Cilt Bakım

Uyuza Ne İyi Gelir?

Uyuza Ne İyi Gelir?

 Bu yazımızda uyuza ne iyi gelir gibi sorularınıza yanıt vermeye çalıştık. Daha detaylı bilgi almak için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Uyuz hastalığı, bilimsel adı sarcoptes scabiei olan mikroskopik sekiz bacaklı akarların sebep olduğu bir çeşit deri enfeksiyondur. Bu hastalıkta uyuz böceklerinin dişileri derinin dış tabakalarına yumurtalarını bırakır. Akarların deriye yumurtalarını bırakması, deride bir alerjik tepkimeye, ağır kaşıntıya ve döküntüye neden olur.

Sante Plus Uyuz Kaşıntısı Masaüstü

İçindekiler ;

Dikkat !

Uyuz tedavilerinde, Bitkisel Uyuz Tedavisi en çok aranan ve kullanılan yöntemdir. Bitkisel yöntemler ile kurtulamıyorsanız Eczanelerde satılan uyuz ilaçları‘nı inceleyebilir, bitkisel formüllü uyuz ilaçlarına başvurabilirsiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için uzmanlarımıza danışabilirsiniz.

1. Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

 Uyuz hastalığı tipik olarak, akarların bir kişiden diğerine geçmeleri için yeterince uzun süren ciltten cilde temas yoluyla yayılır. Yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar üzerinden de yayılabilir. Uyuza ne iyi gelir sorusunu sormamak için uyuzdan uzak durmanız gerekmektedir.

 Konfeksiyon mağazalarındaki kıyafetlerin farklı kişiler tarafından denemesi esnasında hastalığa maruz kalmış kişilerden tarafından diğer kişilere bulaşması muhtemeldir.

 Ailenin bireyleri ve cinsel partnerler arasında da kolayca yayılabilir. Normal bir el sıkışması ya da sarılma, uyuz akarının bulaşması için uygun bir yöntem değildir. Uyuz akarı çok yavaş sürünen bir varlıktır, zıplayamaz, uçamaz.

 Uyuz hastalığı daha çok temizlik koşullarının ideal olmadığı ve insanların uzun süre boyunca birbirine yakın olduğu yerlerde görülebilir. Herkes uyuz hastalığına yakalanabilir ama cinsel olarak aktif, birden çok partneri olan yetişkinler, hapishane mahkûmları, kurumsal bakıma muhtaç insanlar, kalabalık koşullarda yaşayan insanlar ile çocukların ya da yaşlıların bakım tesislerindeki insanlar uyuz hastalığına yakalanma riski en yüksek gruplar arasındadır.

 Uyuz salgınları bazen kreşlerden ya da anaokullarından yayılmaya başlayabilir. Küçük çocuklar birbirlerine sık sık dokunarak oynama eğilimindedir.

 Ayrıca, öğlen uykusunda yastıklarını ve battaniyeleri de paylaşabilirler. Anaokuluna devam eden bir çocukta uyuz bulunursa, bunu personele bildirmek önemlidir. Semptomların ortaya çıkmamış olsa bile, çocuğun sınıf arkadaşları ve bakıcılarının da tedavi edilmesi gerekecektir.

2. Evcil Hayvanlardan Uyuz Bulaşır Mı?

 Kediler ve köpekler de insanlar gibi uyuz hastalığına yakalanabilir. Ancak hayvanlarda görülen uyuz akarı türü insanlarda görülen uyuz akarı türü ile aynı değildir. Kedi ve köpek uyuz akarı insanlara geçse bile, insan derisinde üreyemez ve çoğalamaz. Bu da akarların herhangi bir ciddi belirtiye neden olmadan ve uyuz hastalığını başlatmadan ölecekleri anlamına gelir.

3. Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

 Bireyler uyuz akarı ile enfekte olduğunda, cildin ilk tepkileri göstermesi dört ila altı hafta arasında bir süre alır. Bu tepkiler arasında en yaygın olanları özellikle geceleri yoğun kaşıntı, sivilce benzeri döküntülerle kızarıklıklar, kabuklarla kabarcıklar, ve sürekli kaşımadan kaynaklanan yaralardır.  Hastalığın erken evrelerinde derideki döküntüler, sivilce, sivrisinek ısırığı ve diğer cilt komplikasyonları ile benzerlik gösterdiği için nedeni anlaşılamayabilir.  Uyuz akarları vücudun herhangi bir yerinde yaşayabilir, ancak vücudun belirli yerlerini diğerlerine göre daha fazla tercih ederler. Bunlar arasında başta gelenler parmak araları, el bileği, dirsek veya diz kıvrımları, bel veya göbek çevresi, göğüsler veya cinsel organlar ve çok küçük çocuklar ile yaşlılarda baş, boyun, yüz, avuç içi ve tabanlardır.

4. Uyuz Hastalığının Tanı Yöntemleri

Uyuz Nasıl Geçer?
Uyuza Ne İyi Gelir?
 Uyuz tanısı kendini her ne kadar şiddetli kaşıntı yoluyla belli etse de, doğru teşhisin konulması için mutlaka bir doktor muayenesi gereklidir. Doktor tarafından uyuz akarlarının belirtileri kontrol edilir.  Doktor, vücutta gözlemlenen akarları dermatoskop yöntemiyle incelenir ve yine doktor tarafından gerek görülürse bölgesel kazıma yapılabilir. Dermatoskopik incelemelerle hem akar hem de yumurtaların belirlenmesinde önemli bir rol oynar.

5. Uyuz Hastalığının Tedavi Yöntemleri​

 Uyuz hastalığı kendiliğinden iyileşmez, çünkü uyuz akarları kendiliklerinden bulundukları vücudu terk etmezler. Hastalık sadece akarları öldüren doktorların tavsiye ettiği ilaçlarla tedavi edilebilir.

 En yaygın tedavi, bir krem veya losyonun boyundan aşağıya tüm vücuda uygulanmasıdır. Bu krem ya da losyon vücut üzerinde 8 – 14 saat bekletilir ve sonrasında yıkanılır. Kullanılan krem ve losyonlar arasında eczanelerde satılan bir çok ilaçlar mevcuttur. Eczacınıza danışabilirsiniz.

6. Uyuza Ne İyi Gelir?​

 Geleneksel yollarla tedavi olmak isteyen hastalar için uyuza iyi gelen yöntemlerden birisi de çay ağacı yağı kullanmaktır. Çay ağacı yağı antiparazitik, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip bir doğal yağdır. Bu özellikle ile derinin altında yaşamını sürdüren akarların ölmesini sağlar. Öncelikle yapmanız gereken; Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba ilave edin. Daha sonra karıştırarak etkilenmiş olan bölgeye günde iki kez sürün.

6.1. Beyaz Sirke Uyuza İyi Gelir

Beyaz sirke uyuz ‘a iyi gelir mi, sirke uyuzu öldürür mü gibi bir çok soru geliyor,  Sirke antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca asidik özelliğivardır. Beyaz sirke cildin ph değerini düzenler. Bu değişim uyuz parazitlerinin ölmesine neden olur. Yani beyaz sirke uyuzu öldürür mü sorusunun cevabı , Beyaz sirke uyuz’u öldürür. 

Beyaz sirkenin de vücutta kalma süresi vardır. Vücuda Kullanılma şekli ise, su ile eşit oranda elinizdeki kapta karıştırılır. Beyaz sirke ve su karışımı homojen oluncaya kadar karıştırıldıktan sonra beyaz pamuk yardımıyla tüm vücuda sürülür. 

7. Uyuza Ne İyi Gelmez

 Uyuz hastalığının oluşmasına sebep olan parazitler, sıcak ortamlarda kaşıntının şiddetlenmesini sağlar. Yani sıcak ortamlar, sıcak suyla yıkanması, gece uyurken oldukça kalın örtüler kullanılması gibi birçok etmen, uyuz hastalığına iyi gelmez. Geceleri yorganın altına girilmemesi gerekir.

  • Kalın kıyafetler kullanılmaması gerekir.
  • Sıcak duş, kaşıntının şiddetlenmesini yüksek derecede arttırdığı için ılık su ile duş alınmalıdır.
  • Uyuz hastalığının kişiyi rahatsız eden en önemli belirtisi, kaşıntıdır. Kaşıntı vücudun belirli bir noktasında başlayıp tüm vücudu sarmaya başlar. Bu durum önlenmediği takdirde ya da diğer bir ifade ile şiddeti artmışsa, yaralar oluşur.
  • Yaralar istenmeyen etkileri oluşturabilir. Uyuza iyi gelmeyen nitelikler bu şekildedir. Özellikle tedavi esnasındayken, bunlara dikkat edilmesi gerekir.

7.1. Sıcak Su Uyuza İyi Gelmez

 Cildiniz uyuz parazitlerine maruz kaldığında tahriş olmaya başlar, uyuz paraziti cilt katmanlarınızda bir yaraya sebep olacağı için aşırı kaşıntı başlar, bu kaşıntı uyuz parazitlerinin derinizi yemesinden öte cildinizin oluşan tahribatı önlemeye yönelik vermiş olduğu iyileşme reaksiyonundan dolayıdır. Cildiniz su kaybettiği için nem ihtiyacı doğar. Ama aşırı sıcak su ile banyo yaparsanız veya aşırı sıcak su ile uyuz bölgelerini yıkarsanız cildiniz daha da tahriş olur, cildinizin nem ihtiyacı artar bu sebeple daha da kaşınırsınız. Uyuz parazitine maruz kaldıysanız kesinlikle sıcak su ile vücudunuzu yıkamayınız. Sıcak su uyuza iyi gelmez, cildiniz daha da kötü yapar.

Dikkat !

Önemli not alanı

12 “Uyuza Ne İyi Gelir?” üzerine düşünceler

  1. Ferhat dedi ki:

    Uyuz tedavisi için ne yapmalıyım

  2. c.bilge.otar dedi ki:

    merhaba,torunum yurtdışından bildirdi.Stromectol markası, İVERMECTİN etken madde

  3. Tayfun dedi ki:

    gündüz işe giderken bari kaşınmak istemiyorum bunun için ne sürebiliriz mahvoldum

    1. Kazım dedi ki:

      excipallipo isimli bir ilaç yazmıştı doktor o uyuza iyi geldi diyebilirim geçirmiyo ama çok rahatlatıyo

      1. İsmail dedi ki:

        Bakı arkadaslar uyuzu iki uygulamada geciren ilac gecmezse baa ne derseniz deyin iyomek hayvanlar icin dış parazitlerde ve uyuzda kullaniliyor iki gun avcunuza biraz döjup hastalıklı bölgeye surun bunu herkese yazın herkes uyuzdan kolayca kortulun

        1. Rıdvan dedi ki:

          Uygulama şekli nasıl olacak, uygulama sonrası banyo ne zaman yapılacak

        2. Fevzi dedi ki:

          Merhabalar kardeşim tavsiyeni yapmak istiyorum bana yardımcı olurmusunuz

    2. Ömer dedi ki:

      uyuza ne iyi gelir diyorsan kesin çözüm istiyorsan hap alacaksın yurt dışında tanıdık birisi aracılığıyla getirebilirsin uyuza çok iyi geliyor

      1. idris dedi ki:

        ilacın adı ne yazarmısınız

      2. Elif dedi ki:

        İsmi nedir acaba

      3. Musa AYGÖREN dedi ki:

        Ömer bey ilacın ismimi tam olarak yazabilir misiniz mümkün ise. Selamlar

      4. Fevzi dedi ki:

        İsmi nedir bu hapın kardeşim yardımcı olurmusunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir