Saç Bakım

Seboreik Dermatit Nedir?

Seboreik Dermatit Nedir?

 Bir çeşit egzama türü olan Seboreik Dermatit hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle egzama hastalığının ne olduğunu bilmek gerekir. Seboreik Dermatit bebeklerde ve çocuklarda da görülen egzamanın halk arasında yağlı egzama olarak adlandırılan türüdür. Erken tanının önemli olduğu hastalığın tedavisi uzman doktor tarafından planlı şekilde yapılmaktadır. Daha detaylı bilgi almak için bizimle Whatsapp hattından  iletişime geçebilirsiniz.

NOT!

 Tedavi edilmezse zamanla yayılarak pitriyazis amiantase denilen saçlı deriye yapışık sarımsı ve beyaz kepeklenmelere dönüşebilmektedir. Ayrıca Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür? Sorusuna cevap verdiğimiz yazımıza göz atabilir veya Saç Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı blogumuzu inceleyebilirsiniz.

 Yağlı cilde sahip insanlarda daha sık görülen, kızarıklık ve pullanma şeklinde seyreden kaşıntılı bir hastalık olan Seboreik Dermatit bir çeşit egzamadır. Hastalık nedeniyle cilt üst tabakası kalınlaşarak deri kurur.

 Kuruyan deri pul şeklinde dökülmeye başlar, insanlarda görülme olasılığı yüzde 5’dir. Hastalığa vücudun yağlı bölgelerinde çok daha sık rastlanmaktadır, saç ve kılların bulunduğu bölgelerde tutunur ve yerleşerek görüntünün değişmesine neden olur.

2. Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür?

 Seboreik Dermatit nedir ve kimlerde görülür sorusunu cevaplayabilmek için öncelikle iki farklı tipi olduğunu bilmek gerekmektedir. Hastalık bebeklik ve erişkinlik olarak iki farklı tipe sahiptir.

 İlk 3 ay içerisinde başlayan Seboreik Dermatit bebeklerde 1 yaşına geldiğinde geriler. Yetişkinlerde ergenlik sonrası ortaya çıkar, kadınlara göre erkekler de çok daha sık görülür. Ayrıca cilt yapısı yağlı olan her yaştaki insanda sıklıkla rastlanmaktadır.

3. Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülmektedir?

 Yetişkinlerde ve bebeklerde farklı semptomlar olarak görülen Seboreik Dermatit farklı belirtiler ve bölgeler ile birbirinden ayrışır. Bebeklerde halk arasında konak olarak bilinen hastalık aynı zamanda dirsek, kol, boyun katlantı yeri ve dizlerde de sıklıkla görülmektedir.

 Yetişkinlerde genellikle saç ve kılların bulunduğu bölgelerde yer almaktadır. Yüzde kaş, kulak içi, yanak, kulak arkası ve burun kenarlarında görülen hastalık kaş ve kirpiklerde kepeklenme olarak hissedilir.

 Sakal bölgesinde kıl kökü iltihabı şeklinde tanımlanan Seboreik Dermatit nedir ve vücudun hangi bölgesinde görülür merak edilen sorulardır. Vücutta göğüs altı, göbek deliği, kasık bölgesi ve koltuk altında oldukça sık olarak hastalığa rastlanmaktadır.

Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik Dermatit Nedir?

4. Seboreik Dermatit Hastalığının Nedenleri Biliniyor Mu?

 Hastalığın neden kaynaklandığı henüz net olarak bilinmiyor ancak yağlı cilt üzerine yerleşen bir çeşit mantar başta olmak üzere stres ve mikrobiyal faktörler öne çıkıyor. Bağışıklıkları baskılayan ilaçlar alerjik yapıya sahip vücut yapısı da hastalığın görülme nedeni olarak uzmanlar tarafından açıklanmaktadır.

 Tüm bunların yanı sıra vücuttaki çinko, B6 vitamini ve biotin eksikliği de hastalığın oluşma nedenleri içerisinde yer alıyor. Mevsim şartları da Seboreik Dermatit nedir ve nedenleri konusunda insanların merak ettiği konular oluyor.

 Çünkü kış aylarında hastalığın görülme olasılığı ciddi oranda artıyor. Bebeklerde görülen hastalık geçici olurken yetişkinlerde kendini tekrar eden ve aynı zamanda kalıcı bir hastalık olarak öne çıkıyor.

5. Seboreik Dermatit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 Bebeklik ve ergenlik olmak üzere iki farklı tipe sahip olan Seboreik Dermatit hastalığı; bebeklerde ve yetişkinlerde farklı belirtiler ile ortaya çıkar. Belirtiler ile hastalığı anlayabilmek için Seboreik Dermatit nedir sorusunun cevabını bilmek gerekir.

 Seboreik Dermatit yağlı ciltlerde ortaya çıkan bir egzama çeşididir. Bebeklerde saçlı deri üzerinde sarı renkli kalın ve yağlı kepek şeklinde görülmeye başlar buna halk arasında genellikle konak adı verilir. Ardından bebeğin vücudundaki büklüm yerleri, yüz bölgesi, kulak kıvrımları bir vücudunun farklı bölgelerinde yağlı ve kızarık bir görünüm olarak dikkat çeker.

 İlk 3 ayda başlayan ve 1 yaşında gerileyen hastalık bebeklerde saç kaybına neden olmaz. Vücudun kıvrım yerleri olan dirsek ve diz gibi bölgelerde oluşan kızarıklığın üzerinde pullu lezyonlar olarak belirti gösterir.

 Yetişkinlerde rastlanan Seboreik Dermatit hastalığı birçok farklı bölgede görülür. Genellikle saçlı deri, burun kenarları, kulak arkası ve dış kulak yolu, vücudun kıvrım bölgeleri, sırt, göğüs, kaşlarda artarak ya da azalarak dönem dönem seyreder.

 Kızarık cilt üzerinde sarı renkte yağlı bir kepeklenme görülür. Hastalığa sahip insanlar da güneş hassasiyeti oldukça yoğundur. Saçlı deride en belirgin özellik kaşıntıdır. Saç derisi üzerinde kabuklu ve kepeklenme şeklinde ortaya çıkan hastalıkta keskin ve acı veren bir kaşıntıyaşanır.

 Bebeklerden farklı olarak yetişkinlerde kabuklanma çok daha fazladır kaşıntıya kızarıklık eşlik etmektedir. Hastalığın erken belirtisi kaşıntılı ama kuru ve iltihapsız kepeklenme ile başlar.

 Tedavi edilmemesi halinde saçlı deriye yapışarak daha yoğun şekilde hissedilir. Genellikle farklı cilt hastalıkları ile karıştırılan Seboreik Dermatit hastalığına şu belirtiler ile tanı konmaktadır.

  • Kuru ciltte görülen pullu lezyonlar
  • Saçlı deride kepeklenme
  • Cilt üzerinde kabuklanma
  • Cilt derisinin pul pul dökülmesi
  • Yanma hissi
  • Cilt derisinde kalınlaşma ve su toplanması
  • Kızarıklık ve şişlik
  • Cilt renginde farklılık
  • Ciltte görülen aşırı duyarlılık ve hassasiyet hissi
  • Sürekli kaşıntı ve kaşıntıya bağlı yara oluşumları.

6. Seboreik Dermatit Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

 Bebeklik döneminde görülen Seboreik Dermatit geçici ve zararsız olmasından dolayı basit yöntemler ile tedavi edilir. Saçlı deride bebek yağları ya da şampuanla yıkamak tedavi için yeterlidir.

 Aynı zamanda zeytinyağı ile yapılan masaj oldukça etkilidir. Ancak yoğun yaşanan hastalıklarda hafif etkiye sahip kortizonlu ilaçlar kullanılır. Uzmanların birçoğu bebeklerde yüksek etkiye sahip kortizonlu kremlerin kullanılmasına önermez.

 Yetişkinlerdeki yapılan tedavide öncelikle ise sebum kontrol altına alınır. Seboreik Dermatit nedir? sorusunun cevabını doktordan öğrenen hasta önerilen ilaçlar ile birlikte sabun, krem ya da nemlendiriciler kullanır. Kullanılan kremler ve sabunlar cilt bariyerine zarar vermez. Ancak atak sıklığını azaltmak ve deriyi güçlendirmek için önerilir.

 Tedavide amaç lezyonları ve mantar çoğalımını azaltmak, hastalığın görüldüğü bölgede farklı bir enfeksiyona karşı önlem almaktır. Yetişkinlerde tekrarlanan ve kalıcı bir hastalık olmasından dolayı korunma yolları hakkında hastaya gerekli bilgi verilmektedir.

 Hafif seyreden saçlı deride yağlanma karşıtı şampuanlar yeterlidir. Ancak tercih edilecek şampuan doktor tarafından tavsiye edilmelidir. Mantar önleyici ilaçlar, salisilik asit, kortikosteroidli krem ve losyonlar Seboreik Dermatit hastalığının tedavisin de kullanılan ilaçlardır. Yüz bölgesinde kullanılan hafif etkili kortizonlu kremlerken vücutta kullanılan çok daha yüksek etkili kortizonlu kremlerdir.

 Hastalığın tedavisinde en önemli etkenlerden birisi hijyendir çünkü hastalık bakteriyel enfeksiyonların gelişme riskini arttırır. Bu yüzden aşırı terlemeden korunmalı ve sık olarak banyo yapılmalıdır. Aynı zamanda sentetik kumaş kıyafetler ve kıyafetlerin neden olduğu sürtünmelerden kaçınmak gerekir.

7. Seboreik Dermatit Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur?

 Kaşıntı, kızarıklık ve deride pul pul dökülme ile kendini gösteren Seboreik Dermatit nedir? araştırması yapanlar hastalığın tanısı konusunda da bilgi sahibi olma ihtiyacı duymaktadır.

