Vücut Bakım

Akar Böceği Nasıl Temizlenir?

Akar Böceği Nasıl Temizlenir?

 Akar böceği, diğer bir ifade ile mayt olarak adlandırılır. Eklem bacaklı böcek grubu içerisinde yer edinir. İnsan vücudundan dökülen deri kalıntıları ile beslenen akar böceği, milyarlarca yıl boyunca insan bedeninde yaşayabilir. Genel anlamda halı, koltuk, döşek ya da tozlu ortamlarda bulunur. Peki, akar böceği nasıl temizlenir? Daha detaylı bilgi almak için bizimle Whatsapp hattı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

İçindekiler ;

Dikkat !

 Akarların negatif etkilerine daha az maruz kalmak için bilhassa kış aylarında daha sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli ve eller devamlı yıkanmalıdır. Akar böcekleri evde halıda koltukta yataklarda olabilir. Bu da gece kaşıntıya sebebiyet verebilir. Gece kaşıntısını daha detaylı anlattığımız yazıya göz atabilirsiniz. Ayrıca uyuz hastalığının belirtilerini anlattığımız yazıyı da inceleyebilirsiniz.

1. Akar Böceği Nedir?

 Akarlar;

  • Nemli bölgelerde
  • Tüylü bölgelerde
  • Ya da pis ortamlarda bulunmasına göre kendi içerisinde çeşitlilik gözetir.

 Mikroskop vasıtasıyla görülmesi mümkündür. Direkt olarak gözle görülen bir böcek türü değildir. Yalnızca 1 gr deri parçası, 1 milyon akar böceğinin rahatlıkla beslenmesi için yeterlidir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda, 156 adet akar böceği çeşidinin tespit edildiği söyleniyor. Akar böceği, 5 sene boyunca kullanılmış herhangi bir yatakta yaklaşık 1milyar yıl kadar yaşayabilir. Burada yatak ne kadar temizlenirse temizlensin, içeriğindeki yapısı eskimeye başladığı için akar böceklerinin yaşayabileceği ortam haline gelir.

2. Akar Böceğinin Zararlı Etkileri

 Akar böceği, belirli bir alanda herhangi bir temizleme yapılmadığı takdirde küçük çocuklar için tehlike oluşturabilir. Cilt rahatsızlıkları ile beraber astım ya da bunun gibi ciddi hastalıklara da sebebiyet verdiği görülür. Akarlar, ilkbahar aylarında yumurtalarını bırakır ve ilerleyen aylarda da gelişimlerini tamamlar. Bu gelişime izin vermemek için düzenli olarak temizleme yapılmalı. Aynı zamanda özellikle kış aylarında sebze ve meyve ağırlıklı beslenildiği takdirde akar böceğinin negatif etkilerine maruz kalınmaz. Akar böceği nasıl temizlenir?

  • Küçük çocuklar dışarıdan geldiği zaman, elleri hijyenik bir şekilde yıkanmalı. Gerekirse duş almaları da önerilir.
  • Aynı zamanda yatak çarşafları, koltuk örtüleri ya da tüylü ortamlar ayda bir ya da iki kez derinlemesine temizlenmelidir. Böylelikle akar böceği, bulunduğu alana uzun süreli olarak yerleşmez.

3. Akar Böceği Çeşitleri

 Akar böceği, diğer bir ifade ile mayt olarak bilinir. Genel olarak yalnızca toz akarlarını bulunduğu söylenir. Fakat akar böceği, kendi içerisinde çeşitlenir. En bilinen akar türleri şu şekildedir;

  • Ev tozu akarı
  • Mobilya akarı
  • Kaşıntı akarı
  • Kuş akarları ya da kuş biti akarları
  • Kırmızı örümcek akarı olarak bulunur.

4. Akar Böceklerinin Yaşam Alanları

Akar Böceği Nasıl Temizlenir?
Akar Böceği Nasıl Temizlenir?
 Ev tozu akarları, ev içerisinde görülür. Organik kalıntı ya da küçük dökülmüş deri parçacıklarıyla beslenirler. Mobilya akarı, nemli döşemede bulunur. Nemli alanlar, sıklıkla mobilya akarının yaşadığı yerlerdir. Kaşıntı akarı, nemli tahıllarda uzun süre kapalı kalmış ürünlerde bulunur. Ev içerisinde evcil hayvan besleyen kişiler, belirli bir süreden sonra hayvanın bakımları yapılmadığı takdirde kaşıntı hastalığına yakalanabilir. Güvercin ya da ev kuşlarının bulunduğu yerlerde de, kuş biti akarı görülür. Köpeklerden, kişilerin giysilerine de bulaşması mümkündür. Kırmızı örümcek akarı, ev içerisinde görüldüğü anda direkt olarak göze çarpar. İlkbahar aylarında çoğunluğun rahatsız olduğu bir akar çeşididir. İlkbaharda yumurta bırakma dönemleri olduğu için hasat zamanlarında ya da bitkisel ortamlarda, bitki yiyen böcek olarak da adlandırılır.

5. Ev Tozu Akarlarından Nasıl Korunabilir?

 Akar böceği nasıl temizlenir? Günlük yaşamda ev içerisinde, akarları tamamen yok etmek imkânsız bir durumdur. Fakat belirli önlemlerle azaltılması, büyük ölçüde gerçekleşir. Burada yapılması gereken belirli etmenler bulunur. Bunlar;

  • Ev sık sık havalandırılmalı
  • Buhar makinesi ile çalışan her türlü ürün kullanılmamalı
  • Ev içerisinde belirli bir alanda su kaçağı ya da sıvı kaçağı varsa, bu tamir edilmeli. Çünkü ev tozu akarları, nemli alanlarda da yaşayabilir.
  • Yatak takımları haftada bir kez değiştirildiği gibi yatak içerisindeki diğer parçalar da ayda bir derinlemesine değişime gitmeli
  • İnce tül perde ya da stor perde tercih edilmeli
  • Tüylü halılar kullanılıyorsa, bunun yerine ince bir kilim kullanılmalı
  • Ev tozu akarları, sıklıkla kumaş türü ürünlerde yaşarlar.

 Oyuncaklar, perde, halı, uzun yıllar boyunca akarların yaşamsal alanı konumundadır. Bu sebepten dolayı yaşamsal koşullarını ortadan kaldırılıp, derinlemesine temizlenirse önlem alınabilir.

6. Akar Ve Nem Böcekleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 Halk arasında mayt olarak adlandırılır. Özellikle çarşaflar da sıklıkla görülür. Uzun yıllar boyunca aynı yatağın kullanılması, akar böcekleri için yaşam alanı oluşturulduğu anlamına gelir. Akar böceği nasıl temizlenir? Haftada bir ya da iki kez, çarşafların değişimi yapılmalıdır. Belirli bir süreçten sonra çarşaflar yıkanmayıp, yeni bir çarşaf alınmalı. Dışarıdan alınan ürünler, kesinlikle yıkanmalıdır. Yıkama işlemi derinlemesine temizlik olması için sıcak suyla gerçekleşmeli. Aynı zamanda kimyasal etkisi fazla olan deterjanlar, tercih edilmelidir.

7. Akar Böceğinden Tamamen Kurtulmak Mümkün Mü?

 Akar böcekleri, insan vücudundan dökülen deri parçacıkları ile bir milyar yıl boyunca yaşayabilir. Bu durumun tamamen yok edilmesi, imkansız bir durumdur. Fakat önlenebilmesi için yapılabilecek birçok alternatif yer edilir. Akar böceğini evde yapılan temizleme işlemleri ile önleyebildiğiniz gibi akar böceği ilaçlarıyla da herhangi bir alanda yaşaması engellenir. Akar böceği ilaçlamaları, toz böceği ilaçlama ya da nem böceği ilaçlama şeklinde adlandırılır.

8. Akar Böceğinden İlaçlama İle Kurtulma

  • Akar böceği, ev içerisinde birçok yaşam alanına sahiptir.
  • Doğru temizleme yapılmadığı takdirde özellikle hassas cilt yapısına sahip olan bireyler için cilt hastalıkları oluşturur. Bu da zamanla astım ve beraberindeki hastalıkları getirir.
  • Özellikle küçük çocuklar temizlik konusunda, dışarıda ya da herhangi bir oyun alanında akar böceğinin kendi vücudunda yaşam alanı oluşturmasını sağlayabilir. Bu durum, ev içerisinde derinlemesine temizlik ile önlenir.
  • Fakat doğru temizleme yapılmaması, akar böceğinin halen yaşam alanının aynı şekilde korunduğu söylenebilir.

 Akar böceğinden ilaçlama yöntemi ile kurtulmak için kaliteli ilaçlar tercih edilmeli. SantePlustr.com sitemizi ziyaret ettiğiniz taktirde akar böceğinin yaşam alanlarını tamamen ortadan kaldırma ve oluşabilecek riskleri önlemek adına, çeşitli ilaçlar bulunur. Kaliteli ve istenilen etkiyi sağlayan ilaçlar için online satın alabilirsiniz.

Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir