamini içeren gıdaları bolca tüketmeli.

1.2. El Yıkama

 El yıkama, iyi hijyen için doğru bir uygulama olsa da, bir kişi ellerini çok sık yıkadığında ellerde soyulma durumu olabilir. Ayrıca sert sabunlar, aşırı sıcak su ile elini yıkayan insanların ellerinde cilt problemleri ortaya çıkabilir. El yıkama, elleri etkili bir şekilde dezenfekte etse de, cildi sağlıklı ve nemli tutan doğal yağları da yok eder. Elleri kurutup soyulmalarına neden olabilecek bir diğer uygulama da çok fazla el dezenfektanı kullanımı olmaktadır . El dezenfektanı, cildin kurumasına neden olan alkol bazlı bir formüle sahiptir ve ellerin soyulması sebeplerinden biridir.

1.3. Tahriş Edici Ve Kontakt Dermatit

 Tahriş edici veya alerjen vücutla temas ettiğinde, bağışıklık sistemi devreye girer ve iltihaplanma oluşturarak egzama semptomlarına sebep olur.  Alerjik kontakt dermatitin bazı yaygın sebepleri arasında zehirli sarmaşık, nikel ve lastik eldivenler bulunur. Alerjik kontakt dermatit kızarıklık, şişme ve kabarcıklar olarak meydana gelir. Kabarcıklar kırılırsa sertleşebilir ve cilt soyulabilir. Bazı kişilerin sabun, şampuan nemlendirici,  gibi kişisel hijyen ürünlerinde bulunan kokulara karşı hassasiyeti olabilir. Bu kimyasallara maruz kalmak ellerindeki derinin soyulmasına neden olabilir. Temizlik malzemelerindeki sert kimyasallar, maruz kaldıktan sonra cildin soyulmasına da neden olabilir. Herhangi bir kimyasalla cilt temasından kaçınmak için eldiven takmak her zaman doğru bir yöntem olacaktır.

1.4. Güneş yanığı

Güneşe uzun süre  maruz kalmak güneş yanığına sebep olabilir. Bu, eller de dahil olmak üzere vücudun güneşe maruz kalan herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Güneş yanığı iyileştikçe cilt soyulabilir. Soyulma, vücut hasarlı deriyi döktüğünde ve yeni bir üst tabaka oluşturduğunda meydana gelir.

2. Elde Deri Soyulması İçin Tedavi Yöntemleri

elde deri soyulması
Elde Deri Soyulması

Ellerde deri soyulması meydana geliyorsa ilk olarak doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmak tabi ki daha çok etkisini gösterecektir. Fakat bazı eski uygulanan tedaviler de hastalarda etkisini gösterebilir. Doktorunuza danışarak bu tedavileri uygulamanız mümkün.

  • Papatya bitkisinden yapılan çay, ellerde bulunan kaşıntıları azaltabilir. Elinizde bulunan kaşıntının olduğu yere çayı koyarak 15 dakika boyunca bekletebilirsiniz. Fakat papatya çayının çok sıcak olmamasına dikkat edin. Yoksa cildinizde daha fazla tahrişe sebep olabilir.
  • Ada çayı, sirke ve sefa bitkisi genellikle el mantarları enfeksiyonu için bire birdir. Kullanacağınız malzemeler ile kaşıntıyı ve mantar lezyonunu azaltacaktır.
  • Ellerde deri soyulması çok sık terleyenler de ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bazı bitkisel çaylar vücudunuz da terlemeyi azaltarak deri soyulmasını önleyebilir.
  • C vitamini açısından zengin sebze ve meyveler tüketmeye özen gösterin. Vücudunuza aldığınız bu besinler de oldukça etkilidir.
  • Zeytinyağı bilinen en etkili tedavi yöntemidir. Ellerinizde böyle bir rahatsızlık meydana geldiyse her gün zeytinyağı ile masaj yaparak bakımını yapabilir ve soyulmanın önüne geçebilirsiniz.
  • Herhangi bir kozmetik ürün kullanıyor iseniz elde deri soyulmasını arttırabilir .
  • Sarımsak ve sirkeden oluşan bir karışım yaparak el ve avuçlarınız için tedavi yöntemi uygulayabilirsiniz. beş diş kadar ezilmiş sarımsağı bir bardak sirke içerisine ekleyerek gün aşırı olmak üzere ellerinize sürebilirsiniz.
  • Nane maskesi, el ve avuçlarda meydana gelen deri dökülmelerine en iyi şekilde etki eden yöntemlerinden biridir. Bir kase yoğurdun içine bir kaşık nane ve yarım limon suyu eklenir. Elinize sürdükten sonra 10 dakika boyunca bekletilir.Bu tedavi eldeki deri soyulması için yardımcı olacaktır. Bu gibi durumları doktorunuza başvurarak destek alabilirsiniz.
  • Aloevera büyük bir çoğunluğu sudan oluşan aloevera, cildinizi temizleyen ve yumuşatan bir etkiye sahiptir. Ellerde deri soyulması rahatsızlığınız varsa ve alerjiniz yoksa aloevera sizin için doğal bir nemlendirici olabilir. Ayrıca iltihaplı durumlarda da şifalı bir çözümdür. Jeli cilde sürülerek durulanması gerekmektedir.
Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir