Cilt Bakım

Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sedef Hastalığı Nedir Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir

 Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?;  Çoğunlukla dizler, dirsekler, gövde ve kafa derisinde kaşıntılı, pullu yamalar ile döküntüye neden olan bir deri hastalığıdır. Sedef hastalığı genellikle birinci basamak doktorunun tanıyabileceği tipik bir görünüme sahiptir, ancak diğer cilt hastalıklarıyla (egzama gibi) karıştırılabilir. Bu nedenle bir dermatolog genellikle onu teşhis etmek için en iyi doktordur.

 Daha detaylı bilgi almak için web sitemizden diğer yazılarımıza göz atabilir veya ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

DİP NOT!

 Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin normalden bir kaç kat daha hızlı çoğalmasına neden olan bir cilt bozukluğudur. Bir diğer adı da psoriasis olan sedef hastalığı sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmeye başlanır. Bu pullu lekeler cildin herhangi bir yerinde büyüyebilirler, ancak çoğunlukla kafa derisinde, dirseklerde, dizlerde ve sırtta görülürler. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir, yani kişiden kişiye geçemez. Ancak bazı vakalarda aynı ailenin üyelerinde görülmektedir. Sedef hastalığından kurtulmak için tedaviye ihtiyaç vardır. Sedef hastalığı için hem doğal hem de tıbbi tedaviler mevcuttur. Tedavi yöntemlerini anlattığımız yazıya bakarak  bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.

 Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Sedef hastalığı, vücutta bağışıklık sisteminin işlevsizliğinin neden olduğu iltihaplanma ile karakterize, nedeni belirsiz bir hastalıktır.  Kabarık plaklar ve ciltte pullanmalar gibi görünür iltihap belirtileri olabilir. 

 Bunun nedeni, aşırı aktif bağışıklık sisteminin cilt hücresi büyümesini hızlandırmasıdır. Normal cilt hücreleri bir ay içinde tamamen büyür ve dökülür. Sedef hastalığı ile cilt hücreleri bunu sadece üç veya dört gün içinde yapar. Deri hücreleri dökülmek yerine deri yüzeyinde birikir. Bazı insanlar sedef hastalığı plaklarının kaşındığını, yandığını ve acıdığını bildirmektedir. Plaklar ve pullar vücudun herhangi bir yerinde görünebilir, ancak genellikle dirseklerde, dizlerde ve kafa derisinde bulunurlar.

 Sedef hastalığının neden olduğu iltihaplanma, vücuttaki diğer organları ve dokuları etkileyebilir. Sedef hastalığı olan kişiler başka sağlık sorunları da yaşayabilir. Sedef hastalığı olan her üç kişiden biri de psoriatik artrit geliştirebilir.  Belirtileri genellikle, eklemlerde ve eklemleri çevreleyen alanlarda şişlik, sertlik ve ağrıyı içerir. Özellikle daha hafif formlarında sıklıkla teşhis edilmez. Bununla birlikte, kalıcı eklem hasarını önlemeye yardımcı olmak için erken tedavi olmak son derece önemlidir.

 Semptomlar genellikle 15 ila 25 yaşları arasında başlar, ancak herhangi bir yaşta başlayabilir. Tüm cilt renklerinden erkekler, kadınlar ve çocuklar sedef hastalığına yakalanabilir.

2. Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

   Sedef hastalığının yaygın belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Görünümü kişiden kişiye büyük ölçüde değişen, kepek benzeri pullanmalardan vücudun büyük bölümünde büyük döküntülere kadar değişen yamalı bir döküntü
  • Kahverengi veya Siyah ten üzerinde gri skalalı mor tonlarında ve beyaz tende gümüş skalalı pembe veya kırmızı olma eğiliminde olan, rengi değişen döküntüler
  • Kanayan kuru, çatlamış cilt
  • Kaşıntı, yanma veya ağrı
  • Birkaç hafta veya aylarca alevlenen ve sonra azalan döngüsel döküntüler

   Her biri belirti ve semptomlarına göre değişen birkaç sedef hastalığı türü vardır:

Sedef Hastalığı Nedir Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir
Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

2.1. Plak Sedef Hastalığı

   Sedef hastalığının en yaygın türü olan plak sedef hastalığı, pullarla kaplı kuru, kaşıntılı, kabarık cilt lekelerine neden olur. Az veya çok şekilde ortaya çıkabilir.  Genellikle dirseklerde, dizlerde, belde ve kafa derisinde görülürler. Yamalar, ten rengine bağlı olarak değişir. Etkilenen cilt, özellikle kahverengi veya siyah ciltte, renkte geçici değişikliklerle iyileşebilir.

2.2. Tırnak Sedef Hastalığı

    Sedef hastalığı, tırnakları ve ayak tırnaklarını etkileyerek çukurlaşmaya, anormal tırnak büyümesine ve renk bozulmasına neden olabilir. Tırnaklar gevşeyebilir ve tırnak yatağından ayrılabilir Şiddetli hastalık tırnağın parçalanmasına neden olabilir.

2.3. Guttat Sedef Hastalığı

   Papatya, iltihabı azaltan birçok aktif bileşene sahip olduğu için popüler bir bileşendir. Papatya bazlı bir kremin orta dereceli rozasea için etkili bir tedavi olduğu kanıtlanmıştır. Evde papatya kompresi yapmak için iki papatya çayı poşetini ılık – sıcak veya kaynar olmayan suda 3 dakika demleyin. Onları kurulayın ve çok sıcak olmadığından emin olmak için bileğinizdeki sıcaklığı test edin. 10 dakika boyunca her bir yanağınıza birer torba koyun.

2.4. Ters Sedef Hastalığı

   Ters sedef hastalığı esas olarak kasık, kalça ve göğüslerin deri kıvrımlarını etkiler. Sürtünme ve terleme ile kötüleşen iltihaplı ciltte pürüzsüz lekelere neden olur. Mantar enfeksiyonları bu tip sedef hastalığını tetikleyebilir.

2.5. Püstüler Sedef Hastalığı

   Nadir bir tip olan püstüler sedef hastalığı, açıkça tanımlanmış irin dolu kabarcıklara neden olur. Yaygın yamalar halinde veya avuç içi veya ayak tabanlarının küçük alanlarında ortaya çıkabilir.

2.6. Eritrodermik Sedef Hastalığı

   Sedef hastalığının en az görülen türü olan eritrodermik sedef hastalığı, tüm vücudu yoğun şekilde kaşınabilen veya yanabilen bir soyma döküntüsü ile kaplayabilir. Kısa süreli (akut) veya uzun süreli (kronik) olabilir.

3. Sedef Hastalığını Tetikleyen Faktörler

 Dış “tetikleyiciler” yeni bir sedef hastalığı nöbeti başlatabilir. Bu tetikleyiciler herkes için aynı değildir. Ayrıca sizin için zamanla değişebilirler. Sedef hastalığı için en yaygın tetikleyiciler şunlardır:

3.1. Stres

   Alışılmadık derecede yüksek stres bir alevlenmeyi tetikleyebilir. Stresinizi azaltmayı ve yönetmeyi öğrenirseniz, alevlenmeleri azaltabilir ve muhtemelen önleyebilirsiniz.

3.2. Alkol

   Alkol kullanım bozukluğu, sedef hastalığı alevlenmelerini tetikleyebilir. Aşırı içerseniz, sedef hastalığı salgınları daha sık olabilir. Alkol tüketimini azaltmayı veya bırakmayı düşünmek, cildinizden daha fazlası için yararlıdır. Yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuz alkol kullanımıyla ilgili endişelerinizi gidermek için bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir.

3.3. İncinme

   Bir kaza, kesik veya sıyrık alevlenmeyi tetikleyebilir. Enjeksiyonlar, aşılar ve güneş yanıkları da yeni bir salgını tetikleyebilir.

3.4. İlaçlar

   Bazı ilaçlar sedef hastalığı tetikleyicileri olarak kabul edilir. Bu ilaçlar şunları içerir:

  • Lityum
  • Antimalaryal ilaçlar
  • Yüksek tansiyon ilacı

3.5. Enfeksiyon

   Sedef hastalığına, en azından kısmen, sağlıklı cilt hücrelerine yanlışlıkla saldıran bağışıklık sistemi neden olur. Hastaysanız muhtemelen enfeksiyon kapmışsınızdır.  Bağışıklık sisteminiz enfeksiyona karşı gerekli savunmaya ek olarak yanlışlıkla kendisine karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturabilir. Bu, başka bir sedef hastalığı alevlenmesini başlatabilir.

    Bu yazımızda sizlere Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir? hakkında bilgi vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi almak için diğer yazılarımıza göz atabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir