Vücut Bakım

Nane Yağı Faydaları

Nane Yağı Faydaları

   Nane yağı faydaları nedir? Nane yağı en çok yönlü esansiyel yağlardan biridir. Kas ağrıları ve mevsimsel alerji semptomlarından düşük enerji ve sindirim şikayetlerine kadar bir dizi sağlık sorununu gidermek için aromatik, topikal ve dahili olarak kullanılabilir. Nane yağı, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve oral ve topikal kullanımlar için uygundur. Aynı zamanda cilt kremi veya merheminde önemli bir bileşen olarak, sabun ve kozmetiklerde koku ve yiyecek ve içeceklerde aroma maddesi olarak kullanılır. Nane yağındaki iki ana aktif bileşen mentol ve mentondur. Nanenin şifalı bir bitki olduğuna dair en eski kanıtlar MÖ 1000’e kadar uzanır. Ancak bugün bile, yağ aromaterapi ve kozmetik için ve bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaya devam ediyor. Daha detaylı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilir veya web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

DİP NOT!

   Nane yağı, nane ve su nanesinin bir melezi olan nane bitkisinden elde edilir. İnsanlar, sindirim koşulları, soğuk algınlığı ve baş ağrıları da dahil olmak üzere bir dizi hastalığı tedavi etmek için yüzyıllardır nane yağı kullandılar.

Nane Yağı Faydaları
Nane Yağı Faydaları

   Nane yağı, nane bitkisinin yapraklarından elde edilir. Üzerinde içeren esansiyel bir yağdır. Nane canlandırıcı özelliklerini veren mentol dahil olmak üzere farklı bileşikler. Dünyada yaygın olarak kullanılan bir uçucu yağdır. Nane yağı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde mevcuttur:

  • Son derece konsantre olan saf nane esansiyel yağı
  • Çok daha az konsantre olan nane özleri
  • Özel bir kaplamada az miktarda nane yağı içeren enterik kaplı kapsüller

   Bazı insanlar aromaterapide nane esansiyel yağı kullanır, deriye bir taşıyıcı yağ içinde seyreltilmiş nane yağı uygular veya buhar veya difüzör yoluyla solur. Yiyecek ve içecek üreticileri de ürünlere lezzet katmak için çok az miktarda nane özü kullanır. Saf nane esansiyel yağı ağızdan alınamayacak kadar konsantredir ve yüksek dozlarda toksik olabilir. Araştırmalar, enterik kaplı formülasyonlarda dahili olarak seyreltilmiş miktarda nane yağı almanın potansiyel faydalarına bakmış olsa da, mevcut kılavuzlar, potansiyel riskler nedeniyle bu tür uygulamalara karşı tavsiyelerde bulunmaktadır.

2. Nane Yağı Faydaları

   Günümüzde nane yağı, mide bulantısı önleyici etkileri ve mide astarı ve kolon üzerindeki yatıştırıcı etkileri nedeniyle tavsiye edilmektedir. Ayrıca soğutma etkileri için değerlidir ve topikal olarak kullanıldığında ağrıyan kasları rahatlatmaya yardımcı olur. Nane yağının birçok kullanım ve faydalarından bazıları şunlardır:

2.1. Nane Yağı Baş Ağrısı Ve Migrene Yardımcı Olabilir

   Araştırmalar, alın ve şakaklara nane yağı sürmenin baş ağrısı ve migren tedavisinde faydalı olabileceğini bulmuştur . Bir 2016 incelemesi , yetişkinlerde ve 6 yaşın üzerindeki çocuklarda gerilim tipi baş ağrılarının tedavisi için nane yağının önerildiğini kaydetti . İnceleme yazarları, ağrıyı hafifletmek için reçetesiz satılan yaygın bir ilaç olan asetaminofen (Paracetamol veya Tylenol) kadar etkili olabileceğini öne sürdüler.

2.2. Nane Yağı Mide Bulantısını Azaltabilir

   Sadece nane yağının kokusunu içinize çekmenin – veya birkaç damla nane yağını nemli bir beze koyup alnına sürmenin – hamile ebeveynlerde , kemoterapi alan hastalarda ve ameliyattan iyileşen hastalarda mide bulantısını hafiflettiği gösterilmiştir . 2020 yılında yapılan bir çalışmada , hastanede yatan hastalar mide bulantılarını tek başına nane yağı veya nane yağı ve reçeteli bir bulantı önleyici ilaçla tedavi etmeyi seçebilirler. Her iki grup da mide bulantısı yaşadı, ancak tek başına nane yağını seçenlerde önemli ölçüde daha fazla iyileşme oldu.

2.3. Nane Yağı IBS Tedavisi Olarak Kullanılabilir

   İrritabl bağırsak sendromu (IBS) , semptomlarına katkıda bulunan birçok faktöre sahip karmaşık bir hastalıktır, bu nedenle en iyi tedavi hastadan hastaya değişecektir.

2.4. Nane Yağı Kaşıntıyı Yatıştırabilir

   Böcek ısırıklarından, zehirli sarmaşık döküntülerinden veya iyileşen yara izlerinden kaynaklanan kaşıntıyı tedavi etmek için nane yağının etkinliğini inceleyen daha az sağlam çalışma vardır. Nane yağı, cildi serinletici etkileri nedeniyle ve kaşıntılı noktanın etrafındaki sinirleri dağıtarak kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

2.5. Saç Büyümesini Destekler

   Nane yağının yüksek mentol içeriği kan akışını arttırır ve kafa derisine kan dolaşımını kolaylaştırır, bu da saç büyümesini destekler. Ayrıca saç derisi ve saç kuruluğu gibi kepekle ilgili semptomları da azaltır.

2.6. Bağışıklığı Artırır

   Nane yağı, çeşitli hastalıklara karşı savaşmak için bağışıklık seviyelerini geliştirir ve ayrıca güçlü antiviral, antibakteriyel ve antifungal etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Nane yağında bulunan kafur, mentol ve karvakrol gibi etken maddeler E.coli, salmonella ve stafilokok gibi bazi bakteri türlerine karşı dirençlidir ve bu nedenle alternatif tedavide kullanılır.

2.7. Ruh Sağlığını İyileştirir

   Nane yağı, stresi azaltmak, konsantrasyonu ve uyanıklığı artırmak için esansiyel bir yağdır. Kronik yorgunluk sendromu olanlar için nane yağı, odaklanmayı ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur. Nane yağı da ferahlatıcı özelliğinden dolayı depresyon ve zihinsel yorgunluktan kurtulmayı sağlar. Kaygı ve huzursuzluğa karşı da etkilidir. Nane yağının rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi zihinsel aktiviteyi uyarır, zihni temizler ve bilişsel görevlere odaklanmayı artırır.

 

2.8. Prostat Kanserini Tedavi Eder

   Klinik çalışmalar, nane yağının mentol bileşiği nedeniyle prostat kanserinin büyümesini engellediğini göstermiştir. Nane yağının radyasyona bağlı DNA hasarına ve hücre ölümüne karşı korumada yararlı etkilerini bulmak için ön çalışmalar yapılmıştır.

 

3. Nane Yağı Zararları

   Ağızdan nane özü almanın bazı olası yan etkileri şunlardır:

  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Mide bulantısı
  • Kusma

   Yiyeceklere nane yağı ekliyorsanız bir nane özü seçin. Seyreltilmiş esansiyel nane yağının aromaterapi veya topikal kullanımı, az riskle önemli faydalar sağlayabilir. Ancak nane aromaterapisinin evcil hayvanlar için toksik olabileceğini unutmayın. Aromaterapiyi kullanmadan önce, daima aşağıdakilerin güvenliğini göz önünde bulundurun:

  • Çocuklar
  • Evcil Hayvanlar
  • Hamile insanlar

   Çok yüksek dozlarda alınırsa nane yağı toksik olabilir. Pulegone adı verilen bilinen bir toksik bileşik içerir. Nane yağının kozmetik formülasyonlarının yüzde 1 veya daha az pulegone içermesi gerekir, ancak bazı durumlarda daha fazlasını içerebilirler. Nane esansiyel yağının çok konsantre olduğunu ve topikal kullanımdan önce daima uygun şekilde seyreltilmesi gerektiğini hatırlamak da önemlidir. Bir ons taşıyıcı yağı seyreltmek için sadece birkaç damla uçucu yağ gereklidir. Bazı durumlarda cilde uygulanan nane yağı tahrişe veya kızarıklığa neden olabilir. Nane yağına karşı cilt reaksiyonu konusunda endişeleriniz varsa, önce cildinizin küçük bir bölümünde test edin.

4. Nane Yağı Nasıl Kullanılır?

Nane yağının kullanılma şekli kullanılma amacına göre değişmektedir:

4.1. Nane Yağı Cilt İçin Nasıl Kullanılır?

  • Cilt Toneri: Yüzünüze elma sirkesi, bir damla nane yağı ve birkaç damla su karışımı uygulayın ve gece boyunca bırakın. Tonlu ve parlak bir yüz elde etmek için ertesi sabah soğuk suyla yıkayın.
  • Yüz Ovma: Haftada iki kez kullanılabilecek etkili bir peeling yapmak için tuza veya tercihen kaya tuzuna 1-2 damla nane yağı ve birkaç çay kaşığı zeytinyağı gibi uygun bir taşıyıcı yağ ekleyin. Göz çevresini bırakarak yüzünüze sürün. Bu, cilt dokusunu ve doğal yağ dengesini korumaya yardım olacaktır.

4.2. Nane Yağı Saç için Nasıl Kullanılır?

  • Saç Büyümesi: Bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağına birkaç damla nane yağı ekleyin ve saç derisine saç uzunluğuna masaj yapın. Yaklaşık 15 dakika bekletin ve normal şampuanınızla durulayın. Bu karışım dolaşımı hızlandırmak ve saç büyümesini desteklemek için harikadır.
  • Şampuanınızı Zenginleştirir: Temiz ve sağlıklı kökler elde etmek için normal şampuanınıza birkaç damla nane yağı ekleyin.

4.3. Nane Yağı Tıbbi Amaçlı Nasıl Kullanılır?

  • Soğuk Algınlığı Ve Öksürük: Kaynar suya birkaç damla nane yağı ekleyi. Burun akıntısı ve tıkanıklığından kurtulmak için sudan yükselen buharı dikkatlice soluyun.
  • Boğaz Ağrısını Giderir: Nane yağı ile karıştırılmış yarım çay kaşığı kaya tuzunu ılık suya ekleyin. Bakterileri yok etmek ve boğaz ağrısından kurtulmak için onunla gargara yapın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir