Vücut Bakım

Kasık Biti Belirtileri Nelerdir?

Kasık Biti Belirtileri Nelerdir?

 Baş ve bedende bulunan bitlere benzer şekilde kasık biti de düz, kanatsız ve parazit bir böcektir. Beslenmek ve hayatta  kalmak için kana ihtiyacı vardır. Kasık biti uçmaz veya zıplamaz, temel olarak insanların kasıklarında ve genital bölgelerinde bulunur. Ancak bazen bedenin tüylerle kaplı olan başka bölgelerine de geçebilir. Bıyık, sakal, koltuk altları ve kaşlarda da kendine yer edinebilir. Çocuklarda kaşlarda veya kirpiklerde bulunan kasık bitleri, cinsel istismarın varlığına da işaret edebildiğinden önemli bir bulgudur. Rahatsız edici olabilse de kasık bitinin herhangi bir hastalığı bulaştırdığı düşünülmüyor

 Daha detaylı bilgi almak için web sitemizden diğer yazılarımıza göz atabilir, ürünlerimizi inceleyebilir veya bizimle Whatsapp hattı üzerinden iletişime geçebilirsiniz. 

İçindekiler ;

Dikkat !

Yengeç olarak da adlandırılan kasık biti, cinsel organların yakınında kasık kıllarınızda yaşayan küçük böceklerdir. Cinsel ilişki gibi yakın temas yoluyla genital kasık biti kapabilirsiniz. Yengeçler yoğun kaşıntıya neden olabilir, ancak tedavi edilebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Kasık biti tedavisi genellikle bitleri yok etmek için özel şampuanlar veya kremler içerir. Eczanelerde satılan kasık biti ilaçlarına göz atmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Bit sorunu ile uğraşıyorsanız vücudunuz için en etkili bit ilaçlarını derlediğimiz yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

1. Kasık Biti Bulguları

 Kasık biti belirtileri nelerdir? sorusuna vereceğimiz cevap özellikle ilk istila sadece birkaç bit ve birkaç bit yumurtası içeriyorsa, kasık biti olması ve hiçbir semptom yaşamaması mümkündür. Semptomların başlaması için bit sirkelerinin yumurtadan çıkması dört hafta kadar sürebilir. Kasık biti istilası ile uğraşıyor olabileceğinize dair diğer bazı belirtiler şunlardır:

  • Görünür Bit Yumurtaları veya Bitler: Kasık biti bulgularından birtanesi, genital bölgede bit sirkeleri veya sürünen bitler görmektir. Bit yumurtaları, kasık kıllarında çıkarılması zor olan küçük, beyaz noktalar gibi görünebilir.
  • Kaşıntı: Kasık biti olan birçok kişi genital bölgedeki kaşıntı ile mücadele eder . Bu his, bitlerin daha aktif hale geldiği ve kana erişmek için kafalarını kasık kıl foliküllerinin içine gömdüğü gece daha da kötüleşebilir.
    Külotta Kan: İç çamaşırındaki küçük kan lekeleri, kasık bitinin mevcut olduğunu gösterebilir.
  • İltihap: Bazen kasık biti tükürüğündeki proteinlere karşı alerjik bir reaksiyon, kasık bölgesinin iltihaplanmasına ve hatta kurdeşen ve kabarcıkların oluşmasına neden olabilir. Bu, daha da yoğun kaşıntıya neden olabilir ve bu da daha sonra ikincil bir bakteriyel enfeksiyona neden olabilir. (Kaşıma ayrıca kasık bitlerinin yayılmasını da teşvik edebilir.)
  • Renk değişikliği: Uyluklarda, kalçalarda veya alt karında soluk mavimsi noktalar görünebilir.
  • Kaş Tahrişi: Küçük çocuklar kasık bitine maruz kaldıklarında, göz kapaklarında blefarit adı verilen tahriş veya enfeksiyon yaşayabilirler. 

2. Kasık biti Tanısı Nasıl Konur?

Kasık Biti Belirtileri
Kasık Biti Belirtileri Nelerdir?

Genellikle kasık bölgenizi iyice inceleyerek kendi kendinize teşhis koyabilirsiniz. Bir istiladan şüpheleniyorsanız ancak emin olmak için yeterince iyi göremiyorsanız, kasık biti aramak için bir büyüteç kullanabilirsiniz.

