Genel

Uçuğa Ne İyi Gelir ?

Uçuğa Ne İyi Gelir ?

   Uçuğa ne iyi gelir?; Uçuk enfeksiyonları çok yaygındır. Yetişkinlerin ve çocukların ağızda veya çevresinde uçuklara veya ateş kabarcıklarına neden olan uçuklar vardır. Uçuk enfeksiyonunu her 6 kişiden birini etkiler. Genital uçuk enfeksiyonları asemptomatik olabilir veya kabarcık veya yara salgınları olarak ortaya çıkabilir. Bu yaygın viral durumlar, kişiden kişiye yakın temas yoluyla bulaşır. HSV-1 durumunda, öperek enfeksiyonu başka bir kişiye yayabilir. Uçuk enfeksiyonu bulaşmış bir anne, virüs o sırada aktifse, doğum sırasında virüsü bebeğine bulaştırabilir. Uçuk  enfeksiyonlarının tedavisi, salgınların sıklığını veya yoğunluğunu azaltabilir. Uçuk için bir tedavi olmamasına rağmen, tedaviler semptomları hafifletebilir. İlaç, bir salgınla ilgili ağrıyı azaltabilir ve iyileşme süresini kısaltabilir. Ayrıca toplam salgın sayısını da azaltabilirler.  gibi ilaçlar , uçuk semptomlarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasındadır. Sıcak banyolar, genital yaralarla ilgili ağrıyı hafifletebilir. Uçuğa Ne İyi Gelir? Tedavileri Nelerdir? Konuyla alakalı daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir veya web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

DİP NOT!

Uçuk en sık dudak civarı ve genital bölgeye yerleşen, kaşıntı karıncalanma şeklinde hastalık hisleri gerçekleştiren sulantılı yaralarla kendini yayınlayan bir enfeksiyondur.

    Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk simpleks bir virüstür. Bu, semptomların geri dönmesini önleyecek bilinen bir “tedavi” olmadığı anlamına gelir. Ancak bir HSV-1 veya HSV-2 (genital uçuk) salgını sırasında rahatlama bulmak için yapabileceğiniz şeyler var. Yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet takviyeleri karışımı yoluyla iltihaplanma, tahriş ve diğer semptomları azaltabilirsiniz. Ancak, bu ilaçlar klinik tedavi planının yerini tutmaz. Aşağıda uçuğa ne iyi gelir? Sorusunu cevaplamak için bazı çözümleri sıraladık devamı için okuyunuz;

   Kabartma tozu macunu uygulamak lezyonları kurutmaya ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunu yapmak için, ıslak bir pamuk topunu az miktarda saf kabartma tozuna batırın ve yaranın üzerine sürün.

   Mısır nişastası macunu ayrıca lezyonları kurutabilir ve kaşıntıyı hafifletebilir. Islak bir pamuk topunu az miktarda mısır nişastasına batırın ve etkilenen bölgeye uygulayın.

   Daha eski araştırmalar, sarımsağın her iki  türüne karşı antiviral özelliklere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Taze bir diş sarımsağı ezin ve seyreltmek için zeytinyağı ile karıştırın. Bu karışımı günde üç defaya kadar bir yaraya uygulayabilirsiniz.

   ACV, anti-inflamatuar ve antiviral özellikleri ile bilinir. Bu faydalardan bazılarını elde etmek için bir ölçü ACV’yi üç ölçü ılık suyla karıştırın ve etkilenen bölgeye uygulayın.

   Antioksidan bakımından zengin sebzeler yemek bağışıklık sisteminizi artırabilir ve iltihabı en aza indirebilir. Karnabahar, ıspanak, lahana ve domates, serbest radikal bağlayıcı antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca, uçukları bastırmak için önemli olan bir amino asit oranı olan arginin’den daha fazla lizin içerirler.

   Araştırmacılar , C vitamininin uçuk salgınlarının iyileşmesini verimli bir şekilde hızlandırabileceğini göstermiştir. Ayrıca salgınlar arasındaki süreyi uzatmaya yardımcı olabilir. Biber, portakal ve çilek gibi renkli meyve ve sebzeler C vitamini açısından zengindir. Mango ve papaya meyveleri de diyetinize yüksek miktarda lizin eklemeden vitamini içerir.

   Vücudunuz eklenen şekerleri aside dönüştürür. Eklenmiş şeker oranı yüksek gıdalardan kaçının ve tatlılarınız için muz ve portakal gibi doğal tatlıları tercih edin.

   İşlenmiş gıdalar, oksidatif strese katkıda bulunabilecek sentetik koruyucular içerir. Oksidatif stres seviyelerini düşük tutmak, salgınlar sırasında iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir. Dondurucu yemekler, rafine tahıl ürünleri ve şekerler gibi yüksek oranda işlenmiş gıdaları diyetinizden kesmeyi deneyin.

Uçuğa Ne İyi Gelir ?
Uçuğa Ne İyi Gelir ?

2. Uçuk Bulaşıcı mıdır ?

   Uçuklar genellikle dudak ve ağız üzerinde veya çevresinde görülen küçük, sıvı dolu kabarcıklardır. Kendi başlarına veya küçük kümeler halinde görünebilirler. Çoğu durumda, kabarcıklar kırılır ve sonunda düşen bir kabuk oluşturur. Uçuklara herpes simpleks virüsü tip 1 (HSV-1) neden olur . HSV-1 çok bulaşıcıdır. Virüsü, uçuk belirtileriniz olmadığında bile yayabilirsiniz, ancak genellikle en çok bulaşıcı olduğunuzda bulaşırsınız. Bununla birlikte, bu, uçuk mevcutken temasın meydana gelmesinden çok daha az olasıdır. Uçuklar tamamen yok olana kadar bulaşıcıdır ve bu genellikle yaklaşık iki hafta sürer. Bu, uçukların kabuklandıktan sonra bulaşıcı olmadığına dair yaygın inancın doğru olmadığı anlamına gelir. Öpme yoluyla, cinsel yolla, yemek kaplarını veya havluları paylaşma gibi cilt veya tükürük ile yakın temas yoluyla yayılır. Virüs vücuda küçük bir kesik gibi derideki bir kırılma yoluyla girer.

3. Uçuk Kaç Günde Geçer ?

   Bazı durumlarda, uçuk olan bir kişi uçuk hiçbir belirtisini yaşamayabilir. Diğer durumlarda, ilk belirtiler bir kişinin uçuk enfeksiyonunun bulaşmasından yaklaşık 2-10 gün sonra ortaya çıkabilir. Uçuğun ilk salgını yaklaşık olarak 2-4 hafta sürebilir. Bu süreden sonra yaralar iz bırakmadan yavaş yavaş iyileşir. İnsanlar genellikle ilk uçuk salgınının en uzun ve en acı verici olduğunu bulur. Bazı insanlar tekrarlayan salgınlara sahiptir. Bunlar , virüsü kaptıktan sonraki ilk yılda daha sık görülür . Tekrarlayan salgınlarda, insanlar semptomlarının yaklaşık bir hafta içinde düzeldiğini görebilirler . İnsanlar salgın belirtilerini daha ortaya çıkmadan fark etmeye başlayabilir. Doktorlar bu semptomlara “prodromal” semptomlar derler. Prodromal semptomlar yaşayan bir kişi, salgına hazırlık olarak tedaviler ve diğer önlemleri almaya başlayabilir. Bazı tipik uçuğun prodromal semptomları, cinsel organların çevresinde kaşıntı, yanma veya karıncalanma hissinin yanı sıra kalçalarda, kalçalarda veya bacaklarda ateş eden ağrıları içerir. Zamanla, insanlar daha hafif semptomlarla daha az salgın yaşayabilir. Bazı insanlar sonunda uçuğu gerekli ilaç ve tedavi gördüğünde tamamen atlatır.

4. Uçuk Nasıl Geçer ?

   Uçuk, ev yapımı ilaçlarla veya doktorun önerdiği ilaç ve kremlerle tedavi edilebilir. Bunlardan bazılarını size aşağıdaki gibi sıraladık;

4.1. Evde yapılan ilaçlar

   İnsanlar önce bir doktorla konuşmadan uçukları ev ilaçları ile tedavi etmeye çalışmamalıdır. Hiçbir araştırma, uçuk semptomlarının tedavisinde ev ilaçlarının etkinliğini desteklememektedir. Aşağıdakiler, bazı kişilerde uçuk semptomlarından kaynaklanan sone rahatsızlığını gidermeye yardımcı olabilir. Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar almak hafif tuzlu suda banyo yapmak veya sıcak oturma banyosunda ıslanmak idrar yaparken ağrıyı hafifletmek için bir şişeden veya bideden kabarcıkların üzerine su fışkırtmak yaralara aloe vera jeli sürmek başvurmaketkilenen bölgelere petrol jölesi tahrişi önlemek için bol giysiler giymek Semptomlar geçene kadar koruma altında olsa bile cinsel aktiviteden kaçınmak içerenler gibi idrara çıkmadan önce üretraya krem ​​veya losyon uygulamaklidokain Bazı insanlar buz paketleri kullanmanın yardımcı olduğunu düşünüyor. Ancak, asla doğrudan cilde buz uygulamayın, önce bir beze sarın.

4.2. İlaç tedavisi

   Hiçbir ilaç herpes virüsünden kurtulamaz. Bununla birlikte, bir doktor , virüsün çoğalmasını önlemek için asiklovir gibi bir antiviral ilaç reçete edebilir . Bu arada, reçetesiz herpes tedavileri, genellikle kremler, karıncalanma, kaşıntı ve ağrıyı yönetmeye yardımcı olabilir. önemli ölçüdesüreyi azaltmakGüvenilir KaynakBir salgının ortaya çıkması durumunda, ilk semptomlardan sonraki 24 saat içinde, örneğin karıncalanma başlar başlamaz tedaviye başlayın. Bir kişi antiviral ilaç kullanıyorsa, semptomlar, tedavi görmemiş olmalarına göre 1-2 gün daha hızlı düzelebilir. İlaç ayrıca semptomların şiddetini azaltabilir. Bir kişinin yılda altıdan az genital herpes nüksü varsa, doktor her nükste bir antiviral ilaç reçete edebilir. Bir kişi daha sık nüks yaşarsa, doktor bir seferde 6-12 ay boyunca antiviral almayı önerebilir . Bu ilaçları her gün daha uzun süre almak, uçukların bir eşe bulaşma riskini önemli ölçüde azaltabilir, ancak bu hala bir olasılıktır.

5. Uçuğa İyi Gelen Kremler

   Uçuğa iyi gelen kremleri sizler için aşağıdaki gibi sıraladık;

5.1. Asiklovir (Zovirax)

   Asiklovir reçeteli bir antiviral ilaçtır. Ağızdan alındığında veya topikal olarak uygulandığında genital herpes semptomlarını tedavi eder. Salgınların acısını azaltabilir ve daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde asiklovir, virüsün vücudun diğer bölgelerine yayılarak daha fazla enfeksiyona neden olma riskini önlemeye de yardımcı olabilir. Ağır vakalarda, bir sağlık uzmanı asiklovirin IV formunu uygulayabilir.

5.2. Famsiklovir (Famvir)

   Tablet şeklinde ağızdan alınan famsiklovir, oral ve genital herpes için reçeteli bir ilaçtır. Doktorlar, güçlü bağışıklık sistemi olan kişiler için famsiklovir önermektedir, ancak ilk genital herpes epizodunu yaşayan kişiler için ilk tedavi yöntemi olmamalıdır. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için önerilmez. Riskini değerlendirmek için sınırlı veri olduğundan hamile insanlar da ilacı kullanmamalıdır. (Ancak, hayvan deneylerine dayanan veriler, ilaçların hamile kadınlar için düşük risk oluşturması gerektiğini gösteriyor.İlk salgınlarını yaşayan kişiler için ilk tedavi yöntemi olarak önerilmese de famsiklovir, bazıları için ilk salgınları tedavi etmek için hala kullanılabilir. İlaç ayrıca tekrarlayan salgınlar için de kullanılabilir.

5.3. Valasiklovir (Valtrex)

   Valasiklovie tablet şeklinde gelir ve ağızdan alınır. Semptomları tedavi edebilen ve oral ve genital herpes alevlenmelerini önleyebilen reçeteli bir antiviral ilaçtır. Sık salgınları olan kişiler, baskılayıcı tedavilerinin bir parçası olarak günlük olarak valasiklovir alabilirler. Gelecekteki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur ve cinsel partnerlere bulaşma riskini azaltır. Famsiklovirde olduğu gibi, valasiklovir alan hamile kişiler için veriler sınırlıdır, ancak hayvan çalışmalarına dayalı risk düşüktür.

5.4. Dokosanol (Abreva)

   Dokosanol OTC topikal ilacı Abreva’nın aktif bileşenidir. Abreva, HSV-1’in neden olduğu dudaklarınızda ve perioral dokuda en çok tanınan tekrarlayan enfeksiyon tedavisi için onaylanmıştır .Dokosanol’ün tekrarlayan HSL’nin tedavisinde güvenli ve etkili olduğu sonucuna varmıştır. Bu minimal klinik faydalar olduğu için topikal tedavinin antiviral ilaçlarla birlikte kullanılmasını önermez.

5.5. Denavir (Pensiklovir)

   Denavir (pensiklovir), tekrarlayan oral uçukları veya tekrarlayan uçukları tedavi etmek için kullanılan topikal bir kremdir. Onaylanmıştır ve yetişkinler ve 12 yaş ve üstü çocuklar için kullanımı güvenli kabul edilmiştir.Çalışmalar bir tedavi olarak etkili olduğuyla sonuçlanmıştır. İlaç hakkında yakın zamanda yapılmış çok fazla araştırma olmamasına rağmen, hala reçete edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir