Ürtiker Nedir? Ürtiker Neden Olur? (Kurdeşen); Hızlı bir şekilde ortaya çıkan ve kaybolan kırmızı veya ten rengi şişlikleriniz varsa, bunun basit böcek ısırıkları olması pek olası değildir. Deri döküntüsü kurdeşen olabilir ve kurdeşen kaşıntısı hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Kurdeşen olarak da bilinir. Ürtiker, hayatlarının bir döneminde insanların yaklaşık yüzde 20’sini etkiler. Kaşıma, alkollü içecekler, egzersiz ve duygusal stres kaşıntıyı kötüleştirebilir.
Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
DİP NOT!
Ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak adlandırılan bir tür alerjik deri hastalığıdır. Deride kabarık, kızarık ve içi sıvı dolu döküntüler şeklinde gelişen ürtiker, bazen vücudun belirli bir bölümünde bazen de tüm vücuda yayılacak şekilde ortaya çıkabilir. Ürtiker hastalığından kurtulmanın doğal yöntemleri vardır. Doğal tedavi yöntemlerini derlediğimiz yazıya göz atmanız sizlere fayda sağlayacaktır.
Ürtiker Nedir ? Ürtiker Neden Olur ? Kurdeşen, ciltte kabarık kırmızı yumrular veya lekelerdir. Cildinizin yüzeyinde bir tür şişliktir. Vücudunuz bir alerjene, çoğu insan için zararsız olan bir maddeye karşı alerjik reaksiyon gösterdiğinde ortaya çıkarlar. Ancak, kovanlar uzun süre devam ederse, otoimmün koşullarda veya sistemik koşullarda da ortaya çıkabilir.
Kurdeşen kaşıntılı olabilir veya yanma veya batma hissedebilirsiniz. Bir iğne deliği kadar küçük veya bir yemek tabağı kadar büyük olabilirler. Kurdeşenlerin tıbbi adı ürtikerdir.
Bazen, kovanlardan gelen kaynaklar birleşerek plak adı verilen daha geniş alanlar oluşturur. Kurdeşen, birkaç gün veya daha uzun süre fark edilebilmesine rağmen, 24 saat içinde solma eğilimindedir.

Ürtiker Nedir ? Ürtiker Neden Olur ? Kurdeşen, aşağıdakilere tepki olarak gelişebilir :
- Alerjen
- Aşırı sıcaklıklar gibi başka bir fiziksel tetikleyici
- Altta yatan bir sağlık durumu
Bazen ortaya çıkmalarının açık bir nedeni yoktur. Kronik kurdeşen durumunda, bazı uzmanlar bunun bir otoimmün reaksiyondan kaynaklanabileceğine inanıyor, ancak yine de emin değiller.
Alerjenler: Vücut bir alerjene tepki verdiğinde kurdeşen gelişebilir. Alerjik bir reaksiyon meydana geldiğinde, vücut histamin adı verilen bir protein salgılar. Ardından, kılcal damarlar adı verilen küçük kan damarları sıvı sızdırır. Bu sıvı deride birikir ve iltihaba ve kızarıklığa neden olur. Deri altında sıvı biriktikçe küçük yumrular oluşur.
Bir kişi alerjisi olan bir şey tüketirse veya bir şeye dokunursa reaksiyon oluşabilir. Bu, “kontakt ürtiker” olarak bilinir.
Akut kurdeşen alerjik bir reaksiyondan kaynaklanıyorsa, nedeni şunlar olabilir:
Bir ilaç, örneğin:
- Bazı antibiyotikler
- Bazı nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar veya aspirin gibi NSAID’ler
- Yüksek tansiyon ilaçları olan anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri
- Fındık, yumurta, deniz ürünleri veya başka bir gıda alerjeni
- Lateks alerjisi olan kişilerde
- Kivi, muz, kestane veya mango
- Isırgan otu, zehirli sarmaşık ve zehirli meşe gibi bazı bitkiler
- Bazı gıdalardaki, kozmetiklerdeki ve diğer ürünlerdeki katkı maddeleri
Doktorunuz cildinize bakarak kurdeşen ve şişliği teşhis edebilir. Alerji testleri , bir reaksiyonu neyin tetiklediğini belirlemeye yardımcı olabilir. Sebebini bilmek alerjenlerden, kurdeşenlerden ve şişliklerden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Alerji testleri şunları içerir:
- Cilt testleri: Bu test sırasında sağlık uzmanları cildinizde farklı alerjenleri test eder. Cildiniz kızarırsa veya şişerse, o maddeye alerjiniz var demektir. Bu tip alerji testine deri delme veya kaşıma testi de denir. Kurdeşen doğası gereği kronik ise cilt testi yaygın olarak yapılmaz.
- Kan testleri: Bir kan testi, kanınızdaki spesifik antikorları kontrol eder. Vücudunuz alerjenlerle savaşmak için antikorlar üretir. Süreç bağışıklık sisteminizin bir parçasıdır ancak vücudunuz çok fazla yaparsa, kurdeşen ve şişmeye neden olabilir.
4. Ürtiker Tetikleyici Faktörler
Bir alerjen dışındaki fiziksel bir faktör, kurdeşenlere neden olabilir.
İşte bazı olası tetikleyiciler:
- Güneş ışığına maruz kalma
- Cildi kaşımak veya ovmak
- Aşırı sıcaklıklar veya sıcaklıktaki değişiklikler
- Terleme, egzersiz, kaygı veya sıcak duş nedeniyle yüksek vücut ısısı
- Vücudun egzersiz ve ısıya veya strese maruz kalma sırasında saldığı adrenalin
- Bronzlaşma yatağından UV ışığı
- Ciltte su, nadir durumlarda
- Titreşim, nadir durumlarda
Bu yazımızda sizlere Ürtiker Nedir ? Ürtiker Neden Olur? (Kurdeşen) hakkında bilgi vermeye çalıştık. Daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.