Meme Sarkması ,İnsan yapısı gereği daima kusursuz bir görünüme sahip olmak ve beğenilmek ister. Bu nedenle zamanla vücutlarında deformasyonlar ya da olumsuz değişimler yaşadıkları zaman sosyal hayatlarında mutsuz olurlar. Kişilerde ruhsal birçok probleme neden olan bu duruma en iyi örneklerden biri özellikle kadınların yaşadığı meme sarkması, meme formu bozukluğu ve sarkma sorunudur. Meme sarkması; meme bezi, yağ dokuları ve memeyi göğüs kasına tutan doku bağlarının gevşeyerek uzaması sonrası meydana gelen bir deformasyondur. Peki bu meme sarkması problemini engellenebilir mi ya da ertelenebilir mi? Daha detaylı bilgi almak için Whatsapp hattından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
DİP NOT!
Memenin eski görünümünü kaybolması, herkeste farklı zamanlar da gerçekleşemeyebilir. Büyük memeye sahip olan kişilerde sarkma daha erken yaşlarda gözlemlenir. Meme sarkması için kremleri derlediğimiz yazıya göz atabilirsiniz.

Kadınlar için memenin sarkmış olup olmadığını kontrol etmek için birden fazla yöntem vardır. Uzman doktora muayene olmak en doğru karar olsa da kadınlar aynaya bakarak veya elle kendileri de inceleyerek memelerinin sarkıp sarkmadığını anlayabilir. Bunların dışında memelerin kesin olarak sarkma sorunu yaşayıp yaşamadığını anlamak için uygulanan en iyi yöntem kalem kontrol yöntemidir. Bu işlemde kalem meme altına yerleştirilir. Yapılan bu test uygulamasında kalem, memenin alt kısmına sıkışıp kalmıyor ve yere düşüyorsa sonuç memenizin sarkmamış olduğudur. Ancak bu durum tam tersi sonuç vermişse memenin sarkık olduğunu anlayabilmektesiniz.
2. Meme Sarkması Nedenleri?
Göğüs sarkması, oldukça sık görülen bir problemdir. Genel olarak ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir durumdur. Kadınlarda emzirme kilo alma ve yerçekimi nedeniyle erkeklerde ise jinekomasti kilo ve yerçekimi gibi unsurlarla oluşan bir deformitedir..
Ana neden tam olarak bilinmese de kadınlarda ve erkeklerde göğüs sarması durumunu tetikleyen ve etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır;
2.1. Emzirme
Emzirme döneminde süt kanallarının boşalması ve dolması devamlı tekrarlanan bir durumdur. Süt kanalları dolarken cilt gerilir, kanallar boşalır ve eski halini alması zor hale gelir. Tekrar eden bu durum zamanla meme sarkmasına sebep olur. Özellikle ileri yaşlardaki kadınlarda bu problem daha sık ve kolay yaşanmakta.
2.2. Sık Kilo Alıp Verme
Sık kilo alıp verme durumu da kadınlarda meme sarkması yaşanmasına neden olabiliyor. Çok kilo almış bir kadın bu kiloları verdiğinde, kilolu zamanında gerilen cilt eski haline geldiğinde kendini toparlayamaz ve sarkmalar oluşur. Özellikle sık kilo alıp veren hastaların hepsinde bu problem ortaya çıkar.
2.3. Yaşlanma
Yaşın giderek ilerlemeye başlaması vücutta yaşanan hormon dengesinin de değişmesine sebep olur. Bu durum göğüs dokularında azalmaya sebebiyet verir, doğal olarak sarkmalara da yol açar. Genç yaşlarda diri olan göğüsler yerçekimi ve yaşlanmanın etkisiyle aşağıya doğru sarkmakta.
2.4. Yer Çekimi
Meme sarkmalarına neden olan en önemli etkenlerden biri yerçekimidir. Göğüsler belli bir ağırlığa sahip olması ve yerçekimi de bu ağırlığı aşağıya doğru çekerek memede sarkma yaşanmasına neden olmakta. Sarkma sorunu ileriki yaşlarda daha çok dikkat çekici bir hal almakta.
2.5. Sigara
Meme sarkmasını etkileyen en önemli faktör sigara iç Cildin elastikiyetini sağlayan “elastin” adlı protein, sigara içildiği takdirde parçalanır. Bu sebeple cilt, esnekliğini kaybeder. Bunun sonucunda göğüs sarkması görülmektedir.
2.6. Kalıtsal Etkenler
Erken yaşlarda görülen meme sarkmalarının temel nedenleri genellikle kalıtsal faktörlerdir. Göğüslerin ağırlığını taşıyan bağ dokularının zayıf olması sarkmanın erken yaşlarda yaşanmasına neden olur.