Cilt Bakım

Hamilelik Lekesi Nasıl Geçer?

Hamilelik Lekesi Nasıl Geçer?

Hamilelik Lekesi Nasıl Geçer? hormonsal üretimin artması nedeniyle alın ve yanak bölgesinde lekeler oluşur. Bu lekeler cildin hiper pigmentasyonu olarak adlandırılır. Hangi uygulamalarla bu lekelerden kurtulmak mümkün. İşte yazımızın devamında bunun cevabı mevcuttur veya araştırmalarına google da devam etmek istiyorsanız tıklayınız.

İçindekiler ;

Dikkat !

Maydanoz suyu ve limon suyunu eşit ölçülerle karıştırınız ve hamilelik lekesi problemi olan bölgeye uygulayınız. Daha sonra 15 dakika bekleyip ılık su ile durulayınız. Maydanoz suyunun cilt lekeleri ve kırışıklıkları geçirme etkisi olduğu eskiden beri bilinir.

1. Hamilelik Lekesi Nedir?

  • Hamilelik döneminde birçok kadının göğüs bölgesinde, meme ucunda, uylukların iç kısımlarında koyu lekeler oluşur. Bu lekeler, vücudun melanin artışı dolayısıyla olur. Hamile kadınların %90’ında bu lekelenmeler görülebilir. Özellikle koyu ten rengine sahip olan kadınlarda, daha kolay fark edilir.
  •  Göz çevresinde, burun ve yanak çevresinde de görülebilen bu kahverengi izler, kloazma (melazma) ya da hamilelik maskesi olarak da adlandırılır. Hamile kadınların %70’inde kloazmaya rastlanır ve güneş altında fazla kalmak, bu lekeleri daha da koyulaştırır.

2. Hamilelik Lekesi Semptomları Nelerdir?

 Hamilelik lekesi bulunan anne adaylarının hamilelik lekesi nasıl geçer konusundan önce, hamilelik lekesi semptomları hakkında bilgili olması, teşhis ve tedavi yöntemleri açısından önemli bir noktadır.

  • Alın bölgesi, şakak ve yanaklarda, üst dudak bölgesinde, daha koyu cilt lekeleri oluşmaya başlar.
  • Lekelenmeler düzensiz şekillerde, ciltte yama şeklinde görülür. Lekelerin rengi, açıktan koyu kahverengiye çoğu zaman da kül mavisine dönüşebilir.
  • Lekelerin boyu 1 cm’den daha az ya da kapladığı alan 10 cm’den fazla olabilir.

 Semptomlar kozmetik ve psikolojik türlüdür ve herhangi bir ağrı, sızı, kaşıntı gibi yan etkiler göstermez.

3. Hamilelik Lekesi Nasıl Teşhis Edilir?

Hamilelik Lekesi Nasıl Geçer?
Hamilelik Lekesi Nasıl Geçer?
  •  Bir dermatolog tarafından cilt yüzeyine bakarak, kloazma ya da melazma teşhis edilebilir. Aynı zamanda kişinin tıbbi geçmişi de bu lekelenmeye neden olacak tüm nedenlerin belirlenmesinde önemli bir etken olacaktır.
  •  Teşhis sırasında ultraviyole ışık kullanılır. Böylece cilt rengi ve cilt üzerinde oluşan desenler ve lekelerin derinliği daha net görülebilir. Bazı ender durumlarda ise deri biyopsisi yapılarak teşhis konur.
  •  Koyu lekeler; çoğunlukla hamilelik döneminin sona ermesiyle yok olur. Bazı durumlarda da hormon ilaçları alımının bırakılması ve güneş ışınlarından korunma yöntemleriyle yok olabilir. Bazı hamilelerde ise renk değişimleri, tamamen kaybolmayacaktır.

4. Hamilelik Lekesi Nasıl Önlenir?

 Hamilelik lekesi nasıl geçer; melazmayı önlemenin en pratik yollarından bir tanesi, cildi çok fazla güneş ışınlarına maruz bırakmamaktır. Özellikle güneşe çok fazla maruz kalınacağı zaman, birkaç yol denenebilir.

  • Yüz bölgesini korumak için, kenarlı şapka kullanılmalıdır.
  • Yüzün hassas bölgelerine çinko oksit ya da titanyum dioksit uygulanabilir.
  • Ultraviyole A ve B ışınları için, güneş kremi kullanılmalı ve güneş kremleri en az 30 koruma faktörlü olmalıdır.

 Koyu hamilelik lekeleri için; rengin solmasına yardımcı olacak tedaviler de uygulanabilir. Hamilelik lekeleri herhangi bir tedavi gerektirmese de diğer cilt bozukluklarından ayrılabilecek tedavilerin uygulanmasını gerektirebilir. Bu yüzden bir dermatolog ile görüşmek, herhangi bir tedavi uygulanmadan önce önem kazanır.

5. Hamilelik Lekeleri Tedavi Yöntemleri

 Lekelerin tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılır. Doktorların kullandığı birçok losyon, krem ve jel uygulamaları bulunur. Bunun yanında melazma için her zaman tedavi gerekli olmaz. Çoğu anne adayında; hamilelik sonrası ya da hormon ilaçlarının bırakılmasından sonra, lekeler kaybolma eğilimi gösterir. Bazı insanlarda ise yıllarca ya da hayatlarının sonuna kadar geçmeyeceği de bilinmelidir. Melazma lekesi bulunan hamilelerde yapılan biyopsi sonucunda;

  • Dallı pigmentli melanositler görülür.
  • Güneş elastozu ve elastik lif parçalanması ortaya çıkar.
  • Melanofajlar içinde dermiste melanin görülür.

Lekelenmelerin ciddi boyutu için melazma bölgesi ve şiddet indeksi MASI uygulanarak, ölçüm yapılabilir. Bunun yanında uygulanan tedaviler çoğu zaman işe yaramadığı gibi, aynı zamanda tedavi başarılı olsa da kloazma ya da halk arasındaki adıyla hamilelik lekeleri yeniden oluşabilir. Daha fazla bilgi almak için web sitemizdeki diğer blog yazılarımızı inceleyebilir ve bizimle anında iletişime geçebilirsiniz.

Dikkat !

Önemli not alanı