Cilt Bakım

Susam Yağının Faydaları

Susam Yağının Faydaları

 Susam Yağının Faydaları, susam tohumlarından elde edilen sarı renkli bir yağdır. Birçok Hintli evde yaygın bir bileşendir ve yemek pişirmede yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, susam yağı hakkında bilmediğiniz şey, şifacı olarak kullanıldığı kadar kozmetikte de zengin bir şekilde kullanılmasıdır. Susam yağı, cilt ve yara iyileşmesi için iyi olmasını sağlayan anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Daha Fazla Bilgi Almak İçin Web Sitemizdeki Diğer Blog Yazılarımızı İnceleyebilirsiniz…

DİP NOT!

  Susam Yağının Faydaları , serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önleyen sesamol adı verilen güçlü bir antioksidan açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca UV ışınları, kirlilik ve çevresel toksinlerin neden olduğu cilt hasarını tersine çevirmeye yardımcı olur. Susam yağı da doğada anti-inflamatuardır.

  Susam Yağının Faydaları, Sesamum indicum olarak da bilinen çiçekli susam bitkisinin tohumlarından elde edilir. Bu bitkiler Doğu Afrika ve Hindistan’a özgüdür, ancak şu anda dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmektedir. Doyurucu, ceviz aroması ve yüksek düzeyde tekli ve çoklu doymamış yağlar nedeniyle susam yağı, yemek pişirmek için en popüler yağlardan biri haline geldi. Ama mutfağın ötesinde faydaları var mı? Cildinizde kullanmak için iyi bir yağ mı? Bu yağın özellikleri ve cildiniz için neler yapabileceği ve yapamayacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

2. Susam Yağının Faydaları

Susam Yağının Faydaları susam yağı çiğ, preslenmiş susam tohumlarından yapılır ve mutfak, tıbbi ve kozmetik kullanımları vardır. Okurlarımız için faydalı olduğunu düşündüğümüz ürünlere yer veriyoruz. Bu sayfadaki bağlantılar sizlere kolay ve verimli iletişim kurmak içindir. Susam yağının faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür;

2.1. Yüksek Atioksidanlar

  Susam yağı, sağlığınız üzerinde güçlü etkileri olabilecek iki antioksidan olan sesamol ve sesaminol içerir. Antioksidanlar , serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını azaltmaya yardımcı olan maddelerdir. Hücrelerinizde serbest radikallerin birikmesi iltihaplanmaya ve hastalığa yol açabilir. Sıçanlarda yapılan bir aylık bir çalışma, susam yağı takviyesi almanın kalp hücresi hasarına karşı koruduğunu bulmuştur. Aynı çalışmada, günlük vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 2 veya 5 ml susam yağı (kg başına 5 veya 10 ml) alan sıçanlarda antioksidan aktivite artmıştır. Susam yağı, topikal olarak kullanıldığında benzer etkilere sahip olabilir. Sıçanlarda yapılan bir çalışma, serbest radikaller üreten ksantin oksidaz ve nitrik oksit gibi bileşikleri inhibe ederek hücre hasarını azaltabileceğini göstermiştir.

2.2. Güçlü Anti-inflamatuar Özelliklere Sahiptir

Kronik inflamasyon zararlı olabilir ve hastalığa yol açabilir, bu yüzden mümkün olduğunca sınırlamak önemlidir. Geleneksel Tayvan tıbbı, anti-inflamatuar özellikleri için uzun süredir susam yağının eklem iltihabı, diş ağrısı ve sıyrıkları tedavi etmek için kullanmıştır. Daha yakın zamanlarda, hayvan ve test tüpü çalışmaları, susam yağının ana sağlık yararlarından biri olabilecek iltihabı azaltabileceğini göstermiştir. Örneğin, test tüpü çalışmaları, susam yağının nitrik oksit üretimi gibi inflamatuar belirteçleri azalttığını bulmuştur.

2.3. Artrit Tedavisine Yardımcı Olabilir

  Osteoartrit, nüfusun yaklaşık %15’ini etkiler ve eklem ağrısının yaygın bir nedenidir. 28 günlük bir çalışmada, araştırmacılar yağı sıçanlara vücut ağırlığının kilogramı başına 0,5 ml (kg başına 1 ml) günlük dozlarda verdiler. Sıçanlar, oksidatif stres belirteçlerinde ve eklem ağrısı gibi artritik semptomlarda azalma yaşadılar. Hayvan çalışmaları, susam yağının artrit rahatlaması sağlayabileceğini gösterse de, insanlarda araştırmaya ihtiyaç vardır.

2.4. Yaraları ve Yanıkları İyileştirmeye Yardımcı Olur

  Susam yağı sağlık yararları için tüketilebilirken, yara ve yanıklarda da topikal olarak kullanılabilir. Ozon, tıbbi olarak kullanılabilen bir doğal gazdır. Dünya Savaşı sırasında enfeksiyonları tedavi etmek için kullanıldığı 1914 yılına kadar uzanır. Bir sıçan çalışmasında, ozonlanmış susam yağı ile topikal tedavi, yara dokusunda daha yüksek kolajen seviyelerine bağlanmıştır. Kollajen , yara iyileşmesi için gerekli olan yapısal bir proteindir. Diğer çalışmalar, susam yağı ile topikal tedavinin farelerde yanık ve yara iyileşme süresini azalttığını göstermiştir, ancak bu alanda insan araştırmaları eksiktir. Yağın yaraların ve yanıkların iyileşmesini hızlandırma yeteneği, muhtemelen antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerine atfedilebilir.

2.5. UV Işınlarına Karşı Koruma Sağlayabilir

  Bazı araştırmalar, susam yağının cildinize zarar verebilecek UV ışınlarının zararlarına karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Bu etki büyük olasılıkla yüksek antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır. Aslında, UV ışınlarının %30’una dayanma kabiliyetine sahipken, hindistancevizi , yer fıstığı ve zeytinyağı gibi diğer birçok yağ sadece %20’ye dayanabilir. Birkaç kaynak, susam yağının iyi bir doğal güneş kremi olabileceğini ve doğal bir SPF’ye sahip olduğunu iddia ediyor. Bununla birlikte, güneşin güçlü ışınlarından korunmadaki etkinliği konusunda sınırlı araştırma vardır, bu nedenle güneş kremi kullanmak en iyisidir.

Susam Yağının Faydaları
Susam Yağının Faydaları

3. Susam Yağının Cilde Faydaları

  Susam yağı, genel sağlığımızı, saçımızı ve cildimizi etkileyen mevsimsel rahatsızlıkları dengelemeye çalışır. Cilt üzerinde düzenli olarak kullanıldığında iyi beslenmiş, aydınlık bir cilt ve genç bir cilt sağlar. “Yağlı tohumların kraliçesi” olarak bilinen susam tohumları, sağlık, mutfak ve güzellik faydaları nedeniyle dünya çapında sevilir. Susam tohumu yağının içinde doğal SPF özellikleri olduğunu biliyor muydunuz? Bu nedenle doğal güneş kremi olarak kullanabiliriz. Cilt bakımı için Susam yağının daha etkileyici faydalarını ve kullanımlarını keşfedelim. 

3.1. Susam Yağı Cildinizi Yumuşatır ve Nemlendirir

  Evde Susam yağı varken vücut yağını ayrıca satın almanıza gerek yoktur. Susam yağı cildinizi yumuşak, pürüzsüz ve parlak hale getirebilir. Yağdaki linoleik asit ve yağ asitlerinin güçlü kombinasyonu, onu kuru ciltler için en iyi doğal nemlendiricilerden biri yapar. Nemi hapsetmek için cilt üzerinde ince bir koruyucu tabaka oluştururlar.

3.2. Susam Yağı Erken Yaşlanmayı Önlemeye Yardımcı Olur

  Antioksidanlarla yüklü olan Susam yağının cilt üzerinde yaşlanmayı tersine çeviren bir etkisi vardır. Cildinizin genç görünmesini sağlarken erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur. Yağ asitleri ve vitaminler, genişlemiş gözenekleri, kırışıklıkları ve ciltteki ince çizgileri azaltırken hasarlı cilt hücrelerini onarmaya yardımcı olur. Cildinize düzenli olarak uygulandığında, ince çizgilerin ve kırışıklıkların ortaya çıkmasını gözle görülür şekilde önleyebilir.

3.3. Susam Yağı Akne Tedavisine Yardımcı Olur

  Susam yağının antibakteriyel özelliklerinin bolluğu, yağı siyah nokta, beyaz nokta ve diğer inatçı akne türlerini tedavi etmek için mükemmel bir ev ilacı yapar.

3.4. Susam Yağı Cildinizi İyileştirebilir

  Diyelim ki cildinizi sert bir şeye sürttünüz veya kazıdınız; Susam yağı, cildi sakinleştirdiği ve kesiğinizi veya yaranızı iyileştirdiği için ilk uygulamanız gereken şeydir. Cilde kan dolaşımını ve besin tedarikini artırmaya yardımcı olur, bu da hasarlı cildin hızlı bir şekilde iyileşmesine yol açabilir. Yağı ne kadar hızlı uygularsanız, yaranın ciltte herhangi bir iz veya iz bırakması o kadar az olasıdır.

3.5. Susam Yağı Doğal Bir Güneş Koruyucudur

  Güneş kremi bitti mi? Susam yağı imdadınıza yetişiyor. Güneşe çıkmadan 30 dakika önce cildinize bol miktarda Susam yağı sürün. Yağdaki antioksidan özellikler cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturacak ve cildinizi zararlı UV ışınlarına karşı koruyacaktır.

3.6. Susam Yağı Çatlamış Topukları İyileştirmeye Yardımcı Olur

  Susam yağının besleyici ve iyileştirici özellikleri, kış aylarında çatlamış topukların iyileşmesine yardımcı olur. Yağı yatmadan önce ayaklarınızın çatlamış tabanlarına uygulayın ve gece boyunca bırakın. Evde pedikür yaparken ayaklarınızı nemlendirmek için de Susam yağı kullanabilirsiniz . 

3.7. Susam Yağı Ölü Deri Hücrelerini Giderir

  Susam yağı birikmiş sebumu, ölü deriyi, kiri, yağda çözünen toksinleri ve diğer kirleticileri ciltten nazikçe temizlemeye yardımcı olur. Doğal bir temizleyici görevi görür. Bu da cildi aydınlatmaya ve esnek ve pürüzsüz hale getirmeye yardımcı olur.

3.8. Susam Yağı Dengeleyici Cilt pH Seviyeleri

  Susam yağında bulunan polifenoller, cilt bariyerinin doğal dengesini geri kazanmaya yardımcı olur. Ayrıca cildin çok kuru veya yağlı olmasını önlemeye yardımcı olurlar.

3.9. Susam Yağı Cilt Koşullarının Tedavisine Yardımcı Olur

  Susam yağı, cilt döküntülerini yatıştırmaya ve yara izlerini gidermeye yardımcı olan B ve E Vitamini bakımından zengindir. İltihap, egzama, atlet ayağı, sedef hastalığı ve kızarıklık gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde de çok etkilidir.

3.10. Susam Yağı Cilt Pigmentasyonunu Önler

  Susam yağının doğal bronzlaşma önleyici özellikleri onu güneşin zararlı ışınlarına karşı mükemmel bir bariyer yapar. Güçlü SPF özellikleri ciltte hiperpigmentasyonu önlemeye yardımcı olur.

4. Susam Yağın Cilt İçin Nasıl Kullanılır?

Susam yağının doğrudan cilde uygulayabilir ve birkaç dakika masaj yapabilir ya da maksimum faydayı elde etmek için normal cilt bakım ürünlerinizle karıştırabilirsiniz. Bununla birlikte, susam yağının cilt bakımı rutininize dahil etmenin birkaç başka yolu aşağıdadır .

  • Susam yağının temizleyici olarak kullanmak için vücuda ılık yağ sürün ve duştan önce 10 dakika masaj yapın. Yağı beş dakika bekletin ve ılık bir havluyla silin. Gözenekleri temiz tutmak için hemen sonra duş alın.
  • Susam yağının nemlendirici olarak kullanmak için günlük nemlendiricinize birkaç damla ekleyin ve düzenli olarak kullanın. Voila, sonunda her gün mutlu bir cilde sahip olacaksın.
  • Susam yağının sivilce için kullanmak için, etkilenen bölgelere sürün ve gece boyunca bırakın.
  • Düzenli yüz fırçalamanıza birkaç damla yağ ekleyebilir ve ek faydalar için haftada iki kez pul pul dökebilirsiniz.
  • Susam yağının güneş kremi olarak kullanmak için güneşe çıkmadan 30 dakika önce cilde bol miktarda uygulayın.

5. Susam Yağının Zararları

Susam yağı tüm cilt tipleri için uygundur; Uygulama sonrası kaşıntı hissederseniz hemen yıkayın. Yağ asitleri kafa derisinde iltihaplanma ve tahrişe neden olabileceğinden, yağı kafa derisine çok fazla uygulamaktan kaçının. Bu nedenle, her zaman bir yama testi yapmanız ve sizin için işe yaradığını görmeniz önerilir. Özellikle selülitlere karşı en etkili dermokozmetik ürünüdür.

Yazımızın Sonuna Gelmiş Bulunmaktayız. Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir