Cilt Bakım

Uyuz Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi?

Uyuz Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi?

 Deri üzerinde bir akar istilası olarak adlandırılan uyuz hastalığı kendiliğinden geçer mi? Tedavi yolları nelerdir? Ne zaman doktora başvurulmalıdır? Hangi tedavi yolları denenmelidir gibi soruların cevaplarını, sizlere faydalı olacağını düşündüğümüz birkaç yöntemi, bu yazımızda sizler için hazırladık. Farklı konularda daha detaylı bilgi almak için bizimle Whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Sante Plus Uyuz Kaşıntısı Masaüstü

İçindekiler ;

Dikkat !

Uyuz hayli bulaşıcı bir hastalıktır, bu nedenle uyuz paraziti taşıyan kişi ve hayvanlardan uzak durmak gerekir. Uyuzdan nasıl kurtulabilirsiniz, etkili uyuz ilaçları nelerdir bu konular hakkında yazmış olduğumuz diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz. 

1. Uyuz Nedir? Nasıl Bulaşır?

 Uyuz; cilt altına yerleşen uyuz akarları sayesinde, cilt üzerinde oluşan; kaşıntılı, döküntülü ve kızarıklıkların oluştuğu, bulaşıcı cilt hastalığı olarak adlandırılır. Kişilerde temas yoluyla geçer.

  • Cinsel temasla
  • Kişilerin yakın temasıyla
  • Aynı havlu, giysi ya da kişisel eşyaların kullanımıyla bulaşabilmektedir.

 Uygulanan tedavi sayesinde uyuz akarları ölmesine rağmen, kaşıntılar belli bir süre daha devam eder. Tedavi olmadığı zaman ise; akarlar cilt altında çoğalarak, yara ve kaşıntı oluşmaya başlar.

2. Uyuz Belirtileri Nelerdir?

 Şiddetli kaşınma ve yarayla birlikte kızarıklık ve küçük kabarcıklar, uyuzun iki ana belirtisidir. Küçük çocuklar ve yetişkinler, çok şiddetli kaşıntıya eğilimlidir. Aynı zamanda çocuklarda, yetişkinlerden daha fazla cilt reaksiyonları oluşabilir.

 Uyuz belirtilerinin görüldüğü bölgeler;

  • Parmak araları, bilekler ve avuç içinde
  • Dirsek dış yüzeyinde, koltukaltlarında
  • Bel ve göbek çevresiyle, kalçada
  • Erkeklerde cinsel organda
  • Kadınlarda meme ucu, meme kenarlarında

   Bebek ve çocuklarda ise kafa derisi, boyun, yüz ve avuç içi ile ayak tabanında ciltte tahriş ve kaşıntı oluşur.

3. Uyuz Teşhisi Nasıl Yapılır?

 Uyuz hastalığı kendiliğinden geçer mi; Hayır. Uyuz tedavisi yapılmadığı sürece, akarlar daha fazla çoğalmaya, kaşıntı ve döküntüler daha fazla oluşmaya başlar. Uyuz teşhisi dermatolog tarafından yapılır.

 Kuru cilt üzerinden alınan bir parça sayesinde, uyuz akarlarının durumu tespit edilir ve yumurtalar, mikroskop altında görülebilir.

4. Uyuz Akarları İnsan Vücudunda Ne Kadar Süre Yaşar?

Uyuz Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi?
Uyuz Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi?

 Uyuz; kişiden kişiye direkt ve uzun süreli cilt temasıyla bulaşır. Cinsel temas yoluyla geçer. Tokalaşmak ya da sarılmak durumunda geçme durumu yoktur. Uzun süreli temaslarda kişiden kişiye geçer.

 Uyuz akarları; insana geçmediği sürece 48-72 saat boyunca hayatta kalabilmektedir. 10 dakika boyunca, 50 derece gibi bir ısıya maruz bırakıldığında ölür. Bir kişide uyuz akarları 1-2 ay gibi bir süre hayatta kalabilmektedir.

5. Enfestasyon Sonrası Uyuz Belirtileri Ne Zaman Başlar?

 Enfestasyon; çok hücreli asalaklardan oluşan enfeksiyonlardır. Tek hücreli asalaklar ise enfeksiyon oluşturur. Hiç uyuza yakalanmamış bir kişide belirtiler, 4 ila 8 hafta içinde gelişmeye başlar.

 Daha önceden uyuz geçiren ve yeniden yakalanan bir kişide ise en erken 1 ila 4 gün içinde, belirtiler görülmeye başlayacaktır. Geceleri çok yoğun kaşıntı ve papüler adı verilen sivilce benzeri kaşıntılı döküntüler halinde görülür.

 Ciltte küçük yuvalar görülmeye başlar ve dişi uyuz akarları, cilt altında tünel açarak, yumurtalarını bırakır. Kabuklu uyuz belirtilerinde kızarıklık ya da kaşıntı gibi belirgin özellikler görülmeyebilir. Uyuz hastalığı kendiliğinden geçer mi; belirtilerin oluşmaya başlamasından itibaren, en kısa sürede tedavi yoluna gidilmesi gerekir.

6. Kimler Uyuz Tedavisi Görmelidir?

 Uyuz hastalığı kendiliğinden geçer mi: uyuz hastalığı kendiliğinden geçmez ve uyuz şüphesi olan herkesin tedavi edilmesi gerekir. Uyuz teşhisi olan kişilerin; özellikle cinsel alaka yaşadıkları kişilerin de tedavi edilmesi gerekir.

  • Uyuz olan kişinin, aynı evde bulunduğu kişilerin tedavi edilmesi gerekir.
  • Uyuz olan kişiyle, uzun süreli temasta bulunan kişiler tedavi edilmelidir.
  • Tedavi sonrası 2 ila 4 haftadan daha uzun süre kaşıntı devam ediyor ve kızarıklıklar görülüyorsa, yeniden tedavi gerekir.

 Uyuz olan kişilerin ilk tedavisi sonrası birden fazla uygulama ya da doz içerebilmektedir. Son uygulama ya da doz 2-4 hafta içinde başlar. Bunun için doktorla iletişime geçilmesi gerekir.

7. Uyuz Akarları Kıyafetlerden ya da Eşyalardan Nasıl Temizlenir?

 Uyuz; kişilerin birbirleriyle uzun süreli temaslarında geçer. Uyuz akarlarının halılardan, kıyafetlerden ya da kullanılan diğer eşyalardan temizlenmesi, evde uyuz olan kişiyle beraber yaşayanlar için önemli bir noktadır. Uyuz ıslak cilt altından çıkma olasılığı, oldukça düşüktür. Bu yüzden havuzda kişilerin uyuz olma ihtimali de azdır. Ancak yüzme havuzunda aynı eşyaları kullanan kişilerde, uyuz oluşması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Uyuz akarları, insan derisinden uzakta en fazla 2-3 gün kalır. Uyuzun uzun bir süre yaşaması için konakçıya ihtiyacı vardır. Uyuz olan birinin kullandığı yatak takımları, giysiler, havlular gibi eşyalar, 50 derece sıcak suda yıkanmalıdır ve kurutma makinesinde kurutulmalıdır. Yıkanması mümkün olmayan eşyalar için, en az 72 saat boyunca, ağzı kapalı şekilde bir poşet içinde saklanmalıdır. Özellikle kabuklu uyuz olan kişilerin kullandığı mobilyalar, halı gibi eşyalar dikkatli şekilde temizlenmelidir.  Hastalığın akarlarının giysilerden çıkarılması da yine aynı şekilde 50 derece sıcak suda yıkanmalıdır ve kurutma makinesinde kurutulmalıdır. Uyuz hastalığı kendiliğinden geçer mi: Hayır uyuz hastalığı muhakkak tedavi edilmelidir. Hasta biriyle temasa geçen kişilerin, direkt olarak bir dermatoloğa giderek, tanı konulması ve teşhis sonrasında da tedaviye başlaması gerekir. Böylelikle uyuz tedavisinde tıbbi prosedürler kullanıldığı gibi, evde bazı ürünler kullanılarak da kaşıntı ve döküntülere çare bulunabilmektedir.

  • Çay ağacı yağı: Kaşıntılar hafifletilir ve döküntüler yok edilebilir. Ancak ciltte oyulmuş akarlar üzerinde etkili değildir.
  • Aloe Vera: Aloe jeli, cilt tahrişini ve yanmayı önler ya da hafifletir. Saf Aloe Vera kullanılarak, doğru tedavi yapılabilmektedir.
  • Uçucu yağlar: Karanfil yağı, doğal bir böcek öldürücü olarak kullanılır. Lavanta, limon otu, Hindistancevizi yağı gibi bitkisel yağlarla birleştirilerek, uyuzlu bölgeye uygulanabilir.

 Nem ağacı kabuğu, yaprağı ve tohumlarından elde edilen sabun, krem ve yağlar, uyuz akarlarında öldürücü bir etkiye sahiptir. Ancak yine de bu tür ürünleri kullanırken, cilt uzmanına danışmanız gerekir.

Dikkat !

Önemli not alanı