Vücut Bakım

Kalça Çatlakları Nasıl Giderilir?

 Kalça Çatlakları, halk arasında deri çatlağı olarak bilinen, derinin dermis olarak adlandırılan tabakasında fazla genişlemeye maruz kalması sonucu oluşmakta. Cilt gözle görülecek kadar zayıflar, incelir ve yırtık görüntüsü oluşur. Çatlayan kısım sağlıklı deriden kolaylıkla ayrılır. Yeni oluşan çatlaklar ten renginden daha koyu morumsu bir renk oluştururken; zamanla rengi açılır ve soluk bir inci rengini alır. Çatlakların renk alması bireyin yapısına göre değişiklik gösterebilir. Deri çatlağına sıklıkla gebelik döneminde kadınlarda rastlandığı için gebelik çatlağı adı da verilmektedir. Cilt bütünlüğünü bozmasa da estetik görünümü bozduğundan dolayı tedavisi çok merak edilir. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

NOT!

 Vücutta çatlaklar sadece hamilelik döneminde değil, hızlı kilo almanın her döneminde ortaya çıkabilir. Ayrıca fissür oluşumunda genetik faktörler yani ailevi eğilim de büyük önem taşımaktadır. Bacak çatlakları nasıl geçer, vücut çatlakları için doğal tedavi yöntemleri nelerdir diğer yazılarımızı inceleyerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

 Vücutta meydana gelen çatlaklar; cildi aniden geren ve kollajen demetlerine neden olan özellikle hızlı büyüme dönemi sürecinde ortaya çıkar. Bu süreçte büyüme atakları, hamilelik dönemi, hızlı kilo alımı ya da artan kas kütlesi gibi nedenlerden dolayı vücutta çatlamalar oluşur.

 Bu süreç sonrasında cildin normal haline dönmesi, yani büyümenin durması sürecinde, kollajen yapı tarafından desteklenmeyen cilt, buruşuk ve çizgili bir görünüm oluşturmaya başlar.

2. Çatlaklar Nasıl Teşhis Edilir?

  • Hastanın tıbbi geçmişi gözden geçirilir.
  • İdrar, kan testi yapılabilir.
  • Gerekli görüldüğünde görüntülemetestleri istenir.

3. Kalça Çatlakları Tamamen Yok Edilebilir mi?

 Kadınlarda daha yaygın olan ancak erkeklerde de oluşabilen kalça çatlakları nasıl giderilir; çatlaklar için mevcut tedaviler konusunda doktorunuzla görüşebilir. Çoğu tedavi, çatlakların görünümünü iyileştirse de bunların tamamının ortadan kaldırılmasını sağlamaz.

 Çatlakların nedenleri

  • Hamilelik dönemi: Deride bulunan lifler yumuşayarak geliri ve bebeğe yer açılması için çatlaklar oluşmaya başlar. Bu nedenle bebek büyüdükçe karın, uyluk ve göğüs çevresinde çatlaklar oluşur.
  • Ergenlik çağı: Gençlerin ani büyüme atakları yaşaması, hızlı kilo alıp vermek, cildin anı gerilme ve büzülme yaşaması kalça bölgesi, uyluk ve göğüs bölgesinde çatlak oluşumuna neden olur.
  • Kilo alımı: Kısa sürede kilo alımına bağlı olarak, aynı zamanda derinin ani gerilmesiyle, ciltte çatlaklar oluşur.
  • Kortikosteroidler: Çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan losyon, hap, kortikosteroid kremler, kollajen seviyelerini düşürdüğünden, çatlaklara neden olur.
  • Genetik durum: Ebeveynlerde çatlak varsa, yüksek ihtimalle çocuklarda da oluşmaktadır.
  • Vücut geliştirme: Kas kütlesinin hızlı büyümesi ve aynı zamanda kas büyümesini hızlandırmak için anabolik steroidler kullanıldığında, çatlaklar oluşur.

 Bunun yanında kollajen oluşumunu önleyen ilaçlar, Cushing sendromu, Marfan sendromu, Ehlers-Danlos sendromu gibi rahatsızlaklar ve anormal kollajen oluşumu da çatlaklara neden olur.

Kalça Çatlakları Nasıl Giderilir?
Kalça Çatlakları Nasıl Giderilir?

4. Çatlaklar için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

 Çatlakların ciltte çıkması çok normaldir ve çoğunlukla kalça bölgesinde, göğüs bölgesinde, uyluk, kol ve bacak bölgesinde görülür. Çatlaklar dolayı etkilenmiş ve günlük yaşamınızda bunu dert ediyorsanız, doktora görünmek gerekir.

 Çatlakların fark edilmesi durumunda ve hamilelik, kilo alma gibi neden çıktıkları konusunda herhangi bir açıklama bulamadığınızda, doktora başvurmanız gerekir. Çatlaklara neden olan nedeni kontrol ederek, gerekli tedavi yoluna gidilir.

 Kalça ve diğer bölgelerdeki çatlaklar, hemen her insanda yaygındır ve görünüşünden dolayı rahatsız oluyorsanız, kalça çatlakları nasıl giderilir konusunda tedavi yollarına başvurabilirsiniz.

5. Kalça Çatlakları için Tıbbi Tedaviler Nelerdir?

 Çatlaklar; cilt üzerinde çeşitli sebeplerden dolayı kırmızı, mor ve daha sonrasında beyaz ya da gümüş rengine dönen bant şeklinde çizgilerdir. Cildin aşırı gerilmesi sonucu, bağ dokusunu oluşan kollajen üretiminin ritmi bozulmaya başlar. Aynı zamanda Kalça çatlakları nasıl giderilir konusunda tercih edebileceğiniz tıbbi tedaviler bulunur.

  • Lazer tedavileri: Lazer tedavileri cilt hücrelerini onarırken, yenileme yaparak, çatlaklarını görünümünü daha yumuşatır ve aynı zamanda düzleştirme işlevi görür. Çatlakları tamamen yok etmeye eğilimli olmasa da renklerin solmasını ve fark edilmemesini sağlar. Ortalama 20 seansa kadar birkaç haftalık tedavi süresi bulunur.
  • Mikro iğneleme:  Kollajen indüksiyon tedavisi olarak da adlandırılan mikro iğneleme; cildin üst tabakasında, küçük delikler açılmasıyla gerçekleşir. Böylece elastan ve kollajen oluşumu tetiklenmiş olur. Sonuçların tam anlamıyla görülebilmesi için 6 aylık bir tedavi süresi mevcuttur.
  •  Mikrodermabrazyon: Cildin dış tabakasını çıkartarak, aşındırıcı bir aletle gerçekleştirilen mikrodermabrazyon; özellikle çatlaklar üzerinde etkilidir.

6. Kalça Çatlakları için Doğal Tedaviler Nelerdir?

 Cilt elastan olmasına rağmen; aşırı gerilme dolayısıyla, kollajen bozulmasına sebep olur. İlk başlarda pembemsi ve kırmızı olan bu çatlaklar, uygulanan tedaviler sonrasında renkleri solmaya başlar.

6.1. Zeytinyağı ile tedavi

 Zengin nemlendirici özelliğiyle, cilt hasarlarının en üst seviyede onarıldığı zeytinyağı; antioksidan özelliğiyle de ciltteki çatlakları önlemeye yarar. Kalça çatlakları ve diğer bölgelerdeki çatlaklar üzerine soğuk sıkım zeytinyağı uygulanarak, zaman içinde solmaları sağlanabilir.

6.2. Hint yağı ile tedavi

 Hint yağı; direkt olarak çatlakların üzerine dairesel hareketlerle masaj yapar şekilde, ortalama 15-20 dakika boyunca uygulanır. Masaj yapıldıktan sonra uygulama yapılan bölge, ince pamuklu bezle örtülerek ısıtma pedi kullanılır. En iyi sonuçların alınabilmesi için, uygulamanın 1 ay boyunca yapılması gerekir.

6.3. Siyah çay ile tedavi

 Cilt pigmentasyonu konusunda tam bir kontrol aracı olan siyah çay; B12 vitamini de dahil olarak, birçok vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Birkaç yemek kaşığı siyah çay kaynatılır ve üzerine biraz tuz eklenir. Soğumaya bırakılan karışım, kalça ve diğer bölgelerdeki çatlaklar üzerine uygulanır. Uygulamaya, izler kaybolana kadar devam edilir.

 Kalça çatlakları nasıl giderilir konusunda günde 8-10 bardak su içmek; cildin elastikiyet kazanmasında önemli bir rol oynar. Ayın zamanda cildin yumuşamasını da sağlayan su, çatlakların önlenmesinde önemlidir.

 Cildinize daha iyi baktığınız ve bakım rutinlerini doğru şekilde gerçekleştirdiğinizde, cildinizin daha fazla dayanmasına yardımcı olursunuz. Bunun yanında evde uygulayacağınız doğal ilaçlar sayesinde, kalça ve diğer bölgelerde oluşan çatlakları soldurmak önemli ölçüde kolaylaşır. Cilt sağlığını doğal yolları doğru şekilde uyguladığınızda ortalama 6-12 ay içinde gerçek sonuçları görmeye başlarsınız.