Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?; Retinol, piyasadaki en iyi bilinen cilt bakım bileşenlerinden biridir. Retinoidlerin reçetesiz (OTC) bir versiyonu olan retinol, A vitamininden türetilir (yapılır) ve esas olarak aknenin yanı sıra olgun görünümlü cilt sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Bununla birlikte, retinoller , daha güçlü olan reçeteli retinoidlerle aynı ürünler değildir . Bununla birlikte, retinol, retinaldehit ve retinil palmat gibi OTC retinoidleri ile karşılaştırıldığında hala mevcut olan en güçlü OTC versiyonudur. Retinol’ün birçok potansiyel cilt bakımı faydası vardır, ancak dikkate alınması gereken yan etkileri de vardır. Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz..
İçindekiler ;
Dikkat !
Önemli not alanı
1. Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?
2. Retinol Cilde Faydaları
Retinol, A vitamininden yapılan bir retinoid türüdür. Diğer birçok olgun cilt ürününün yaptığı gibi ölü deri hücrelerini temizlemez. Bunun yerine, retinolü oluşturan küçük moleküller epidermisin (derinin dış tabakası) derinlerine inerek dermise ulaşır. Cildin bu orta tabakasına girdikten sonra, retinol serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur. Bu, aşağıdakilerin görünümünü azaltabilecek bir “dolgunlaştırıcı” etki yaratan elastin ve kolajen üretimini artırmaya yardımcı olur:
- İnce çizgiler
- Kırışıklıklar
- Genişlemiş gözenekler
Retinol bazen akne ve ilgili yara izlerinin tedavisine yardımcı olmak için kullanılırken, şiddetli akne genellikle reçeteli bir retinoid ile birlikte iltihaplanma ve bakterileri hedeflemeye yardımcı olan diğer ilaçlarla tedavi edilir.Son olarak, retinol cildin yüzeyinde doku ve tonu iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir peeling etkisine sahiptir. Retinol kullanmak yardımcı olabilir:
- Hafif akne tedavisi
- Cildinizin güneşte zaman aşımına uğramasından kaynaklanan bazı fotohasarları azaltın
- Yaşlanma belirtilerini azaltmakGüvenilir Kaynak, göz çevresindeki kırışıklıklar gibi
- Cildin genel görünümünü iyileştirmek
3. Retinol Hangi Ciltler İçin
Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar? Çoğu insan için retinol, retinoid tedavileri için en iyi ilk seçim olacaktır. Retinol daha düşük bir konsantrasyona sahip olduğundan, neden olduğu tahriş muhtemelen daha az şiddetli olacaktır. Yeni bir rejime yeni başlıyorsanız, ilk başta retinol kremini gün aşırı uygulayabilirsiniz, böylece cildinizin tedaviye uyum sağlamak için daha fazla zamanı olur. 2 ila 3 ay sonra istenen etkileri görmüyorsanız, her zaman daha yüksek yüzdeli retinol kremine geçmeyi deneyebilirsiniz. Bunlar OTC ilaçlarıdır, bu nedenle uygun gördüğünüz gibi daha düşük veya daha yüksek bir konsantrasyona geçebilirsiniz. Retinol tedavinizi her değiştirdiğinizde advers reaksiyonlara karşı dikkatli olun. Retinol denediyseniz ve istediğiniz sonuçları alamadıysanız, tretinoine geçmeyi düşünebilirsiniz. Daha yüksek tretinoin konsantrasyonu, yan etkilerini retinolden daha belirgin hale getirme eğilimindedir, bu nedenle bir karar vermeden önce bunu dikkate almak isteyebilirsiniz. Tretinoin sadece reçeteyle satılmaktadır, bu nedenle satın almadan önce bir doktorla konuşmanız gerekecektir. Onlara, eğer varsa, daha önce denemiş olabileceğiniz retinol tedavilerini anlattığınızdan emin olun. Reçeteli tretinoin kişisel ihtiyaçlarınıza göre ayarlanabilir.
4. Retinol Cilde Nasıl Uygulanır?
Retinol, hasarı tersine çevirme konusunda ne kadar etkiliyse, onu nasıl uyguladığınız, gördüğünüz sonuçları etkileyebilir. Bu ürün cildin kurumasına ve bazen kızarmasına neden olabileceğinden, retinol rejimine başlamadan önce dermatoloğunuzla konuşmanız en iyisidir. Çoğu dermatolog, önce içeriği düşük konsantrasyonda (%0,25 veya %0,3) içeren ürünlerle başlamanızı ve daha yüksek konsantrasyonlara geçmeden önce cildinizin nasıl tepki verdiğini görmenizi önerir. Retinol’ü cilt bakım rutininize nasıl dahil edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır :
- Adım 1: Yüzünüzü yıkayın ve göz kremi uygulayın. Göz kremi, göz çevresindeki hassas cildin korunmasına yardımcı olacaktır.
- Adım 2: Cildiniz tamamen kuruyana kadar birkaç dakika bekleyin. Bu önemlidir, çünkü cildiniz tamamen nemliyse retinol cildinize daha derinden nüfuz edebilir ve tahrişe neden olabilir. Nemlendiricileri ve serumları hafif nemli cilde uygulamak istiyoruz ama asla retinol değil.
- Adım 3: Retinolünüzden bezelye büyüklüğünde bir miktar alın ve çenenizden başlayarak parmak uçlarınızla yukarı ve dışa doğru hareketlerle uygulayın.
- Adım 4 : Nemlendiricinizle bitirin.
- Adım 5: Retinol cildi güneşe karşı daha hassas hale getirdiğinden, ertesi sabah geniş spektrumlu bir güneş kremi sürmeyi unutmayın.
5. Retinol Göz Altına Sürülür mü?
6. Retinol Zararları
Retinol, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış olsa da, bu, yan etkileri olmadığı anlamına gelmez. Retinol kullanan kişiler, özellikle yeni bir ürün kullandıktan sonra genellikle kuru ve tahriş olmuş bir cilt yaşarlar. Diğer yan etkiler şunları içerebilir:
- Kırmızılık
- Kaşıntı
- Soyma cilt
Bu yan etkileri azaltmak için retinolünüzü iki gecede bir veya üç gecede bir kullanmayı deneyin ve her gece kullanmaya başlayın. Cilt tahrişi yaşamaya devam ederseniz, bir dermatologla konuşmak isteyebilirsiniz. Ya da daha iyisi, cildiniz için iyi bir fikir olup olmadığını görmek için bir retinol ürünü kullanmaya başlamadan önce bir dermatologla konuşun. Retinol kullanan bireylerin yüzde 10’undan daha azı , aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha ciddi yan etkiler yaşayabilir:
- Sivilce patlaması
- Egzama alevlenmesi
- Cilt renginin solması
- UV ışığına karşı ışığa
- duyarlılık
- Kabarma
- Batma
- Şişme
Yüzünüzü yıkadıktan 30 dakika sonra retinol uygulamak da cilt tahrişini azaltabilir. Aynı anda birden fazla retinol içeren ürün kullanırsanız yan etki riskiniz daha yüksek olabilir. Ürün etiketlerini dikkatlice okuyun – özellikle “yaşlanma karşıtı” olarak etiketlenmiş veya retinol içerme olasılığı daha yüksek olan akne için bir ürün kombinasyonu kullanıyorsanız. Güneş hassasiyeti riski nedeniyle retinoller en iyi şekilde geceleri uygulanır. Retinoidler risksiz değildir. Bu durumda da retinol ve tretinoin arasında örtüşme vardır. Riskler şunları içerebilir:
- Tahriş. Retinoid kremler, özellikle ilk kullanmaya başladıktan sonra veya daha yüksek konsantrasyonlarda uygulama bölgesini tahriş edebilir. Göz ve ağız çevrenize retinoid krem uygularken dikkatli olun.
Bu, koyu cilt lekelerinin lekeleri için kullanılan bir terimdir. Koyu tenli kişilerin özellikle retinoidlere karşı bu reaksiyona sahip olmaları muhtemeldir . - Işığa duyarlılık. Retinoid kremleri sadece gece kullanıyor olsanız bile güneşe maruz kalmaktan kaçının. Retinoidler güneş yanığı riskinizi artırır.
- Hamilelik riskleri. Hamileyseniz veya hamile kalma ihtimaliniz varsa retinoid kremleri kullanma konusunda bir doktorla konuşun.
- Tretinoin, retinolden daha önemli faydalara sahip olsa da, daha belirgin yan etkilere neden olma eğilimindedir.
7. Retinol İçeren Kremler
7.1. Sante Plus Onarıcı Bakım Krem
Sante Plus onarıcı ve yatıştırıcı krem; ciltte görülen egzama, seboreik dermatit, atopik dermatit, ürtiker (kurdeşen) gibi cilt hastalıklarında ve ciltte kuruma, çatlama, kabuklanma, kızarıklık, kaşıntı gibi şikâyetlerde; içeriğinde bulunan tamamen doğal, özel, bitkisel yağ asitleri sayesinde etki ederek düzelme sağlar. Santeplus onarıcı yatıştırıcı set; cildinizin ilk günkü gibi, pürüzsüz, rahat, ışıl ışıl, canlı bir hale dönmesi için ilk kullanımla etki etmeye başlar ve bir aylık düzenli kullanım sonunda cildinizdeki tüm problemlerden kurtulmanıza olanak sağlar.
7.2. SkinBetter Science AlphaRet Gece Kremi
7.3. SkinMedica Yaş Savunma Retinol Kompleksi
7.4. Versed Press Yeniden Başlatma Nazik Retinol Serum
Dikkat !
Önemli not alanı