Bitler genellikle soluk gridir, ancak kanınızı içtikten sonra renkleri koyulaşabilir. Kasık kıllarınızda küçük, yengeç şekilli böceklerin hareket ettiğini görürseniz, muhtemelen bitler tarafından istila edilmişsinizdir. Bit yumurtaları istilanın başka bir göstergesidir. Yumurtalar küçük ve beyazdır ve genellikle kasık kıllarının veya diğer vücut kıllarının kökleri çevresinde bulunur.

Kasık biti için doktor hastanın hiakeyesini  dinleyip , klinik değerlendirme yapabilir. Kaşıntı olan bölgede derinin zedelenmesi olduğu görülebilir. Kıl köklerine tutunmuş sirke denilen bit yumurtaları görülebilir. Kıl köklerinde gömülü halde bitler bulunma olasılığı yüksektir.  Bunlar el merceği sayesinde rahatlıkla gözlemlenir. Bu şekilde kasık biti tanısı doğrulanır. Bit yumurtaları bir hafta içinde çatlayıp, yaklaşık olarak 8-10 gün içinde tam olgunluğa erişebilir. Bu yazımızda sizlere kasık biti belirtileri nelerdir? ve tanısı nasıl konur sorusunun cevaplarını aktarmaya çalıştık.

3. Kasık Biti İçin Ne zaman Doktora Görünülmeli?

 Cinsel temastan kasık biti kaptığınızı düşünüyorsanız, bit ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) için kontrol edilebilmesi için doktorunuzu veya cinsel sağlık kliniğini ziyaret etmelisiniz . Tedavi edilebilmesi için tüm cinsel temaslarınız bilgilendirilmelidir. Benzer şekilde, özellikle aynı yatağı paylaşıyorlarsa, evdeki veya ailedeki herkes kontrol edilmelidir.

 Bitler kirpiklerinizde değilse, bir eczacı size tedaviler hakkında tavsiyelerde bulunabilir. Ancak bir cinsel sağlık kliniğine veya bir hastaneye gitmek, aynı zamanda diğer cinsel hastalıklar için de test yapabileceğiniz anlamına gelir. Etkilenen bölgenin incelenmesi genellikle kasık bitlerinin kolayca teşhis edilmesini sağlar. Doktorunuz veya bir hemşire, soluk renkli yumurtaları veya bitlerin kendilerini aramak için büyüteç kullanabilir.

3.1. Kasık biti için hangi doktora gidilir?

 Kasık bitinden şüpheleniyorsanız, en kısa zamanda bir dermatoloji (cildiye) uzmanına görünmelisiniz. Doktorunuz bitleri ve yumurtalarını çıplak gözle görebilir veya gerekirse bir büyüteç kullanabilir. Kasık bitini mikroskop altında tespit ederse tanı kesindir. Dermatolog size istila durumunda hangi tedavinin mantıklı olduğunu da söyleyecektir.

4. Kasık Biti Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

 Kasık biti ile temas ettikten sonra herhangi bir semptom fark etmeniz 3 hafta kadar sürebilir. Onlara sahip biriyle yakın vücut teması yoluyla yayılırlar, en yaygın olarak görülen bulaşma yöntemi cinsel temastır. Bitler saçtan saça sürünür, ancak uçamaz veya zıplayamaz. Hayatta kalmak için insan kanına ihtiyaçları vardır, bu nedenle genellikle vücudu bir kişiden diğerine geçmek için bırakırlar. Kasık biti kıyafetleri, havluları ve yatak takımlarını paylaşmak yoluyla da yayılabilir. Kasık biti genellikle genital bölgede kasık kıllarında bulunur; ancak bazen bacaklar, koltuk altı, bıyık, sakal, kaş veya kirpiklerdeki kıllar gibi diğer kaba vücut kıllarında da bulunabilirler. Çocukların kaşlarında veya kirpiklerinde bulunan kasık biti, cinsel maruziyet veya istismarın bir işareti olabilir. Başta bulunan bitler genellikle kasık biti değil, baş bitidir. Hayvanlar kasık biti almaz veya yaymaz.

Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir