Saçkıran Neden Olur; Saçkıran, mantar enfeksiyonunun neden olduğu bir döküntüdür. Genellikle ortasında daha net bir cilt bulunan kaşıntılı, dairesel bir döküntüdür. Saçkıran, adını görünüşünden alır. Vücudun saçkıran, atlet ayağı, sporcu kaşıntısı ve kafa derisinin saçkıran ile ilgilidir. Saçkıran genellikle enfekte bir kişi veya hayvanla doğrudan cilt-cilt teması yoluyla yayılır. Hafif saçkıran genellikle cilde uygulanan antifungal ilaçlara yanıt verir. Daha şiddetli enfeksiyonlar için birkaç hafta boyunca mantar önleyici haplar almanız gerekebilir. En Etkili Saç Kıran Tedavisi Bitkisel Yöntemlerle Uygulanan Saç Kıran Tedavileridir.
Saçkıran hakkında sizlere daha detaylı bilgi aktaracağız. Bu yazıda saçkıran tedavisi, belirtileri, neden olduğunu ve daha fazlasını bulacaksınız. Saçkıran hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazıyı okumaya devam ediniz.
DİP NOT!
Saçkıran, atlet ayağı, sporcu kaşıntısı ve kafa derisi saçkıran dahil olmak üzere farklı kaşıntılı cilt sorunlarına neden olan bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur. Enfekte ciltte halka şeklinde kaşıntılı bir döküntü oluşur. Tedaviler mantarın yayılmasını durdurabilir ve temizleyebilir.
Saçkıran Neden Olur? Bazı mantar türleri (çoğul mantar) saçkıranlara neden olur. Bu mantarlar, sıcak ve nemli yerlerde gelişirler. Saçkıran tropik bölgelerde ve sıcak, nemli yaz aylarında yaygındır. Sıcak, nemli soyunma odalarında ve kapalı havuzlarda gelişir. Saçkıran son derece bulaşıcı olduğu için hava serin olduğunda da saçkıran oluşma olasılığı yüksektir.
Saçkıran neden olur? Saçkıran oluşması için sebepler:
- Saçkıran olan biriyle ten tene temas etmek
- Saçkıran bulaşmış köpek, kedi veya çiftlik hayvanı gibi bir hayvanı sevmek
- Saçkıran bulaşmış toprağa dokunmak
- Telefon, tarak veya havlu gibi virüslü bir nesneyi kullanmak
Saçkıranlara neden olan mantarlar, giysiler, fırçalar ve spor malzemeleri dahil olmak üzere herhangi bir enfekte nesne üzerinde uzun süre yaşayabilir. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar saçkıran geliştirir ve herkes bunu alabilir.
Aşağıdaki durumlarda saçkıran alma riskiniz artar:
- Tropik bir bölgede yaşamak
- Sıcak ve nemli havalarda zaman geçirmek
- Çok terlemek
- Güreşmek, futbol oynamak veya başka bir temas sporuna katılmak
- Askeri konutlar gibi başkalarıyla yakın temas halinde yaşamak
- Havluları, kıyafetleri, jiletleri ve diğer şeyleri dezenfekte etmeden veya yıkamadan (elbiseler ve havlular) paylaşmak
- Obez olmak
- şeker hastası olmak
- Cildinizi tahriş eden giysiler giymek
- Bir soyunma odası veya havuz kullanmak ve ayakkabı ve çorap giymeden önce ayakları iyice yıkayıp kurutmadan giymek
2. Saçkıran Belirtileri
Saçkıran, tırnak ve ayak tırnaklarının yanı sıra vücudun hemen her yerindeki cildi etkileyebilir. Saçkıran belirtileri genellikle vücudun hangi bölümünün enfekte olduğuna bağlıdır, ancak genellikle şunları içerir:
- Kaşınan cilt
- Halka şeklinde döküntü
- Kırmızı, pullu, çatlamış cilt
- Saç kaybı
Semptomlar tipik olarak cilt, saçkıranlara neden olan mantarlarla temas ettikten 4 ila 14 gün sonra ortaya çıkar.

2.1. Vücuttaki Yerlere Göre Saçkıran Belirtileri:
Vücudun bazı bölgelerinde saçkıran hastalığı görülmesi muhtemeldir. Vücudun hangi bölgelerinde saçkıran oluştuğunu sizler için sıraladık:
2.1.1. Ayaklar (tinea pedis veya “atlet ayağı”)
Ayaklardaki saçkıran belirtileri arasında ayak parmakları arasında (özellikle serçe parmak ile yanındaki parmak arasında) kırmızı, şiş, soyulma, kaşıntılı deri bulunur. Ayağın tabanı ve topuğu da etkilenebilir. Şiddetli vakalarda, ayaklardaki deri kabarabilir.
2.1.2. Kafa Derisi (tinea kapitis):
Saç derisindeki saçkıran genellikle pullu, kaşıntılı, kırmızı, dairesel bir kel nokta gibi görünür. Kel nokta boyut olarak büyüyebilir ve enfeksiyon yayılırsa birden fazla noktada gelişebilir. Saç derisindeki saçkıran, çocuklarda yetişkinlere göre daha yaygındır.
2.1.3. Kasık (tinea cruris)
Kasıktaki saçkıran, genellikle uyluğun deri kıvrımlarının iç taraflarında pullu, kaşıntılı, kırmızı lekeler gibi görünür.
2.1.4. Sakal (tinea barbae)
Sakaldaki saçkıran belirtileri arasında pullu, kaşıntılı, yanaklarda, çenede ve boynun üst kısmında kırmızı lekeler bulunur. Noktalar kabuklanabilir veya irinle dolabilir ve etkilenen saçlar dökülebilir.
3. Saçkıran Tedavisi
Reçetesiz (OTC) mantar önleyici kremler, spreyler veya tozlar kullanmak hafif bir enfeksiyonu çözebilir. Daha ciddi enfeksiyonlar, topikal (cilt üzerine sürülen) veya hap, şurup formunda reçeteli ilaçlara ihtiyaç duyabilir.
Tırnaklardaki veya kafa derisindeki saçkıran genellikle 1 ila 3 ay boyunca ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilir. Doktor tarafından reçete edilen bir mantar önleyici şampuan, diğer insanlara yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Döküntü iyileşiyor gibi görünse bile, çocuğunuz ilacı önerildiği kadar kullanmalıdır. Aksi takdirde, enfeksiyon geri gelebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Cildin iyileşmesine yardımcı olmak için etkilenen bölgeyi temiz ve kuru tutmak önemlidir. Saçkıran tedavisinde şunlar yapılmalıdır:
- Bölgeyi yıkayın ve ardından temiz bir havluyla kurulayın. (Vücudun geri kalanı için ayrı bir temiz havlu kullanılmalıdır.)
- Mantar önleyici krem, toz veya spreyi etikette belirtildiği şekilde uygulayın.
- Kıyafetleri her gün değiştirin.
- Sporcu ayağı gibi diğer mantar enfeksiyonlarını tedavi edin.
3.1. Saçkıran Doğal Tedavi
Araştırmacılar antifungal tedavileri ortaya çıkarmadan önce insanlar uzun yıllar saçkıran için ev ilaçları kullandılar. Bu çarelerin kullanımına yönelik destek çoğunlukla anekdot niteliğindedir.
Bu tedaviler şunları içerir:
- Elma sirkesi: Bazı insanlar, saçkıran tedavisi için elma sirkesine batırılmış pamuk toplarını cildin etkilenen bölgelerine günde üç kez uygular.
- Hindistancevizi yağı: İnsanlar saçkıran enfeksiyonlarının insidansını azaltmak için cildine hindistancevizi yağı uygular. Bu çareyi denemek istiyorsanız, hindistancevizi yağını günde bir ila üç kez uygulayın.
- Zerdeçal: Yaygın bir baharat olan zerdeçalı suyla karıştırarak mantar önleyici bir macun yapabilirsiniz. Macunu doğrudan cildinize uygulayın ve kurumasını bekleyiniz.
4. Saçkıran Olan Kişi Nelere Dikkat Edilmeli?
Aşağıdaki durumlarda saçkıran geliştirme olasılığınız daha yüksektir:
- Cildinizin uzun süre ıslak kalmamasına özen gösterin (terleme nedeniyle olabilir)
- Tırnak veya cildiniz yaralanmasına veya tahriş olmamasına dikkat edin.
- Saçınızı düzenli olarak yıkayın.
- Diğer insanlarla veya hayvanlarla yakın temasta bulunmayın.
- Güreş gibi temas sporlarına çok fazla katılmayın.
- Sıcak, nemli, tropik bir iklimde çok fazla vakit geçirmeyin.
- Havluları, kıyafetleri, jiletleri ve diğer eşyaları dezenfekte etmeden veya yıkamadan kullanmayın.
- Kişisel eşyalarınızı başka bireylerle paylaşmamaya özen gösterin.
- Şeker hastalığı saçkıranı tetikleyeceği için yediğiniz yiyeceklerde şeker oranına dikkat edin.
- Çok sıkı ve cildinizi tahriş eden giysiler giymeyin.
- Soyunma odası veya havuz kullandıktan sonra ayakkabı ve çorap giymeden önce ayaklarınızı iyice yıkayıp kurutun.
- Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak.
5. Saçkıran Neden Olur? Nasıl Önlenir?
Saç derisinde saçkıran oluşumunu önlemek zordur. Buna neden olan mantar yaygındır ve hastalık, semptomlar ortaya çıkmadan önce bile bulaşıcıdır. Saçkıran riskini azaltmak için şu adımları atın:
- Kendinizi ve başkalarını eğitin: Enfekte insanlardan veya evcil hayvanlardan kaynaklanan saçkıran riskinin farkında olun. Çocuklara saçkıran, nelere dikkat etmeleri ve enfeksiyondan nasıl kaçınacaklarını anlatın.
- Düzenli olarak şampuanlayın: Çocuğunuzun saç derisini, özellikle saç kesiminden sonra düzenli olarak yıkadığınızdan emin olun. Hindistan cevizi yağı ve selenyumlu pomatlar gibi bazı saç derisi bakım ürünleri, saç derisinin saçkıranını önlemeye yardımcı olabilir.
- Cildi temiz ve kuru tutun: Evcil hayvanlarla oynadıktan sonra da dahil olmak üzere çocukların ellerini yıkadığından emin olun. Özellikle okullarda, çocuk bakım merkezlerinde, spor salonlarında ve soyunma odalarında ortak alanları temiz tutun.
- Enfekte hayvanlardan kaçının. Enfeksiyon genellikle kürkün olmadığı bir deri parçası gibi görünür. Yaygın olarak saçkıran taşıyan evcil hayvanlarınız veya başka hayvanlarınız varsa, veterinerinizden enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmesini isteyin.
- Kişisel eşyalarınızı paylaşmaktan kaçının: Çocuklara kıyafetlerini, havlularını, saç fırçalarını, spor aletlerini veya diğer kişisel eşyalarını başkalarının kullanmasına izin vermemeyi öğretin.
6. Saçkıran Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
- Herhangi bir birinci basamak doktoru (aile hekimi, genel dahiliye uzmanı veya çocuk doktoru), kafa derisinin saçkıranını teşhis edebilir ve tedavi edebilir.
- Nadiren tanı veya tedaviye bir cilt uzmanının (dermatolog) dahil olması gerekir.
7. En Etkili Saçkıran İlacı
Vücutta oluşan saçkıran için ilaçlar mevcuttur. Saçkıran tedavisi için ilaçlar şu şekildedir.
7.1. Saçkıran Önleyici İlaç
Saçkıran için önde gelen mantar önleyici ilaçlar griseofulvin (Grifulvin V, Gris-PEG) ve terbinafin hidroklorürdür (Lamisil). Her ikisi de yaklaşık altı hafta boyunca aldığınız oral ilaçlardır. Her ikisinin de ishal ve mide rahatsızlığı gibi ortak yan etkileri vardır. Doktorunuz bu ilaçları fıstık ezmesi veya dondurma gibi yüksek yağlı yiyeceklerle birlikte almanızı önerebilir.
Griseofulvin’in diğer olası yan etkileri şunlardır:
- Güneş hassasiyeti
- Kusma
- Tükenmişlik
- Baygınlık
- Baş dönmesi
- Penisiline alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlar
- Baş ağrısı
- Döküntü
Terbinafin hidroklorürün diğer olası yan etkileri şunlardır:
- Karın ağrısı
- Kaşıntı
- Döküntü
- Tat kaybı veya tat değişikliği
- Alerjik reaksiyon
- Baş ağrısı
- Ateş
- Nadir durumlarda karaciğer sorunları
7.2. İlaçlı Şampuan
Doktorunuz mantarı çıkarmak ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için ilaçlı bir şampuan reçete edebilir. Şampuan, aktif antifungal bileşen olan ketokonazol veya selenyum sülfit içerir. İlaçlı şampuan mantarın yayılmasını önlemeye yardımcı olur, ancak saçkıranları öldürmez. Bu tür bir tedaviyi oral bir ilaçla birleştirmelisiniz.
Doktorunuz size bu şampuanı bir ay boyunca haftada birkaç kez kullanmanızı söyleyebilir. Şampuanı beş dakika bekletin, sonra durulayın.
Bu yazıda sizlere saçkıran neden olur? hakkında bilgi aktarmaya çalıştık. Başka bir rahatsızlığınız veya sizlere yardımcı olabileceğimiz farklı konu hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz uzmanlar tarafından özenle hazırlanmış web sitemizi ziyaret etmeniz sizlere fayda sağlayacaktır.