Uzun Süre Geçmeyen Uyuz? Halk arasında uyuz hastalığı olarak bilinen ve tıptaki adı ile skabiyez kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Toplum tarafından Akar olarak adlandırılan sarcobtes scabiei adı verilen parazitten kaynaklanır. Ortalama 0,5 mm boyutlara sahip olan uyuz böceği insan derisinin altına girer. Tüneller açarak yaşamını sürdürür, insanlar dışında hayvanlarda da uyuz hastalığı görülür. Daha detaylı bilgi almak için bizlere Whatsapp hattından ulaşabilirsiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de aynı zamanda tedaviye alınması son derece önemlidir. Özellikle aile bireylerinin kaşıntısının olup olmamasına bakılmaksızın mutlaka birlikte tedavi olması gerekir. Uyuz Tedavisi için kullanılan bitkisel formülleri sizler için derledik dilerseniz yazımızı inceleyebilirsiniz.
1. Uyuz Hastalığı Bulaşıcıdır
Hayvanlardaki uyuz insana geçer ancak şiddetli bir semptoma neden olmaz. Uzun süre geçmeyen uyuz hastalığında insan derisine hayvandan bulaşan uyuz akarı geçicidir.
İnsandan insana geçen uyuz hastalığı bulaşıcıdır, Akarlar insan vücudu dışında uzun süre varlığını sürdürür. İnsandan insana bulaşma süresi ortalama 15 ila 20 dakika arasında süren cilt teması ile mümkündür, sarılma, cinsel temas, tokalaşma gibi birçok yol ile bulaş imkanı söz konusudur.
İdeal ortamda en az 36 saat, en fazla 7 gün canlı kalır bu yüzden ortak kullanılan yatak, nevresim, havlu gibi eşyalardan çok daha kolay şekilde bulaşır.
2. En Sık Görülen Belirti Kaşıntıdır
Genellikle kış aylarında ve bahar mevsiminde artan uyuz hastalığına insanların toplu olarak yaşadığı alanlarda çok daha fazla rastlanır. Ortaya çıkan en erken ve en sık görülen belirti kaşıntıdır.
Uzun süre geçmeyen uyuz genellikle geceleri artan kaşıntılar parmak aralarında, el bileğinde, koltuk altı ve göbek çevresinde, kadınlarda meme ucu, erkeklerde genital bölgede, karın bölgesinin alt kısmında oldukça yoğun olarak yaşanır.
Belirtilerin ortaya çıkma süreci hastalığın bulaşmasını takip eden 3 ile 6 hafta arasıdır, daha önce uyuz hastalığı geçirenler de belirti süreci 1 ila 3 gün içerisinde görülür. Hastalığın tedavisinde ilk olarak uygulanan losyon ve kremdir.
3. İlaç Tedavisinde Etkili Çözüm, Uzun Süre Geçmeyen Uyuz
Kükürtlü pomat karışımları ve majistraller uyuz hastalığının tedavisinde ağır ilerleyen süreçlerde kullanılır. İlaç tedavisinde etkili çözüm alabilmek için doğru kullanım önemlidir, uzun süre geçmeyen uyuz tedavisinde;
- Aynı ortamda yaşayan bireylerin ilaçları aynı anda kullanması gerekir.
- Krem ve losyonlar tüm hane halkı tarafından sürülmelidir.
- Sürülen losyon ile en az 8 saat uyumak gerekir.
- Gece sonunda tüm kıyafetler ile birlikte nevresim ve çarşaflar plastik poşet içerisine konularak en az 5 gün bekletilmeli.
- Kıyafetler ve ortak kullanılan tekstil ürünleri 60 ila 90 derece sıcaklıkta yıkanmalıdır.
- Yüksek ısıda yıkanan ürünler ütülenerek kullanılmalıdır.
- 1 hafta sonra aynı işlem yeniden tekrar edilmelidir.
- Kaşıntının azalması için antihistaminikler kullanılması önerilir.
- Uyuz tedavisinin ardından topikal steroidler tavsiye edilmektedir.
- Tedavi sürecinde evcil hayvanların tedavi alınmasına gerek duyulmaz.
- Dirençli uyuz vakalarında oral yoldan alınan ilaçlar tavsiye edilir.
4. Tedavi Edilmeden Geçmez
5. Birçok Farklı İlaç Seçeneği
6. Tedavi Süresi Yaklaşık 10 Gündür, Uzun Süre Geçmeyen Uyuz
Yüzyıllardır hastalığın tedavisinde bitkilerden destek almaya devam eden insanoğlu; kekik, lavanta, ardıç katranı ve çay ağacı gibi şifalı bitkiler sayesinde hastalıktan kurtulur. Hastalığın tedavisinin ardından yaklaşık 15 gün kaşıntılar devam eder. Ancak 20 günü aşması halinde tedavi sürecinin yeniden başlanmalıdır.
Uyuz hastalığında tedavi süresi yaklaşık 10 gündür. Bu süre içerisinde önerilen ilaçlar doktorun tavsiyesine göre kullanılmalıdır. Krem ya da losyon vücutta en az 8 ile 10 saat arasında bekletilmelidir. Zamanında tedavi uygulanmadığında Akarlar tüm vücuda yayılır. Bu yüzden hastalığın geçmişi de çok uzun zaman alır.
7. Kurtulmanın En Etkili Yöntemi
Tedavide önemli olan akarların ölmesini sağlamaktır. Bu nedenle Akarların ölmesi için tıbbi yöntemlerin yanı sıra evde rahatlıkla ve kolaylıkla hazırlanabilecek bitkisel yöntemler de kullanılmalıdır. Uzun süre geçmeyen uyuz hastalığından kurtulmanın en etkili yöntemi doktorun yazdığı reçeteye uymaktır.
İlaçların sonuç vermediği hallerde bitkisel ve etkili yöntemler de tercih edilmelidir. Ancak bitkisel çözümlere başvurulduğunda dikkat edilmesi gerekir. Çünkü yanlış bir uygulama hastalığın daha kötü bir şekilde seyretmesine ve bütün vücuda yayılmasına neden olabilir.
Dikkat !
Önemli not alanı