Cilt Bakım

Güneş Lekesi Neden Olur?

Güneş Lekesi Neden Olur?

 Güneş lekesi; vücutta, güneş ışınları nedeni ile melanin üretiminin artması sonucu oluşan bir cilt hastalığıdır. Cilt üzerinde kahverengi bir renk bırakarak, istenmeyen bir görüntü yaratmaktadır. Güneş lekesi neden olur; güneş ışınları, solaryum, yaralanma, kozmetik ürünler ve akne gibi sebepler ile meydana gelmektedir. Güneş lekeleri ile ilgili tüm detayları yazımızda okuyabilirsiniz.     

İçindekiler ;

Dikkat !

Yapılan çalışmalara göre Latin, Asya ve Orta Doğu kökenli kadınlarda güneş lekeleri görülme sıklığı daha fazladır. Güneş lekesi sorununuz varsa sizler için hazırladığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

1. Güneş Lekesi Nedir, Nasıl Oluşur?

 Güneş lekesi neden olur; güneş ışınları, ilaç, genetik yatkınlık, akne, yaralanma ve kozmetik ürünleri gibi çeşitli sebepler ile vücutta oluşan kahverengi izlerdir. Güneşten gelen ışınlar, derinin üst kısmında bulunan melanosit (renk maddesini) harekete geçirmektedir. Deri üzerinde, daha fazla renk üreterek, rengin daha koyu bir hal almasına neden olur.    

 Güneş lekeleri her cilt tipinde farklı bir etki bırakmaktadır;

  • Açık renkli cilt tipi: bu cilt tipine sahip olan kişiler, genellikle sarı ya da kızıl saçlara sahip kişilerdir. Güneşe doğrudan maruz kalmaları halinde kısa sürede kızarma ve güneş lekesi oluşumu görülmektedir.
  • Açık renkli cilt tipi 2: bu cilt tipine sahip olan kişiler, kumral tonlarda saç rengine sahiptirler. Ciltte güneşe maruz kalma durumunda kızarıklık ve güneş lekesi oluşmaktadır.
  • Koyu kumral renkli cilt tipi: bu cilt tipine sahip kişiler, genellikle kurmak, koyu kahverengi saç rengine sahiptir. Cilt tonları daha koyudur ve kızarıklık ve güneş lekesi oluşumu daha azdır.
  • Koyu renkli cilt tipi: bu cilt tipine sahip kişiler koyu renkli saçlara sahiptir. ten renkleri koyu olduğu için güneş lekesi ve kızarıklık hiç olmaz. Cilt bronzlaşmaya yakındır.

2. Güneş Lekesi Oluşumundan Kaçınmak

 Güneş lekesi oluşumundan kaçınmak için güneş lekesi neden olur etkenlerinden kaçınmak gerekmektedir.

  • Güneş: güneşte uzun süre kalmak özellikle açık renkli cilt tipleri için zararlı olduğu için öğle saatlerinde güneşten kaçınmak gerekmektedir. Güneşin zararlı UV etkilerinden kurtulmak için güneş koruyucu ürünler ve bitkisel çözümleri kullanabilirsiniz.
  • Solaryum: açık tenli kişiler için bronzlaşma kolay değildir bu nedenle, solaryum tercihi yapabilirler. Ancak, solaryum güneş lekesi yaptığından dikkatli olunmalıdır.
  • Yaralanma: yaralanmalarda, leke giderici ürünler kullanılarak güneş lekesi oluşumu engellenebilir.
  • Akne: akne için akne ürünleri, akne lekesi giderici ürünler kullanmak oluşabilecek güneş lekelerini engellemektedir.
  • İlaç: bazı ilaçlar, açık tenli kişilerde güneş lekesi sorunları yaratabilmektedir. Bu nedenle, ilacın yan etkileri dikkatlice ele alınmalıdır.
  • Kozmetik ürünler: Kozmetik ürünlerin vücutta yan etkileri konusunda dikkatli olunmalı, doğal ürünler kullanılmaya özen gösterilmelidir.  

3. Güneşten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

  •  Güneş lekesi neden olur konusunda önemli bir etkisi olan güneşten korunmak için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Özellikle yaz aylarında güneşin zararlı ışınlarından korunmak için uygun kıyafet seçimi oldukça önemlidir.  Yaz aylarında güneşten korunmak için şapka ve ince kumaştan oluşan pamuklu kıyafetler giyilmelidir.   
  •  Güneşe çıkmadan önce mutlaka, güneşten koruyan ürünler kullanılmalıdır. Bu ürünler, güneş kremi, güneş losyonu ve jel şeklinde ya da bitkisel yağlar şeklinde olabilir. Güneş kremleri ve losyonları kişinin cilt tipine uygun olarak yüksek koruma sağlayan özellikte olmalıdır. Güneşe çıkan kişinin vücudunun açıkta kalan kısımlarına, hava bulutlu olsa bile sürülmelidir.

4. Güneşe Karşı Direnci Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?

Güneş Lekesi Neden Olur?
Güneş Lekesi Neden Olur?
  •  Güneş lekesi neden olur konusunda güneşin zararlı ışınları büyük bir etkendir. Bu nedenle, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için C ve E vitaminleri kullanımı deri sağlığı açısından oldukça önemlidir. Deriye karşı zarar veren güneşin deride oluşturduğu hasar karşı koruma yaratmaktadır.  
  •  C ve E vitaminin yanı sıra Selenyum ve Çinko maddelerinin bol olduğu ürünlerde kullanılabilir. Ultraviyole ışınlara karşı etki yaratırken, cildin zarar gören kısımlarının düzelmesini de sağlamaktadır. Antioksidan içeren ürünlerin tüketimi, güneşin zararlı ışınlarına ve deri kanserine karşı koruma yaratmaktadır.

5. Güneş Lekeleri İçin Tedavi Yöntemleri

  •  Güneş lekeleri için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Hem cilt doktorları tarafından tedavi yapmakta hem de kozmetik alanda çalışan firmalar çeşitli krem, losyon ve jeller çıkarmaktadır. Diğer yandan bitkisel çözümler ile ciltte oluşan güneş lekeleri için çözümler üretilebilir.  
  •  Ciltte oluşan güneş lekelerinin giderilmesi için alfa hidroksi asitler, kojik asit, fenol, resorsinol, salisilik asit ve beta hitroksi asit gibi kimyasal olarak ciltteki lekeleri soyarak, yeni deri çıkmasını sağlayan ürünler tedavi yönteminde kullanılabilir. Kullanılan ürünlerde, cilt tipi rengi oldukça önemlidir. Aynı zamanda cildin ölü derisini ve lekelerini giderebilecek fiziksel peeling yöntemleri de kullanılabilir.

6. Güneş Lekesi İçin Bitkisel Yöntemler

  •  Güneş lekeleri gibi kötü görüntü yaratan lekelerin vücuttan atılması için kullanılan bitkisel yöntemler genellikle cilt beyazlatmaya yarayan ürünlerden oluşmaktadır. Bu noktada, lavanta, limon, elma sirkesi, yoğurt ve aloe vera ciltte oluşan lekelerin giderilmesi için harika yöntemlerdir.  
  •  Yapılan kür ile birlikte ciltte oluşan güneş lekeleri en aza indirgenerek tamamen yok edilebilir. Doktorlar tarafından kullanılan peeling yöntemlerinin yanı sıra bitkisel ürünlerin kullanımı hem cildin beslenmesi hem de lekelerin giderilmesi için kullanılabilir.
Dikkat !

Önemli not alanı