Vücut Mantarına Ne İyi Gelir?; Mantar enfeksiyonlarının klasik belirtileri arasında ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabuk oluşumu yer alır. Etkilenen bölgelerde renk değişimi de gözlemlenebilir. Yoğun kaşıma sonrası ciltte oluşan mikro yaralara bağlı ikincil bakteri enfeksiyonları da tabloya eklenebilir. Mantar enfeksiyonları cilt ve tırnak enfeksiyonu olarak en sık ayak bölgesinde görülür. Mantar bulaşmış bir tırnak daha kalın ve kırılgandır ve sarımsı beyaz ve donuk hale gelir. Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon tırnağın iç kısımlarına yayılarak doku yıkımına ve tırnak kaybına neden olur. Daha detaylı bilgi almak için web sitemizden diğer yazılarımıza göz atabilir, ürünlerimizi inceleyebilir veya Whatsapp hattından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Toplumlarda sık görülen ve en sık görülen deri hastalıklarından biri olan mantar enfeksiyonları bir kişiden diğerine kolaylıkla bulaşabilir. Erkeklerde ve yaşlılarda kadınlara ve gençlere göre daha sık görülürler. Mantarlar ıslak vücut bölgelerini tercih eder ve özellikle dolaylı olarak ayak parmakları arasında enfeksiyona neden olur. Tırnak, saç, sakal, genital bölge ve koltuk altı gibi diğer vücut bölgelerini de enfekte edebilirler. Vücutta oluşan mantarların tam olarak neden oluştuğunu anlattığımız yazıya göz atarak mantar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir ve mantar oluşumunu engelleyebilirsiniz. Ayrıca mantar hastalığı için eczanelerde satılan kremleri derlediğimiz yazıyı inceleyerek mantar enfeksiyonunu hızla tedavi edebilirsiniz.
1. Vücut Mantarı Risklerini Azaltmak
1.1. Kimlerin Mantar Enfeksiyonu Kapma Riski Altında Olduğunu Öğrenin
Enfekte bir kişiyle giysi veya kişisel bakım ürünleri (fırçalar/taraklar) paylaşmak gibi mantar enfeksiyonu riskinizi artırabilecek bazı şeyler vardır. Ancak, bazı kişilerin risk faktörlerine bağlı olarak enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksektir. Risk altındaki kişiler şunları içerir:
- İlaçlar, steroidler, diğer enfeksiyonlar veya hastalıklardan dolayı bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler.
- Uzun süreli antibiyotik ilaçlar alan kişiler
- İdrarını tutamayan kişiler veya bebekler (bu nemli bir genital ortam oluşturur)
- Çok terleyen insanlar
- Hemşireler, okul öğretmenleri, hastanede yatan hastalar, öğrenciler ve antrenörler gibi yüksek risk altındaki kişilerle temas halinde oldukları bir ortamda çalışan veya zaman geçiren bireyler.
1.2. Halka Açık Yerlerde Dikkatli Olun
1.3. Cildinizi Temiz ve Kuru Tutun
Mantarlar, parmak araları veya kasık gibi sıcak ve nemli yerlerde yaşarlar. Cildinizi temiz ve kuru tutarak enfeksiyon olasılığını azaltırsınız. Kuru tutmak için yapabileceğiniz birkaç şey var:
- Çoraplarınızı günde bir veya çok terliyorsanız günde iki kez değiştirin. Banyo havlularınızı ikinci kez kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin.
- Göğüs altı veya mide altı gibi deri kıvrım alanlarını temizleyin ve kurulayın. Egzersiz yaparken veya sıcak bir ortamda bulunacağınız zaman, cilt kıvrımlarına kurutucu veya ilaçlı bir toz uygulayın.
- Ayrıca ayakkabılarınızı, özellikle terlerse, kullanımlar arasında tamamen kurumaları için değiştirmelisiniz.
1.4. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin
Depresif bir bağışıklık sisteminiz varsa, mantar enfeksiyonu geçirme olasılığınız daha yüksektir. Bağışıklık sisteminizi geliştirmek için günlük vitamin takviyesi alın ve bir probiyotik almayı düşünün. Sağlıklı yağlar açısından zengin dengeli bir diyet yemeye çalışın ve karbonhidrat alımınızı azaltın. Ayrıca bol su içmeye özen gösterin çünkü susuz kalmamalısınız. İdrarınızın rengi çok açık sarı olmalıdır. Günde 8 saat uyumaya özen gösterin. Böylece bağışıklık sisteminiz daha güçlü hale gelecektir.
Bağışıklık sisteminiz, tıbbi bir durumunuz olmasa veya depresyona neden olabilecek ilaçlar alıyor olsanız bile en iyi durumda olmayabilir. Bu, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizi önemli kılar.
1.5. Mevcut Enfeksiyonların Yayılmasını Önleyin
Halihazırda bir mantar enfeksiyonunuz varsa, vücudunuzun daha fazla bölümüne veya aile üyelerinize yayılmasını önleyin. Enfeksiyondan şüpheleniliyorsa diğer aile üyeleri muayene edilmeli ve tedavi edilmelidir. Mantar enfeksiyonları bulaşıcı olduğundan, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için aşağıdaki önlemleri alın:
- Enfeksiyonunuzu kaşımaktan kaçının. Ellerinizi sık sık yıkayın ve kuru tutun.
- Sporcu ayağınız varsa duşta parmak arası terlik kullanın.
- Tüm havluları ılık, sabunlu suda yıkayın ve kurutucuda kurutun. Her duşunuzda veya temizliğinizde temiz bir havlu kullanın.
- Banyo lavabonuzu, küvetinizi ve zemini kullandıktan sonra iyice temizleyin.
- Her gün temiz, kuru giysiler giyin ve giysi veya çorapları paylaşmaktan kaçının.
- Tüm enfekte evcil hayvanları tedavi edin.
- Çocuklar ve yetişkinler, kaşıntı, saçkıranı önlemek için 6 hafta boyunca haftada 2 ila 3 kez ilaçlı şampuan kullanmak isteyebilirler.
- Saçkıran varsa tarak ve fırçaları 3 gün boyunca yarım çamaşır suyu ve yarım su karışımında günde 1 saat bekletin. Tarakları, fırçaları, şapkaları, yastıkları, kaskları veya havluları başkalarıyla paylaşmayın.
2. Vücut Mantarına Ne İyi Gelir?
Vücut Mantarına Ne İyi Gelir? Mantar enfeksiyonlarının tedavisi nispeten kolaydır. Tabi ne yapacağınızı biliyorsanız. Dermatoloğunuzla iletişime geçmekten asla çekinmeyin, ancak çoğu mantar enfeksiyonunu evde etkili bir şekilde tedavi etmek için atabileceğiniz adımlar vardır.
Bir mantar enfeksiyonu fark ettiğinizde, önce mantar önleyici merhem kullanmayı deneyin. Bununla birlikte, mantar önleyici merheminizi bir eksfoliasyon tedavisi ile birleştirirseniz, cildiniz çok daha hızlı iyileşir. Mantar önleyici ilaçlar mantarın büyümesini engeller. Mantarın kendisini öldürmezler. Bakterileri öldürmek için antibiyotik kullanabiliyoruz fakat mantarlar için böyle bir şey yoktur. Elimizdeki en iyi ilaçlar sadece büyümesini durdurur. Mantarın yok olması için etkilenen cildin sarkması gerekir.
Mantar cildinizin üst tabakasında olduğu için pul pul dökülebilir. Cildinizin hücre dönüşümünü hızlandırmak için salisilik asit veya üre kremi kullanın. Mantar önleyici tedavinize bu eksfolyantlardan birini eklemek bu süreci hızlandıracaktır.
3. Vücut Mantarı Teşhisi
Mantarlar vücudun farklı bölgelerini enfekte edebilir. Mantar kültürü testi yapmak için, vücudunuzun mantarların büyüyebileceği kısmından bir hücre veya sıvı örneği sağlamanız gerekecektir. En yaygın mantar testi türleri şunlardır:
- Deri veya tırnak kazıma:Yüzeysel deri veya tırnak enfeksiyonlarını teşhis etmek için kullanılır. Sağlayıcınız, cildinizin veya tırnaklarınızın küçük bir örneğini almak için özel bir alet kullanacaktır. Bazı durumlarda cilt biyopsisi
- Sürüntü Testi: Ağzınızdaki veya vajinanızdaki mantar enfeksiyonlarını teşhis etmek için kullanılır. Bazı cilt enfeksiyonlarını teşhis etmek için de kullanılabilir. Sağlayıcınız ağzınızdan, vajinanızdan veya açık bir cilt yarasından doku veya sıvı toplamak için özel bir bez kullanacaktır.
- Kan Testi: Kanda mantar bulmak için kullanılır. Kan testleri genellikle daha ciddi mantar enfeksiyonlarını teşhis etmek için kullanılır. Bir sağlık uzmanı kan örneği alacaktır. Örnek genellikle kolunuzdaki bir damardan alınır.
- İdrar Tahlili: Daha ciddi enfeksiyonları teşhis etmek ve bazen vajinal mantar enfeksiyonu teşhisine yardımcı olmak için kullanılır. Sağlayıcınız tarafından belirtildiği gibi bir kapta steril bir idrar örneği alacaksınız.
4. Mantar Enfeksiyonu Şüphesi Olduğunda Ne Yapılmalı?
- Herhangi bir şüpheniz varsa, kendi başınıza tedavi etmeye çalışmayın, doktorunuza danışın.
- Tedavide başarıyı arttırmak için etkenin mikrobiyolojik teşhisini yapın.
- İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği süre boyunca alınız. İlaç kullanımının erken kesilmesi enfeksiyonun tekrarlamasına neden olabilir.
- Enfekte bölgeyi sürekli kaşımak iltihaplanmaya ve enfeksiyonun diğer bölgelere yayılmasına neden olabilir.
- Koruyucu bir önlem olarak ortak eşya kullanımından kaçınılmalı, giysiler yüksek ısıda yıkanmalı ve genel hijyen kurallarına uyulmalıdır.
Sizlere Vücut Mantarına Ne İyi Gelir? konusu hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya web sitemizi ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.
Dikkat !
Önemli not alanı