Vücut Bakım

Bacak Çatlakları Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bacak Çatlakları Neden Olur? Nasıl Geçer?

 Bacak çatlakları neden olur?, nasıl geçer, pek çok sebepten dolayı oluşabilir. Bunlar arasında kazadan kaynaklanan kesik ya da yanıklar, tam oturmayan ayakkabı giyilmesinden, kuruyan cilt gibi sebepler olabilir.

 Kuru cilt; vücuttaki nem eksikliğinden oluşur ve dış tabakadaki ölü hücrelerden kurtulmayı zorlaştırır. Bir doktor tarafından muayene edilmeden, bacaklarda oluşan çatlakların nedenini anlamanın bir yolu yoktur. Bacak çatlakları neden olur? Nasıl geçer konusunda tıbbi tedavilerin yanında, evde yapılabilecek birçok tedavi yöntemi bulunur. Bu yazımızda sizlere çatlakların sebeplerini ve nasıl geçirileceği konusunda birçok ipucunu derledik. Daha fazla bilgi almak için Whatsapp hattından  bizlere ulaşabilirsiniz.

İçindekiler ;

Dikkat !

Ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler ve ani kilo değişiklikleri çatlakların gelişmesine neden olabilir. Derideki beyaz çatlaklar için çözüm önerileri ve vücut çatlaklarının nasıl geçeceği hakkında bilgi almak için diğer yazılarımızda inceleyebilirsiniz.

1. Bacak Çatlakları Nasıl Görünür?

 Bacaklarda meydana gelen çatlaklar, sağlık açısından herhangi bir tehlike yaratmaz. Ancak görüntü olarak, birçok kişiyi rahatsız eder. Bacak çatlaklarının görünümünden hoşlanmıyorsanız, yapılması gereken tek şey, bacak çatlaklarının oluşumu başlamadan, gerekli önlemleri almaktır.

 Bacak çatlakları pembemsi renkten kırmızıya dönen ve tedaviler sonrasında ya da zamanla beyaz ya da gri renge dönen bir durumdur. Her ne kadar önlenebilir olsa da çatlaklar oluşmaya başladığında, çatlakları mümkün olan en aza indirmek gerekir. Bunun için bacak çatlakları neden olur? Nasıl geçer konusunda cildinize iyi bakmak ve rutin cilt bakımını, doğru şekilde gerçekleştirmek gerekir.

2. Bacak Çatlakları Neden Oluşur?

 Çatlaklar sadece bacaklarda oluşmaz. Göğüs bölgesinde, kalçada, kol ve dirseklerde, yüz ve boyun bölgesinde de oluşur. Bacak çatlağı oluşumu birçok sebepten meydana gelebilir.

  • Yanlış diyetler uygulayarak, hızlı kilo alıp vermek
  • Sporcuların kas yapıcı ürünleri kullanması
  • Kas büyümesi için kullanılan steroidler
  • Hamilelik ve ergenlik dönemi
  • Yeteri derecede sıvı tüketmemek
  • Vücudun hızlı şekilde gelişmesi

 Cildin yeterince nem oranına sahip olmaması çatlakların oluşmasında önemli bir etkendir. Böylece cildin elastan yapısı bozulurken, kollajen yapısı da bozulmaya başlar. Diğer etkenlerin de birleşmesiyle birlikte cilt üzerinde çatlaklar oluşur.

3. Çatlak Tedavi Edilmezse Olası Komplikasyonlar Nelerdir?

 Bacak çatlakları nasıl oluşur? Nasıl geçer konusunda önlem alınmadığında, cilt buna tepki göstermeye başlar ve en büyük tepkilerinden bir tanesi ciltte çatlakların oluşmasıdır.

 Özellikle derin çatlaklar oluşmaya başladığında, cilt enfeksiyonları baş gösterir. Çok nadir de olsa çatlakların tedavi edilmemesi durumunda, cilt enfeksiyonları giderek daha sistematik hale gelir ve yaşamı tehdit edecek bakteriyel kan enfeksiyonu olarak adlandırılan sepsis oluşumuna neden olur.

  • Çatlakların derinleşmeye başlaması
  • Derin doku cilt enfeksiyonları
  • Yara izi ve şekil bozuklukları
  • Deri enfeksiyonunun yayılması

 Her ne kadar sağlığı tehdit eden bir durum olmasa da çatlaklar; tedavi edilmediğinde daha derinleşen çatlaklara dönüşme eğilimi gösterir. Bu yüzden oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilmesi çok önemlidir.

