Beyaz Güneş Lekesi Nasıl Geçer? Cilt proteinleri ya da ölü hücrelerin cilt yüzeyi altında sıkılaşması ile birlikte güneşin etkisiyle beyaz güneş lekeleri görülür. Endişe edilecek lekeler değildir önemli semptomlara neden olmaz. Ancak dermatologlar tarafından kontrol edilmesi, nedenleri ile birlikte tedavi yollarının bulunması önemlidir. Güneş lekeleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Whatsapp hattından bizlere ulaşabilirsiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Sadece yazın değil, sonbahar ve kış aylarında da cildinizi korumaya özen gösterin. Cildiniz hem ruhsal hem fiziksel sağlığınızı dışarıya yansıtan en değerli giysinizdir, ona iyi bakın! Beyaz güneş lekesi neden olur hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca beyaz güneş lekesi çözümü için krem önerileri verdiğimiz yazımızı da inceleyebilirsiniz.
1. Cilt Kanseri Riskini Arttırır
Cilt pigmentlerinin kaybolduğu beyaz lekeler, genellikle 1 ila 3 mm boyutlarındadır. Kollarda, sırtta, bacaklarda ve yüzde çok daha sık rastlanır. Beyaz güneş lekesi nasıl geçer konusunda bilim adamları ve uzmanlar tarafından ortaya konulmuş kesin bir fikir bulunmaz.
40 yaşından sonra çok daha fazla ortaya çıkan güneş lekesi çoğunlukla genlerden kaynaklanan nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Lekelerin nedenleri içerisinde cilt pigmentinin eksikliği bilinmektedir.
Zararsız olan beyaz güneş lekeleri kozmetik olarak bir sorundur. Kendi başına herhangi bir şekilde kanser ile bağlantısı yoktur ancak cildin güneşe yoğun olarak maruz kalması cilt kanseri riskini arttırır.
2. Lekelerin Oluşumunu Engellemek
Cildin rengini değiştirmesinin dışında başka herhangi bir semptoma rastlanmaz bu yüzden birçok kişi tarafından tedavi edilmesine gerek duyulmaz. Ancak vücutta çok büyük bir yer kapladığında tedavi yöntemleri tercih edilir. Beyaz güneş lekesi nasıl geçer sorusunun cevabını bulabilmek için öncelikle lekelerin oluşumunu engellemek hem daha kolay hem de daha etkili bir çözümdür.
Güneş lekelerinin oluşmasını engellemek için yapılması gereken en basit koruma yöntemi güneşe çıkmadan önce cildin yüksek faktörlü ürünler ile korunmasıdır. Güneşin zararlı UV ışınlarından cildin korunması beyaz leke oluşumunun gözle görülür şekilde azalmasını sağlar.
3. Dermabrazyon Yöntemi
Solaryum beyaz güneş lekelerinin bilinen en büyük düşmanıdır hiçbir uzman cilt lekesine sahip olan insanlara solaryumu önermez. Güneş ışınlarının etkisinin az olduğu saatlerde ve doğal yollar ile güneşlenmek lekeleri yok eder.
Bunun yanı sıra aynı zamanda cilt kanseri ve cilt hastalıklarını azaltmak için uygulanabilecek en akılcı yöntemdir. Cildin dış katmanlarını soyma işlemi olan dermabrazyon olarak adlandırılan yöntem de insanlar tarafından sık tercih edilen bir uygulamadır.
Ancak uygulama sonrası cilt güneşe karşı çok daha hassas bir hale gelir. Beyaz güneş lekesi nasıl geçer sorusunun cevapları içerisinde önerilen hidrokortizon şeklindeki topikal steroid krem kullanımıdır. Ayrıca retinol ve tretinoin kremler lekeleri yok etmek için tavsiye edilmektedir.
4. En Etkili Yol Lazerdir
5. Dermatolog Desteği Almak Önemlidir
- Beyaz güneş lekesi nasıl geçer sorusuna kesin ve net bir cevap alabilmek ve sorundan kurtulabilmek için dermatolog desteği almak önemlidir. Dermatolog yaptığı inceleme sonrasında beyaz leke oluşumunun nedenlerini ortaya koyar.
- Lekelerin ortadan kaldırılabilmesi için kontrol altına alarak hemen tedavi uygular. Tedavinin ardından lekelerin ilerlemesi ya da sabitlenmesi izlenir. Vücutta leke yayılımı, ağrı ya da kaşıntı devam ediyorsa bir psikologdan yardım alınmalıdır.
- Güneşin zararlı olan UV ışınlarının cilde temas etmesi ile ortaya çıkan beyaz güneş lekeleri deride renk pigmentlerinin oluşumunu sağlayan melanosit hücresinin artmasından dolayı ortaya çıkar.
6. Bitkisel Tedaviye Dikkat
Lekelerin yoğunluğu bazı zamanlarda azalır ancak güneşe maruz kalmaya devam ettikçe daha yoğun şekilde gözlemlenir. Beyaz güneş lekesinde genetik yatkınlığın da rolü büyüktür çünkü genetik açıdan hassas cilde sahip olanlarda leke görülme olasılığı çok daha sıktır.
Ayrıca hormon seviyesinin değişmesine neden olan durumlar ile yanlış kozmetik uygulamaları da beyaz leke oluşumunu tetikler. Beyaz leke tedavisinde uygulanacak olan yöntem lekenin tipine, yoğunluğuna ve yapısına göre belirlenir.
Bitkisel olarak kullanılan yöntemler de dikkatli olmak oldukça önemlidir. Cildin kullanılan malzemelere karşı göstereceği tepkinin bilinmesi gerekir. Aksi halde beyaz leke yok edilmeye çalışılırken çoğalmasına neden olur.
7. Doğru Tedavi İle Kurtulmak Mümkün
Beyaz leke oluşumundan kurtulabilmek için yapılması gereken en iyi ve en doğru şey cildi güneşten korunmaktır. Beyaz güneş lekelerinden kurtulmak için tercih edilen yöntem kendini kanıtlamış bir tedavi yöntemi olmalıdır. Bilimsel açıdan yararı olduğu kanıtlanmayan tedavi yöntemleri cilde geri dönülmez zararlar verebilir. Doğru tedavi ile beyaz güneş lekelerinden kurtulmanın yanı sıra aynı zamanda cilt üzerindeki ince çizgilerden ve kurtulmak söz konusu olur.
Beyaz güneş lekesinden kurtulabilmek için başvurulan dermatolog cilt tipine uygun olan tedavi yöntemini belirleyerek sürecin başlamasına yardımcı olur. Çünkü esmer tenli ya da açık tenli insanlarda uygulanacak olan yöntem aynı değildir.
Dikkat !
Önemli not alanı