Cilt Bakım

Bebeklerde Ürtiker Nasıl Geçer? (Kurdeşen)

Bebeklerde Ürtiker Nasıl Geçer (Kurdeşen)

   Bebeklerde Ürtiker Nasıl Geçer? (Kurdeşen); Bebeğiniz, görünürde bir sebep olmaksızın cildinde şişlikler geliştirmiş olabilir. Bunlar tıp dünyasında ürtiker adı verilen kurdeşen olabilir. Bu kabarık cilt lekeleri kırmızı ve şiş olabilir ve saatler, günler veya haftalar içinde kaybolur. Genellikle çok kaşıntılıdırlar. Bebeklerdeki diğer döküntüler kurdeşenlere benzer görünebilir.

   Daha detaylı bilgi almak için web sitemizden diğer yazılarımıza göz atabilir veya ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. 

DİP NOT!

   Bebeklerde kurdeşen diğer adıyla ürtiker vücudun her yerinde ortaya çıkabilen deriden kabarık, kaşıntılı kızarıklıklardır. Beş kişiden birinde hayat boyu bir kez görülebilen sık bir hastalıktır. Kızarıklık ve kabarıklık vücudun bir bölgesinde azalırken başka bir bölgede ortaya çıkabilir.  Ürtiker hastalığı için birçok tedavi yöntemleri mevcuttur. Evde ilk tedavi olarak doğal yöntemleri uygulayarak doktora görünmeye gerek kalmayabilir. Ürtiker tedavisi uygulamadan önce ürtikerin ne olduğunu tam olarak bilmemiz gereklidir. Aksi halde uygulayacağınız tedaviler cildiniz için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

   Kurdeşen genellikle çocuğunuz bir alerjen, enfeksiyon, böcek ısırığı veya arı sokması ile temas ettiğinde ortaya çıkar. Çocuğunuz yeterince büyükse, antihistaminikler gibi ilaçlar kurdeşen tedavisine yardımcı olabilir. Ayrıca kendi başlarına da gidebilirler. Kurdeşen, bebeğinizin vücudu, harici veya dahili bir şeyle temasa tepki olarak histamin salgıladığında ortaya çıkar. Nedenler şunları içerebilir:

  • Viral enfeksiyonlar. Soğuk algınlığı , üst solunum yolu enfeksiyonu veya gastrointestinal virüs, kurdeşenleri tetikleyebilir. Bebekler ve çocukların virüslerden akut kurdeşen alma olasılığı yetişkinlerden daha fazladır.
  • Bakteriyel enfeksiyonlar.
  • Yiyecekler. Bebeğiniz temas ettiği veya yediği bir yiyeceğe tepki verebilir. Fındık ve yumurta gibi yiyeceklerden ani alerjik reaksiyonlara dikkat edin.
  • İlaçlar. Kurdeşenleri tetikleyebilecek yaygın ilaçlar arasında antibiyotikler ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar bulunur.
  • Çevresel faktörler. Soğuk ve sıcak ortamlar veya ortamdaki değişiklikler kovanları tetikleyebilir.
  • Böcek ısırıkları veya arı sokmaları.
  • Diğer alerjenler. Bunlara polen ve kimyasallar ve kokular gibi tahriş edici maddeler dahildir.
  • Otoimmün koşullar.
Bebeklerde Ürtiker Nasıl Geçer (Kurdeşen)
Bebeklerde Ürtiker Nasıl Geçer? (Kurdeşen)

   Bebeklerde kovanların genel belirtileri şunlardır:

  • Beyaz merkezlerle kırmızı veya pembe olabilen ciltte değişen boyutlarda kabarık şişlikler veya lekeler
  • Cildin şişmesi
  • Cildin kaşınması
  • Batma veya yanma

   Kurdeşen böcek ısırıkları gibi görünebilir. Bebeğinizin vücudunda tek bir yerde izole edilebilirler veya tüm vücuda yayılabilirler. Kabarcıklar, yarım inç veya birkaç inç boyutunda herhangi bir yerde olabilir.

   Kurdeşenlerin ortak yerleri yüz, eller, ayaklar ve cinsel organlardır, ancak vücudun herhangi bir yerinde görünebilirler. Kurdeşen bir yerde kaybolabilir ve kısa bir süre sonra vücudun başka bir yerinde görünebilir.

   Bebeğiniz farklı sürelerde kurdeşen yaşayabilir. Akut kovanlar birkaç saatten haftalara kadar sürebilir. Bazen kovanlar altı haftadan fazla sürebilir. Bunlar kronik kurdeşen olarak bilinir.

   Kurdeşen, cildin yüzeyinden daha fazlasını etkileyebilir. Derinin ötesindeki semptomlar şunları içerir:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Karın ağrısı

   Kurdeşenlerin anafilaksi veya anafilaktik şok adı verilen daha ciddi bir durumun belirtilerinden biri olabileceğini unutmayın.

   Bebeklerde nadir görülen bir durum olsa da, anafilaktik şok çok şiddetli bir reaksiyondur ve diğer semptomların yanı sıra bebeğinizin solunum güçlüğü, boğaz şişmesi ve bilinç kaybı yaşamasına neden olabilir. Acil tıbbi tedavi gerektirir.

  Bebeklerde Ürtiker Nasıl Geçer? (Kurdeşen) Hafif bir kovan vakası, genellikle birkaç gün içinde (ve bazen birkaç saat içinde) kendi kendine geçer. Ve eğer bebeğiniz bunlardan rahatsız değilse tedaviye gerek yoktur. Daha büyük çocuklar için,  uykusuz bir antihistamin, küçük çocuğunuzun daha hızlı daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için iyi bir seçenek olabilir. Bebeğinizin yaşına, kilosuna ve boyuna göre doğru dozu bulmak için önce çocuk doktorunu aradığınızdan emin olun.

   Bebeğiniz antihistaminikler için çok küçükse veya kovanlarını ilaçsız tedavi etmeyi tercih ediyorsanız, yine de bazı iyi seçenekleriniz var:

  • Soğuk kompresler uygulayın. Bir bezi soğuk suya batırın ve kaşıntı ve rahatsızlığı yatıştırmak için doğrudan kurdeşenlere uygulayın.
  • Ilık bir yulaf ezmesi banyosu . Kaşıntıyı gidermek için bebeğinizin küvetine   kolloidal yulaf ezmesi serpin, ancak banyoları 10 dakika veya daha kısa tutun.
  • Bebeğinizin tırnaklarını kesin veya bebek eldivenleri giyin. Her ikisi de kurdeşenlerin tahriş olmasına neden olan çizilmeyi önlemeye yardımcı olabilir.
  • Bebeğinize rahat kıyafetler giydirin. Gevşek pamuklu kumaşlar, dar veya kaşıntılı kıyafetlere göre kurdeşenleri tahriş etme olasılığı daha düşüktür.  
  • Isıya veya soğuğa maruz kalmayı en aza indirin. Çocuğunuz sıcağa karşı hassassa güneşten uzak durmaya ve klima kullanmaya çalışın. Soğuk, kuru hava bir sorun gibi görünüyorsa, içeride bir nemlendirici kullanın ve dışarı çıktığınızda onu sıcak katmanlar halinde giydirin.

4. Bebeklerde ve Çocuklarda Hangi Tedaviler Kullanılır?

   Bebeklerde Ürtiker Nasıl Geçer? (Kurdeşen)  Ürtiker tedavisi çocuğunuzun semptomlarına, yaşına, genel sağlık durumuna ve döküntülerin şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ürtiker döküntülerine sebep olabilecek potansiyel tetikleyicilerin tespit edilmesi ve çocuğun mümkün olduğu ölçüde bunlardan uzak tutulması tedavide oldukça önem taşımaktadır

4.1. Tıbbi Tedaviler

   Difenhidramin ve setirizin gibi oral antihistaminikler, kurdeşenleri tedavi etmek için tezgahta mevcuttur. Bu ilaçlar vücuttaki histamin salınımını sakinleştirir. Doktorunuz, 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanım için onaylanmadığından, bu ilaçları bebeğinize vermenin güvenli olup olmadığı konusunda size tavsiyede bulunabilir. Semptomları hafifletmek için antihistamini birkaç gün boyunca günde birkaç kez uygulamanız gerekebilir.

  Bazen, bebeğinizin kovanları antihistaminiklere yanıt vermiyorsa steroidler kullanılabilir. Kurdeşen solunum problemleri, hırıltı veya boğazın kapanması gibi ciddi semptomlara neden olursa, çocuğunuzun daha acil tıbbi tedaviye ihtiyacı olabilir. Bu belirtiler acil tıbbi bakım gerektirir. Bebeğinizin daha yüksek düzeyde reçeteli ilaçlara ihtiyaç duymasına ve hatta hastaneye yatırılmasına neden olabilirler.

4.2. Evde Yapılan İlaçlar

   Doktorunuz bebeğinizin kovanlarını evde tedavi etmenizi önerebilir. Kurdeşen genellikle kendi kendine ve başka bir tedavi olmaksızın geçer.

   Kurdeşenleri evde şu şekilde tedavi edebilirsiniz:

  • Bebeğinizi kızarıklığı tetiklemiş olabilecek herhangi bir şeyden uzak tutmak. Bebeklerde ürtikere çoğunlukla bir virüs neden olduğundan, bu gerekli veya mümkün olmayabilir.
  • Kovanların neden olduğu rahatsızlığı gidermek için soğuk bir kompres kullanmak

   Ev ilaçları kurdeşenleri sakinleştirmezse, tekrar doktorunuza başvurun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir