Saç Bakım

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür ve Nedenleri Nelerdir?

Sante Plus Seboreik Dermatit Hastalığınıza Yardımcı Olur

   Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik Dermatit aynı zamanda yağlı egzama olarakta bilinmektedir. Yağ hücrelerinin yoğun olduğu vücut bölgelerini tutan ve kronik tekrarlarla seyreden fakat kendiliğinden azalmalar ve alevlenmeler klinik tabloları çizen bir cilt hastalığı olan seboreik dermatit, kesinlikle bulaşıcı değildir. çok yaygın bir şekilde görülen bir cilt hastalığıdır. Oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Bu hastalık ile kulak ve göğüs ortasında, saçlı deri ve göz kapaklarında kırmızı renkli ve kaşıntılı bir döküntü oluşur. Aynı zamanda kasıklar, göğüs altı ve göbek çukurunda da görülebilir. 

 Saç ve kafa derinizin kaşınması ve canınızın en çok yanacağı vücut bölgelerinizden biridir, hastalığın her türlü hali kötü ve sizin sağlığınız için üretimler yapmaktayız.  Ayrıca Seboreik Kimlerde Görülür? Sorusuna cevap verdiğimiz yazımıza göz atabilir veya Günlük Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ? başlıklı blogumuzu inceleyebilirsiniz.

1. Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

   Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir, saçın yüzeyinde yağlı sarımsı kepeklenmelerle seyreden bir cilt hastalığı olduğundan saç derisine yerleştiğinde kepeklenmeyle karıştırılabilir. Kepek daha ince, küçük ve beyaza yakın kabuklanmalar olarak gözlenirken, seboreik dermatitte saçlı yerleşimde daha büyük, geniş alanlarda ve sarımsı kabuklarla seyreder. Kaşıntı yaşanabilir. Kulak arkası, koltuk altı ve genital bölge gibi katlantı yerlerine yerleştiği zaman, nemli olması nedeniyle bu bölgelerde kepeklenme olmayabilir. Bu bölgelerde genelde füsur denilen çatlamalar ve uzun sürede geçmeyen yaralar şeklinde oluşur.

2. Seboroik Dermatit Nedenleri Nelerdir?

   Seboreik  sebeplerine baktığımızda, özellikle yağlı bölgelerden alınan örneklerde, laboratuvar çalışmalarında aslında herkesin cildinde olan c cinsi bir mantarın daha yoğun bir şekilde çoğaldığı gözlenmiştir. Hastalığı yapan etkenin bu mantarın değil, kişinin buna karşı gösterdiği aşırı duyarlılığın olduğu ortaya koyulmuştur. Seboreik dermatitte tanımlanmış bir cilt tipi yoktur ve çocuklarda da görülebilir. Bu aslında en güzel kanıtıdır çünkü salgılanan yağ sekresyonu ancak 12-14 yaşında başlamaktadır. Çocuklarda da görülüyor olması, yağ salgısının fazlalığı değil, ciltteki pityrosporum ovale denilen mantar etkeninin çoğalmasıyla ilişkilidir. Hastalığın klinik seyri yaz dönemlerinde azalır. Bu da güneşte bulunan ultraviyole A ve B ışınlarının pityrosporum ovale üzerine azaltıcı etkisinden kaynaklanmaktadır.

Seboreik Dermatit
Seboreik Dermatit Nedir?

3. Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür?

  • Bu hastalık 3 yaş grubu çocuklarda oldukça sık görülür. Bebeklerin kafasında konak şeklinde gelişir. Ayrıca orta yaş ve ileri yaş grubunda da oldukça fazla görülen bir hastalıktır.
  • Daha çok cilt yapısı yağlı olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Akne ve sedef hastalığı ile bir arada görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca mantar türü mikro organizmaların bu hastalığı tetiklediği düşünülmektedir.

4. Seboreik Dermatit Ne Zamana Kadar Sürer?

  • Bu hastalığın kendiliğinden iyileşip tekrar ortaya çıkma gibi bir özelliği vardır. Ancak düzenli bir tedavi uygulanarak iyileşme sağlanması mümkündür.
  • İnflamasyonu düşüren şampuan, krem ve merhemler: Çeşitli kortikosteroid içeren ürünler saç diplerine uygulanabilir. Bu ürünler kullanımı oldukça kolay ürünlerdir. Ancak kullanım sırasında minimum seviyelerde kullanılmasına dikkat edilmelidir.
  • Bu ürünlerin aralıksız olarak uzun süreli kullanımı: ciltte incelme, kızarıklık gibi yan etkilere sebep olabilir. Kalsinörin inhibitörü ilaç grubuna dahil olan takrolimus ve pimekrolimus içeren kremler de seboreik dermatit tedavisinde kullanılabilir. Bu ürünlerin yan etkisi, kortikosteroid içeren ürünlerin yan etkilerine göre daha azdır. Yanma, kızarıklık, hassasiyet gibi etkileri tolere edilebilecek seviyededir. 
  • Antifungal içeren krem ve şampuanlar: Hastadaki semptomların şiddetine göre doktor ketokonazol ismini alan antifungal (mantar önleyici) içerikli krem ve şampuanları reçete edebilir.
  • Çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol, katran, salisilik asit içeren şampuanların kullanımı kepeğe karşı iyi olabilir. Hasta bu ürünleri sırayla deneyerek kendisi için en uygun ürünü seçebilir. Uygun ürünün haftada 3-4 kez kullanılması genellikle yeterli olur.

5. Hastalığın Tedavisi Nedir?

   Bu hastalıktan kişileri koruyan ve tam anlamı ile iyileşme sağlayan bir tedavi şekli yoktur. Belli aralıklar ile tekrarlayabilen bir hastalıktır. Ancak hastalık iyi bir müdahale ile kontrol altında tutulabilir. Saçlı deride oluşan kepeklenme sorunu hastalığın en bilindik belirtisidir. Kepeklenme oluştuktan sonra kızarıklık ve kepeklenmede artış görülebilir. Kronik gelişen olgularda kepeklenmeye eşlik eden saç dökülme sorunları görülebilir. Ancak dökülme sorunları tedavi ile geri dönüşümü mümkün olan bir sorundur. Daha Detaylı Bilgi Almak İçin İletişime Geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir