Derideki Beyaz Çatlaklar İçin Çözüm, Ciltte oluşan küçük çatlaklar; yaşlanma, güneş hasarı ya da uyku eksikliği belirtileri olabilir. Cilt üzerinde oluşan bu küçük beyaz çizgiler; çoğunlukla ellerin arkasında, ağız çevresinde, kalça bölümünde, göğüs kısmında, boyunda, yüzde görülebilir.
Bazı durumlarda dokunulduğunda acı verici olmaması, sağlık riski oluşturmamasına rağmen, görünüş açısından kişilere olumsuz yansıyan yönleri bulunur. Deride oluşan beyaz çatlaklar için bir çözüm bulmak zor olabilir, ancak bu makalemizde bu sorunları nasıl çözeceğinize öğrenmenize yardımcı olacak derideki beyaz çatlaklar için çözüm yollarını, sizlerle paylaşıyoruz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Kolajen liflerinin azalması ve epidermis tabakasının incelmesi ile birlikte oyuklar kendini belli eder. Çatlak hâline gelen bu oyuklar tamamen beyaz ve gümüş rengini alır. Bu cilt sorununun türlerini belirlemek, seçilecek çözümü kolaylaştırır. Vücut geliştirme deri çatlakları nasıl geçer diğer yazımızda inceleyebilirsiniz.
1. Deri Çatlağı Nedir?
- Deri çatlağı; kilo almak, vücudun gelişmesi, doğum yapmak gibi birçok nedene bağlı olarak gelişir ve cilt kırığı olarak da adlandırılır. Herhangi bir sağlık sorununun göstergesi olmamakla birlikte ciltte yırtık oluşması, tamamen kaybolmasalar da tedavi yollarıyla izlerinin rengi biraz daha küçültülebilir.
- Cilt yüzeyinde oluşan bu çatlaklar kırmızı ve mor lekelere olarak başlar ve zamanla beyaz ya da gümüş renge döner. Oluşan renk farkı, çatlakların hangi düzeyde olduğunu belirler. Derideki beyaz çatlaklar için çözüm hem teknolojik uygulamalarla hem de evde yapılacak doğal ilaçlar sayesinde geçirilebilir.
2. Deri Çatlaklarının Nedenleri Nelerdir?
- Hamilelik
- Ergenlik
- Kilo alımı
- Kortikosteroidler
- Genetik
- Vücut geliştirme
Cushing sendromu, Marfan sendromu, Ehlers-Danlos gibi nadir sağlık sorunları ve adrenal bez bozuklukları, ciltte çatlaklara neden olur.
3. Beyaz Çatlaklar Ciltte Nasıl Görünür?
Hem erkeklerde hem de kadınlarda ortak sorun olan çatlaklar; inatçı olmakla birlikte, insanların özgüvenini etkileme yönünde eğilim gösterir. İster hamilelik ister kilo alımıyla alakalı olsun çatlaklar; bel bölgesinde, uyluklarda, kalçalarda, göğüste, kol ve bacakta görülür.
- Tipik olarak cilde paralel çizgilerden oluşan bantlar şeklinde görülür.
- Normal ciltten farklı renk ve dokudadır. Mor renkten parlak pembeye ya da açık griye kadar değişebilir.
- Hamilelikteki gibi, cildin dermal tabakası, ani şekilde gerildiğinde ortaya çıkar.
- Ani kilo alımı; cildin aşırı gerilmesine ve çatlakların oluşmasına neden olan lif yırtılması ile sonuçlanır.
Çatlaklar başlangıçta kırmızı ya da mor görünür. Sonrasında kan damarları küçülerek, cildin altında soluk renkli yağ şekline gelir ve gümüşi renkten beyaza döner. Sağlık için bir tehdit oluşturmasa da derideki beyaz çatlaklar için çözüm vardır ve uygulanacak birçok doğal çözüm ile bu beyaz çatlaklar tedavi edilebilir.
4. Beyaz Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kırmızı çatlaklar tedavisi en kolay çatlaklardır. Deri altında bulunan kan damarları için kırmızı renkte başlar ve kan damarları, kırmızı çatlakların tedaviye daha duyarlı hale gelmesini sağlar.
Beyaz çatlaklar ise, tedavisi en zor olan çatlaklardır. Kan damarlarının zamanla daralması ve kollajen üretimi azalmaya başladığında tedavi zorlaşsa da doğal ve daha hızlı şekilde solmalarını sağlamak için, bazı tedavi yöntemleri bulunur.
5. Beyaz Çatlaklar için Teknolojik ve Topikal Tedaviler
Çatlaklar, vücudumuzda her zaman olabilecek izlerdir. Bu beyaz ya da gümüş rengi lekeler çok eskidir ve topikal krem tedavisi çok da işe yaramaz. Mikrodermabrazyon tedavisi ise, dokuyu iyileştirir ve parlak bir görünüm verebilir ancak kollajeni eski haline getirmez.
Beyaz çatlak tedavisinde; rengin yenilenmesini sağlamak için IPL ve Fraxel adı verilen ışık bazlı işlemler kullanılabilir. Bu sayede doku iyileştirmesi ve rengin solması sağlanır. Ancak bu tür tedavilerin sonuçları, kişilerde değişiklik gösterebilir.
Peeling yöntemiyle ölü derinin ve çatlakların temizlenmesiyle deri temizlenir. Bunun yanında mikroiğne tedavisi de çatlak oluşumunda orta tabaka dermişi hedef alarak, kollajen üretimini tetiklemek için, minik iğnelerin batırılmasıyla gerçekleştirilir. Özellikle koyu tenli hastalarda çatlak azaltmak için uygulanır.
Derideki beyaz çatlaklar için çözüm yollarından bir tanesi de en pahalı seçeneklerden biri olan kozmetik cerrahi uygulamalardır. Beyaz çatlaklar, vücuttan tamamıyla kaldırılabilir. Karın germe gibi karın bölgesindeki fazla deri ve yağı almak gibi işlemler yapılabilir. Ancak bu ameliyatların kendisi de cilt üzerinde izler bırakır.
6. Doğal Yollardan Çatlak Tedavisi Yöntemleri
6.1. Argan Yağı ile tedavi
6.2. Limon suyu ile tedavi
6.3. Yumurta akı ile tedavi
6.4. Patates suyu ile tedavi
7. Çatlak Tedavisinde Diyet Yöntemiyle Tedavi
7.1. Su ile tedavi
7.2. Vitamin ile tedavi
C vitamini almak, çatlakları önleyici yöntemler arasında yer alır. Çilek, çiğ lahana, turunçgiller, kivi, kavun, bezelye, biber, brokoli, ananas, domates, ıspanak, şalgam gibi besinler, günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Vücudun toksinlerle savaşmasını da destekleyen doğal antioksidanlar sayesinde serbest radikaller engellenerek, cilt izlerinin de hızlı şekilde iyileşmesine olanak tanır. E vitamini; cildi derinlemesine besler ve serbest radikallerle savaşan, tam bir antioksidandır. Badem, kabak, susam, çiğ tohumlar, fındık, ıspanak, avokado, brokoli, maydanoz, papaya zeytin gibi besinler, E vitamini zenginidir. Bu besinlerin günlük şekilde tüketilmesi, çatlaklardan kurtulmak için en önemli doğal yöntemlerdendir.
Dikkat !
Önemli not alanı