Bebeklerde Egzama, ciltte ağrıya neden olan bir hastalık türüdür. Egzama’nın hızlı ve etkili genel tedavisi kremler ve nemlendiricilerdir. Çevredeki koruyuculara, kokulara veya boyalara karşı alerjik kontakt dermatit de sebep olabilmektedir. Egzamada çok kaşıntılı döküntüler (kızarıklık ve şişlik) olarak görüldüğü gibi, kabarma, çatlama, sızma gibi semptomlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu durum enfeksiyonlu yaralara da yol açarak çevredeki bölgelerde kaşınması durumunda tahrişe ve enfeksiyona sebep olabilmektedir. Bebeklerde egzama tedavisinde sabırlı olmak ve cildi nemli tutmak ve düzenli olarak duş almak gerekir. Banyo süresini günde 15 dakikadan fazla olmayacak şekilde sınırladığınızdan emin olun. Daha detaylı bilgi almak için bizimle Whatsapp iletişime geçebilirsiniz.
İçindekiler ;
Dikkat !
Egzama cildin iltihaplanmasıdır. Bebekler dahil her yaş grubunu etkileyen bir hastalıktır. Egzamalı çocuklar, göz ve ağız çevresi ağrılı, şiş ve kaşıntılı hale gelebileceğinden, uyumakta zorluk çekebilir, gün içerisinde huzursuz olabilir ve okula gidemeyebilir.
1. Bebeklerde Egzama Neden Olur
Egzama hastalığın çeşidine göre farklılık gösterebilir. Egzama Hastalığı genelde bir uyarana karşı cildin vermiş olduğu cevap şeklinde ortaya çıkar. Vücudun verdiği uyarı genellikle, iç veya dış kaynaklıdır. Deterjan, sabun, parfüm gibi kimyasal maddeler, lastik ayakkabı ve terlikler ve bazı metaller kişilerde egzama oluşumuna olanak sağlayabilir. Bireylerin bitki ve hayvan türleri ile teması, güneşe uzun süre maruz kalması ve kullandıkları bazı ilaçlar da duyarlılığı bulunan kişilerde egzama hastalığına neden olabilmektedir. Bu kişilerde hastalık, uyaranla temas sonrasında hemen ortaya çıkabileceği gibi uyaran maddeye belirli bir süre maruz kalınması sonrası da etkisini gösterebilir. Alerjik nedenlerden dolayı ortaya çıkan egzama, bazı besin türlerinin tüketilmesi ile de ilişkili olabilmektedir. Bunların haricinde stres ve dolaşım sorunları da egzama hastalığının bilinen sebepleri arasında yer alır. Bebeklerde egzama neden olur sorusuna verebileceğimiz cevaplar şu şekildedir:
- Cilt tahriş edici maddelerin belirlenmesi ve önlenmesi
- Aşırı sıcaklıklardan kaçınma
- Bebeğinizin cildini banyo yağları, kremler veya merhemlerle yağlamak
Bu önlemler kızarıklıkları iyileştirmezse veya kızarıklık enfeksiyon kapmış görünüyorsa uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz veya bebeğinizi doktoruna görünün. Bebeğinizin döküntüyü kontrol etmek veya bir enfeksiyonu tedavi etmek için reçeteli bir ilaca ihtiyacı olabilir. Doktorunuz ayrıca kaşıntıyı azaltmak ve gece kaşıntısı ve rahatsızlığı için yardımcı olabilecek uyuşukluğa sebep olmak için oral bir antihistaminik önerebilir.
2. Bebeklerde Egzama İçin Yaygın Tetikleyiciler
- Sabun, deterjan, banyo ve cilt bakım ürünleri.
- Evcil hayvanlar, polen ve ev tozu gibi çevresel alerjenler
Sentetik veya yünlü kumaşlar veya kimyasal boyalar kullanılarak yapılan kıyafetler. - Süt, yumurta, buğday, soya ve yer fıstığı gibi gıda alerjenleri
- Çok sıcak veya soğuk ortamlar egzamayı tetikleyen unsurlardır.
3. Bebeklerde Egzamayı Önlemek İçin Bunlara Dikkat Etmelisiniz
- Bebeğinizin hassas cildi ile uyumlu temizlik ürünleri tercih etmelisiniz. Bebeklerde alerjik egzama temizleyicilerden kaynaklanıyorsa ev için kullandığınız temizlik ürünlerini de gözden geçirmenizde fayda var.
- Bebeklerde egzama neden olur sorusunu arıyor ve egzama oluşmasını engellemek istiyorsanız banyo suyunun çok sıcak olmamasına özen göstermelisiniz. Banyodan sonra bebeğinize uzmanlarımız tarafından uygun görülmüş veya doktorunuzun söylediği nemlendiricileri kullanabilirsiniz
- Bebeğiniz için kullanacağınız egzama kremi sürmeden önce bebeğinizin cildinin temiz olmasına özen göstermelisiniz.
- Bebeğinizde ortaya çıkan egzama çok kaşıntılı bir şekildeyse mutlaka tahrişi önlemek için bebeğinizin tırnaklarını kısa bir şekilde kesmelisiniz.
- Bebeklerde terleme sebebiyle egzama sıklıkla görülmektedir. Bebeğinizin kıyafetlerini onu terletmeyecek pamuklu kumaşlardan tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Bebeğinizde egzama varsa onu tahriş edecek dar kıyafetler tercih etmemelisiniz.
Dikkat !
Önemli not alanı