Vücut Bakım

Propolis Ne İşe Yarar? Propolis Faydaları

Propolis Ne İşe Yarar? Propolis Faydaları

  Propolis Ne İşe Yarar? Propolis Faydaları; Propolis, kavak ve koni taşıyan ağaçların tomurcuklarından arılar tarafından yapılan reçine benzeri bir malzemedir. Arılar onu kovan inşa etmek için kullanır ve kovan yan ürünleri içerebilir. Propolis, bakteri, virüs ve mantarlara karşı savaşmaya yardımcı görünüyor. Ayrıca anti-inflamatuar etkilere sahip olabilir ve cildin iyileşmesine yardımcı olabilir. Propolis, saf haliyle nadiren bulunur. Genellikle arı kovanlarından elde edilir. Gelin hep birlikte yazımızın devamına geçelim. Propolis Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz..

DİP NOT!

   Propolis Ne İşe Yarar? Propolis Faydaları, İnsanlar yaygın olarak propolisi şeker hastalığı, uçuk ve ağız içindeki şişlik ve yaralar için kullanırlar . Ayrıca yanıklar, aftlar için de kullanılır., genital herpes ve diğer birçok koşul, ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur. Ayrıca COVID-19 için propolis kullanımını destekleyen iyi bir kanıt yoktur. 

  Propolis Ne İşe Yarar? Propolis Faydaları Arıların ürettiği tek şeyin bal olmadığını biliyor muydunuz? Arılar ayrıca iğne yapraklı ağaçlar veya yaprak dökmeyen ağaçlardaki özsudan propolis adı verilen bir bileşik üretirler. Özsuyu kendi salgıları ve balmumu ile birleştirdiklerinde, kovanlarını inşa etmek için kaplama olarak kullanılan yapışkan, yeşilimsi-kahverengi bir ürün oluştururlar. Bu propolistir. Binlerce yıl önce, eski uygarlıklar tıbbi özellikleri için propolis kullandılar. Yunanlılar onu apseleri tedavi etmek için kullandılar. Asurlular, enfeksiyonla savaşmak ve iyileşme sürecine yardımcı olmak için yaralara ve tümörlere koyarlar. Mısırlılar mumyaları mumyalamak için kullandılar. Propolisin bileşimi, arıların bulunduğu yere ve eriştikleri ağaçlara ve çiçeklere bağlı olarak değişebilir. Örneğin, Avrupa’dan gelen propolis, Brezilya’dan gelen propolis ile aynı kimyasal yapıya sahip olmayacaktır. Bu, araştırmacıların sağlık yararları hakkında genel sonuçlara varmasını zorlaştırabilir.

2. Propolis Ne İşe Yarar? Propolis Faydaları

  Propolis Ne İşe Yarar? Propolis Faydalar; Propolisin antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Ancak propolisle ilgili bilimsel araştırmalar sınırlıdır. Araştırmacılar tam olarak neden olduğundan emin değiller, ancak arı ürünü bazı bakteri, virüs ve mantarlardan koruma sağlıyor gibi görünüyor. Propolis, antifungal görevi gören bir flavonoid olan pinocembrin adı verilen özel bir bileşiğe sahiptir. Bu anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikler, propolisin yara iyileşmesinde yardımcı olmasını sağlar. Bir propolisin yeni sağlıklı hücre büyümesini hızlandırarak travmatik yanıkları olan kişilerin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabileceğini buldu. Propolis, arıların ürettiği bir reçinedir. Arı tükürüğü, balmumu ve bitki ve ağaçlardan elde edilen maddelerin bir karışımını içerir. Propolisin insanlar için bazı sağlık yararları olabilir, ancak daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır. Arılar, dolgu macunu olarak propolis veya “arı tutkalı” kullanır. Tarihsel olarak, insanlar onu topikal olarak veya sözlü bir ek olarak kullandılar. Ancak, herkes için uygun olmayabilir.Propolis, aşağıdaki sağlık sorunları ve koşulları için doğal bir tedavi olarak lanse edilir:

  • Akne
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Yanıklar
  • Acıyan yara
  • Uçuk
  • Giardiasis
  • Uçuk
  • İltihap

3. Propolis Cilde Faydaları

  Propolis Ne İşe Yarar? Propolis Faydaları Propolis Özü’nün cilt faydaları bol miktarda bulunur. Bilim adamları, yaşamı sürdürmek için gereken vitamin ve besin maddelerinin neredeyse tamamını içerdiği bilinen dünyadaki tek maddeden biri olduğunu söylüyor. Propolis, balın aksine, çam ve baldıran ağaçları gibi yapraklarını asla kaybetmeyen iğne yapraklı ağaçların özsuyundan elde edilir. Arılar  , bu özsuyu, kahverengiden yeşile kadar değişen renkte olduğu söylenen yapışkan bir reçineye dönüştürebilir. Arılar daha sonra propolis’i kovanlarını bir arada tutmak için bir yapıştırıcı veya beton gibi kullanırlar. Elverişsiz hava koşulları veya yabancı istilacılar tarafından oluşturulan delikleri veya açıklıkları onarmak için de kullanılabilir; böcekler ve hatta ayılar gibi. Arılar, kovan içinde ve yapısı çevresinde bakteri ve mantar gibi zararlı patojenlerin büyümesini engellemek için Propolis’i de kullanabilirler.”Bir dizi çalışma, propolisin bir dizi antimikrobiyal özelliğe sahip olduğunu, ancak çoğunlukla insan sağlığı ile ilgili olduğunu göstermiştir. Örneğin, çok sayıda yayın, virüslere, bakterilere ve hatta kanser hücrelerine karşı etkinliğinden bahseder” diye yazıyor.

  Propolisin insan sağlığı açısından da aşağıdaki faydalı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir:

  • Antiviral
  • mantar önleyici
  • Antienflamatuvar
  • Antibakteriyel

3.1. Propolisin Cilde 7 Önemli Faydası

  • Antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı Propolis’in yara iyileşme sürecini hızlandırdığı söylenmektedir.
  • Propolisin uçuk belirtilerini azaltmada da etkili olduğu söylenmektedir.
  • Propolisin küçük yanıkları bastırdığı söylenir.
  • Bee Pollen Buzz sitesine göre propolis, kırışıklıkların görünümünü azaltabilir ve cildi pürüzsüz hale getirebilir.
  • Site ayrıca Propolis’in birleşik özelliklerinin lekesiz kalmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor.
  • Doğal bir dolgu macunu olarak Propolis, daha sağlıklı, daha canlı bir cilt sağlamak için cildin daha fazla nem tutmasına da yardımcı olabilir.
  • Propolis hassas ciltlere karşı naziktir ve hatta kızarıklığın azalmasına yardımcı olabilir. *Propolisin hafif ila orta dereceli sivilce formlarına sahip bireyler için faydalı olduğu söylendiği için bu kızarıklık sivilce ile ilgili olabilir.
Propolis Ne İşe Yarar? Propolis Faydaları
Propolis Ne İşe Yarar? Propolis Faydaları

4. Propolis Nasıl Kullanılır?

  Piyasada iki tür propolis tentürü göreceksiniz, alkolle karıştırılmış olanlar ve su ile karıştırılmış olanlar. Genel olarak, alkol bazlı tentürler daha güçlü olacaktır ve genellikle daha yüksek oranda propolis içerirler. Alkol bazlı propolis tentürümüz %50 propolistir. Genel sağlık amaçları için, günlük %50 propolis özü ile dolu üçte bir ila yarım damlalık tavsiye ederim. %50 propolis en iyi şekilde doğrudan ağzın arkasına püskürtülür ve bu ultra saf üründeki reçineler mumsu bir doku verdiği için doğrudan yutulur. Bu nedenle karıştırmak zordur. İnsanların başlarını geriye yatırıp tentürü gırtlağının arkasına sıkmasını sağladım. %20 su bazlı propolisimiz sıvılara karıştırmaya daha uygundur ancak seyreltildiği için tadı da daha güzeldir. Su bazlı propolis tentürümüz % 20 propolis özüdür. Ayrıca daha hafif bir tada sahiptir ve düşük propolis içeriği nedeniyle daha az mumludur. Genel sağlık için günlük %20 su bazlı tentürden bir damlalık tavsiye ederim.

5. Propolis Kimler Kullanamaz

  Propolis ürünlerinin güvenli olup olmadığını belirlemek için henüz yeterli kanıt yok, ancak yüksek riskli olarak kabul edilmiyorlar. İnsanlar genellikle bal yediklerinde biraz propolis alırlar. Ancak bala veya arılara alerjiniz varsa propolis içeren ürünlere de tepkiniz olacaktır. Propolis, uzun süre kullanıldığında kendi alerjik reaksiyonuna da neden olabilir. Arıcılar, bileşiğin çevresinde çok fazla oldukları için propolis alerjisi olma olasılığı en yüksek olan kişilerden bazılarıdır. Tipik alerjik reaksiyon, egzama benzeri bir cilt kırılmasıdır. Özellikle mevcut alerjiniz veya astımınız varsa, tedavi planınıza propolis eklemeden önce doktorunuzla konuşun.

6. Propolis Zararları Nelerdir?

  İçeriğinde bulunan kumarin miktarına bağlı olarak kanama riski olan durumlarda ve cerrahiden önce kullanımı sakıncalı olabilmektedir. Arı ürünlerine allerjisi olanların da kullanması uygun değildir. Alkol ile beraber alınmamalıdır, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Aşırı dozda kullanımda bölgesel kabarmalara veya kızarıklıklara yol açabilmektedir. Kozmetik ürünler içerisinde yanlış kullanım sonucu vücutta oluşabilecek kaşıntılar. Yazımın Sonuna Gelmiş Bulunmaktayız Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebişirsiniz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir