Kepek Nedir? Nasıl Geçer? Esas olarak, kafa derisinden küçük kuru cilt parçaları döküldüğünde oluşur. Bu pulları saçınızda veya omuzlarınızda görebilirsiniz. Kepek de saç derinizi kaşındırabilir. Bu yaygın bir sorundur, ancak göründüğü kadar basit değildir. Kepeği tanımlamak aslında oldukça zordur çünkü seboreik dermatit (kronik bir egzama ) ve pullu bir kafa derisine yol açan diğer cilt rahatsızlıkları ile örtüşür. İşte bilmeniz gerekenler.
NOT!
Kepek şampuanlarını kullanmadan önce, kullanma talimatları dikkatlice okunmalıdır ve ne sıklıkla uygulanacağı öğrenilmelidir. Şampuanı durulamadan önce en az beş dakika saçta bırakmak, maddelerin etkisini daha yoğun göstermesi açısından yararlı olacaktır. Şampuanlarda tedavide kepeğin iyileşip iyileşmediğini görmek için bir ay boyunca denemek gerekir. Bazı durumlarda semptomlar düzeldiğinde şampuan daha az sıklıkla kullanılabilir ama tamamen kullanım kesildiğinde kepek geri dönebilir.
Ayrıca Saç Nasıl Yıkanmalıdır ? Sorusuna cevap verdiğimiz yazımıza göz atabilir veya Doğru Şampuan Nasıl Seçilir ? başlıklı blogumuzu inceleyebilirsiniz.
Kepeğin neden oluştuğu çoğu zaman net değildir, ancak bazı olası faktörler şunlardır:
1.1. Şampuanlama ve Cilt Bakım Ürünleri
Bazı saç bakım ürünleri saç derisini tahriş edebilir ve kepeğe neden olabilir. Bir kişi bir ürünün tahrişe neden olduğunu tespit ederse, nazik, ilaçsız bir şampuana geçmeyi denemelidir. Bazı insanlar yeterince şampuanlamamanın yağ ve ölü deri hücrelerinin birikmesine neden olabileceğini ve bunun da kepeğe yol açabileceğini söylüyor. Diğerleri, çok fazla yıkamanın doğal yağları yok edeceğini söylüyor. Bunlardan herhangi birinin doğru olduğuna dair kanıtlar eksiktir. Bir kişinin saçlarını yıkaması gereken sıklık kişiden kişiye değişir. Belirli ürünler bazı insanlarda tahrişi ve reaksiyonu tetikleyebilirken, sık sık şampuanlamak genellikle yardımcı olur.
1.2. Mantar
Kepek genellikle kafa derisinde yaşayan ve saç köklerinin salgıladığı yağlarla beslenen bir mantardır. genellikle bir sorun değildir, ancak bazı insanlarda bağışıklık sistemi buna aşırı tepki verir. Bu, kafa derisinin tahriş olmasına ve ekstra cilt hücreleri üretmesine neden olabilir. Bu ekstra cilt hücreleri ölüp döküldükçe saç ve saç derisindeki yağ ile karışarak kepek oluştururlar.
1.3. Belirli Cilt Koşulları
Sedef hastalığı dışında, bazı durumlar kafa derisinde deri dökülmesine neden olabilir, örneğin:
- egzama
- saçkıran
- kontakt dermatit
1.4. Diğer Faktörler
Kepek geliştirme riskini artırabilecek diğer faktörler şunlardır:
- aşırı kış sıcaklıkları ve muhtemelen soğuk hava ve aşırı ısınmış odaların bir kombinasyonu
- seyrek saç fırçalama, çünkü fırçalama ölü deri hücrelerinin çıkarılmasına yardımcı olur
- stres
- yaş, çünkü kepek ergenlik yılları ile orta yaş arasında daha olasıdır (yine de beşik başlığı olarak bilinen bir kepek türü bebeklerde de yaygındır)
- Erkeklerde daha sık görüldüğü için hormonal faktörler

2. Kepek Tedavileri Nelerdir?
Kadınlarda daha yaygın olan ancak erkeklerde de oluşabilen kalça çatlakları nasıl giderilir; çatlaklar için mevcut tedaviler konusunda doktorunuzla görüşebilir. Çoğu tedavi, çatlakların görünümünü iyileştirse de bunların tamamının ortadan kaldırılmasını sağlamaz.
Çatlakların nedenleri
- Hamilelik dönemi: Deride bulunan lifler yumuşayarak geliri ve bebeğe yer açılması için çatlaklar oluşmaya başlar. Bu nedenle bebek büyüdükçe karın, uyluk ve göğüs çevresinde çatlaklar oluşur.
- Ergenlik çağı: Gençlerin ani büyüme atakları yaşaması, hızlı kilo alıp vermek, cildin anı gerilme ve büzülme yaşaması kalça bölgesi, uyluk ve göğüs bölgesinde çatlak oluşumuna neden olur.
- Kilo alımı: Kısa sürede kilo alımına bağlı olarak, aynı zamanda derinin ani gerilmesiyle, ciltte çatlaklar oluşur.
- Kortikosteroidler: Çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan losyon, hap, kortikosteroid kremler, kollajen seviyelerini düşürdüğünden, çatlaklara neden olur.
- Genetik durum: Ebeveynlerde çatlak varsa, yüksek ihtimalle çocuklarda da oluşmaktadır.
- Vücut geliştirme: Kas kütlesinin hızlı büyümesi ve aynı zamanda kas büyümesini hızlandırmak için anabolik steroidler kullanıldığında çatlaklar oluşur.
Bunun yanında kollajen oluşumunu önleyen ilaçlar, Cushing sendromu, Marfan sendromu, Ehlers-Danlos sendromu gibi rahatsızlaklar ve anormal kollajen oluşumu da çatlaklara neden olur.
3. Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?
Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızı arayın:
- Kepek şampuanı ile kepekleriniz gitmez.
- Kepek veya kaşıntı kötüleşir.
- Saç deriniz kızarır veya şişer.
- Saç deriniz dışındaki bölgelerde kırmızı ve pul pul dökülmüş cildiniz var.
Doktor, kaşıntı ve kızarıklık için reçeteli şampuanlar veya topikal steroidler reçete edebilir.
Kepeği olan kişiler ayrıca vücudunun diğer bölgelerinde de seboreik dermatite yakalanabilir:
- Kaşlar
- Burun kırışıklıkları
- Kulakların arkasında
- Favori ve sakal bölgelerinde