Lateks Alerjisine İyi Gelen Bitkisel Ürünler ile oluşan alerjinizi iyileştirebilirsiniz. Gelin daha önce lateks alerjisinin nedenlerini birlikte inceleyelim. Doğal kauçuk lateks, kauçuk ağaçlarında bulunan sütlü bir sıvıdır. Sıvıda bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilen bir protein vardır. Bu doğal kauçuk lateks kullanılarak bazı eldivenler, balonlar, lastik bantlar, silgiler, oyuncaklar ve prezervatifler yapılır. Lateks ürünlerine karşı reaksiyonlar, kişinin cildi, mukoza zarları (burun delikleri, ağız veya rektum gibi) veya kan dolaşımı (örneğin ameliyat sırasında) ile temas ettiğinde ortaya çıkar. Örneğin, bazı insanlar kauçuk bir balonu şişirirken veya lateks eldivenlerin içinden tozu solurken tepki verebilir.
Daha detaylı bilgi almak için web sitemizden diğer yazılarımıza göz atabilir veya ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
DİP NOT!
Kauçuk ağaçlarında bulunan sütlü bir sıvı olan doğal kauçuk lateks, bazı eldiven, prezervatif, balon, lastik bant, silgi ve oyuncak yapımında kullanılır. Lateks ayrıca biberon emziklerinde ve emziklerde de bulunabilir. Şaşırtıcı olabilir, ancak lateks boyalar herhangi bir doğal kauçuk lateks proteini içermez. Lateks alerjisi nedir? hakkında hazırladığımız yazıyı incelemeniz sizler için yararlı olacaktır.
Üç tür lateks reaksiyonu vardır:
- Tahriş edici kontakt dermatit. Bu en az tehdit eden tiptir ve alerjik bir cilt reaksiyonu değildir. Genellikle lateks eldivenlerdeki kimyasallara tekrar tekrar maruz kalmaktan kaynaklanır ve kuruluk, kaşıntı, yanma, kabuklanma ve cilt sorunlarına yol açar. Bu genellikle temastan 12-24 saat sonra başlar.
- Alerjik kontakt dermatit. Bu, lateks işlemede kullanılan katkı maddelerine gecikmiş bir reaksiyondur. Tahriş edici kontakt dermatit ile aynı tip reaksiyonlarla sonuçlanır. Ancak reaksiyon daha şiddetlidir, vücudun daha fazla bölgesine yayılır ve daha uzun sürer. Semptomlar lateks ile temas ettikten 1 ila 4 gün sonra başlayabilir.
- Ani alerjik reaksiyon(Lateks aşırı duyarlılığı). Bu en ciddi olanı. Saman nezlesi benzeri semptomlar, konjonktivit( pembe göz ), kramplar, kurdeşen ve şiddetli kaşıntı ile burun alerjisi olarak ortaya çıkabilir. Nadirdir, ancak semptomlar arasında hızlı kalp atışı, titreme, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, düşük tansiyon veya anafilaksi, yaşamı tehdit edebilen ciddi bir alerjik reaksiyon da yer alabilir.

2. Lateks İçeren Ürünler
Yüzlerce ürünün, esnetilebilen çoğu ürün de dahil olmak üzere lateks içerdiği bilinmektedir. Aşağıdaki öğelerden kaçınmayı deneyin:
- Eldivenler, intravenöz tüpler, kateterler ve tansiyon manşonları gibi tıbbi cihazlar
- Ortodontik lastik bantlar ve diş barajları dahil diş hekimliği cihazları
- Prezervatif gibi kontraseptif ürünler
- Pantolon veya iç çamaşırı, koşu ayakkabısı ve yağmurluk gibi elastik bant içeren giysiler
- Fermuarlı saklama torbaları, banyo paspasları, bazı kilimler ve lastik eldivenler gibi belirli ev ürünleri
- Emzikler, biberon emzikleri, tek kullanımlık çocuk bezleri ve diş çıkarma veya diğer oyuncaklar dahil bebek ve çocuk ürünleri
- Lastik bantlar, silgiler, yapışkan bantlar, kauçuk çimento ve boya gibi belirli okul veya ofis malzemeleri
- Elastik bandajlar
- Lastik balonlar
3. Lateks Alerjisi İçin En Büyük Risk Altındaki Kişiler
Lateks alerjisinden etkilenen sağlık çalışanlarının sayısı ortalamanın çok üzerindedir. Aslında, tüm sağlık çalışanlarının yüzde 8 ila 17’sinin alerjiye sahip olduğunu tahmin ediyor. Bu gruptaki oranların yüksek olmasının ana nedeninin artan kullanım ve lateks maruziyeti olduğu düşünülmektedir.
Artan risk altında olan diğer kişiler şunlardır:
- Gıda ile ilgili alerjisi olanlar
- Kuaförler
- Birden fazla ameliyat geçirmiş çocuklar
- Kateterizasyon gibi sık tıbbi prosedürler gerektiren kişiler
- Çocuk bakımı sağlayıcıları
- Yemek servisi çalışanları
- Temizlikçiler
- Kauçuk imalatında veya lastik fabrikalarında çalışan insanlar
4. Lateks Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?
Lateks alerjisinin tedavisi yoktur. Latekse tekrar tekrar maruz kalmak bağışıklık sistemi tepkisini artırabilir, bu nedenle durumu yönetmenin en iyi yolu kaçınmaktır.
Öneriler şunları içerir:
- Sentetik kauçuk ürünleri seçin.
- Mesleğiniz latekse kaçınılmaz olarak maruz kalmayı içeriyorsa, kariyerinizi değiştirmeniz gerekebilir.
- Herhangi bir işleme girmeden önce sağlık uzmanlarınıza (doktorlar ve diş hekimleri gibi) her zaman latekse alerjiniz olduğunu söyleyin, böylece ellerinde lateks olmayan ekipmanların bulunduğundan emin olabilirler.
- Kuaförünüz veya hazır yemek servisi yapan kişinin lateks eldiven giymesi gibi sizi latekse maruz bırakabilecek durumlara karşı dikkatli olun.
- Semptomları tetikleyen yiyeceklerden (muz veya avokado gibi) kaçının.
- Acil durumlarda alerjiniz hakkında bilgi vermek için özel olarak tasarlanmış bir tıbbi uyarı bileziği veya kolye ucu takmayı düşünün.
- Eğer reçete edilirse, anafilaksi yaşamanız durumunda daima bir adrenalin (epinefrin) enjektörü taşıyın.
- Ailenizin, arkadaşlarınızın ve iş arkadaşlarınızın adrenalin enjektörünün nasıl kullanılacağını bildiğinden emin olun (yardıma ihtiyacınız olursa).
5. Lateks Alerjisine İyi Gelen Bitkisel Ürünler
Lateks alerjisi, kauçuk ağacının özünden gelen bir madde olan doğal kauçuk latekse karşı bir reaksiyondur. Lastik muayene eldivenleri, balonlar ve prezervatifler de dahil olmak üzere birçok ürün doğal kauçuk lateksten yapılmıştır. Lateks reaksiyonları hafif ila şiddetli arasında değişir ve hatta ölümcül olabilir. Sizler için hazırladığımız lateks alerjisine iyi gelen bitkisel ürünlere göz atmanızı tavsiye ederiz.
5.1. Karbonat
Karbonat alkali bir maddedir. Alerjiden dolayı hasar görmüş bölgenin pH değerini eski haline getirmeye yardımcı olur, kaşıntıyı giderir. Bir yemek kaşığı karbonata biraz su ekleyip macun kıvamına getirin. Bu macunu kaşınan bölgeye sürüp 15 dakika bekleyip yıkayın.
5.2. Elma Sirkesi
Elma sirkesi birçok cilt hastalığı için yüzyıllardır kullanılan yöntemdir. Güçlü antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sayesinde alerjinin sebep olduğu kaşıntıya şifa olur. Bunun için 1 bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesini ekleyip güzelce karıştırın. Ardından bir parça pamuğu bu karışımın içine batırıp cildinizde kaşınan yere sürün. Sürdükten sonra kuruması için 15-20 dakika kadar bekleyin. Bekleme süresi dolduktan sonra bölgeyi temiz su ile yıkayın. Bu yöntemi kaşıntı geçene kadar günde 3 defa düzenli olarak uygulayın.
5.3. Nane Yağı
Nane yağının içeriğinde bulunan mentolün en belirgin özelliklerinden birisi iltihap sökücü etkisinin olmasıdır. Bu yüzden cildinizde kaşıntılı olan döküntülerin üzerine nane yağı uygulaması yapmanız faydalı olacaktır. Bunun için 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, hindistancevizi ya da jojoba yağı ile 5-8 damla nane yağını karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı kaşıntı olan bölgeye sürün. Sürdükten sonra ciltte 30-50 dakika bekletmeniz gerekmektedir. Bu süre dolduktan sonra bölgeyi su ile yıkayın. Bu uygulamayı her gün 3-4 defa tekrarlamaya özen gösterin. Kısa süre içinde ciltteki kaşıntının geçtiğini fark edeceksiniz çünkü nane yağında bulunan mentolün ciltteki kaşıntıyı anında rahatlatan bir etkisi bulunmaktadır.
5.4. Aloe Vera Jel
Aloe vera jel alerjik cilt kaşıntılarına doğal çözümdür. Bunun için aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içerisindeki jeli çıkarın. Çıkardığınız bu jeli cildinizde kaşıntı olan bölgeye direkt olarak sürüp 30 dakika bekletin. Sonrasında su ile bölgeyi durulayın. Bu yöntemi birkaç gün boyunca günde 3 defa tekrarlayın.
Bu yazımızda sizlere lateks alerjisine iyi gelen bitkisel ürünler hakkında bilgi vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.