Vücut Bakım

Koltuk Altım Çok Terliyor Ne Yapmalıyım?

Koltuk Altım Çok Terliyor Ne Yapmalıyım?

 Koltuk altım çok terliyor ne yapmalıyım? Aşırı terleme, vücudun ter bezlerinden çok fazla sıvı salmasıdır. Aynı zamanda hiperhidroz olarak da adlandırılır. Genellikle devam eden (kronik) bir durumdur. Terleme normal bir süreçtir. Vücut ısısını ve vücudun diğer süreçlerini yönetmeye yardımcı olur. Ancak aşırı terleme bunu yapmak için gerekenden daha fazladır. Aşırı terleme tüm vücudu etkileyebilir. Genellikle avuç içi, taban, koltuk altı veya kasık bölgesinde görülür. Belirtiler çocukken başlayabilir ve yetişkinliğe kadar devam edebilir. Bu yazımızda size koltuk altı terlemesi ile ilgili bilgileri aktardık.

İçindekiler ;

Dikkat !

Terleme sağlıklı bir vücut tepkisidir, aşırı terleme ise rahatsızlığa neden olabilir. Koltuk altlarındaki aşırı terleme hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımızı olumsuz etkiler. Günümüzde kolaylıkla uygulanabilen botoks tedavisi ile bu önemli sorunun üstesinden gelmek mümkündür.

1. Koltuk Altım Çok Terliyor Ne Yapmalıyım?

Koltuk altım çok terliyor ne yapmalıyım
Koltuk Altım Çok Terliyor Ne Yapmalıyım

 Terleme ve ter kokusunu azaltmak için kendi kendimize de bazı çözüm yöntemlerini uygulayabiliriz . Bunların başında her gün duş almak geliyor. Düzenli duş almak, anti bakteriyel temizlik malzemeleri kullanmak terin kokmasına neden olan bakterilerin azalmasına yardımcı olur.

 Terlemeye neden olmayan özel kumaşlardan üretilmiş giysileri giymeyi tercih etmek koltuk terlemesini engellemede yardımcı olacaktır. Cildinizin nefes almasına yardımcı olacak pamuklu, yünlü ya da ipek gibi doğal kumaşlardan yapılmış giysiler daha az terlemeyi sağlar. Egzersiz ve spor yaparken bu aktiviteler için üretilmiş kıyafetleri seçmeye özen göstermelisiniz.

 Stres ve endişe terlemenize neden olur. Stresi, endişeyi, kaygıyı  yenmek için rahatlamak çok önemlidir. Stresi yenmeniz için sevdiğiniz aktivitelere  daha fazla zaman  ayırabilirsiniz.

 Beslenme şeklinizi terleme ve kokuya neden olmayacak şekilde yeniden düzenleyebilirsiniz. Soğan, sarımsak gibi doğal aromalı bitkilerden, baharatlı yiyecekler tüketmekten uzak durabilirsiniz. Sağlıklı beslenme hem aşırı terlemenizi hem de terinizin kokmasını engellemeye yardımcı olur.

 Son olarak terlemeye karşı uzun süreli ve ameliyatsız bir çözüm arıyorsanız, bunların arasında en etkili tedavi yöntemi botoks enjeksiyonu tedavisidir. Eğer terleme şikayetiniz varsa siz de estetik cerrah ya da uzman dermatologlardan destek alabilirsiniz.

2. Dermatologlar Hiperhidrozu Nasıl Teşhis Eder

 Başlangıçta, doktor kan ve idrar testleri isteyerek aşırı aktif tiroid veya düşük kan şekeri gibi altta yatan nedenini öğrenmeye  çalışabilir .

 Hastalara terleme kalıpları, vücudun hangi bölümlerinin etkilendiği, terleme ataklarının ne sıklıkla meydana geldiği ve uyku sırasında terlemenin olup olmadığı sorulacaktır.

 Hastaya bir dizi soru sorulabilir veya aşırı terlemenin etkisi hakkında bir anket doldurması gerekebilir; sorular şunları içerebilir:

  • Peçete, ter önleyici, havlu veya ped gibi aşırı terleme durumlarıyla başa çıkmak için yanınızda herhangi bir şey taşıyor musunuz?
  • Hiperhidroz, toplum içindeyken davranışlarınızı veya zihinsel durumunuzu etkiler mi?
  • Hiperhidrozun işiniz üzerinde herhangi bir etkisi oldu mu?
  • Hiperhidroz nedeniyle hiçbir arkadaşınızı kaybettiniz mi?
  • Kıyafetlerinizi ne sıklıkla değiştirirsiniz?
  • Ne sıklıkla yıkanır veya banyo yaparsınız?
  • Aşırı terlemeyi ne sıklıkla düşünüyorsunuz?

 Termoregülatuar ter testi: Cilde neme duyarlı bir toz uygulanır. Oda sıcaklığında aşırı terleme meydana geldiğinde,toz renk değiştirir. Hasta daha sonra bir ter dolabında yüksek ısıya ve neme maruz bırakılır ve bu da tüm vücudunda terlemeyi tetikler.

 Isıya maruz kaldığında, hiperhidrozu olmayan kişiler avuçlarında aşırı terleme eğilimi göstermezler, ancak hiperhidrozu olan hastalarda  aşırı terleme olayı kendini gösterir. Bu test ayrıca doktorun durumun ciddiyetini belirlemesine yardımcı olur.

3. Dermatologlar Hiperhidrozu Nasıl Tedavi Eder?

 Tedavi, hiperhidrozun tipine ve aşırı terlemenin vücutta nerede meydana geldiğine bağlıdır. Dermatoloğunuz ayrıca genel sağlığınızı ve diğer faktörleri de dikkate alır. Dermatologların hastalarına hiperhidrozu kontrol etmelerine yardımcı olmak için kullandıkları tedaviler şunları içerir:

3.1. Ter Önleyiciler

 Bu, bir dermatoloğun önerdiği ilk tedavi olabilir. Uygun fiyatlıdır. Belirtildiği şekilde uygulandığında, bir terlemeyi önleyici etkisi olabilir. Dermatoloğunuz düzenli veya klinik düzeyde etkili bir ter önleyici önerebilir. Bazı hastalar daha güçlü bir ter önleyiciye ihtiyaç duyar ve ona göre hareket edilir.

 Kullanım Alanları: Koltuk altlarına, ellere, ayaklara veya saç çizgisine uygulayın.

 Nasıl çalışır: Terlemeyi önleyici krem cilde sürülür. Siz terledikçe, terlemeyi önleyici krem ter bezlerinize çekilir. Bu ter bezlerini tıkar. Vücudunuz ter bezlerinin tıkalı olduğunu algıladığında,  vücudunuza çok fazla ter üretmeyi bırakması için sinyaller vermektedir.

 Yan etkiler: Terlemeyi önleyiciyi uyguladıkları yerde bazı kişilerde şunlar gelişir:

  • Yanma hissi
  • Tahriş olmuş cilt

 Bunlar meydana gelirse, dermatoloğunuza bildirdiğinizden emin olun. Terlemeyi önleyici kremi nasıl kullandığınızı değiştirmek bu yan etkileri azaltabilir.

3.2. Reçeteli ilaç

 Bazı hastalara geçici olarak terlemelerini önleyen bir ilaç reçetesi verilir. Bu ilaçlar ağız yoluyla alınır.

 Nasıl çalışır: Bu ilaçlar ter bezlerinin çalışmasını engeller. Sporcular, sıcak bir yerde çalışanlar ve sıcak bir iklimde yaşayan herkes bu tedaviyi kullanırken çok dikkatli olmalıdır. Vücut kendini soğutamayabilir.

 Kullanım Alanları: Bu ilaçlar, tüm vücudu kapsayan terlemeyi etkili bir şekilde tedavi edebilir. Bu ilaç aynı zamanda, sadece menopoz sırasında terleyen kadınlar için de etkili bir tedavi olabilir.

  Yan etkiler: Ter bezlerinin çalışmasını engelleyen ilaçlar şunlara neden olabilir:

  • Kuru ağız
  • Kuru gözler
  • Bulanık görüş
  • Kalp ritminde dengesizlik

 Daha yüksek dozlarda yan etki riski artar. Bu ilacı almadan önce dermatoloğunuzla bireysel riskleriniz ve yararlarınız hakkında konuşmalısınız.

3.3. Ameliyat

 Diğer tedaviler rahatlama sağlamazsa, ameliyat düşünülebilir. Ameliyat kalıcıdır ve risk taşır. Aşağıdaki ameliyatlar aşırı terlemeyi durdurabilir:

  • Ter bezlerini cerrahi olarak çıkarma
  • Sempatektomi

 Nasıl çalışır: Bir dermatolog, ter bezlerini koltuk altlarından cerrahi olarak çıkarabilir. Bu ameliyat bir dermatolog ofisinde yapılabilir. Sadece işlem yapılacak bölge uyuşturulduğundan hasta ameliyat sırasında uyanık kalır.

 Bir dermatolog, koltuk altlarındaki ter bezlerini çıkarmak için aşağıdaki cerrahi tekniklerden birini veya birkaçını kullanabilir:

  • Eksizyon (ter bezlerinin kesilmesi)
  • Küretaj (kazıyarak)
  • Lazer cerrahisi (buharlaştırma)

 Sempatektomi, hiperhidrozu tedavi etmek için kullanılan başka bir ameliyattır. Bu, bir cerrahın ameliyathanede gerçekleştirdiği büyük bir ameliyattır.

 Sempatektomi sırasında cerrah vücudunuzun ter bezlerine gönderdiği sinir sinyallerini durdurmaya çalışır. Bunu yapmak için cerrah belirli sinirleri kesecek veya yok edecektir. Bu sinirleri bulmak için cerrah, koltuk altının hemen altında hastanın göğsüne mini bir cerrahi kamera yerleştirir. Cerrahın sinirleri kesebilmesi veya yok edebilmesi için hastanın akciğeri geçici olarak çökmüş olmalıdır.

  Kullanım Alanları:

  • Koltuk altlarını tedavi etmek için ter bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması için.
  • Sempatektomi esas olarak avuç içlerini tedavi etmek için kullanılır.

 Yan etkiler: Tüm ameliyatlar bir miktar risk taşır. Koltuk altındaki ter bezleri çıkarıldığında enfeksiyon gelişme riski vardır. Hastalarda ağrı ve morarma olabilir. Merak etmeyin bu yan etkiler kısa sürede ortadan kalkacaktır.

 Kalıcı yan etkiler de ortaya çıkabilir. Koltukaltında his kaybı ve iz kalması mümkündür.

 Endoskopik cerrahideki gelişmeler, sempatektomiden kaynaklanan bazı riskleri azaltmıştır. Ciddi yan etkiler hala ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda telafi edici terleme olarak bilinen bir durum gelişir. Bazı insanlar için bu, hiperhidrozdan daha fazla terlemelerine neden olur.

 Sempatektominin diğer olası yan etkileri arasında beyin ve gözler arasındaki sinirlerde hasar, aşırı düşük kan basıncı, düzensiz kalp atışı ve ısıyı tolere edememe sayılabilir. 

4. Koltuk Altı Terleme Tedavisi Zararlı mıdır?

 Koltuk altı terleme tedavisi uygulamasının tıbbi açıdan bir zararı yoktur. Uygulama ile koltuk altının terlemesinin  kesilmesi herhangi bir sorun yaratmaz. Vücut koltuk altı dışındaki diğer bölgelerden terlemeye devam eder. Uzun zamandır kullanılan enjeksiyon yöntemi herhangi bir komplikasyona sebep olmaz. Koltuk altı dokusunu zedelemeden cilde uygulanır.

Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir