Cilt Bakım

Bebeklerde Uyuz Tedavisi

Bebeklerde Uyuz Tedavisi

 Uyuz hastanelerde sıklıkla kişilerin şikayette bulunduğu, uyuz salgını olarak adlandırılır. Uyuzdan bebeklerin kurtulması için belirli yöntemlerin, bu doğrultuda alınması gerekir. Daha fazla bilgi almak için uzmanlarımıza Whatsapp hattından danışabilirsiniz.

İçindekiler ;

Dikkat !

Kabuklu uyuz veya norveç uyuz olarak bilinen daha şiddetli form, genellikle bağışıklığı baskılanmış çocuklarda görülür. Bebeklerde uyuz hastalığı ne kadar sürer ve bebeklerin kullanabileceği en etkili uyuz ilaçları nelerdir? bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

1. Uyuz Nedir?

 Uyuz, böcek grubu içerisine giren ve mikroskop yardımıyla görülebilen bir canlıdır. Cilt rahatsızlığı oluşturan uyuz böceği, genel olarak hayvanlarda ve insanlarda görülür. Bilinenin aksine yalnızca hayvanlar için değil, insan vücudunda da birçok cilt hastalığının oluşmasına sebep sağlar. Uyuz böceği, insan vücuduna girdiği anda deri yüzeylerinde yaşamaya başlar. Cilt yüzeyinde deri kalıntıları ve ölü deri hücreleri ile beslenir ve yaşamaya başlarlar. Özellikle cilt rahatsızlığı olan kişiler için uyuz, tehdit edici bir böcektir.

2. Uyuz Belirtileri Nelerdir?

 Uyuz böceğinin insan vücuduna yerleşmesi ile birlikte, uyuz salgını oluşur. Uyuz salgını, bir cilt rahatsızlığıdır. Semptomlarını göstermesi için kuluçka süresi bulunur. Kuluçka süresi insan vücuduna yerleşip, beslenmesi ve üreyerek semptomlarının ortaya çıkmasındaki süreçtir. Uyuz belirtileri ise şu şekilde görülür;

  • Lokal bölge,
  • Parmak araları,
  • Genital bölgeler,
  • Koltuk altı,
  • Diz kapağı,
  • Avuç içi,
  • Bel bölgesi gibi alanlarda yoğun kaşıntı oluşturur.

 Bebeklerde ve çocuklarda sürekli olarak elleriyle yüzlerini oynadıkları için yanaklarında kaşıntı oluşması mümkün. Sıcak bir ortamda kaşıntı ve bunun gibi belirtilerde yaşanır. Uyuz belirtileri, kişilerin vücudunda küçük oyuntular oluşturarak da ortaya çıkabilir. Herhangi bir önlem alınmadığı takdirde vücudumuzdaki belirli bölgelerde sivilce izlerine benzer, küçük oyuntular oluşabilir. Bu da kaşıntı ile beraber yaraya dönüşür. Kesinlikle önceden bir tedavi alınması, ilerleyen cilt rahatsızlıklarının önlenmesi adına önemlidir.

3. Uyuz Tedavisi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

 Uyuz tedavisi, 7’den 70’e herkes de görülebilir. Bebeklerde de sıklıkla rastlanır. Bebekler sürekli olarak çevresinde gördüğü cisimleri dokunduğu için herhangi bir alanda uyuz böceğini, kendi vücuduna direkt olarak alabilir. Bebeklerde uyuz tedavisi, bir doktor kontrolü ile olabilir. Ya da doktor önerisi ile alacağınız kremler de uyuz olan bölgeye uygulanabilir. Uyuz tedavisi uyuz kremi, merhemi ya da solüsyonu ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. İlerlemiş uyuz hastalığının sahip olan kişiler, hap ile tedavi de olabilir. İlerleyen uyuz, vücudun belirli alanlarında oyukların oluşması anlamına gelir.

  • Uyuz tedavisi öncesinde, ev içerisindeki her bireyin eşyaları ayrı ayrı kullanmaları gerekir.
  • Özellikle havlu, çarşaf ve bunun gibi uyuz böceğinin yaşam alanı olabilecek ürünlerin, her bireyin kendisine ait olarak kullanması önerilir.
  • Böylelikle uyuz tedavisi süreci öncesinde önlem alınırsa, sonrasında tedaviyle kişilerin ilerleyen cilt hastalıklarının yakalanmaması adına önemlidir.

