İçindekiler ;
Dikkat !
İnsanlarda, bu tür akarlara bağlı reaksiyonlar genellikle kendi kendini sınırlar ve etkilenen hayvanla temas kesilirse düzelir. Dilerseniz Uyuz Kaşıntısı hakkında ve Uyuz hastalığının tüm detayları hakkında yazmış olduğumuz diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
1. Uyuz Akarı Bulaşıcıdır
Şiddetli kaşıntı ile kendini gösteren uyuz hastalığı tedavi edilmediği dönemde ciltte yaralara neden olur. Uyuz akarı bulaşıcıdır, insanların birbiri ile tokalaşması, sarılması ya da yakın temasta bulunması ile bulaşır.
Genellikle parmak arası ve koltuk altı bölgesinde çok daha yoğun Akar ve Akar yumurtası bulunmaktadır. Özellikle sıcak banyo sonrası ve gece vücudun ısındığı süreçte çok daha şiddetli kaşıntılar halinde kendini gösterir.
Peki, uyuz nasıl bulaşır; Şiddetli kaşıntıların en fazla etkilediği bölgeler genital bölgeler dışında meme ucu, karın ve el bileği ile parmak aralarıdır.
2. Uyuzun Sık Görülen Belirtileri
Kaşıntı dışında en sık rastlanan belirtiler;
- Kaşıntının neden olduğu tahrişin yol açtığı yara oluşumları.
- Vücudun dayanılmayacak şiddetteki kaşıntısı.
- Birlikte yaşanılan ortam içerisinde birçok kişinin kaşınması.
- Kaşıntıların özellikle geceleri artış göstermesi.
- Kaşıntı için kullanılan ilaçlardan istenen sonucun alınamaması.
- Deri üzerinde ortaya çıkan beyaz ve ince kanalların görülmesidir.
3. Her Yaş Grubunda Ortaya Çıkar
4. Egzama Ya Da Sedef İle Karıştırılır
5. Uyuz Hastalığından Korunmak
Genellikle kış aylarında çok daha fazla görülen uyuz hastalığının öne çıkan temel belirtisi kaşıntı ile birlikte derideki döküntüdür. Uyuz hastalığından korunabilmek için;
- Dışarıdan eve girildiğinde eller yıkanmalı.
- Uyuz teşhisi konanlardan uzak durulmalı.
- Hastalar ile ortak eşyalar kullanılmamalı.
- Uyuz tedavisi sürecinde eşyalar 60 ila 90 derece kaynar su ile yıkanmalı.
- Uyuz hastalığı teşhis edilen kişi ile temasta olan herkesin zaman kaybetmeden tedaviye başlaması gerekir.
6. Toplum Sağlığı Açısından Tehlikelidir
Çok hızlı yayılan uyuz hastalığı ilk belirtisini gösterdiği anda gecikmeden sağlık merkezlerine başvurmak oldukça önemlidir. Birçok insan toplum içerisinde yanlış anlaşılmaktan çekindiği için tedaviye geç başvurur.
Bu durum hem kişi sağlığı hem de toplum sağlığı açısından tehlikelidir çünkü tedavi edilmezse hastalık tüm vücuda yayılmaktadır. Uyuz hastalığı kendi kendine geçen bir hastalık değildir, bu yüzden erken tedaviye başlanmaması halinde kolay ve hızlı yayıldığı gibi aynı zamanda iyileşme süreci uzar.
Uyuz Nasıl Bulaşır, Nasıl Anlaşılır; Hastalığın tedavisinde hastalar 10 günlük tedavi sürecine alınmaktadır. Uzman hekim tarafından uygulanan ilaç tedavisinin yanı sıra hastalar, yakınları ve temasta bulundukları kişiler ile birlikte gözlem altında tutulur.
7. Bebeklerde Ve Çocuklarda Uyuz
Uzman hekim tarafından verilen ilaçlar, krem ve losyonlar talimatlara uygun düzenli şekilde kullanılmalıdır. Krem ve losyonların kullanımı öncesinde vücudun iyice temizlenmesi ve kuru olması dikkat edilmesi gereken ayrıntılar içerisindedir. Vücuda uygulanan krem sürüldükten yaklaşık 8 ile 10 saat içerisinde ciltte kalmalıdır.
İlaç tedavisinin ardından kaşıntılar hemen geçmez birkaç hafta daha devam eder. Bu süreç kaşıntı giderici ilaçlar ile çözülür. Bebeklerde ve çocuklarda uyuz en fazla yüz ve baş bölgesinde görülmektedir. Ayrıca boyun, eller ve ayak tabanları da hastalığın en sık görüldüğü bölgeler arasında yer alır.
8. Sirke Uyuz Tedavisinde En Önemli Destekleyicidir
Uyuz nasıl geçer; Uyuz tedavisinde doktorun önerdiği ilaç ve kremler dışında en çok tercih edilen sirkedir. Cildin pH dengesini değiştiren sirke her derde deva olduğu gibi uyuz hastalığına da devadır.
Parazitlerin ölmesini sağlayan sirke uyuz tedavisinde en önemli destekleyicidir, özellikle beyaz sirke tedavide oldukça etkilidir. Antiseptik özelliği ile bilinen sirke aynı zamanda antiflamatuar özelliği ile de uyuz tedavisinde tercih edilen yöntemdir.
Uyuz hastalığı bulaş riski bulunan önemli bir sağlık problemidir. Son dönemde en sık görülen cilt hastalıkları içerisinde yer alan uyuzun tedavisinde ilaç tedavisi dışında birçok farklı bitkisel tedavi de uygulanmaktadır. Bitkisel tedaviler içerisinde sirkenin ardından çay ağacı yağı ve zerdeçal öne çıkan tedavi yöntemleridir.
Dikkat !
Önemli not alanı