Leke Karşıtı

Çil Nedir? Çil Lekeleri Neden Olur?

Çil Nedir? Çil Lekeleri Neden Olur?

 Çil Nedir? Çil Lekeleri Neden Olur? Cilde doğal rengini veren melanosit hücreleridir, fazla üretilmesi ya da düzensiz olması cilt lekelenmelerine neden olur. Ciltte bulunan melatonin maddesinin artması sonucu oluşan yoğunlaşma çil oluşumunu arttırır. Melanin sadece cilt rengini belirlemez aynı zamanda güneş altında uzun süre kaldığında cildi zararlı UV ışınlarının etkilerine karşı korur.  

İçindekiler ;

Dikkat !

Çiller kendiliğinden asla yok olmazlar. Çillerinizden kurtulmak istiyorsanız tıbbi yöntemlere başvurmanız gerekir veya cilt lekeleri kremi kullanmanız gerekir.

1. Çil Cilt Hastalığı Değildir

 Başta güneşin zararlı ışınları olmak üzere birçok farklı nedenden dolayı vücuttaki melanin oranı azalır. Melanin oranının azalması ile birlikte çil oluşumu artar. Çil Nedir Çil Lekeleri Neden Olur? Çil bir çeşit cilt hastalığı olarak kabul edilmez, uzun süre güneşte kalınması ya da genetik nedenlerden dolayı ortaya çıkar.

 Yüz bölgesi dışında genellikle omuz, sırt ve boyun bölgelerinde rastlanmaktadır.  Hassas cilt yapısının yanı sıra aynı zamanda açık tenli ciltlerde çok daha sık görülür. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan çil;

  • Efelit.
  • Solar Lentigo olmak üzere iki farklı çeşide sahiptir.
  • Cildin güneş ışınlarından etkilenmesi sonucu ortaya çıkan ve küçük boyutlarda olan çillere efelit adı verilir. Bu çil türü ilerleyen yaşlarda kendiliğinden ortadan kaybolur.
  • İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan düzensiz ve koyu renkli çiller ise solar lentigo olarak adlandırılır. Halk arasında yaşlılık çillenmesi olarak adlandırılan türde küçük yaştan itibaren yoğun olarak güneşin UV ışınlarına maruz kalınması etkilidir.

2. Etken Genetik Yatkınlıktır

 Çil oluşumundaki en büyük etken genetik yatkınlıktır, yapılan araştırmalar genetik yatkınlığın çil oluşumunda güneş kadar etkili olduğunu kanıtlamaktadır. Çil Nedir Çil Lekeleri Neden Olur? Kendiliğinden oluşan çillerin kendiliğinden yok olması söz konusu değildir, çil sorununun çözümünde tıbbi yöntemlere başvurmak gerekir.

 Çil her yaşta ortaya çıkar, küçük kahverengi lekeler genellikle açık tenli, kızıl saçlı ve renkli gözlü kişilerde çok daha sık görülür. Çilleri yok etmeye yardımcı olan 5 farklı doğal yöntem insanlar tarafından sıklıkla kullanılır.

  • Limon suyu.
  • Havuç suyu.
  • C vitamini bulunan besinler.
  • Badem, bal ve yumurta karışımı.
  • Karpuz maskesi çillerin ortadan kalkmasına yardımcı olan yöntemlerdir.

3. Çil Tedavisinde Doğal Yöntemler

 Limon suyu parmak ucu ile çil lekelerine uygulanır zaman içerisinde çillerin renginin açıldığı gözle görülür şekilde hissedilir. Bunun yanı sıra 20 damla limon suyuna 2 yemek kaşığı havuç suyu ekleyerek oluşturulan maske çillere uygulandığında yeniden oluşması engellenir.

 C vitamini açısından zengin olan besinlerin çil ve cilt lekelerini önlediği bilimsel olarak kanıtlanmaktadır. Çil Nedir – Çil Lekeleri Neden Olur? Ortalama avuç içi kadar kabuğundan ayrılan badem un haline getirilerek bal ve yumurta ile karıştırıldığında çil için mükemmel bir maske elde edilir. Krem kıvamında ki karpuz maskesi gül suyu ile karıştırılarak haftada en az bir kez kullanılmalıdır.

4. Lazerle Çil Tedavisi

Çil Nedir? Çil Lekeleri Neden Olur?
Çil Nedir? Çil Lekeleri Neden Olur?
 Karpuz maskesi çillerinden kurtulmak isteyenlerin tercih ettiği yöntemler arasındadır. Rendelenen karpuz maske şeklinde hazırlanarak yüze uygulanır. 10-15 dakika yüzde bekletildikten sonra ılık su ile yıkanarak ciltten arındırılır.  Karpuz maskesinde önemli olan uygulama öncesi cildin yağlı olmasıdır. Uygulamanın ardından cilt nemlendirici ile desteklenir. Çil tedavisinde birçok tıbbi yöntem kullanılır, son yıllarda en çok tercih edilen lazerle çil tedavisidir. Güneş ışığından etkilenen ciltlerde oluşan çiller lazer uygulama ile yok edilmektedir.  Lazer ışığını en iyi emen melanin çil oluşmasına neden olur dolayısıyla lazerle çil tedavisi oldukça başarılı sonuçlar vermeye imkan sağlar. Çil Nedir Çil Lekeleri Neden Olur? Lazer tedavisi dışındaki diğer tedaviler de sadece çillerin renkleri hafifletilir tamamen ortadan kaybolması mümkün değildir. Lazerle çil tedavisinde; Q-switch ND yağ lazer. Erbium yağ lazer. CO2 lazer. Fraksiyonel lazer gibi farklı lazer yöntemleri kullanılır.

5. Deri Kanserine Neden Olmaz

 Çil hakkında insanlar arasında yanlış bir kanıya neden olarak deri kanserine dönüştüğü gibi bir düşünce hakimdir. Çil herhangi bir şekilde deri kanserine neden olmaz ancak çilli insanların güneş ışığına karşı hassasiyet dereceleri yüksektir. Bu yüzden cilt güneş ışığına karşı tepkisini renk üreterek gösterir. Yüzde bulunan çillerin tedavisi genellikle kozmetik ürünler yardımı ile gerçekleşir ancak tedavi sonrasında tekrar çil görülme riski oldukça yüksektir. Tedavi çil şiddetini azaltır ancak kesin çözüm isteyenlerin başvurması gereken tedavi yöntemi lazer ve ışık tedavileridir.

6. Güneşten Korunmak Gerekir

 Çil Nedir – Çil Lekeleri Neden Olur? Tıbbi anlamda cilt ve insan vücuduna zararı olmayan çil estetik açıdan birçok insan tarafından yok edilmek istenir. Bunun için kremler ya da peeling gibi yüzeysel işlemler uygulanır ancak çok daha büyük boyutlu ve koyu renkteki çiller için en uygun yöntem lazerdir.

 Doğuştan oluşan çiller ilerleyen yaşlarda kendiliğinden yok olur bunun için herhangi bir tedavi uygulamaya gerek kalmaz. Yüz bölgesinde oluşan çillerden korunmak ve daha fazla oluşmasını engellemek için öncelikle güneşten korunmak gerekir. Güneşten korunabilmek için gözlük ve şapka kullanılmalı, yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinden destek alınmalıdır.

Dikkat !

Önemli not alanı