4. Uyuz Nasıl Bulaşır?

Bebeklerde Uyuz Tedavisi
Bebeklerde Uyuz Tedavisi
 Uyuz, temas yoluyla bulaşabilecek hastalıktır. Uyuz rahatsızlığı geçiren bir kişinin kullandığı havlu, elbise, çarşaf, battaniye ya da bunun gibi yüzeysel alanlar farklı bir kişinin temasında olduğu takdirde direkt olarak bulaşması mümkün. Uyuz hastalığı bir cilt rahatsızlığıdır. Cilt yoluyla saniyeler içerisinde, karşı taraftaki bireye bulaşır. Bu durumun önlenmesi için uyuz tedavisinde olan kişiyle, belirli bir süre görüşülmemesi gerekir. Ya da aynı evin içerisinde yaşayan diğer aile üyeleri, uyuz hastalığına yakalanan kişinin eşyalarını kullanmaması kesinlikle önerilir. Direkt olarak bulaştığı için karşı taraftaki kişi de daha etkili sonuç gösterir. Cildin hassas olması, uyuz hastalığının birçok deri hastalığı da beraberinde getirmesini sağlar. Bu durum riskli olduğu gibi istenmeyen sonuçlarda gösterebilir. Böyle bir etki ile karşılaşmamak için kesinlikle mesafeli olunması gerekir.

5. Bebeklerde Uyuz Hastalığı

 Bebeklerde uyuz hastalığı, genel anlamda yanaklarında görülür. Bebekler çevresindeki herhangi bir cismi alıp, yüzüne ya da ağzına götürebilir. Bu durum ebeveynin kontrolünde olduğu zaman anında önlenir. Ancak ebeveynin görmediği bir esnada bebek herhangi bir cisme dokunup, bunu da cildine temas ettirebilir. Burada da uyuz salgını yaşanması mümkün. Bebeklerde uyuz tedavisi uyuz kremi, uyuz losyonu gibi ürünlerle gerçekleşir.

  • Bebeğin yanak bölgesi
  • Ensesi
  • Dirsekleri
  • Ayak dirsekleri
  • Burnu
  • bel bölgesi, uyuz hastalığının görülebileceği alanlardır.

   Haftada bir ya da iki kez kesinlikle duş alındıktan sonra doğru kremlerle uyuz tedavisi kısa bir süreçte etkilerini gösterir. Düzenli bir kullanımda kremler kullanıldığı gibi ev içerisindeki çeşitli eşyalar da, kişisel olarak ayrıştırılmalı. Böylelikle diğer kişilere de aynı hastalık bulaşmaz.

6. Bebeği Uyuz Salgınından Koruma Yolları

 Bebeklerde uyuz tedavisi, yetişkinlere göre daha hassas bir şekilde ilerler. Yetişkinler kendi kremlerini, kaşıntı olan bölgelere sürüp gerekirse hap tedavisi de alabilir. Ancak kaşıntının nerede olduğunu bebekler söyleyemediği için ebeveynleri sürekli olarak bebeğin kaşıdığı alanı tespit edip, buraya bir işlem uygulamalıdır. Kaşıntının olmadığı alanlara krem sürülmesi, özellikle bebeklerin cildi için tahriş oluşturabilir. Ancak doğru yere tedavi uygulanırsa, kısa bir süreçte önlenmesi mümkün.

Bebeklerde uyuz tedavisi esnasında kişiye özel olarak kullanılan eşyalar, kesinlikle ortak kullanılmamalı.
Bebeğin yemek yediği  eşyaları, düzenli olarak dezenfekte edilmeli.
Aynı zamanda kıyafetleri de doğru deterjan ve doğru yıkamayla temizlenip, haftada bir ya da iki kez çocuğun duş alması önerilir.

7. Uyuz Kaşıntısı Bebeklerde Ne Kadar Sürede Geçer?

 Uyuz kaşıntısı, ebeveynlerde göre bebeklerde farklı gözetir. Yaklaşık 2 ila 6 hafta içerisinde doğru ürünlerle uyuz kaşıntısı önlenir. Ancak tedavi düzenli olmazsa, kaşıntı arttığı gibi istenmeyen sonuçlar da görülebilir.

Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir