Kolajen nedir? Ne işe yarar? Sorusuyla karşılaştığımızda ilk akla gelen şey cilt hassasiyetidir. Bu yazımızda sizlere Kolajen hakkında detaylı bilgi vermek için sizler için derlediğimiz araştırmalarımızı aktardık. Kolajen bir protein türüdür. Aslında, hayvanlarda en bol bulunan yapısal proteindir. Yapısal bir protein, hücrelerinizin ve dokularınızın yapısını veya çerçevesini oluşturan proteindir. Bilinen 28 kolajen türü vardır ve tip I kolajen, insan vücudundaki kolajenin %90’ını oluşturur. Kolajen esas olarak glisin, prolin ve hidroksiprolin amino asitlerinden oluşur. Bu amino asitler, kolajenin karakteristik üçlü sarmal yapısını oluşturan üç iplikçik oluştururlar. Kolajen bağ dokusunda, deride, tendonlarda, kemiklerde ve kıkırdakta bulunur. Dokulara yapısal destek sağlar ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere hücresel süreçlerde önemli roller oynar. Fibroblast adı verilen bağ dokusu hücreleri, kolajen üretir ve korur. İnsanlar yaşlandıkça kolajenleri parçalanır, fibroblast işlevi bozulur ve kolajen üretimi yavaşlar. Bu değişiklikler, elastin adı verilen bir diğer önemli yapısal proteinin kaybıyla birlikte, ciltte sarkma ve kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerine yol açar.
Kolajen ve kolajen serum hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebillirsiniz.
DİP NOT!
Kolajen kelimenin tam anlamıyla tüm vücudu bir arada tutan yapıştırıcıdır. İnsan proteinlerinin %30’undan fazlasını oluşturur ve kemik, kıkırdak ve kasların yanı sıra deriyi de içeren bağ dokusunun önemli bir bileşenidir.
Kolajen Nedir? Kolajen oluşumu karmaşıktır; proteinlerin temel yapı taşları olan amino asitler, destekleyici yapılar olarak işlev gören ve hücreleri birbirine bağlayan uzun, ince lifler oluşturmak için C Vitamini kullanan bir süreçte birbirine bağlanır. Detayları sizler için aşağıdaki şeklideki gibi sıraladık:
Yaşlandıkça cildimizin daha mat ve kırışık hale geldiği bir sır değil. Ancak kolajen peptitleri, yaşlanan cilde yardımcı olabilir. Doktorlar “Cildi sıkılaştırmaya ve biraz daha genç görünmenizi sağlamak için dolgunlaştırmaya yardımcı oluyorlar” diyor. Araştırmalar, kolajen peptitlerinin cildi nemli tutarak yaşlanma belirtilerini yavaşlatabildiğini ve bu da kırışıklıkların oluşmasını engellediğini gösteriyor.
Vücudunuzun doğal kolajeni eklemlerinizi gergin tutar, bu da kolajen üretiminiz azaldıkça osteoartrit gibi eklem sorunları geliştirme olasılığınızın arttığı anlamına gelir . Czerwony, “Kolajen peptitler bağlarınızı ve tendonlarınızı korumaya yardımcı olabilir,” diyor ve “Bu nedenle, artritik ağrıları olan veya çok çalışan herkes için denemeye değer.” Çalışmalarda, kollajen peptitlerin sporcular, yaşlılar ve dejeneratif eklem hastalığı olan kişilerde eklem ağrısını önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
Osteoartrit, elbette, yaşlanmayla birlikte gelebilecek tek durum değildir. Kemikleri zayıflatan osteoporoz da bir risktir. Kemikleriniz öncelikle kolajenden yapılır, bu nedenle vücudunuzun kolajen üretimi azaldığında kemikleriniz zayıflar ve kırılmaya daha yatkın hale gelir. Çalışmalar , kolajen peptitlerinin alınmasının osteoporozun tedavisinde ve önlenmesinde yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kolajen ayrıca kas dokunuzun %10’unu oluşturur, bu nedenle kolajen peptitleri sarkopeni (kas kütlesi kaybı) olan kişilere de yardımcı olabilir.
2. Kolajen Kaybına Yol Açan Faktörler
Kolajen Nedir? Kolajen, temelde bizi bir arada tutmak için bir ‘tutkal’ gibi davranan bir protein türüdür. Cildimizin yapısının yaklaşık %75’ini oluşturur ve bize dolgun ve genç bir görünüm kazandırırken aynı zamanda sağlıklı saç, tırnak ve eklemlerde önemli bir rol oynar. Yaşla birlikte, kolajen seviyelerinin azalmasına, kırışıklıklara, sert eklemlere ve kırılgan tırnaklara neden olabilecek birkaç şey vardır. Bunların ne olduğunu ve sağlıklı cilt ve kolajen üretimini doğal olarak desteklemek için neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

2.1. Yaş
Kolajen, temelde bizi bir arada tutmak için bir ‘tutkal’ gibi davranan bir protein türüdür. Cildimizin yapısının yaklaşık %75’ini oluşturur ve bize dolgun ve genç bir görünüm kazandırırken aynı zamanda sağlıklı saç, tırnak ve eklemlerde önemli bir rol oynar. Yaşla birlikte, kolajen seviyelerinin azalmasına, kırışıklıklara, sert eklemlere ve kırılgan tırnaklara neden olabilecek birkaç şey vardır. Bunların ne olduğunu ve sağlıklı cilt ve kolajen üretimini doğal olarak desteklemek için neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin
2.2. Sigara İçmek
Sigara içmenin genel sağlığınız için kötü olduğu iyi bilinir, ancak cildinizin görünümünü de etkileyebilir. Sigara doğrudan vücuttaki kolajen ve elastine zarar verir ve bu da erken yaşlanmaya, ince çizgilere ve kırışıklıklara yol açabilir. Ayrıca doğal kolajen üretimi için gerekli olan C vitamini gibi besinleri de tüketir.
2.3. Stres
Stresli olduğumuzda vücudumuz kortizol adı verilen bir stres hormonu salgılar. Araştırmalar, bu hormonun kolajeni parçalayabileceğini ve vücudumuzun doğal üretimini azaltabildiğini göstermiştir . Bu nedenle kronik stres, erken yaşlanma ve cilt kırışıklıkları söz konusu olduğunda önemli bir faktör olabilir. Yoga, yürüyüş, günlük kaydı ve meditasyon gibi dikkatli aktiviteler, stres ve kortizol seviyelerini düşürmenin harika yollarıdır.
2.4. Güneş ve UV Hasarı
Güneş hasarının erken yaşlanmaya katkıda bulunduğu bir sır değil. UV maruziyeti, serbest radikal üretimi ve DNA hücre hasarı sayesinde cildimizdeki kolajenin daha yüksek oranda parçalanmasına neden olur. Ayrıca ciltte kolajen ve elastin liflerimizi parçalayan, kırışıklıklara ve cildin incelmesine yol açan enzimlerin üretimine de neden olabilir. En iyi ipucumuz? Güneşe maruz kalmanızı sınırlayın, her zaman güneş kremi kullanın ve şapkanızı ve güneşliklerinizi unutmayın.
2.5. Çok Fazla Şeker
Şeker oranı yüksek bir diyet vücuda iltihaba neden olur ve cildimizdeki kolajeni etkileyebilir. Bunu, kolajen liflerinin çapraz bağlı hale gelmesine neden olan glikasyon adı verilen bir işlemle yapar . Bu, cildimizde sertleşmeye ve elastikiyet kaybına neden olur. Tatlılar, çikolata, bisküvi ve dondurma gibi rafine yüksek şekerli gıdaları sınırlayın ve taze meyve ve sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve baklagiller gibi tam gıdalara odaklanın.
2.6. Yeterli C Vitamini Olmaması
Vücudumuzda kolajen yapmak için C vitaminine ihtiyacımız var. C vitamini almamızın tek yolu diyetimizdir, bu yüzden yeterince almıyorsak, bu hem doğal kolajen üretimimizi hem de cildimizin sağlığını etkileyebilir. Araştırmalar, taze meyve ve sebzelerden C vitamini açısından zengin diyetlerin ve C vitamini takviyesinin kolajen üretimini artırarak daha az kırışıklık ve yaşlanma belirtilerine neden olduğunu göstermiştir.
2.7. Genetik
Genlerimizde yatan şey, vücudumuzun ne kadar iyi kolajen üretebileceğini belirleyen önemli bir faktördür. Yaşlanma gibi, genetik de kontrolümüz dışında olan bir şeydir, bu nedenle sağlıklı cilt ve kolajen seviyelerini artırabilecek, tam gıda ve C vitamini açısından zengin bir diyet, şeker ve güneşe maruz kalmayı sınırlama ve sigaradan kaçınma gibi diyet ve yaşam tarzı değişikliklerine odaklanın.
3. Kolajen Nedir? Kolajen Serum Nasıl Kullanılır?
Kolajen serumun topikal olarak uygulandığında büyük nemlendirici faydaları olduğu bilinmektedir. Maksimum emilim elde etmek ve yüksek oranda konsantre bileşenlerinden en iyi şekilde yararlanmak için, kolajen serumu, herhangi bir nemlendiriciden önce temizleme, peeling ve tonlamadan hemen sonra uygulanmalıdır. Maksimum fayda için kolajen serumunu sabah ve akşam kullanabilirsiniz. Gün boyunca, özellikle retinol ve hidrokinon gibi bileşenler içeren bir kolajen serumu kullanıyorsanız , bu bileşenler cildi güneş ışığına karşı daha hassas hale getirebileceğinden, düzenli cilt bakım rejiminizin üzerine güneş kremi sürmelisiniz.
Uyurken vücudumuzun dinlendiğini ve onarıldığını unutmamak önemlidir ve buna cildimiz de dahildir. Bu nedenle, cilt hücrelerimizin onarıldığı geceleri kolajen serumu uygulamak çok önemlidir. Kolajen serumları, istenirse ek cilt sorunları için diğer serumlarla birlikte kullanılabilir, ancak her zaman tutarlılık ile katman – serum rejiminizi korumak için önce daha hafif, daha kolay emilebilir serumlar, ardından daha zengin daha ağır serumlar uygulayarak. Bir kerede kullanılacak belirli sayıda serum olmamasına rağmen, araştırmalar bir seferde üçten fazla katmanlama yapılmasını önermiyor. Kolajen serumu ile nemlendiricinize devam etmeden önce tamamen emilmesini bekleyin. Retinol ve C vitamini gibi ek bileşenler içeren bir kolajen serumu kullanıyorsanız, göz çevresindeki hassas ciltten kaçınmanız ve özellikle göz çevresindeki daha ince, daha hassas cilt için tasarlanmış ürünler kullanmanız önerilir.
Sizlere kolajen nedir? faydaları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi almak için Whatsapp hattından bizimle iletişime geçebilir veya web sitemizi inceleyebilirsiniz.