Egzamaya İyi Gelen Kremler, Halk arasında yaygın olarak görülen egzama, cildin kaşınması sebebiyle kalınlaşmış deriye ve cilt yüzeyinde tahrişe ve yarıklara sebep olabilmektedir. Egzama,genellikle her yaş ve cinsiyette görülmektedir. Fakat daha çok çocukluk döneminde görülmektedir. Yoğun kaşıntı nedeniyle uyku bölünerek günlük yaşam kalitesine olumsuz olarak etki edebilmektedir. Egzamadan kaynaklanan kabarcıklar zamanla çatlayarak mikroorganizmaların girişine uygun hale gelebilmektedir. Dolayısıyla egzama hastası olan kişilerde hastalıkla beraber enfeksiyonda görülmektedir. Daha fazla bilgi almak için Whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler ;
1. Egzama Nedir Nasıl Anlaşılır
Genellikle çocukluk döneminde başlar ve kronik bir rahatsızlık olarak devam eden egzama, hastaların hayat standartlarını olumsuz yönde etkileyen bir deri hastalığıdır.Tam olarak nedeni bilinmemekle beraber ortaya çıkışındaki temel nedeni cildin koruyucu özelliğini kaybetmesi ve bu kayba bağlı olarak cildin su tutma özelliğinin azalması olarak açıklanabilir. Cildin koruyucu özelliğinin azalmasının ardında bağışıklık sisteminin zayıflaması, yoğun stres durumu yaşanması, kimyasal maddelere maruz kalınması gibi farklı sebepler olduğu düşünülmektedir.
Cildin suyu muhafaza etme özelliğinin azalması ile birlikte ciltte kuruluk başlar ve bu kuruluğa kaşıntı eşlik eder. Su kaybına neden olan koruyucu özelliğinin azalmasının diğer bir olumsuz sonucu da cildin alerjen maddelere karşı savunmasız bir duruma düşmesidir. Kuruyan ve kaşınan ciltte alerjik reaksiyonlar da görülmeye başladığında egzamanın şiddeti artar. Bu durumdan dolayı vücut mikroplarla olan savaşını da gerçekleştiremediği için egzama görülen hastalarda enfeksiyon görülme olasılığı artar.
2. Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzama hastalığı yaygın olarak görülmekte ve belirtileri bireylerde farklılık göstermektedir. Yaygın belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ciltte kuruluk
- Kabarcık oluşumu
- Kaşıntı
- Deride çatlama ve döküntü
- Ciltte kalınlaşma,
- Deride pullanma, kabuklanma
- Saç derisinde kepeklenme
- İltihap
- Ciltte kızarıklık ve şişlik
3. Egzamaya İyi Gelen Kremler ve Bitkiler
- Egzamaya iyi gelen bitkiler şunlardır; Aloe vera, salatalık, papatya, zerdeçal, meyan kökü, sarı kantaron, empos tuzu, lavanta, yulaf tozu, sandal ağacı olarak sıralanabilir. Egzamaya iyi gelen bitkisel sabunlar ise şöyle:
- Bıttım Sabunu:Bakteri oluşumunu büyük oranda engeller. Mikrop öldürücü özelliği vardır. Cilt gözeneklerini açar. Özellikle saç diplerindeki yara ve tahrişlere karşı oldukça etkilidir.
- Hindistan cevizi sabunu: Doğal bir nemlendiricidir. Egzama için önerilen sabunlar arasındadır. İçerdiği antibakteriyel özellikler ile ciltte oluşabilecek enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur ve stafilokok bakteri azaltmaktadır.
- Zeytinyağı Sabunu:Yüksek oranda E vitamini içerir. Saç köklerini besler. Saç dökülmesini engeller. Hassas cildi olan kişilerde ve bebeklerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
- Kakao Sabunu:Hücre yenileyicidir. Pullanma ve çatlak oluşumlarının giderilmesine etki sağlar.
- Papatya Sabunu:Egzamadan kaynaklanan yanma ve kaşıntılara karşı fayda sağlar.
- Kefir Sabunu:Saç kepeğini ve saç dökülmesini engellemektedir. Mantar ve egzamaya karşı etkili olmaktadır. Cildi besleyen ve nemlendiren bir sabun türüdür.
- Katran Sabunu:Geçmişten günümüze cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir sabundur. Antiseptik ve antibakteriyel özellikleri sayesinde bakterileri yok etmektedir.
Bitkisel sabunları alırken doğal olmalarına, alerjik etkilerinin olmamasına ve pH değerlerine de dikkat edilmelidir.
Dikkat !
Önemli not alanı