Vücut Çatlakları İçin 12 Basit Yöntem ,zaman içinde, farklı sebeplerden dolayı cilt üzerinde çatlaklar oluşabilir. Gelişim süreci, hızlı kilo alıp verme gibi bazı etkenler, çatlaklara sebep olur. Vücutta oluşan çatlaklar, herhangi bir sağlık sorunuyla alakalı değildir. Faydalı olacağını düşündüğümüz vücut çatlakları için 12 basit yöntem ve uygulamalarını, sizler için araştırdık ve yazımızda derledik.
2. Çatlağa Neden Olan Faktörler Nelerdir?
3. Çatlak Belirtileri Nelerdir?
4. Hamilelikte Çatlaklar Neden Oluşur?
5. Hamilelik Döneminde Çatlaklara Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?
6. Çatlak Tedavisinde Aleo Vera Mucizesi
7. Çatlak Tedavisinde Hindistancevizi Yağı
8. Çatlak Tedavisi için Siyah Çay ile Masaj
9. Çatlak Tedavisi İçin Limon Suyu
10. Vücut Çatlaklarına Yumurta Beyazı
11. Çatlak Tedavisine Zeytinyağı
11.1. Çatlaklara Soğan Tedavisi
11.2. Çatlak Tedavisi için Günlük Jelatin Tüketimi
11.3. Çatlak Tedavisi için Patates Suyu
NOT!
Vücudunuzu nemli tutmak cildi birçok çeşit sorundan korur. Aynı zamanda cildin esnekliğini korumaya yardımcı olur ve elastikiyetini geri getirir. Uzmanlar, günde 8 ila 10 bardak su içmenin vücudun nemli kalmasındaki en iyi yol olduğunu söylüyor. Vücudunuzda bulunan çatlakları nasıl geçirebilirsiniz, en etkili çatlak kremleri hangileri diğer yazılarımızı inceleyerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Deri katmanı dermişte, kollajen dokuda oluşan yırtıkları, deri çatlağı oluşturur. Özellikle hızlı kilo alıp vermelerde, hamilelik sırasında karın bölgesinde, kalça ve bacaklarda görülebilir. Hormonsal değişiklikler nedeniyle ergenlik dönemi süresince ortaya çıkabilirler. Birçok kadının ortak sorunu olan çatlaklar, saklanabilir ancak görmezden gelinemez. Zamanında tedavi edilmesi durumunda cilt daha sağlıklı görülür. Tedavi edilmezse, ciltte sarkmalar meydana gelir ve görüntü olarak da cildi çok daha bir görünüme sokar.
2. Çatlağa Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Cilt yüzeyinde meydana gelen gerilmeler, ciltte çatlaklara neden olur. Çatlakların ciddiyeti baskı derecesine göre değişkenlik gösterir ve farklı faktörlerden etkilenir. Kortizol hormonu seviyesi de bunda rol oynar. Adrenal bezler tarafından üretilen kortizol, ciltteki elastik lifleri zayıflatma özelliğine sahiptir.
Çatlak risk faktörleri;
- Çatlaklar kadınlarda görülür.
- Ailede çatlak geçmişi olması
- Ergenlik döneminde hızlı gelişim
- Genç yaşta hamilelik geçirmek
- Hızlı kilo alıp vermek
- Göğüs büyütme ameliyatı geçirmek
- Çeşitli steroidler kullanarak egzersiz yapmak
Herkeste çatlak olabilir, ancak çatlak oluşumuna etki eden faktörler değişkenlik gösterir. Bunun yanında Cushing sendromu ve Marfan sendromu gibi genetik bozukluklar da kişilerde çatlak oluşumuna neden olur.
3. Çatlak Belirtileri Nelerdir?
Vücut çatlakları için yöntemler ve uygulamalar konusuna geçmeden önce, çatlak belirtilerinin neler olduğunu bilmek gerekir. Çünkü çatlakların hepsi birbirine benzemez. Aynı zamanda vücudun hangi bölgesinde oldukları, sahip olunan cilt tipine bağlı olarak da değişkenlik gösterir.
En yaygın çatlak belirtileri arasında;
- Karın, göğüs, kalça ve vücudun diğer yerlerinde girintilerin ve çizgilerin oluşması
- Cilt üzerinde pembe, kırmızı, mavi, mor ya da siyah çizgilerin gelişmesi
- Açık renklerin daha parlak çizgilere dönüştüğü durumlar
- Vücutta geniş bir alana yayılan çizgiler
Cilt görünümü konusunda herhangi bir tereddüt yaşanıyorsa ve vücudunuzda, geniş bir alana yayılan çatlaklar varsa; altta yatan nedenleri bulmak ve gerekli tedaviyi uygulamak için, doktora görünmekte fayda vardır.

4. Hamilelikte Çatlaklar Neden Oluşur?
Hamilelik döneminde çatlaklar, en belirgin şekilde ortaya çıkar. Çoğunlukla hamile kadınların % 50 ila %90’ında doğum öncesi çatlaklar gelişebilir. Diğer vücut çatlaklarına göre farklı olabilirler. Hamilelik döneminde hormonlar, çatlakların oluşumunda büyük rol oynar.
Hormonlar cilde daha fazla su sağlar ve bedenin gevşemesini sağlar. Ancak cildin gerilmeye başlamasıyla yırtılmalar daha kolaylaşır. Hamileliğin 6 ya da 7. Ayında çatlaklar daha belirgin hale gelir.
Hamilelik döneminde oluşan çatlakların rengi solacaktır. Kırmızı ya da pembe renkli çizgiler zamanla daha soluk gümüş ya da beyaz renge dönüşür.
5. Hamilelik Döneminde Çatlaklara Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?
Hamilelik döneminde; eğer annede çatlak oluşmuşsa, kızında da oluşma ihtimali yüksektir. Hamilelik döneminde alınan hızlı kilolar da çatlaklarda etkin rol oynar. Cildin gerilmesi ne kadar hızlı şekilde olursa, çatlak oluşması ve iz bırakması da o derece fazlalaşır.
- Nemlendirme ve masaj: Karın bölgesine, kalça ve uyluklara çatlak yağı ya da krem ile masaj yapılabilir. Hyaluronik asit içerikli kremler, çatlakları önlerken, herhangi bir zararı da yoktur. Enflamatuar ve antioksidan içerikli bitki yağları da cildin nemini artırdığı için, tavsiye edilebilir.
- Doğum öncesi vitaminler: Bebeğin gelişimini ve cilt sağlığını destekleyici yeterince almanın yanında doğum öncesi vitaminleri de alınabilir. Özellikle C vitamini zengini besinler tüketilmeli ve C vitamini alınarak, kollajen ve doku üretimi desteklenmelidir.
- Kilo alımında yavaşlık: Hamilelik döneminde hızlı kilo almak, çatlakları tetikler. Bu yüzden mümkün olduğunca fazla kalorili olmayan besinler tercih edilmelidir.
Bu tedavilerin yanında doktor kontrolünde; vücut çatlakları için yöntemler arasında lazer tedavisi, radyo frekansı, mikroiğne, ultrason, mikrodermabrazyon ya da kimyasal peeling de tedavileri de bulunur.
6. Çatlak Tedavisinde Aleo Vera Mucizesi
Vücut çatlakları için yöntemler arasında Aloe Vera’nın ayrı bir yeri vardır. Farklı şekillerde çatlak tedavisi için evde rahatlıkla hazırlanabilecek yöntemler sunar.
- Aloe Vera jel: Taze Aloe Vera yaprağı kesilerek jeli çıkarılır. Çatlaklar üzerine uygulanan jel; birkaç dakika boyunca, nazik şekilde ovalanır ve cildin emmesi sağlanır. Sonra ılık suyla durulanır. Her gün yapılabilir.
- Aloe Vera ve gliserin: Aloe Vera jeli ve birkaç damla gliserin ile E vitamini yağı karıştırılır. İçine ayrıca gül suyu eklenir. Karışım çatlakların üzerine, masaj yapılarak uygulanır. Daha sonra ılık suyla temizlenir. Her gün uygulama tekrarlanır.
- Aloe Vera ve E vitamini: Çeyrek fincan Aloe Vera jeli ile 10 adet E vitamini kapsülü ve 5 adet A vitamini kapsülü içindeki tozlar, jel ile karıştırılır. İyice karıştırılarak çatlaklar üzerine masaj yapılarak, cilt emene kadar uygulanır. Ilık suyla yıkanan jel, her gün uygulanır.
- Aloe Vera ve Yoğurt: 2 yemek kaşığı Aloe Vera jeli, yarım bardak sade yoğurt iyice karıştırılır ve nazikçe masaj şeklinde çatlak bölgeye uygulanır. 15-20 dakika kadar bekletilen karışım, ılık suyla temizlenir. Kür her gün tekrarlanabilir.
- Aloe Vera ve Gül Suyu: Aloe Vera yaprağı içindeki jel ve gül suyu karıştırılır. Aloe Vera 1:1 oranda uygulanır. Çatlak bölgeye nazikçe masaj yaparak uygulanır. 15-20 dakika boyunca ciltte bekletilen karışım, ılık suyla yıkanır. Günde 2 kere uygulanabilir.
Aloe Vera mucizevi bir üründür ve sadece çatlak tedavisinde değil, sivilce ve akne tedavisinde de rahatlıkla kullanılır.
7. Çatlak Tedavisinde Hindistancevizi Yağı
Vücut çatlakları için yöntemler arasında Hindistancevizi yağı; kan akış hızını artırması ve çatlakların tedavisinde kollajen lifleri üretmesi açısından önemlidir. Cildin esnekliğini koruması açısından da tercih edilir.
- Hindistancevizi ikiye bölünür ve eti çıkarılarak, küçük parçalar halinde doğranır.
- Gerektiği kadar sıcak su eklenerek, orta hızla karıştırıcı ile güzelce parçalanır.
- Bir kavanoz içinde, gece buzdolabında bekletilir. Böylece hindistancevizi sütü ve yağı ayrılır.
Katılaşan hindistancevizi yağı bir tencereye konarak, düşük ateşte sık sık karıştırılarak pişirilir. 15 dakika soğumaya bırakılan yağ, çatlakların üzerine sürülür. Günde iki kez uygulama tekrarlanır.
8. Çatlak Tedavisi için Siyah Çay ile Masaj
Siyah çay masajı; evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz çatlak tedavisinde oldukça etkili ve hızlı bir yöntemdir. Hücre hasarları azaltılırken, cilt pigmentasyonu kontrol altına alınır.
- 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı siyah çay tozu
- Siyah çay tozu, ılık suda eritilir ve tuz eklenerek, 2 dakika kadar kaynatılır.
- 30 dakika soğumaya bırakılan karışım, çatlak bölgelere, günde 3 kere uygulanır.
Siyah çay; vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengindir. Uygulanan kürün sonuçları, ortalama 3-4 hafta içinde kendini göstermeye başlar.
9. Çatlak Tedavisi İçin Limon Suyu
Evde rahatlıkla çatlak tedavisi uygulayabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi limon suyuyla yapılan uygulamalardır. Doğal asit olan limon suyu; çatlaklara, sivilcelere, aknelere ve farklı birçok cilt rahatsızlığının azaltılmasında ve iyileştirilmesinde etkilidir.
- Bir adet limon suyu sıkılır.
- 3 dakika boyunca, çatlak bölgelere dairesel hareketlerle uygulanır.
- Limon suyunun cilt tarafından emilmesi için 10-20 dakika beklenir ve ılık suyla yıkanır.
Limon suyunun asitli yapısı, hassas ciltlerde tahrişe ve kızarıklığa sebep olabilir. Bu yüzden bu kür uygulanırken, daha dikkat edilmelidir. Tahrişin ve kızarıklığın olmaması için, limon suyu içine, az miktarda su konabilir.
10. Vücut Çatlaklarına Yumurta Beyazı
- Vücut çatlakları için yöntemler arasında yumurta akı kullanılabilir. Yumurta akı; cildi onarır, pürüzsüzleştirir ve cilde ışıltı verir. İçeriğinde bulunan amino asitler sayesinde cilt daha parlak görülür.
- 2 adet yumurta beyazı çatalla hızlı ama hafif hareketlerle çırpılır. Çatlakların üzerine ince tabaka halinde yumurta akı uygulanır. Yumurta akı kuruyana kadar beklenir ve soğuk suyla yıkanır. Yumurta akı kürü, günde 3 kere uygulanabilir.
11. Çatlak Tedavisine Zeytinyağı
İnsan sağlığı için önemli bir yeri olan zeytinyağı, cilt üzerinde de harikalar yaratır. Cildi besleyici özelliği bulunan zeytinyağı; cilt hücrelerinin iyileşme sürecini de hızlandırır.
- 2 yemek kaşığı (ortalama 100 gr) zeytinyağı, çok kısık ateşte ısıtılır.
- Küçük bir kâseye aktarılan zeytinyağı, çatlakların üzerine dairesel hareketlerle yayılır.
- Ortalama 5 dakika boyunca masaj yapılır ve sonrasında ılık su ile yıkanır.
Tam etkili sonuçların görülmesine kadar, E vitamini açısından zengin zeytinyağı kürü uygulanabilir.
11.1. Çatlaklara Soğan Tedavisi
Güçlü antioksidan ve antiinflamatuar olarak kullanılan soğan, flavonoid ve quercetin içeriklidir. Cilt hücrelerinin onarımında kullanılan soğan, vücut çatlakları için etkin çözüm sağlar.
Gündüz kullanımı için;
- Taze kırmızı soğan şeritler halinde kesilir.
- 1-2 dakika boyunca soğan şeritleri, çatlaklar üzerinde tutulur.
Gece kullanımı için;
- Buzdolabında soğutulan soğan şeritleri, kalın püre haline gelene kadar öğütülür.
- Soğan ezmesi süzülerek, temiz bez içine konur.
- Tüm gece boyunca çatlakların üzerinde tutulur.
Soğan kürü, her gün tekrarlanabilir.
11.2. Çatlak Tedavisi için Günlük Jelatin Tüketimi
- Vücudun yeterli oranda kollajen üretimini sağlamak için jelatin ihtiyacı vardır. Kollajen cilt elastikiyetini artırırken; çatlakların onarılmasında ve cilt hücrelerinin yenilenmesinde etkilidir.
- Vücudun jelatin ihtiyacını karşılayarak, her gün vitamin sakızı alabilir, D vitamini ve E vitamini ile de destek sağlayarak, cildin esnekliğini ve sağlığını korumuş olursunuz.
11.3. Çatlak Tedavisi için Patates Suyu
- Doğal parlatıcı olarak tercih edilen patates, çatlak tedavisinde de etkin rol oynar. Patatesin içeriğinde bulunan nişasta sayesinde; cilt rahatlar ve cilt hücreleri yenilenerek, yumuşamaya başlar.
- Çiğ patates rendelenerek suyu çıkarılır. Ortalama 15 dakika boyunca sürülen patates suyu bekletilir ve ılık su ile durulanır. Kurulamanın ardından nemlendirici uygulanır. Günde iki kere uygulanır.
11.4. Çatlaklar için Çay Ağacı Yağı ile Masaj
- Yeni Zelanda çay ağacı, ya da Avustralya çay ağacı olarak da adlandırılan çay ağacı yağı, cilt tedavisinde oldukça etkilidir. Cilt üzerinde oluşan çatlakların onarılmasında yüksek miktarda etki gösterir.
- Çatlaklara yeterli miktarda çay ağacı yağı sürülür. Ortalama 3-4 dakika boyunca, dairesel hareketlerle masaj yaparak, çatlak bölgeye yayılır. 5 dakika kadar vücut tarafından emilmesi sağlanır ve daha sonra ılık su ile yıkanır.
11.5. Çatlak Tedavisine Doğal Beyaz Şeker
Doğal beyaz şeker; cildin pul pul dökülmesini, ölü cilt hücreleri atılmaya başlar. Benzersiz peeling özelliği gösteren şeker ile, çatlaklarda da etkili şekilde iyileştirme sağlanır.
- 2 yemek kaşığı doğal beyaz şeker, badem yağı ile karıştırılır.
- Birkaç dakika boyunca, çatlak bölge üzerine uygulanır.
- 5 dakika kadar cildin karışımı emmesi beklenir ve ılık suyla yıkanır.
Doğal beyaz şeker ile yapılan çatlak tedavisinin sonuçları, en az 1 ay sonra kendini göstermeye başlar.
Vücut Çatlakları için Dermaroller Kullanımı
Vücut çatlakları için yöntemler arasında; kollajen indüksiyon tedavisi ya da mikro iğneleme olarak adlandırılan dermaroller kullanılabilir.
- Dermaroller 5 dakika boyunca alkol ile dezenfekte edilmelidir.
- Cilt güzelce temizlenmelidir ve gerekiyorsa, uyuşturucu krem sürülmelidir
- Bir elle cilt gerilmelidir ve diğer elle; dikey, yatay ve çapraz olarak 8-10 kere dermaroller ile baskı uygulanmalıdır.
- Ilık suyla yıkanmalıdır ve cilt iyice kurulanmalıdır.
Sonrasında az miktarda cilt serumu ve ertesi gün ise nemlendirici uygulanmalıdır. Bu kür haftada 2-3 kere uygulanmalıdır. Uygulama 4-5 seans sonrasında sonuçlarını göstermeye başlar.