Kızamık belirtileri nelerdir? Kızamık veya kızamıkçık, solunum sisteminde başlayan viral bir enfeksiyondur. Güvenli ve etkili bir aşının bulunmasına rağmen, hala dünya çapında önemli bir ölüm nedeni olmaya devam etmektedir. 2017 yılında kızamığa bağlı yaklaşık 110.000 küresel ölüm meydana geldi ve bunların çoğu 5 yaşın altındaki çocuklarda meydana geldi. Dünya genelinde son yıllarda kızamık vakaları artmaktadır. Kızamık belirtileri genellikle ilk olarak virüse maruz kaldıktan sonraki 10 ila 12 gün içinde ortaya çıkar. Onlar içerir: öksürük ateş burun akması kırmızı gözler boğaz ağrısı ağız içinde beyaz lekeler Yaygın bir deri döküntüsü, kızamığın klasik bir belirtisidir. Bu kızarıklık 7 güne kadar sürebilir ve genellikle virüse maruz kaldıktan sonraki 14 gün içinde ortaya çıkar. Genellikle kafada gelişir ve yavaş yavaş vücudun diğer bölgelerine yayılır.
Kızamık enfeksiyonunun ilk belirtileri genellikle şiddetli öksürük, burun akıntısı, yüksek ateş ve kırmızı gözdür. Çocuklarda ayrıca döküntü başlamadan önce ağız içinde Koplik lekeleri (merkezleri mavi-beyaz olan küçük kırmızı lekeler) olabilir. Döküntü, semptomlar başladıktan 3-5 gün sonra, bazen 40°C’ye kadar çıkan yüksek ateşle birlikte ortaya çıkar. Kırmızı veya kırmızımsı kahverengi döküntü genellikle alında düz kırmızı lekeler olarak başlar. Yüzün geri kalanına, ardından boyuna ve gövdeye, kollara, bacaklara ve ayaklara yayılır. Ateş ve kızarıklık birkaç gün sonra yavaş yavaş geçer. Kızamık belirtileri nelerdir? Kızamık hakkında sizin için araştırma yapıp bu sayfada topladık. Vücut bakım ve cilt bakıma dair daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir veya web sitemizi ziyaret edebilirsiniz
DİP NOT!
Kızamık, rubeola virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsü olan bir kişiyle doğrudan temas yoluyla veya havadaki damlacıklar yoluyla yayılır.
Kızamık, bir virüsün neden olduğu hava yoluyla bulaşan bir hastalıktır ve çok bulaşıcıdır. Belirtiler, maruz kaldıktan yaklaşık sekiz ila 12 gün sonra gelişebilir. Semptomlar 10 ila 14 gün sürebilir. Kızamık, 10 günlük kızamık veya kırmızı kızamık olarak da adlandırılır. Alman kızamığı veya kızamıkçık ile aynı şey değil. Tüm vücutta deri döküntüsü ve grip benzeri semptomlara neden olur. Ancak her yıl dünya çapında milyonlarca vaka meydana geliyor. Kızamığa (rubeola) bir virüs neden olur, bu nedenle bunun için özel bir tıbbi tedavi yoktur. Virüsün rotasını çizmesi gerekiyor. Hasta olan bir çocuk, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için bol sıvı içmeli, bol bol dinlenmelidir.
2. Kızamık Belirtileri Nelerdir?
Kızamık belirtileri genellikle enfekte bir kişiye maruz kaldıktan yaklaşık 10 gün sonra ortaya çıkar. Kızamığın en karakteristik semptomu lekeli kırmızı bir döküntüdür, ancak bu genellikle ilk semptom değildir. Kızamık genellikle 2 ila 4 gün süren grip benzeri bir hastalık olarak başlar ve aşağıdaki semptomları içerir:
• Ateş
• Yorgunluk
• Şiddetli öksürük
• Kırmızı gözler ( Konjonktivit )
• Burun akması
• Ağızda beyaz lekeler (Koplik lekeleri olarak bilinir)
Hastalığın 3 ila 7 günlerinde döküntü ortaya çıkar. Genellikle kırmızı ve lekelidir, ancak kaşıntılı değildir. Kızamık döküntüsü genellikle başta başlar ve daha sonra vücudun geri kalanına yayılır. Genellikle 4-7 gün sürer. Kızamık döküntüsü görüntüsü Kızamık döküntüsü kırmızı, hafif kabarık noktalara sahiptir ve lekeli olabilir ancak kaşıntılı olmayabilir. Enfeksiyon komplikasyonlara yol açarsa başka semptomlar gelişebilir, bu nedenle kızamık varsa ve yeni semptomlar ortaya çıkarsa veya mevcut semptomlar kötüleşirse doktorunuzla konuşun.

3. Kızamık Belirtileri Nelerdir? Kızamık Neden Olur?
Kızamık oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu, başkalarına çok kolay yayıldığı anlamına gelir. Kızamığa, enfekte bir çocuğun veya yetişkinin burnunda ve boğazında bulunan bir virüs neden olur. Kızamıklı biri öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda, bulaşıcı damlacıklar diğer insanların onları soluyabileceği havaya püskürtülür. Bulaşıcı damlacıklar havada yaklaşık bir saat asılı kalabilir. Enfeksiyöz damlacıklar, birkaç saat yaşayabilecekleri ve yayılabilecekleri bir yüzeye de inebilir. Kızamık virüsünü, parmaklarınızı ağzınıza veya burnunuza sokarak veya enfekte yüzeye dokunduktan sonra gözlerinizi ovarak alabilirsiniz. Kızamık, döküntünün ortaya çıkmasından yaklaşık dört gün öncesinden dört gün sonrasına kadar oldukça bulaşıcıdır. Kızamık geçirmemiş veya kızamık aşısı olmamış kişilerin yaklaşık %90’ı, kızamık virüsüne sahip birine maruz kaldığında enfekte olacaktır.
Aşı olmayan herkes kızamık olabilir. Kızamık aşısı bulunmadan önce hemen hemen herkes kızamık geçirdi. Kızamık geçirdiyseniz veya kızamık aşısı olduysanız, kızamık virüsüne karşı bağışıklığınız daha olasıdır. Ebeveynlerin, çocuklarına aşı yaptırmamaya karar veren önemli sayıda ebeveyn nedeniyle salgınlar yaşandı. Aşısız uluslararası seyahat edenler her zaman bir risk oluşturmuştur, ancak aşı olduğunuzdan emin olarak risk azaltılır.
4. Kızamığa Ne İyi Gelir?
Kızamık için hem doğal ev yapımı ilaçar ve doktor tavsiyesinde ilaçlar kullanarak kızamığı geçirebilirsiniz. Sizler için araştırıp bunlardan bazılarını aşağıda topladık devam etmek için okuyunuz;
4.1. Ateş Düşürücüler
Ateş sizi veya çocuğunuzu rahatsız ediyorsa, asetaminofen, ibuprofen veya naproksen sodyum gibi reçetesiz satılan ilaçları kullanabilirsiniz. Ateş düşürücü ilaçlar kızamığa iyi gelecektir. Etiketleri dikkatlice okuyun veya uygun doz hakkında sağlık uzmanınıza veya eczacınıza danışın. Çocuklara veya gençlere aspirin verirken dikkatli olun. Aspirinin 3 yaşından büyük çocuklarda kullanılması onaylanmış olsa da, su çiçeği veya grip benzeri semptomlardan kurtulan çocuklar ve gençler asla aspirin almamalıdır. Bunun nedeni, aspirinin bu tür çocuklarda nadir görülen ancak yaşamı tehdit eden bir durum olan Reye sendromuyla bağlantılı olmasıdır.
4.2. Antibiyotikler
Sizde veya çocuğunuzda kızamık olduğu sırada zatürre veya kulak enfeksiyonu gibi bakteriyel bir enfeksiyon gelişirse, sağlık uzmanınız bir antibiyotik reçete edebilir.
4.3. A Vitamini
A vitamini düzeyi düşük olan çocukların daha ciddi bir kızamık vakası geçirme olasılığı daha yüksektir. Bir çocuğa A vitamini vermek, kızamık enfeksiyonunun şiddetini azaltabilir. Genellikle bir yaşından büyük çocuklar için büyük bir doz olarak verilir. Daha küçük çocuklara daha küçük dozlar verilebilir.
4.4. Bol Sıvı Tüketin
Ateş ve terleme ile kaybedilen sıvıların yerine bol su, meyve suyu ve bitki çayı için. Gerekirse, rehidrasyon solüsyonlarını reçetesiz satın alabilirsiniz. Bu çözeltiler, hem sıvıları hem de elektrolitleri değiştirmek için belirli oranlarda su ve tuzlar içerir.
5. Kızamık Belirtileri Nelerdir? Kızamık Tedavisi
Kızamık, döküntü ortaya çıkmadan yaklaşık dört gün önce ve yaklaşık beş gün sonra oldukça bulaşıcı olduğundan, enfekte kişiyi izole etmek önemlidirKızamığı önlemenin tek yolu aşı olmakla birlikte, bir zamanlar kızamığı tedavi etmenin bazı doğal yolları şunlardır:
5.1. Margosa Yaprakları
Kızamığı yeterince yenen antiviral ve antiseptik özellikleriyle, margosa yaprakları, kızarıklıktan kaynaklanan kaşıntıdan kurtulmanızı sağlar. Sıcak banyo suyuna eklenebilir. En iyi sonucu almak için hastayı aynı suyla en az 20 dakika yıkayın.
5.2. Demirhindi Tohumları ve Zerdeçal
Eşit miktarda toz demirhindi tohumu ve zerdeçal karışımı, etkili bir kızamık iyileştiricisidir. Hastaya günde üç kez 350 ila 425 gramlık bu karışımdan bir doz verdikten sonra iyileştiğini fark edeceksiniz.
5.3. Meyankökü
Yarım çay kaşığı meyan kökü toz haline getirilmiş ve küçük bir damla bal sizi kızamıktan etkili bir şekilde iyileştirebilir. Enfekte olduğunuzda bunu günlük olarak tüketmelisiniz.
5.4. Sarımsak
Sadece mutfağınızda değil, konu kızamık tedavisine geldiğinde de sarımsak kuralları vardır. Tek yapmanız gereken bir diş sarımsak alıp toz haline getirmek ve biraz balla tüketerek kızamıktan daha çabuk kurtulabilirsiniz.
5.5. Limon Suyu
Limon suyuna düşkünseniz bu iyi bir haber. Kızamığa yakalanmanız durumunda daha fazlasını tüketebilirsiniz. Suya sıkılmış 15 ila 25 ml limon suyu, kızamığı iyileştirmek için mükemmel bir doğal terapidir.
5.6. Acı Kabak Yaprağı ve Zerdeçal Kökü
Tadı pek iyi gelmeyebilir ama kızamığa yakalanmanız durumunda kurtarıcıdır. Acı kabak yapraklarının suyunu sıkın, zerdeçal kökü ve bal karışımına ekleyin ve kızamıkla en iyi şekilde savaşın.
5.7. Arpa
Öksürüğü yönetmek için arpa suyu en iyisidir. Biraz tatlandırılmış badem yağı ile tatlandırılmış arpa suyu içmek, kızamık olduysanız, genellikle size büyük bir rahatlama sağlar.