4. Bacak Çatlağını Önlemenin Yolları Nelerdir?

Bacak Çatlakları Neden Olur? Nasıl Geçer?
Bacak Çatlakları Neden Olur? Nasıl Geçer?
 Bacak çatlakları nasıl oluşur? Nasıl geçer konusunda en önemli adım, çatlakların oluşumuna neden olabilecek en önemli etken olan cildin susuzluğunu ve nemsizliğini gidermektir.  Nemsiz ve susuz kalan cilt, diğer etkenlerle birlikte zamanla çatlak oluşumuna neden olur. Bu yüzden çatlak oluşumunun önlenmesi için, cildin susuz ve nemsiz bırakmamak gerekir.  Aynı zamanda cildin elastan yapısının korunması için bol sıvı tüketirken, egzersiz ve spor odaklı olmak da önemli bir noktadır. Vücudu nemlendirirken, organik yağlar kullanılmalı ve doğal yağlar masaj şeklinde çatlak üzerine düzenli şekilde uygulanmalıdır.

5. Bacaklarda Çatlak Oluşumunu Önleyen Doğal Tedavi Yolları

 Aşırı kilo alıp vermek, düzensiz spor yapmak, çok fazla yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, beden üzerinde birçok rahatsızlığa neden olur. Bu rahatsızlıklardan biri de cildin hemen her bölgesinde görülebilecek çatlaklardır.

 Özellikle kadınlarda daha fazla görülen çatlaklar, erkeklerde de görülebilir. Ancak yoğun olarak kadınlar, bu sorunu daha fazla yaşar. Özellikle hamilelik döneminde oluşan çatlaklar, cildin aşırı susuz ve nemsiz bırakılması, çatlakların oluşumunda önemli bir rol oynar.

 Bacak çatlakları neden olur ? Nasıl geçer konusunda birçok tedavi yolu bulunur. Bu tedavi yollarından bir tanesi de doğal yollardan çatlak tedavisi yöntemleridir.

5.1. Bacak çatlaklarında zerdeçal tedavisi

 Bacak çatlakları tedavisinde en önemli doğal yollardan bir tanesi zerdeçaldır. Antioksidan yapısı yanında cilt parlatıcı özelliğiyle de ön plana çıkan zerdeçal, yoğurt ile karıştırılır. 1 yemek kaşığı zerdeçal ile 1 yemek kaşığı yoğurt, güzelce karıştırılır ve çatlak olan bölgeye uygulanarak, ortalama 15-20 dakika boyunca bekletilir. Zerdeçal kürü, her gün ilk uygulama saati baz alınarak sorunlu bölge üzerine 2 kere uygulanır.

5.2. Zemberek otu ile bacak çatlağı tedavisi

 Atkuyruğu otu olarak da bilinen zemberek otu, tıbbi amaçlarla sıklıkla kullanılan bir bitki olarak, doğal tedavi yöntemlerinde de kullanılır.

  • 100 gr. atkuyruğu yaprağı
  • 8 damla limon suyu
  • %20’lik alkol

 Tüm malzeme 1 litrelik %20 oranında alkollü suya batırılarak, 1 ay boyunca bekletilir. Süre bitiminde bekletilen karışımın yarısı kadar su eklenerek, karışım seyreltik hale getirilir. Çatlak bulunan bölgeye günde 2 kez uygulanarak, çatlak bölgedeki sorun geçinceye kadar kullanılabilir.

5.3. Kahve çekirdeği ile bacak çatlağı tedavisi

 İçeriğinde bulunan kafein yanında, kan akışını hızlandırma özelliği de bulunan kahve çekirdeği; cildin canlılığını ve parlaklığını korumaya yardım eder. Bunun yanında cildin deri altında bulunan hücreleri tetikleyerek uyarmaya başlar.

 Kahve telvesi suyla karıştırılır ve çatlak bölgeye uygulanır. Uygulama sürecinde 5 dakika boyunca masaj yapılarak uygulanır. Sonrasında zeytinyağı ile güzelce ovalanıp temizlenir.

5.4. Argan yağı ile bacak çatlağı tedavisi

 Birçok kozmetik ürün içinde de kullanılan argan yağı; içeriğinde bulunan E vitamini ve antioksidan özelliği sayesinde, bacaklarda oluşan çatlakları azaltma olanağı bulunur. Kullanacağınız yağın organik olmasına dikkat edilir. Çatlak bölge üzerine, günde 2 kere masaj şeklinde uygulanarak, çatlak bölgelerin tedavisi yapılabilir.

Dikkat !

Önemli not alanı