“Uyuz nasıl geçer?”, ve “uyuza kesin çözüm nedir?” soruları hastalar tarafından sıkça sorulmaktadır. Siz de daha detaylı bilgi almak için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Uyuza kesin çözüm için öncelikle tedavi süreci aksatılmamalı ve hijyen kurallarına harfiyen uyulmalıdır. Uyuz belirtileri gözlenen ve uyuz tanısı alan kişi ile aynı yaşam ortamını paylaşan herkese mümkünse eş zamanlı tedavi başlanması önemlidir.
Uyuzda parazitleri öldüren ilaçlar kullanılır. Uyuz tedavisinde ilk basamakta lokal uygulanabilen antiparaziter losyonlar (en sık permetrin etken maddeli uyuz kremi) veya sülfür-katran içeren klasik majistral ilaçlar (uyuz kremi) verilir. Benzil benzoat, Lindan gibi bazı ilaçlar (uyuz kremi) toksik ve irritan etkileri nedeniyle artık tercih edilmemektedir. Son yıllarda dirençli uyuz vakalarında artış olması nedeniyle tedavi uygulama yöntemleri modifiye edilmiştir. İlaçların uygulanma suresini ve tekrarlanma sayısı arttırılarak dirençli uyuz tedavisinde başarılı olunabilmektedir. Ancak buna rağmen lokal uygulanan ilaçlara da yanıt alınamadığı durumlar olabilmektedir. Bu durumda ağızdan alınan tablet formunda sistemik antiparaziter ilaçlara (ivermektin etken maddeli) başvurulabilir.
İçindekiler ;
Dikkat !
Uyuz hastalığının başlıca belirtileri nelerdir? Uyuz parazitlerinden doğal çözümler ile nasıl kurtulabiliriz bu sorularınıza yanıt almak isterseniz diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
1. Uyuzun Tedavisi
Uyuz tedavisinde antiparaziter ilaç kullanımının yanı sıra birtakım hijyen önlemleri de dikkate alınmalıdır. Uyuzlu kişi, ilaçları sürmeden önce ilk olarak keselenerek banyo yapmalıdır. Banyodan sonra deri kurulanmalı ve sonrasında kulak arkasından itibaren ayak parmak uçları dahil tüm vücuda uyuz ilacını sürülmelidir. Tırnaklar uzunsa kısa kesilmelidir. Uygulanan ilacın türü, hastanın yaşı, gebelik durumunun olup olmamasına göre ilaç bekletilme süresi değişkenlik gösterir. Uyuz ilacını bekletme süresi en az 8-14 saat olmalıdır. Bekleme süresinin sonunda hasta tekrardan duş almalı ve nemlendirici kullanmalıdır. Hastanın kullandığı bütün giysi, havlu ve yatak çarşaflarının en az 60 derece sıcaklıkta yıkanması ve kuruduktan sonra buharlı ütü ile ütülenmesi gereklidir. Bu tedavinin tüm aile bireylerince yapılması ve bir hafta sonra tekrarlanması gereklidir.
Karışım olarak uygulanan tedavilerde genellikle 3 gün üst üste uygulanıp duş alınması ve bir hafta sonra aynı şekilde tekrarlanması önerilir. Uygulama sonrasında temiz kıyafetler giyilmelidir. Kaşıntı için antihistamink haplar veya topikal steroidler kullanılabilir. Cay ağacı ve aloe vera içerikli kremler, krotamiton losyon kaşıntıyı hafifletmek için kullanılabilir. Uyuz yeterli tedavi edilmediğinde kişide uyku sorunları, iş ve okul performansında azalma, yaşam kalitesinde bozulma, depresyon ve uyuzdaki kaşıntılı lezyonlara bağlı gelişen ciddi deri enfeksiyonları görülebilir.
2. Uyuz Tedavisinde Ev Nasıl Temizlenmelidir?
3. Uyuz Böceği Hayvanlardan Bulaşır Mı?
4. Uyuzun Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Dikkat !
Önemli not alanı