Vücutta Terleme Neden Olur? Vücudun Terleme Sorunu Nasıl Çözülür? Üşürken Vücudun Terlemesi konuları hakkında hazırladığımız yazıyı incelemeniz terleme hakkında detaylı bilgi sahibi olmanıza katkı sağlayacaktır. Vücudun terlemesi vücutta biriken toksinlerin dışarı atılması için önemlidir ve her insanda görülür. Bazı bireyler, stres kaygı ve endişe gibi duygu değişimlerinde daha fazla terleyebilir. Her insan terler ve terlemenin en yoğun olduğu bölge koltuk altıdır. Terlemenin sebep olduğu kötü ve rahatsız edici kokular ise bakteri aktivitesi sonucu oluşan kokulardır. Terleme vücuttaki toksinleri atmak ve vücut ısısını ayarlamak için vücudun başvurduğu yöntemdir. Fakat normal hava koşullarında bile aşırı bir terleme durumu görülüyorsa hiperhidroz rahatsızlığı olabilir. Koltuk altı terlemesinden dolayı ortaya çıkan utanç, stres, sinirlilik hali ve endişe gibi durumlarda ayrıca yüz kızarması, avuç içinin terlemesi gibi diğer fiziksel değişimlere de neden olabilir. Bu gibi durumlarda duyguları kontrol altına almak ve terlemeyi azaltmak için spor yapılabilir ya da rahatlatıcı aktiviteler edinilebilir.
Daha detaylı bilgi almak için web sitemizden diğer yazılarımıza göz atabilir veya ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
1. Hiperhidroz Türleri ve Nedenleri
1.1. Birincil Fokal Hiperhidroz
1.2. İkincil Genelleştirilmiş Hiperhidroz
2. Vücut Terlemesine Ne Sebep Olur?
3. Vücut Terlemesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?
4. Vücut Terlemesi Sorunu Nasıl Çözülür?
4.2. Vücut Terlemesi İçin Özel Tişörtler
4.4. Yaşam Tarzı Değişiklikleri
5. Vücudun Terlemesini Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
5.2. Vücuttaki Tüylerinizi Temizleyin!
5.4. Mutlaka Deodorant Kullanın!
5.5. Fazla Baharat Tüketmeyin!
5.6. Uyku Düzeniniz de Önemli!
5.7. Kıyafetlerinizi Tekrar Tekrar Giymeyin!
6. Vücutta Terleme Neden Olur? Hangi Semptomlar Görülür
8. Üşürken Vücudun Terlemesi Hastalığın Habercisi Olabilir!
9. Üşürken Vücut Terlemesi İçin Doktorunuza Danışın!
DİP NOT!
Vücutta Terleme, vücudunuzun yüksek sıcaklıklara karşı içgüdüsel tepkisidir. Hava çok sıcak olduğunda veya egzersiz yaptığınızda vücut ısınız yükselir, terlersiniz ve ter buharlaştıkça soğursunuz. Bu, terin ana işlevidir, ancak başka nedenlerle de terleme meydana gelebilir. Terleme problemlerinizden evde doğal yöntemler ile nasıl kurtulabileceğinizi yazdığımız diğer yazımızı inceleyebilirsiniz.
Vücutta Terleme, sıcak hava, fiziksel aktivite, stres ve korku ya da öfke duyguları gibi belirli koşullara verilen doğal bir tepkidir. Hiperhidroz ile belirgin bir sebep olmadan normalden daha fazla terlersiniz. Altta yatan neden, sahip olduğunuz hiperhidroz türüne bağlıdır daha açık renktedir.
Terleme esas olarak ayaklarınızda, ellerinizde, yüzünüzde, başınızda ve koltuk altlarınızda meydana gelir. Genellikle çocuklukta başlar. Bu tip bireylerde koltuk altı terlemesi genetik olarak aileden geçer.
İkincil hiperhidroz, tıbbi bir durumdan veya bazı ilaçların yan etkisinden kaynaklanan terlemedir. Genellikle yetişkinlikte başlar. Bu tipte vücudunuzun her yerinde veya sadece bir bölgede terleme görülebilir. Uyurken bile vücudunuz terleyebilir.
Bu türe neden olabilecek durumlar şunları içerir:
- Kalp hastalığı
- Kanser
- Adrenal bez bozuklukları
- Felç
- Hipertiroidizm
- Menopoz
- Omurilik yaralanmaları
- Akciğer hastalığı
- Parkinson hastalığı
- Tüberküloz veya HIV gibi bulaşıcı hastalıklar
Çeşitli reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar da hiperhidroza neden olabilir. Çoğu durumda terleme, çoğu insanın yaşamadığı nadir bir yan etkidir. Bununla birlikte, aşırı terleme, antidepresanların yaygın bir yan etkisidir, örneğin:
- Desipramin
- Nortriptilin
- Protriptilin
Mineral diyet takviyesi olarak ağız kuruluğu veya çinko için pilokarpin alan kişiler de aşırı terleme yaşayabilir.

2. Vücut Terlemesine Ne Sebep Olur?
Vücutta Terleme neden olur? Terleme, vücudunuzun çok ısındığında kendini soğutma işlemidir. Egzersiz yaparken, hastayken veya stresliyken Sinirler ter bezlerinize çalışmaya başlamalarını söyler. Hiperhidrozda, belirli ter bezleri, görünürde bir sebep olmaksızın fazla mesai yaparak ihtiyacınız olmayan ter üretir.
Fokal hiperhidroz genellikle şunlardan kaynaklanır:
- Sitrik asit, kahve, çikolata, fıstık ezmesi ve baharatlar dahil olmak üzere belirli kokular ve yiyecekler.
- Duygusal stres, özellikle kaygı.
- Sıcaklık.
- Omurilik yaralanması .
Genelleştirilmiş veya ikincil hiperhidroz şunlardan kaynaklanabilir:
- Isı, nem ve egzersiz.
- Tüberküloz gibi enfeksiyonlar.
- Menopoz.
- Düşük kan şekeri
- Diyabet
- Metabolik hastalıklar
- Şiddetli psikolojik stres.
- Bazı antidepresanlar
Sekonder hiperhidrozda, tıbbi bir durum veya ilaç normalden daha fazla terlemenize neden olur.
3. Vücut Terlemesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Vücutta Terleme Hangi Hastalığın Belirtisidir? Vücutta terleme, vücudunuzun kendini soğutma mekanizmasıdır. Sinir sisteminiz, vücut ısınız yükseldiğinde ter bezlerinizi otomatik olarak tetikler. Terleme de normal olarak, özellikle gergin olduğunuzda koltuk altında meydana gelir.
Hiperhidrozun en yaygın biçimine birincil hiperhidroz denir. Bu tipte, ter bezlerinize sinyal vermekten sorumlu sinirler, fiziksel aktivite veya sıcaklık artışı tarafından tetiklenmemiş olsalar bile aşırı aktif hale gelir. Stres veya sinirlilik ile sorun daha da kötüleşir. Bu tip genellikle avuç içlerinizi ve ayak tabanlarınızı ve bazen de yüzünüzü etkiler.
Bu tip hiperhidrozun tıbbi bir nedeni yoktur. Kalıtsal bir nedeni olabilir, çünkü bazen ailelerde görüldüğü için sizde de görülebilir.
Aşırı terleme tıbbi bir duruma bağlı olduğunda ikincil hiperhidroz oluşur. Daha az yaygın olan türdür. Vücudunuzun her yerinde terlemeye neden olma olasılığı daha yüksektir. Terleme neden olur? Bu durumlar şunlardır:
- Diyabet
- Menopoz
- Tiroid problemleri
- Düşük kan şekeri
- Bazı kanser türleri
- Kalp krizi
- Sinir sistemi bozuklukları
- Enfeksiyonlar
Opioid yoksunluğu gibi bazı ilaçlar da aşırı terlemeye neden olabilir.
4. Vücut Terlemesi Sorunu Nasıl Çözülür?
Terleme neden olur? Vücutta Terleme, her insan için doğal bir fizyolojik etkendir. Vücudumuz aşırı ısındığı zaman bunun dengelenmesi için vücuttan su atılır ve bu da terleme yoluyla yapılır. Terleme en sık; koltuk altı, saç dipleri- alın ve boyun bölgesinde görülür. Ancak özellikle koltuk altı terleme sorunu ve beraberinde oluşan koku hepimiz için rahatsız edicidir.
Vücutta terleme sorunu yaşayan insanlar genelde teri belli edecek koyuluk ve renkte kıyafetler giyemez. Çünkü vücutta terleme durumu ne kadar doğal ve vücudun gerekliliği olsa da, bu tür kıyafetlerde belli olan terleme görünümü çoğu insan için iticidir. Bu yüzden terleme sorunu yaşayan kişiler sıcak yaz aylarında dahi teri belli etmeyen renklerde kıyafetler tercih ederler. Eğer siz de bu türden sorunlar yaşıyor ve kendinizi bu konuda endişeli hissediyorsanız artık rahatlayabilirsiniz. Çünkü bu yazıda sizlerin de fazlasıyla merak ettiği terleme neden olur? koltuk altı terleme sorunu nasıl çözülür sorusunun yanıtlarını vereceğiz.

4.1. Ter Önleyiciler
Ter önleyiciler, ürettiğiniz koltuk altı ter miktarını azaltmak için ter kanallarınızı tıkar ve kokuyu da örter. En iyi ter koruması için, solüsyonun cildiniz tarafından tamamen emilebilmesi için terlemeyi önleyici maddeyi yatmadan önce temiz ve kuru cilde uygulayın. Terlemeyi önleyici maddeler cilt tahrişine ve sarı lekelere neden olabilir ve herkeste işe yaramaz. Ter önleyiciler cildinizde tahrişe neden olduysa doğal deodorantlar kullanabilirsiniz.
4.2. Vücut Terlemesi İçin Özel Tişörtler
Vücutta terleme çok sinir bozucu ve üzücü bir durum olabilir. Kıyafetleri mahveder, koltuk altı terlemesini engellemek için fazla para harcamaya neden olur ve kendinize olan güveninizi azaltır. Terlemeyi azaltmak için özel olarak üretilen tşörtler koltuk altı teri tamamen emer ve buharlaşmasını sağlar. Çok terleyen insanlar için tasarlanan özel tşörtler koltuk altlarını kuru tutması garantilidir.
4.3. Koltukaltı Pedleri
Sadece biraz ekstra koltuk altı ter korumasına ihtiyacınız varsa, koltuk altı ter pedleri işe yarayabilir. Teri tutmak ve gömleğinize geçmesini önlemek için gömleklerinize veya koltuk altlarınıza yapıştırın. Koltuk altı pedlerini kullanırken dikkatli olun. Yine de. Yapıştırıcı giysilerinize bulaşabilir ve pedler ayrıca ciddi kızarıklıklara ve tahrişe neden olabilir
4.4. Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Vücut ağırlığı ve diyet gibi faktörler ne kadar terlediğinizi etkileyebilir. Vücut terlemesini bastırmak için aşırı alkol ve baharatlı yiyecekler yemekten kaçının. Bu yiyecekleri diyetinize dahil etmek, daha az terlemenize de yardımcı olabilir:
- Su ve su yoğun meyve ve sebzeler
- Kalsiyum açısından zengin besinler
- Yulaf gibi kolay sindirilebilir besinler
- Magnezyum açısından zengin besinler
- Yeşil çay
4.5. Stresi Azaltma
Stresli durumlar sinir sisteminizi ateşleyebilir ve koltuk altı terini serbest bırakabilir. Stres faktörlerini kontrol etmek koltuk altı terini engellemeye yardımcı olabilir, ancak bunu söylemek ne kadar kolay olsa da uygulaması oldukça zordur.
Bu stres azaltma ipuçlarını denemek için her gün birkaç dakika ayırın:
- Her sabaha 15 dakikalık uzun, derin nefes alarak başlayın.
- Koruyucu bir ter geçirmez gömlek giyerek koltuk altı terini zihninizden atın.
- Bol su için.
- Stresli durumlara nasıl tepki vermek istediğinize karar verin ve tepkinizi kontrol edin.
- Tutkulu olduğunuz bir şeye her gün bir saat ayırın.
5. Vücudun Terlemesini Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vücudun terleme sorunu nasıl çözülür sorusu için en etkili çözümler aslında doğal yöntemlerdir. Uzmanların yaptıkları araştırmalara dayanarak tavsiye edilen bu doğal çözüm yöntemleri, düzenli olarak uygulandığı takdirde terleme durumunu azaltır ya da tamamen sonlanmasını sağlayabilir. Peki, bu sorun için önerilen doğal yöntemler nelerdir?
5.1. Sık Sık Duş Alın!
Vücudumuzun yükselen ısı dengesini azaltmak ve terlemeyi önlemek için en etkili işlem; tabi ki sık sık duş almaktır. Eğer yoğun terleme problemi yaşıyorsanız o zaman 2- 3 günde bir duş almak sizin için uygun olmayacaktır. Her gün düzenli olarak duş almalı hatta mümkünse bunu günde 2-3 sefer yapmalısınız. Böylece koltuk altı bölgenizdeki terleme sorunu azalacaktır.
5.2. Koltuk Altı Tüylerinizi Temizleyin!
Terleme neden olur? Terlemeye sebep olan en etkili sorunlardan biri de koltuk altı tüyleridir. Bu yüzden hem hijyen hem de terleme sorununu gidermek adına koltuk altı bölgenizdeki tüyleri düzenli olarak temizlemelisiniz. Bunun için epilasyon cihazları, lazer epilasyon ve ağda gibi teknikleri kullanabileceğiniz gibi, jilet yardımı ile de koltuk altı tüylerinizi temizleyebilirsiniz.
5.3. Bol Bol Su İçin!
Vücudumuzdaki ısı dengesini ayarlamak adına en etkili yöntemin su olduğunu söylemiştik. Bu yüzden eğer sık sık duş alma imkanına sahip değilseniz o zaman; gün içerisinde bol bol su içmenizi ve böylece vücut ısınızı ayarlamanızı tavsiye ederiz.
5.4. Mutlaka Deodorant Kullanın!
Koltuk altı terleme sorunu için Deodorant ya da roll-on tarzı ürünler terlemeye tamamen engel olmaz ancak azalmasını sağlar. Bu yüzden bu tarz ürünleri düzenli olarak kullanın. Ayrıca bazı kozmetik mağazaları ya da eczanelerde bulunan terlemeyi azaltıcı jellerden ya da kremlerden de faydalanabilirsiniz.
5.5. Fazla Baharat Tüketmeyin!
Fazla baharat içeren yemekler, ya da acı besinler de yine terlemenize neden olan faktörler arasında yer alır. Bu yüzden eğer terleme sorununuza çözüm bulmak istiyorsanız; baharatlı ve acı besinlerden uzak durmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
5.6. Uyku Düzeniniz de Önemli!
Vücudun dengesini sağlamak adına uykunun ne kadar önemli bir faktör olduğunu biliyoruz. Eğer yeterli uyku alamazsak vücudumuzda pek çok problem ortaya çıkar. İşte bu problemlerden bir tanesi de terleme sorunudur. Bu yüzden vücut dengemizi korumak ve sağlık sorunları ile karşılaşmamak adına uyku düzenimize dikkat etmemiz gerekmektedir.
5.7. Kıyafetlerinizi Tekrar Tekrar Giymeyin!
Eğer terleme ve buna eşlik eden koku problemi yaşıyorsanız o zaman gün içerisinde sık sık kıyafet değiştirin. Ayrıca gün içerisinde giydiğiniz kıyafeti ertesi gün yeniden giymeyin. Bu hem daha çok terlemenize hem de kıyafete sinen kötü kokunun etkili bir şekilde artmasına neden olacaktır. Bu yüzden mutlaka ertesi gün farklı bir kıyafet giymeye özen gösterin. Eğer tüm bunlar yeterli olmuyor ve koltuk altı terlemeniz için bir çözüm bulamıyorsanız o zaman doktora görünebilirsiniz. Burada terleme sorununuz için basit tıbbi yöntemler uygulanabilir ya da eğer aşırı terleme sorunu yaşıyorsanız ter bezlerinizin alımı gerçekleştirilebilir. Doktorun önerileri doğrultusunda hangi yöntemin uygulanması gerektiği sizlerle paylaşılacaktır. Bazı kişiler için artık bu yöntemler zorunluluk haline gelebilir.
6. Vücutta Terleme Neden Olur? Hangi Semptomlar Görülür
Terleme neden olur? Hiperhidroz semptomları, şiddeti ve yaşamınız üzerindeki etkisi açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. Küçük semptomlar uzun bir süre boyunca gelişebilir ve etkisini gösterebilir. Aşırı terleme günlük bir zorluk, sürekli bir hayal kırıklığı ve güvensizlik kaynağı olabilir.
Koltuk altı terlemesi insanları farklı şekilde etkiler:
- Kollarınızın altında veya sırtınızda fazla ıslaklık olabilir.
- Yanaklarınızda veya alnınızda boncuk boncuk terler görülebilir.
- Elleriniz veya çoraplarınız çok fazla ıslanabilir.
Aşırı terleme ayrıca şunlara da yol açabilir:
- Ter, etkilenen bölgeyi tahriş ettiğinde kaşıntı ve iltihaplanma olabilir.
- Derideki bakteriler ter parçacıkları ile karıştığında vücudunuz kötü kokabilir.
- Giysilerde belirgin izler bırakan ter, bakteri ve kimyasalların karışımıyla vücudunuz bu durumdan kötü etkilenebilir.
- Solgunluk veya diğer renk değişimleri, çatlaklar veya kırışıklıklar gibi cilt değişiklikleri görülebilir.
- Ayak tabanlarınızda olağandışı yumuşak veya parçalanmalar görülebilir.
Belirtileriniz, sahip olduğunuz hiperhidroz tipine dair ipuçları sunabilir. Fokal hiperhidroz nedeniyle aşırı terleme genellikle vücudun her iki tarafını da etkiler. Fokal hiperhidroz gece terlemelerine neden olmaz ve tedavisiz geçmez. Genel hiperhidrozu olan kişiler uyurken terleyebilirler.

7. Üşürken Vücudun Terlemesi
Üşürken vücut terlemesi çoğu ter türünden farklı olarak, soğuk terlemeye ısı veya vücudunuzu çok çalıştırmanız neden olmaz. Bunlara aslında vücudumuzun tehlikeli durumlarda bizi korumak için uyguladığı yöntemdir. Gergin, endişeli veya tehdit altında hissettiğimizde, nefes alma ve kalp atış hızımız doğal olarak hızlanır ve vücudumuzu aşırı hıza sokar. Bu da bizi serin tutmak için ter bezlerimizi çalıştırır. Sadece korku filmi izleyerek bile soğuk terler atılabilir. Ancak düzenli olarak soğuk terleme yaşıyorsanız, vücudunuzun sizi haberdar etmeye çalıştığı bazı sağlık durumları vardır. Bu nedenle, doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz
8. Üşürken Vücudun Terlemesi Hastalığın Habercisi Olabilir!
Vücutta Terleme Neden Olur? Vücudunuz vücut ısınızı soğutmak için ter üretir. Normal ter, sıcak bir günde egzersize veya havaya verilen tipik bir tepkidir. Bununla birlikte, aktivite veya hava durumundan bağımsız olarak ter bezlerinizin harekete geçmesinin başka nedenleri de vardır.
Soğuk havalarda terlemek saçma gelebilir ama hepimizin başına gelebilir. İşte soğuk havalarda terlemenizin birkaç yaygın nedeni.
8.1. Ateş
Vücudunuz gripten su çiçeğine kadar herhangi bir virüs veya enfeksiyonla savaşıyorsa, vücut ısınız istilacıyı kaynağında öldürmeye yardımcı olmak için yükselir. Bu da vücudunuzun diğer kısımlarını soğuk terler içinde bırakabilir.
8.2. Düşük Kan Şekeri
Size şeker hastalığı teşhisi konduysa, doktorunuz sizi bu konuda zaten yeterince bilgilendirmiş olacaktır. Soğuk ter, acil tıbbi müdahale gerektiren hipogliseminin erken uyarı sinyallerinden biridir. Çok daha az hayati olmakla birlikte, düşük kan şekeri de yoğun bir gece geçirdikten sonra terlememize neden olabilir.
8.3. Tiroid Problemleri
Hipertiroidizm, tiroid bezinizin aşırı aktif hale gelmesi ve çok fazla tiroksin hormonu üretmesidir. Bu, metabolizmanızın hızlanmasına ve vücudunuzun savaş ya da kaç modundaymış gibi tepki vermesine neden olarak endişe, titreyen eller ve soğuk terleme gibi semptomlara neden olur.
8.4. Bazı Kanser Türleri
Belirli kanser türleri veya kanser tedavilerinin kendisi soğuk terlemeyi tetikleyebilir. Özellikle lenfoma, lösemi, kemik kanseri, karsinoid tümörler ve karaciğer kanseri başlıca kanser türleridir.
8.5. İlaç Tedavisi
Belirli türde ilaçlar kullanıyorsanız, bazen soğuk terlemeyi tetikleyebildikleri için yan etkilerini kontrol etmeye değer. Bunlara bazı ağrı kesici ilaçlar, tansiyon ve kardiyovasküler ilaçlar, kemoterapi, hormonal tedaviler, endokrin sistemi hedef alan her şey ve bazı antibiyotikler dahildir.
8.6. Menopoz
Menopoz ve perimenopoza (menopoza geçiş) eşlik eden hormonal değişiklikler, aşırı terlemenin eşlik ettiği sıcak basmaları da dahil olmak üzere çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Menopozun kadın yaşlanmasının doğal bir parçası olduğunu ve menopozun her belirtisinin mutlaka bir sağlık sorunu olmadığını anlamak önemlidir. Bununla birlikte, özellikle dayanılmaz hale gelirse, menopoz semptomlarını yönetmek için bir plana sahip olmak da önemlidir. Özellikle dehidrasyonun yaşlılar arasında yaygın olduğu düşünüldüğünde, menopoz sırasında susuz kalmamak da önemlidir
9. Üşürken Vücut Terlemesi İçin Doktorunuza Danışın!
Üşürken vücutta terleme altta yatan bir durumun belirtisi olduğunda, durumu yakından izlemenize veya tedavi etmenize yardımcı olması için tıbbi yardım alın. Soğuk terlemeye göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ,aşırı mide bulantısı veya baş dönmesi eşlik ettiğinde, bu hayati tehlike arz eden bir tıbbi acil durum oluşturabilir ve hemen bir doktora görünmelisiniz.
Terleme neden olur? emin değilseniz, ele alınması gereken altta yatan bir durum olup olmadığını anlamak için tıbbi yardım almak isteyebilirsiniz. Örneğin, birkaç hafta veya daha uzun süredir devam eden gece terlemeleri doktora gitmeyi gerektirebilir.
10. Üşürken Vücudum Çok Terliyor Ne Yapmalıyım?
Üşürken vücut terlemesini engellemek için kullanabileceğiniz bazı ipuçları:
10.1. Doktorunuzla Konuşun!
Yakın zamanda bir hastalık teşhisi kondu mu? Yoksa soğuk terlemelerin başladığı sıralarda mı ilaç almaya başladınız? Tıbbi bir durumun veya ilacın soğukken terlemenize neden olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışın.