Cilt Bakım

Uyuz Kaşıntısı Nasıl Olur?

Uyuz Kaşıntısı Nasıl Olur?

 Uyuz Kaşıntısı Nasıl Olur? Uyuz Nasıl Geçer? Uyuz Akar adı verilen böceklerin neden olduğu ve dünya genelinde yaygın olarak görülen bir çeşit kaşıntılı deri hastalığıdır. Ancak mikroskop ile görülebilen küçük uyuz böcekleri insan derisini istila eder. Deri altında açlıkları tünellerde yaşayan uyuz böceği hastalığa yol açar. Uyuz kaşıntısı hakkında detaylı bilgi almak için Whatsapp hattından bizlere ulaşabilirsiniz.

Sante Plus Uyuz Kaşıntısı Masaüstü

İçindekiler ;

Dikkat !

Uyuz tedavisi, oldukça kolay ve hızlı bir tedavidir. Yaklaşık 10 gün sürmektedir. Uyuz hastalığının oluşumu ve belirtileri hakkında yazmış olduğumuz diğer yazımızı inceleyebilir ve daha kapsamlı bilgi edinebilirsiniz. 

1. Bulaşma Riskini Arttıran Nedir?

 İnsandan insana uzun süreli yakın temas içinde bulaşan hastalıkta bulaş riskini arttıran ortak kullanılan kıyafet ve tekstil ürünleridir. Uyuz kaşıntısı nasıl olur bilinmesi gereken konuların başında yer almaktadır.

 İnsanların bir arada yaşadığı huzurevi, hastane, yatakhane gibi yerlerde çok daha hızlı şekilde yayılan uyuz, aynı ortamda yaşayan insanların ortak kullandığı yatak takımı ya da havlu ile çok daha kolay şekilde bulaşır. Hastalığa ilk kez yakalananlar da belirtiler ortalama 2 ya da 6 hafta arasında değişen süreçte kendini gösterir.

2. Norveç Kabuklu Uyuz Hastalığı

 Daha önce uyuz hastalığı yaşamış bireylerde hastalığın belirtisi bulaş riskinden sonraki ilk 3 gün içerisinde ortaya çıkar. Down sendromlular; kemoterapi görenler ile immün sistemini baskılayan nörolojik hastalığa sahip kişilerde ve bebeklerde sıklıkla crusted kabuklu uyuz hastalığı görülmektedir.

 Norveç kabuklu uyuz hastalığı olarak bilinen türde insan vücudunda yaklaşık olarak 2 milyon uyuz akarı ya da uyuz yumurtası tespit edilir. Hastalık belirtisi başlamadan bireyler uyuzu başkalarına kolaylıkla bulaştırır.

3. Kaşıntının En Sık Görüldüğü Yerler

 Hastalığın en önemli belirtisi geceleri yaşanan şiddetli kaşıntıdır, özellikle yatağa girip ısındıktan sonra kaşıntı artar. Uyuz kaşıntısı nasıl olur; İnsanları uykudan uyandıracak şiddetteki kaşıntı gündüzleri hafif olarak seyreder. Kaşıntının en sık görüldüğü yerler;

  • El parmak araları
  • El bileğinin iç yüzü
  • Koltuk altları
  • Dirsek ve bilek kısımları
  • Kasık bölgesi
  • Meme ucu
  • Penis bölgesidir.

4. Tedavi Edilebilen Bir Hastalık

Uyuz Kaşıntısı Nasıl Olur – Nasıl Geçer?
Uyuz Kaşıntısı Nasıl Olur – Nasıl Geçer?

 Parmak aralarında dalgalı kirli bir çizgi şeklinde görülen hastalıkta akarların içinde yaşadığı tüneller gri beyaz renkli ve 1 ila 10 mm uzunluğundadır. Uyuz kaşıntısı nasıl olur; Geceleri şiddetini arttıran hastalık deride görülen içi su dolu kesecikler ile kolaylıkla anlaşılır.

 Bu durumla karşılaşıldığında hastanın en kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

 Uyuz hastalığı; tedavi edilebilen bir hastalık çeşididir. Tedavinin etkin olabilmesi için hasta ile birlikte tüm ev halkının birlikte tedavi edilmesi gerekir. Hastalığın belirtisi olsun ya da olmasın uzun süre yakın temas halinde olduğu herkesin tedaviye destek vermesi adına başlaması önemlidir.

5. Alerji Nedeniyle Kaşıntı

Tedavide kullanılan ilaçlar doktor tavsiyesi altında ve önerilen doz ile sürede kullanılmalıdır. Tedavi sürecinin beklenen şekilde tamamlanmasının ardından insanlarda akarlara ve Akar artıklarına karşı oluşan alerji nedeniyle kaşıntı bir iki hafta daha sürebilir.

Uyuz kaşıntısı nasıl geçer; Kaşıntının devam etmesi hastalığın bitmediği anlamına gelmez ancak 4 haftayı aşan kaşıntılarda tedavi sürecine sil baştan başlanması gerekir.

Uyuz tedavisinde kullanılan krem ve losyon öncesi ellerde tırnakların olmaması ve cildin temiz olması gerekir. Tüm vücuda eşit şekilde uygulanan losyon ya da krem sonrası eller yıkanmadan en az 8 saat vücutta kalması önemlidir.

Bu yüzden uzmanlar tarafından gece uygulanması tavsiye edilmektedir. 8 ila 10 saatin ardından vücuttaki krem ya da losyon sabunla yıkayarak çıkarılır. Ve ardından giysiler en az 60 derece sıcak suda yıkanarak arındırılır.

6. Cilt Losyonu Ve Kremin Kullanılması

 Hastalıktan kurtulabilmek için etkili olan yöntemlerin başında cilt losyonu ve kremin kullanılması gerekir. Bunların yanı sıra evde uygulanabilen, kaşıntıya iyi geldiği bilinen ve parazitten kurtulmayı sağlayan bazı yöntemlerde bulunmaktadır.  Yöntemler bitkilerden destek alınarak hazırlanmaktadır. Önemli olan hazırlanan bitkisel yöntemlerin doğru uygulanmasıdır. Aksi halde hastalık çok daha fazla risk taşıyacak şekilde vücuda yayılır. İnsanlar arasında tuzlu suyun hastalığa iyi geldiği söylenir. Ancak bunun şu ana kadar herhangi bir bilimsel kanıtı bulunmamıştır.

7. Bitkisel Çözüm Arayanlar

 Birçok cilt hastalığına faydası olan aloe vera uyuz hastalığında da etkilidir. Jel olarak uyuzlu bölgeye sürülmesi halinde kaşıntıyı azalttığı bilinmektedir. Aloe vera jeli uyuz kaşıntısı için düzenli olarak kullanılması gereken bitkisel yöntemler içerisindedir.

  Zerdeçal tozu ve su ile hazırlanan macununda uyuz kaşıntısına iyi geldiği yüzyıllardır tatbik edilmesinden anlaşılmaktadır. Bir yemek kaşığı toz zerdeçal birkaç damla limon suyu ile macun haline getirilir. Ve uyuzlu bölgeye uygulanır.

 Birkaç saat bekledikten sonra ılık su ile durulanır. Macun vücudun parazitlerden tamamen arınmasını sağlamaktadır. Uyuz kaşıntısı nasıl geçer; Uyuz tedavisinde bitkisel çözüm arayanlar için kullanılan yöntemlerdendir.

8. Akarlarından Tamamen Kurtulmak

 Uyuza en iyi gelen şey nedir? dendiğinde akla ilk gelen çay ağacı yağıdır. Özellikle zeytinyağı ile karıştırılarak günde 2 kez sürülmesi uyuz akarlarından tamamen kurtulmayı sağlar. Hamile ve emzikli kadınların kullanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Antibakteriyel özelliğe sahip olmasından dolayı kaşıntıdan kaynaklanan şişme ve tahrişleri azalmasını destekler. Çay ağacı yağı;

  • Gözeneklerdeki kiri ve yağı temizleyerek arındırır.
  • Kuru ve kaşıntılı cildi tedavi eder.
  • Sinek ya da böcek ısırmalarında kızarıklığı ve kaşıntıyı önler.
  • Egzamayı sedef hastalığından kaynaklanan etkileri hafifletir.
Dikkat !

Önemli not alanı