Genel

Multivitamin Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Multivitamin Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

  Multivitamin Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir? Covid-19 pandemisi yüzünden vitamin takviyeleri sıklıkla gündeme gelmeye başladı. Vücudun temel taşlarından olan vitaminler, sağlığın korunmasında etkilidir ve kötü beslenme alışkanlıklarını da telafi ettiği için, kronik rahatsızlıkları bertaraf edebilir. Bu yüzden multivitamin nasıl kullanılır, faydaları nelerdir? Hangi vitaminler daha sık alınmalıdır? Vitaminler nasıl kullanılmalıdır gibi önemli konuları, sizler için araştırdık ve yazımızda derledik.  Sizlere yardımcı olabileceğimiz konu olursa bizimle Whatsapp hattından iletişime geçebilirsiniz.

NOT!

   Toplamda 3200 erkek ve kadın ile daha önce yapılmış 10 çalışmanın bir analizi, multivitaminlerin hafızayı geliştirdiğini ve özellikle erkeklerde daha fazla uyanıklık hali ve iyi hissetme durumu sağladığını göstermiştir. Bu analiz Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanmıştır.

   Tüketilen gıdalar bulunan farklı vitamin ve minerallerin bir araya getirilerek, hap, tablet, kapsül, çiğnenebilir sakız, toz ya da sıvı şeklinde sunulduğu multivitamin; günlük tükim sayesinde, sağlığın daha iyileştirilmesi ve kötü beslenme alışkanlıklarının düzentilmesi için kullanılmaktadır.

   Hayatın farklı dönemlerinde vitamin haplarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle hamilelik döneminde kadınlar, her gün folik asit alır. Vücudun ihtiyacına uygun şekilde hazırlanan vitaminleri kullanmak oldukça faydalıdır.

Bunun yanında belirli takviye ve vitamin rutini oluşturmak hem zaman alıcı hem de zor olabilir. Ancak birden fazla ayrı ayrı vitamin hapı kullanmak yerine, tek bir multivitamin kullanmak ise çoğu zaman çok daha tercih edilir bir yoldur.

2. Multivitamin İçeriğinde Neler Bulunur?

   İnsan sağlığına etki edecek 13 vitamin ve ortalama 15 mineral gerekir. Çoğu enzim ve hormon üreterek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, sinirlerin ve organların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.

   Vücudun üreme, bakım, büyüme ve bedensel işlevlerini düzenli ve sağlıklı şekilde yerine getirebilmesi için, sağlıklı besin maddelerine ihtiyaç duyar. Multivitaminler, bu ihtiyacı karşılayacak çeşitli formlarda sunulmaktadır.

   Multivitaminler içinde; birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Anı zamanda çeşitli otlar, aminoasitler ve yağ asitleri de yine multivitaminlerin içeriğinde vardır. Multivitaminlerin içeriğinde bulunan besinler gerçek gıdalardan elde edilirken, bazı durumlarda sentetik olarak sağlanır. Bu yüzden herhangi bir multivitamin takviyesi almadan önce, doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır.

3. En Yararlı Multivitamin Takviyeleri Hangileridir?

   Multivitamin nasıl kullanılır, faydaları nelerdir; düzenli beslenmenin sağlanmasının yanı sıra strese, uykusuzluğa, enerji kaybına, vücut dengesinin korunmasına yarar sağlayan multivitaminler, bazı özelliklere sahiptir.

  • Multivitamin içerikleri doğal olmalıdır.
  • Alerjen içermemelidir.
  • Vücut tarafından kolay şekilde emilebilmelidir.
  • Saflık derecesi test edilmiş olmalıdır.
  • Dolgu maddesi, suni renklendirme ya da katkı maddeleri bulunmamalıdır.

   Bunun yanında multivitaminler; güvenilir firmaların ürünlerinden tercih edilmelidir. Çünkü güvenilir firmalar; multivitamin takviyelerini, formülasyonlarını destekleyecek bilimsel kanıtlara sahiptir ve bunları istenilen zamanda paylaşmaya istekli olurlar.

Multivitamin Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?
Multivitamin Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

4. Kullanılan Her Multivitamin Herkese Uygun mudur?

 Multivitaminler, son 10 yıldır, besin boşluklarını doldurmak için gereken takviyeyi sunarken; belli besinleri alamayanlarda ise, yüksek standartlarda sağlık artışı olmaya başlamıştır.

 Beslenme uzmanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda; herkese uyan tek bir multivitaminin, herkes için her zaman iyi olmayacağı yönünde görüş birliğine vardılar. Her vücut yapısı farklıdır ve besin ihtiyaçları ve diğer ihtiyaçlar da farklılaşır.

  Bu yüzden multivitaminlerin, herkes için aynı doğru sonucu oluşturmayacağı bilinmelidir. Bu yüzden ihtiyaçları karşılayacak, beslenme ve sağlık geçmişinize, yaşam tarzınıza uygun olacak vitamin ya da multivitaminleri kullanmak için, doktorunuza danışmanız gerekir.

5. Neden Multivitamin Alınmalıdır?

 Multivitamin nasıl kullanılır, faydaları nelerdir; yeterli meyve ve sebze tüketilmediğinde kalp hastalığı, kanser, felç ya da farklı hastalıkların riskini taşırız. Bir yetişkin günlük olarak 1.5 ila 2 bardak meyve, 2-3 bardak sebze tüketmelidir.

 Ancak yapılan araştırmalar; yetişkinlerin %76’sının yeterli derecede meyve ve %87’sinin yeterli derecede sebze yemediğini göstermektedir. Bu yüzden multivitaminler sayesinde, alınmayan meyve ve sebze takviyesi yapılabilir.

   Multivitamin kullanarak;

  • Sağlıklı yaşlanma: Yaşlanmaya başladıkça beslenme ihtiyaçları artar ve vücut besinleri daha yavaş emer. Alınan ilaçlar da besin maddeleri absorbe eder. Bu yüzden bu eksiklikler, multivitaminler ile sağlanabilir.
  • Kalp sağlığı: Kalitesi yüksek multivitamin ile, kalp hastalıkları daha aza indirilebilir.
  • Kanser riski: Alınan multivitamin sayesinde, bazı kanser türlerinin oluşma riski önlenir. Günlük multivitamin takviyesi sayesinde büyük ölçüde kanser riski azalmaktadır.
  • Bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemini güçlendirmesi bakımından C vitamini oldukça güçlü bir antioksidan olarak tercih edilir. D ve E vitaminlerinin bulunduğu multivitaminler, bağışıklığı artırır. Aynı zamanda alerjenlere karşı da etkilidir.
  • Göz sağlığı: Niasin (B3), A vitamini, E ve C vitaminleri yanında selenyum, göz sağlığı açısından önemlidir. Lutein, Zeaxanthin kombinasyonlarının bulunduğu multivitaminler, maküler dejenerasyon riskini azaltabilir.
  • Sağlıklı saç ve cilt: Alınan Niasin B3, Biotin ve C vitamini kombinasyonuyla oluşturulmuş multivitaminler sayesinde daha sağlıklı saç ve cilde kavuşabilirsiniz.

 Tüm bunların yanında vitamin B ailesi içinde, multivitamin desteği almak; enerji seviyesinin yükselmesine, kendinizi daha iyi hissetmenize, stres ve anksiyete azalması gibi durumlara işaret eder.

6. Günlük Multivitamin Takviyesi Ne Fayda Sağlar?

 İnsan vücudunun daha sağlıklı çalışabilmesi; alınan vitamin, mineral ve doğru besinlerle sağlanmalıdır. Ancak çoğu insan, buna dikkat etmediği için, bağışıklık sistemi ve diğer sistemler etkileniyor. Burada devreye ise multivitaminler girer.

 Multivitamin nasıl kullanılır, faydaları nelerdir; multivitaminler, gıdalarda bulunan farklı vitaminlerin kombinasyonundan oluşur. Aynı zamanda diyetlerde bulunmayan vitaminlerin yerine multivitaminler kullanılır. Alınmayan besinlerin boşluğunu doldurmada etkili olan günlük multivitamin kullanımı bazı faydaları da beraberinde getirir.

  • Enerji seviyesinin artması: Yeterli miktarda vitamin alınmadığında, vücut dengesi sendelemeye başlar. Yorgunluk ve sağlık sorunları oluşur. Daha sağlıklı ve dengeli bir yaşam ve enerji seviyesinin yükselmesi için, multivitamin tercih edilmelidir.
  • Ruh halinin iyileşmesi: Günlük olarak alınan multivitamin takviyeleri sayesinde, stres ve kaygı düzenlenmektedir.. Besinler enerjiye dönüştürülerek, sinir sisteminin daha düzgün çalışması sağlanmaktadır.
  • Kısa süreli hafıza desteklemesi: B vitaminleri, kısa süreli hafıza fonksiyonu açısından destek yapar.
  • Kas gücü korunur: Kas yaşlanmasına bağlı sorunlar, serbest radikaller sayesinde daha da hızlanmaktadır. Günlük multivitamin alımı ile, bu zararlı serbest radikaller kontrol altına alınmaktadır.

 Multivitamin nasıl kullanılır faydaları nelerdir; multivitaminlerin kullanımı günlük kullanım alışkanlığı haline getirilerek, sağlık çok daha üst seviyelere çıkarılabilir. Ancak bir multivitamin kürüne başlamadan önce, doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.

7. Kimler Multivitamin Almalıdır?

 Vücut sağlığının korunması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi için; vücudun A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitamini ve B vitamini ailesine ihtiyacı vardır.

 B ve C vitaminleri suda çözünür ve ihtiyaç fazlası, idrar ile dışarı atılır. Bu yüzden her gün, yeterli miktarda B ve C vitamini tüketilmesi gerekir. Kabuklu yemişler, tohumlar, tam tahıllı yiyecekler, sağlıklı proteinler, meyve ve sebzeler, günlük olarak tüketilmelidir. Ancak çoğu insan bu besinleri her zaman alamayabilir.

 Multivitaminler, bu besinleri her zaman alamayan kişilere oldukça uygundur. Multivitamin alacak insan grupları ise şu şekilde açıklanabilir:

  • Alerjen geliştirenler ve tahammül derecesi olmayan kişiler
  • Vejetaryen ve vegan olan kişiler
  • Hamile ve emziren kadınlar
  • Yaşlı insanlar
  • 6 aydan beş yaşına kadar çocuklar

 Hamile ve emziren kadınlar; vücudun demir ve fosfat gibi belli meşin maddelerini multivitaminlerden sağlarken, henüz anne rahminde olan bebeğin gelişiminde de önemli rol oynar.

 Küçük çocuklar da (6 aydan 5 yaşa kadar) her gün A vitamini, C vitamini ve D vitamini alarak gelişim devrelerini daha sağlıklı şekilde geçirilebilirler.

8. Multivitamin Kullanımında Yan Etki Görülür mü?

 Multivitamin nasıl kullanılır, faydaları nelerdir; yüksek kalite standartlarına uygun olarak üretilen multivitaminler; vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri sağlar. Ancak multivitamin takviyesi almak, bazı kişilerde olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.

  • Çok fazla A vitamini almak, kemik gücünü etkiler ve hamilelerde bu durum bebeğe zarar verebilmektedir.
  • Aşırı derecede selenyum tüketimi, selenoz denilen selenyum zehirlenmesi durumuna neden olur.
  • Multivitamin kullanırken morina karaciğeri yağı gibi takviyelerin kullanılması durumunda, yeterli derecede vitamin alımına dikkat edilmelidir.

 A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini yağda çözünürken; vücudun ihtiyacı olanını, vücut depolamaya başlar. Ancak bu aynı zamanda, çok fazla tüketim olduğunda, vücutta zararlı seviyenin yükselmesine neden olurlar.

9. Multivitaminler Saça ve Cilde Hangi Faydaları Sağlar?

 Multivitaminlerin vücut sistemimizin her bir bölgesine farklı faydaları bulunmaktadır. Bunun yanında özellikle saç ve cilt üzerinde de etkileri vardır. Vitamin ve mineraller, cilt sağlığı için oldukça etkilidir.

   E vitamini ve C vitamini gibi temel vitaminlerin sağlanmasıyla, cilt daha sağlıklı ve parlak görünürken; cildin çevresel koşullara ve besin yönünden daha korunaklı olmasına da olanak tanır. Böylece cildin doğal yağ oranı da korunmuş olur.

   Multivitaminler, saçlar için de oldukça etkilidir. Özellikle kış aylarında, saçların daha çok bakıma ihtiyacı olur. Saçların sağlıklı şekilde büyümesi için, özellikle B vitamini, C vitamini ve E vitaminine ihtiyaç duyar. Bunun yanında bazı mineraller de saçın parlaklığını ve sağlığını korumada oldukça etkilidir.

   Multivitaminler ve minerallerin kombinasyonuyla, saç dökülmesi problemleri de kısa sürede çözülmeye başlar.

10. Multivitaminler Nasıl Kullanılmalıdır?

   Multivitamin nasıl kullanılır, faydaları nelerdir; multivitaminler, vücudun doğal dengesini korumak, daha sağlıklı bir vücut için, ihtiyaç olan besinlerin, doğru şekilde kullanılması için gereklidir.

   Multivitaminler çeşitli formlarda sunulmaktadır. Haplar, tabletler, çiğneme sakızları, sıvı ya da kapsül şeklinde olabilir. Multivitamin kullanımı, doktorun belirlediği ve önerdiği şekilde kullanılması gerekir.

  • Multivitamin hapları, bir bardak su ile tüketilmelidir.
  • Çiğneme tabletleri, yutmadan çiğneme şeklinde tüketilmelidir
  • Dil altı tabletleri; dilin altına yerleştirilmelidir ve tamamen erimesi sağlanmalıdır. Dil altı tabletlerinin çiğnenmemesi ve yutulmaması önemlidir.

 Multivitaminler; oda sıcaklığında ve nemden uzakta saklanmalıdır. Kesinlikle dondurulmamalıdır. Kendi orijinal kutusunda saklanmalıdır. Yani ayrı şekilde cam kavanoz ya da farklı bir kap içinde tutulmamalıdır.

 Günlük multivitamin kullanımında; beslenme ihtiyaçları karşılanırken, tüm vitamin ve minerallerin tek bir seferde almanın en pratik yoludur. Ancak her yaş grubu ya da her insana uygun olmayabilir. Bu yüzden multivitamin kullanmadan önce, muhakkak doktorla görüşülmelidir ve en uygun olan şekilde multivitamin kullanımı yapılmalıdır.

   Aşırı doz multivitamin alımı yapıldığında; mide ağrısı, kusma, ishal, kabızlık, saç dökülmesi, ciltte soyulma, ağız çevresinde karıncalanma, şiddetli baş ağrısı, iştahsızlık, idrarda kan, ciltte morarma ya da kanama, ödet döngüsünde değişme, kilo kaybı, kas ve eklem ağrısı, şiddetli sırt ağrısı gibi durumlar oluşabilmektedir. Böyle bir durumda, hemen doktora başvurulmalıdır.