Çocuklarda ve yetişkinlerde güneşten korunmak için neler yapmalıyız ve hangi önlemler, tam anlamıyla güneşten korur sorularına yanıt vermekteyiz. Kullanılacak olan kıyafetlerin nitelikleri, kremlerde dikkat edilmesi gereken özellikler sıralanmıştır. Kaç faktör ve üzerindeki güneş kremlerinin kullanılması gerektiği yazımızda belirtilmiştir. Daha fazla bilgi almak için bizimle Whatsapp hattı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Güneş kremleri cildi güneş yanıklarından ve güneşin zararlı etkilerinden korur. Ama güneş kremi kullanmanız güneşin altında uzun süre kalabilirsiniz anlamına gelmez. Güneş kremi hakkında bilinen yanlışları derlediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
1. Sağlık Bakanlığı Onaylı Güneş Kremleri
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından onay verildiği iddia edilen fakat onay bulunmayan birçok ürün el altından satılıyor. Bu tarz ürünlerin merdiven altı yerlerden veya bilinmez internet sitelerinde, sırf çok daha uygun fiyatlı olduğu için alınması doğru değildir. Güneşten korunmak için neler yapmalıyız sorusunda ilk olarak kremlerin nasıl olması gerektiğine değinelim.
Hem çocuklar hem de yetişkinler için, güneş ışınlarına birkaç saatlik maruz kalmaya yönelik 50 faktörlük kremler yeterli olacaktır. Gün boyunca güneşin altında olacağınız bir durum söz konusuysa, faktör sayısını arttırabilir ve fiziksel filtreli olduğu belirtilen kremleri kullanabilirsiniz. Güneş kremi fiyatları karşılaştırılarak krem seçimi yapılması en büyük hataların başında gelmektedir. Yüksek faktörlü olanların daha yüksek fiyatlı olması nedeniyle, size uygun olmayan bir kremi almamalısınız.
Bu aşamada tamamı doğal bileşenlerden oluşan güneş kremi ürünümüzü inceleyebilir ve makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.
2. Güneşten Koruyan Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalı?
Sadece krem sürmek, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yetersiz kalacaktır. Krem sürerek saatler boyu güneş altında kalmamalı, olabildiğince sık bir şekilde gölgede bulunmalısınız. Güneşten korunmanın yolları kısa süreli veya uzun süreli bir güneşe maruz kalma durumuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Çiftçiler, meydanda çalışan görevliler ve açık havada gün boyu hizmet veren kişilerde yanıklarla çok sık karşılaşılıyor.
Her gün aynı işi yaptıkları için omuzları, boyunları, yüzleri ve elleri zamanla yanmaya devam eden çok sayıda insan bulunuyor. Bu kişiler, düzenli olarak zararlı ışınlara maruz kaldıkları için, ilerleyen yaşlarda cilt lekeleriyle çok daha yoğun bir şekilde karşılaşacaktır.
Güneş ışınlarının zararları özellikle de 0 – 18 yaş arasındaki bireylerde, uzun vadede kalıcı cilt lekelerine sebebiyet veriyor. 18 yaşından büyükler tarafından sweatshirt, 18 yaşının üzerindeki kişiler tarafından sıfır kol olarak tabir edilen kıyafetlerin giyilmesi doğru değildir. Havanın kaç derece olduğuna bağlı olarak değil, güneşe ne kadar maruz kalacağınıza göre kıyafet tercihi yapmanız gereklidir.
- Pamuklu ve açık renkli kıyafetler tercih etmeye özen gösterilmelidir.
- Hava sıcaklığı fark etmeksizin, uzun kollu, ince kıyafetlere yönelmek gereklidir.
- Kıyafet veya herhangi bir giysiyle kapatılmayacak olan el, boyun, yüz, kulak ve bileklerde mutlaka krem kullanılmalıdır.
Şapka kullandığınız için gözlük kullanmama eğiliminde olmanız doğru değildir. Her ikisi de aynı anda giyilmelidir.
3. Çocuklarda Güneşten Korunma Nasıl Olmalı?
Çocuklar, yetişkinlere kıyasla güneşin zararlı etkilerine karşı çok daha hassas bir cilde sahiptir. Sadece kısa vadede bir yanık oluşumu nedeniyle değil, uzun vadede cilt hastalıklarının ve lekelenmelerin oluşuyor olması da çocukları etkileyecektir. Güneşten korunmak için neler yapmalıyız sorusunun çocuklar açısından yanıtı, kıyafetler ve losyon seçimlerine göre verilebilir.
Çocuklara denizde giydirilecek kıyafetler tercih edilirken, olabildiğince kapalı fakat çocuğu sıkmayan giysilerin bulunması gereklidir. Kız ve erkek çocuklarında sadece bir mayo verilerek, sabah 08:00’dan akşamüstü 17:00’a kadar sahilde oynamasına izin verilmesi doğru değildir. Bu kadar uzun süre boyunca güneş ışınlarına hiçbir koruma olmadan maruz kalınan 3 – 4 günlük tatil bile, çocuğun gelecekte yaşayacağı cilt sorunlarının sebebi olabilir.
Çocuk denize veya havuza girip çıktıktan sonra mutlaka yeniden tüm vücuduna krem yedirilmelidir.
Çocuklar için kullanıma uygun olan güneş kremleri, vücut losyonları, güneşten koruyucu jeller tercih edilmelidir.
Çocuk vücudunda kullanılacak olan kremin 50 faktörden yüksek olması, fiziksel filtreli koruyucu kremlerden oluşması gereklidir.
4. Tatilde Güneşten Korunmanın Yolları
Güneşten korunmak için neler yapmalıyız hangi yollara başvurmalıyız sorunuzun cevabı, tatilde kullanacağınız kremlere göre değişmektedir. Tatilde güneş kremi tercihlerinizi özellikle faktöre göre yaptıktan sonra, güneş ışınlarının temas edeceği herhangi bir bölgenizin boşta kalmamasına dikkat etmelisiniz. Kıyafetinizin kirleneceğini düşünerek krem sürmemekten kaçınmalı, cildinizin yağlı görüneceğinden çekinerek losyon kullanmamayı bırakmalısınız. Aksi takdirde yanıklar hem kaşıntı hem de kızarıklık oluşturacak ve günler boyu rahatsız hissetmenize neden olacaktır. Güneş kremini tekrar uygulamak için fırsat kollamalı, birkaç saatte bir tekrar aynı miktarda kremi cildinize yedirmelisiniz.
Suya dayanıklı güneş kremleri; Dünya genelinde özellikle de yaz turizminin yaygın olduğu bölgelerde çok ciddi reklam faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. “Güneş kremimiz suya dayanıklıdır ve gün boyu vücudunuzu korur” sloganıyla onlarca türde güneş kremi satılıyor. Bu durum tam olarak olmasa da, kısmen yanlıştır.
Vücudun suyla maruz kalma olayı sadece dışarıdan değil, içeriden de gerçekleşir. Yani insan vücudu terler ve bu durum, ciltte sıvı çıkışına sebebiyet verir. Güneş kreminde bahsedilen aslında tamamen bu sıvı çıkışına karşı korumalı olduğudur. Elinizi çeşmenin altına sokmanız veya denize girmeniz, güneş kreminin korumasının devam edeceği anlamına gelmez. Tam aksine, cildinizi çok daha parlak, yağlı ve güneş ışınlarının daha fazla zarar vereceği bir hale getirir.
Dikkat !
Önemli not alanı