 Hastalığın tanısının konulabilmesi için başta alerji testi olmak üzere kan ve idrar tahlili yapılır. Belirtilerin görülmesi halinde dermatologdan destek almak gerekir. Yapılan fiziksel muayenede doktor hastadaki hastalık öyküsünü dinler bu genellikle tanı koymak için yeterlidir. Ancak konulan tanıdan emin olabilmek adına analiz ve testler gerçekleştirilir.

 Cilt üzerinde oluşan belirtilerin ölçüsü ile birlikte aynı zamanda belirtilere sebep olan durumlar belirlenir. Tüm bu bilgiler ile birlikte hastalığın tanısı kolaylıkla konulmaktadır.  Farklı deri hastalıkları ile karıştırıldığından dolayı doğru tanı koymak tedavi açısından oldukça büyük öneme sahiptir.

 Uygulanan tedavi sonrasında hastalığın iyileşmediği durumlar ile karşılaşmak söz konusudur. Nadir olarak karşılaşılan bu durum karşısında dermatoloji uzmanı hastadan biyopsi ister.

8. Seboreik Dermatit Hastalığının Doğal Yönlerden Tedavisi Mümkün Mü?

 Genellikle saç derisinde ve yüz bölgesinde görülen Seboreik Dermatit rahatsızlığı; çoğu zaman estetik görüntünün bozulmasına neden olur. Bulaşıcı özelliğe sahip olmayan hastalık çoğu zaman vücudun bir bölgesinin tamamı ile kaplar. Hastalığın krem ve haplar ile tedavisi söz konusudur. Ancak doğal yöntemler kullanmayı tercih edenler için de öne çıkan ürünler mevcuttur.

 Seboreik Dermatit hastalığına iyi gelen ürünler içerisinde defne sabunu ilk sırada yer alır. İçerisindeki etken maddeler egzama nedeni ile oluşan kızarıklar ve kaşıntıların azalmasında oldukça etkilidir. Kaşınan veya kızaran bölgeye sürülen sabun 10 dakikada beklendiğinde etkisini hızlı bir şekilde göstermektedir.

 Ciltte oluşan bakterilerden kurtulmak için Hindistan cevizi yağı ve limon kullanılmaktadır. 2 yemek kaşığı limon suyu ve 6 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı karıştırılır ve cilt temizlenerek bakterilerden arındırılır. Ayrıca kızarıklık oluşan bölgelere sürülen Hindistan cevizi yağının 10 dakika bekletilmesinin ardından bölge yıkanarak temizlenir.

 Doğal yöntemler de öne çıkan ürünlerden bir diğeri ise elma sirkesidir. İçeriğinde malik asit bulunan elma sirkesi mantar ve bakterilerin tedavisinde oldukça etkilidir. Seboreik Dermatit hastalığından etkilenen bölgeye sürülen elma sirkesi 15 dakika bekletildikten sonra bol su ile yıkanır.

9. Tedavide Kullanılan Doğal Takviyeler Var Mıdır?

 Genellikle yüz bölgesinde görülen hastalığı kontrol altında tutabilmek için her gün sabun ve su ile yıkamak uygulanabilecek en akıllıca yöntemdir. Saçlı deride semptomları azaltabilmek için önerilen salisilik asit, selenyum sülfit veya çinko içerikli kepek şampuanlarıdır.

 Balık yağı Omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir, alınan balık yağı takviyesi sayesinde cilt semptomlara karşı direnç gösterir. Antieflamatuvar özelliğine sahip olan aloe vera yapılan araştırmalarda hastalığın tedavisine takviye olarak önerilmektedir. 

 Bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotikler hastalığın tedavisinde denenen doğal yöntemler içerisinde yer alır. Cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen çay ağacı yağı rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Çay ağacı yağı antifungal, antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir bu yüzden Hindistan cevizi ya da zeytinyağı ile seyreltilerek kullanılır.

10. Seboreik Dermatit Hastaları Neleri Tüketmemelidir?

 Seboreik Dermatit hastalığının yakıcı ve kaşındırıcı etkisini azaltmak için uzman doktorlar tarafından çeşitli krem ve haplar önerilir. Aynı zamanda hastaya tedavi sürecinde bol su tüketmesi tavsiye edilir.

 Hastalığın çıkışını tetikleyen bazı yiyecek ve içeceklerin olduğu bilinmektedir. Özellikle hastalığa hassasiyeti olan insanların tüketirken dikkat etmesi gereken ürünler;

  • Yumurta
  • Çikolata
  • Deniz ürünleri
  • Buğday
  • Soda
  • Süt
  • Çilek
  • Domates
  • Turunçgiller
  • Mısırdır.

 Alerjik reaksiyon geliştirmesi ile öne çıkan ürünlerin Seboreik Dermatit hastalığına neden olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bu konuda yapılmış herhangi bir bilimsel araştırma sonucu bulunmamaktadır ancak uzmanlar hastaların bu tür gıdalardan uzak durmasını tavsiye eder. Yetişkinlerde yeniden görülmesinden dolayı hastalığın kesin bir tedavisi yoktur ancak kontrol altında tutulması mümkündür.