Cilt Bakım

Sedef Hastalığı Tedavisi, Sedef Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri

Sedef Hastalığı Tedavisi, Sedef Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri

 Sedef Hastalığı Tedavisi, Sedef Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri. Sağlık uzmanınız sağlığınız hakkında sorular soracak ve cildinizi, saç derinizi ve tırnaklarınızı inceleyecektir. Sağlık uzmanınız daha sonra mikroskop altında inceleme için küçük bir deri örneği (biyopsi) alabilir. Bu, sedef hastalığının tipini belirlemeye ve diğer bozuklukları ekarte etmeye yardımcı olur.

 Daha detaylı bilgi almak için web sitemizden diğer yazılarımıza göz atabilir veya ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

İçindekiler ;

Dikkat !

 Deri hücrelerinin yaşam döngüsü çok hızlandığı için derinin görünümü farklılaşmaya başlar ve hastanın cildinde engebeli yapıya sahip olan kırmızı lekeler ortaya çıkmaya başlar. Bunun sebebi ise yaşam süresini normalden çok daha hızlı şekilde tamamlayan hücreleri vücuttan uzaklaştıracak yeterince zamanın bulunmamasıdır. Böylelikle deride sert plaklar oluşur. Sedef hastalığı belirtileri hakkında hazırladığımız yazıya göz atarak sedef hastalığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

1. Sedef Hastalığı Kimlerde Görülür?

Sedef Hastalığı Tedavisi, Sedef Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri
Sedef Hastalığı Tedavisi, Sedef Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri

 Sedef hastalığı belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir ve sahip olduğunuz sedef hastalığının türüne bağlıdır. Sedef hastalığı bölgeleri, kafa derinizde veya dirseğinizde birkaç pul kadar küçük olabilir veya vücudunuzun çoğunu kaplayabilir.

 Plak sedef hastalığının en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Açık tende kırmızı, koyu tende kahverengi veya mor görünen kabarık, iltihaplı cilt lekeleri
  • Kırmızı lekeler üzerinde beyazımsı gümüş pullar veya plaklar veya mor ve kahverengi lekeler üzerinde gri pullar
  • Çatlayabilen ve kanayabilen kuru cilt
  • Yamalar etrafında ağrı
  • Yamalar çevresinde kaşıntı ve yanma hissi
  • Kalın, çukurlu tırnaklar
  • Ağrılı, şişmiş eklemler

 Her insan tüm bu semptomları yaşamaz. Bazı insanlar, daha az yaygın bir sedef hastalığı türü varsa, tamamen farklı semptomlar yaşayacaklardır.

 Sedef hastalığı olan çoğu insan, semptomların “döngülerinden” geçer. Durum birkaç gün veya hafta boyunca şiddetli semptomlara neden olabilir ve daha sonra semptomlar ortadan kalkabilir ve neredeyse farkedilemez hale gelebilir. Daha sonra, birkaç hafta içinde veya yaygın bir sedef hastalığı tetikleyicisi tarafından daha da kötüleşirse, durum tekrar alevlenebilir. Bazen sedef hastalığı semptomları tamamen kaybolur.

2. Sedef Hastalığı Tedavisi ve Teşhisi

 Sedef hastalığını teşhis etmek için iki test veya muayene gerekli olabilir.

2.1. Fiziksel İnceleme

 Çoğu doktor basit bir fizik muayene ile tanı koyabilir. Sedef hastalığının semptomları tipik olarak belirgindir ve benzer semptomlara neden olabilecek diğer durumlardan ayırt edilmesi kolaydır. Bu muayene sırasında, doktorunuza tüm endişe alanlarını gösterdiğinizden emin olun. Ek olarak, herhangi bir aile üyenizin durumu varsa doktorunuza bildirin.

2.2. Biyopsi

 Belirtileriniz net değilse veya doktorunuz şüphelenilen tanıyı doğrulamak isterse, cildinizden küçük bir örnek alabilir. Bu biyopsi olarak bilinir. Biyopsiler, randevunuzun olduğu gün doktorunuzun ofisinde yapılabilir. Doktorunuz biyopsiyi daha az ağrılı hale getirmek için muhtemelen yerel bir uyuşturma ilacı enjekte edecektir.  Daha sonra cilt biyopsisini analiz için bir laboratuvara gönderecekler ve burada mikroskop altında incelenecek. Muayene, sahip olduğunuz sedef hastalığının türünü teşhis edebilir. Ayrıca diğer olası bozuklukları veya enfeksiyonları ekarte edebilir. Sonuçlar döndüğünde, doktorunuz bulguları ve tedavi seçeneklerini sizinle görüşmek için bir randevu talep edebilir.

3. Sedef Hastalığı Tedavisi

 Sedef Hastalığı Tedavisi, Sedef Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri ? Sedef hastalığı tedavileri, cilt hücrelerinin bu kadar hızlı büyümesini durdurmayı ve pulları gidermeyi amaçlar. Seçenekler arasında kremler ve merhemler (topikal terapi), ışık tedavisi (fototerapi) ve oral veya enjekte edilen ilaçlar bulunur.   Hangi tedavileri kullanacağınız, sedef hastalığının ne kadar şiddetli olduğuna ve önceki tedavi ve kişisel bakım önlemlerine ne kadar duyarlı olduğuna bağlıdır. İşe yarayan bir yaklaşım bulmadan önce farklı ilaçları veya tedavi kombinasyonlarını denemeniz gerekebilir. Başarılı tedavi ile bile, genellikle hastalık geri döner.

3.1. Işık Tedavisi

   Işık tedavisi, tek başına veya ilaçlarla kombinasyon halinde orta ila şiddetli sedef hastalığı için birinci basamak tedavidir. Cildi kontrollü miktarlarda doğal veya yapay ışığa maruz bırakmayı içerir. Tekrarlanan tedaviler gereklidir. Evde fototerapinin sizin için bir seçenek olup olmadığı konusunda sağlık uzmanınızla konuşun.

3.2. Oral Veya Enjekte Edilen İlaçlar

 Orta ila şiddetli sedef hastalığınız varsa veya diğer tedaviler işe yaramadıysa, sağlık uzmanınız oral veya enjekte edilen (sistemik) ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçların bazıları yalnızca kısa süreler için kullanılır ve ciddi yan etki potansiyeline sahip oldukları için diğer tedavilerle değiştirilebilir.

3.3. Tedavi Hususları

 Siz ve sağlık uzmanınız, ihtiyaçlarınıza ve sedef hastalığınızın tipine ve şiddetine göre bir tedavi yaklaşımı seçeceksiniz. Muhtemelen en hafif tedavilerle başlayacaksınız. Topikal kremler ve ultraviyole ışık tedavisi (fototerapi) gibi. Ardından, durumunuz düzelmezse, daha güçlü tedavilere geçebilirsiniz. Püstüler veya eritrodermik sedef hastalığı olan kişilerin genellikle daha güçlü (sistemik) ilaçlarla başlaması gerekir. Her durumda amaç, olası en az yan etki ile hücre döngüsünü yavaşlatmanın en etkili yolunu bulmaktır.

4. Sedef Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri

 Her sedef hastalığı vakası benzersizdir, bu nedenle hastalığı etkili bir şekilde tedavi etmek için tek bir yöntem yoktur. Doktorunuz veya dermatoloğunuzla tedavi seçeneklerini tartışmanın yanı sıra, işinize yarayabilecek ev ilaçları da vardır.

 İşte sedef hastalığı semptomlarının giderilmesinde bazı umut verici sonuçlar gösteren yedi ev ilaçları.

4.1. Tuz Banyoları

 Sıcak bir banyo, özellikle sedef hastalığı olan kişiler için cildi yatıştırıcı olabilir. Kaşıntı ve tahrişe yardımcı olması için Epsom tuzu, mineral yağ, kolloidal yulaf ezmesi veya zeytinyağı eklemeyi deneyebilirsiniz. Özellikle deniz tuzları ile banyo yapmak, sedef hastalığının tedavisinde faydalı bir etki göstermiştir. Deniz zengin mineraller içerir ve okyanustan çok daha tuzludur.

 Küçük bir klinik deneyde, 3 hafta boyunca günde 20 dakika Ölü Deniz tuzu banyosunda veya adi tuzlu banyoda banyo yapan katılımcılar, sedef hastalığı semptomlarında önemli bir iyileşme gördüler.

4.2. Aloe Vera

 Aloe vera bitkisinin özlerinden yapılan kremler, kızarıklık, pullanma, kaşıntı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmak için cilde uygulanabilir. Aloe vera kremlerinin sedef hastalığına yardımcı olup olmadığını test eden klinik çalışmaların sonuçları karışık sonuçlar göstermiştir.

4.3. Omega-3 Yağ Asitleri

 Omega-3 yağ asitlerinin vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu, sedef hastalığı semptomları için faydalı olabilir. Enflamasyon, kaşıntılı, kırmızı pullara neden olan şeydir.

 Omega-3’ler aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda bulunabilir:

  • Keten tohumu yağı
  • Fındık
  • Tohumlar
  • Soya
  • Yağlı balık

 Balık yağı da bir besin takviyesi olarak mevcuttur.

 Omega-3 yağ asidi takviyeleri ve sedef hastalığı üzerine yapılan araştırmalar karışıktır. Balık yağını sedef hastalığı tedavisi için değerlendirirken, 12 deneme sedef hastalığında fayda gösterdi ve 3’ü hiçbir fayda göstermedi.

 İnsanların yarısından fazlası dört ay boyunca balık yağı ile desteklenmiş az yağlı bir diyet yedikten sonra sedef hastalığı semptomlarında orta ila mükemmel iyileşme gördüler.

 Sedef hastalığı olan 1.206 kişiyle yapılan yakın tarihli bir ankette , diyetlerine omega-3 yağ asitleri ekleyenlerin yaklaşık yüzde 45’inin cildinde bir iyileşme olduğunu gördü.

   Balık yağı takviyeleri almaya karar verirseniz, etiketi dikkatlice okuyun. Günde 3 gramdan fazla almak kanınızı inceltebilir. Bu, özellikle warfarin (Coumadin) gibi kan inceltici ilaçlar alıyorsanız önemlidir.

4.4. Zerdeçal

 Sedef hastalığının tedavisinde zerdeçal kullanımına ilişkin herhangi bir büyük klinik çalışma yapılmamıştır. Bununla birlikte, topikal bir zerdeçal jeli kullanan daha küçük çalışmaların sonuçları cesaret verici olmuştur. Hafif ila orta derecede sedef hastalığı olan kişilerde, dokuz hafta boyunca günde iki kez uygulanan zerdeçal jelin, sedef hastalığı lezyonlarının boyutunu, kızarıklığını, kalınlığını ve ölçeklenmesini iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu.

4.5. Sağlıklı Bir Kiloyu Korumak

 Obezite sadece bir kişinin sedef hastalığı riski vardır, ancak aynı zamanda daha şiddetli semptomlara sahip olmakla da ilişkilidir.

 Fazla kilonuz veya obezseniz, kilo vermenin sedef hastalığı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Birkaç kilo vermek de sedef hastalığı tedavilerini daha etkili hale getirebilir.

 Kilo vermenin bazı yolları şunlardır:

  • Meyve ve sebze gibi daha fazla gıdalar yemek
  • Yağsız et ve diğer sağlıklı proteinleri yemek
  • Daha az şeker yemek
  • Yüksek oranda işlenmiş gıdaları kesmek
  • Sürekli egzersiz yapmak

4.6. Nemlendirici Kullanma

 Evinizdeki havanın fazla kurumasını önlemek için bir nemlendirici kullanmayı deneyin. Nemlendiriciler, zaten hassas olan cildinizi tahriş edebilecek kuruluğu önlemek için havaya nem katar.   

4.7. Stres Giderici Aktiviteler

 Stres sedef hastalığı alevlenmeleri için oldukça etkilidir. Stresinizi azaltmanın ve yönetmenin yollarını bulmak, alevlenmeleri potansiyel olarak önleyebilir veya şiddetini azaltabilir.

 Aşağıdaki aktivitelerin sedef hastalığı semptomları üzerinde doğrudan bir etkisi olup olmadığını bulmak için herhangi bir çalışma yapılmamış olsa da, genel olarak stresi azalttığı gösterilmiştir:

  • Meditasyon
  • Yoga
  • Derin nefes egzersizleri
  • Günlük yazmak

 Bu yazımızda sizlere Sedef Hastalığı Tedavisi, Sedef Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir