Cilt Bakım

Uyuz Geçmiyor Uyuzdan Nasıl Kurtulurum?

Uyuz Geçmiyor Uyuzdan Nasıl Kurtulurum?

 Uyuz Geçmiyor Uyuzdan Nasıl Kurtulurum. Bu yazımızda sizlere, uyuz geçmiyor, uyuzdan nasıl kurtulurum gibi bazı soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Daha detaylı bilgi almak için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Uyuzdan kurtulmanın gerek geleneksel tedavi gerekse modern laboratuvarlarda hazırlanan anti-scab ürünleriyle oldukça kolaydır. Gereken tedavi ve izolasyon ile bu akarı bölgemizden uzaklaştırmak mümkündür.

 Kaşıntılarla birlikte deride kızarıklık oluşturarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen uyuz, tedavi edilmediği takdirde yayılarak başka insanları enfekte etmesi oldukça kolaydır. Kişisel ve toplumsal temizlik bu hastalığın yayılmasına engel olabileceği saptanmıştır. Bununla birlikte bazı ilaç ve tedavilerle uyuzdan kurtulmak da artık kolaylaşmıştır. Gerekli tedavi ve karantina koşulları sağlanması halinde birkaç hafta içinde bu hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Sante Plus Uyuz Kaşıntısı Masaüstü

İçindekiler ;

Dikkat !

 Uyuz bir çok nedenden meydana gelebilmektedir. Tedavi yöntemleri de ona göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Bitkisel yollar ile tedavi edilebilen uyuz hastalığı Eczanelerde satılan uyuz ilaçları ile de tedavi edilebilmektedir. Diğer yazılarımızı inceleyerek bu konular hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

1. Uyuz Nedir?

Uyuz Geçmiyor Uyuzdan Nasıl Kurtulurum? Uyuz, asalak (parazit) bir böceğin neden olduğu, bulaşıcı, kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Uyuzun kaynağı hasta insanlardır. Yalnızca insan derisinde yaşayabilen, insana zorunlu bir parazit olan uyuz böceği insandan insana yakın temas ile bulaşır. Giysi veya eşya ile bulaşma daha seyrektir. İnsan derisi dışında normal koşullar altında ancak 2-3 gün yaşayabilirler. Uyuzun en önemli özelliği olan gece kaşıntısı bulaşmadan 3 gün ile 6 hafta arasında değişen sürelerde olmak üzere en çok 15 gün-1 ay sonra başlar. Ancak daha önce uyuz geçirmiş kimselerde tekrar bulaşma olduğunda kaşıntı çok daha kısa sürede ortaya çıkar. 

   İnsanlarda hastalığa neden olan parazitin dişisidir. Ve bu parazit, deri içinde tünel açarak ilerler ve yumurtlar. Bu tüneller en çok eller, bilekler, erkeklerin cinsel bölgesinde yerleşmiş 1 cm’ye varabilen boyda, deriden biraz kabarık, kırık çizgi veya S şeklinde görülür. Tünelin içindeki parazit özellikle geceleri ve sıcakta hareket eder ve bu sırada çok rahatsız edici bir kaşıntıya neden olur. Uyuz dünyanın her yerinde ve her yaşta insanda görülebilir. Uyuz belirtilerinin dağılımı tipiktir.

2. Uyuz Belirtileri Nelerdir?

 Belirtiler el parmak aralarında, bilekte, kolların iç yüzünde, koltuk altı çevresi, göbek çevresi, kalça ve bacaklarda yerleşmişlerdir. Bu alanlarda küçük kırmızı kabarcıklar şeklinde deri belirtileri, şiddetli kaşıntı izleri görülür. Kadınlarda meme başı, erkeklerde penis üzeri sık tutulan alanlardır. Bu bölgelerde, kaşıntılı kabarıklıklar ve yara gelişimi olabilir. Çocuklarda el içi, ayak tabanı, kulak ve yüzde yerleşebilir. Kaşınan yerler zedelenir, kanar, kabuklanır veya iltihaplanabilir.

3. Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?

Uyuzdan Nasıl Kurtulurum
Uyuz Geçmiyor Uyuzdan Nasıl Kurtulurum
 Hekim tarafından önerilen ilaçlar boyundan aşağıya bütün vücuda tatbik edilmeli ve önerilen süre zarfında vücutta kalmalıdır. İlaç sürüldükten sonra çeşitli nedenlerle yıkanan yerlere yeniden ilaç tatbik edilmelidir. Ayrıca kullanılan ilaçlar erişkin parazitlere etkili olmakla birlikte yumurtalara etkisizdir. Bu nedenle, en geç 1 hafta içerisinde yumurtadan yeni parazitler çıkacağından tedavi uygulamasının 1 hafta ara ile 2 aşamalı gerçekleştirilmesi gerekir. Uyuz, hayvanlarda da görülebilir. Bulaşma ile belirtilerin ortaya çıkması arasında geçen süre 1-3 saattir. Hasta hayvanlardan bulaşan uyuz çeşitleri, insanda birkaç günden uzun yaşayamamaktadır. Ve bunlar deri içine girmediklerinden tedavileri daha kolaydır. İlk şart hayvandan uzaklaşmaktır. Ülkemizde ayrıca rastlanan bir uyuz çeşidi de arpa uyuzudur. Hububat tozlarından bulaşan hastalıkta belirtiler bulaşmayı takiben 10 dakika – 24 saat içinde ortaya çıkar. Tedavi için tuzlu su ile yıkanmak çoğu zaman yeterli olmaktadır. Uyuz tedavisi tuz ile nasıl yapılır konusunda daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.  Sosyete uyuzu halk arasında çok kullanılan bir terim olmakla birlikte uyuz hastalığının böyle ayrı bir formu yoktur. Görülen tüm uyuz olgularında aynı parazit hemen hemen aynı klinik belirtilere yol açar.

4. Uyuzdan Nasıl Kurtulurum?

 Uyuzdan nasıl kurtulurum deyince, tedavisinde öncelikli hedef, kişinin aynı evde yaşadığı kişilerin de tedavi edilmesi ve hastalığı birbirlerine bulaştırmalarının engellenmesidir. Uyuz ilaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır, ancak tedavi boyunca hijyene azami ölçüde dikkat edilmesi de oldukça önemlidir.

 Uyuz belirtileri gösterdiğini düşünen herkesin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Özellikle uyuz akarıyla ilk defa karşılaşan kişide belirtilerin ortaya çıkması çok uzun süre alabileceğinden, temasta olduğu kişiler için de (aile bireyleri, arkadaşları ya da bir arada çalışılan kişiler) uyuz belirtileri görülüp görülmemesine bakılmaksızın tedaviye başlanmalıdır.

 Uyuzda kullanılan ilaçlar, çoğunlukla vücutta etkilenen bölgelere topikal olarak uygulanan kremlerdir. Bu kremler uzman doktorun kullanılmasını önerdiği biçimde ve sürede kullanılmalı, kıyafetler sık sık değiştirilip yüksek sıcaklıklarda (minimum 60 °C) yıkanmalı, ütülenmeli ve aynı evde yaşanan kişilerle bu dönemde ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Ev hijyenine de dikkat edilmeli, eşyalar mümkün olduğunca havalandırılmalı, elektrik süpürgesi ile süpürülmeli ve temiz tutulmalıdır. Ayrıca, yıkanması mümkün olmayan kıyafet ve eşyaların kapalı bir poşette 3 gün boyunca bekletilmesi tavsiye edilir.

 Kişinin belirtilerin geçtiğini düşünüp ilacı bırakması da iyileşmeyi geciktiren faktörler arasında yer alır. Ayrıca, belirtilerin 2-4 hafta içinde geçmediği vakalarda yeniden tedavi gerekebilir. Ancak, öncesinde bu belirtilerin vücudun akarlara karşı geliştirdiği alerjiden mi yoksa henüz geçmemiş olan akar istilasından mı kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir.

Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir