Jojoba Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?; Jojoba Yağı Çeşitleri , jojoba bitkisi, Kuzey Amerika’da yetişen doyurucu, çok yıllık bir bitkidir. Sadece çoğu canlıyı öldürebilecek sert çöl iklimlerinde gelişmekle kalmaz, aynı zamanda birçok iyileştirici özelliği olan bir fındık üretir. Jojoba bitkisinin cevizleri yağ haline getirilebilir. Jojoba yağı, diğer uçucu yağlarla karıştırılarak taşıyıcı yağ olarak kullanılabilecek kadar yumuşaktır . Ayrıca kendi başına da kullanabilirsiniz. Birçok insan cilt bakım rutininin bir parçası olarak jojoba yağı kullanır. Ve bunun için iyi sebepler var. Akne, kuru cilt ve sayısız diğer cilt rahatsızlıkları için bir çare olarak saf jojoba yağının kullanımını destekleyen birçok kanıt vardır. Gelin hep birlikte Jojoba Yağı Nedir? Jojoba Yağı Çeşitleri ile ilgili yazımızın devamını inceleyelim..
DİP NOT!
Jojoba Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Jojoba Yağı Çeşitleri Jojoba yağı, E vitamini, B kompleks vitaminleri ve mineralleri, krom, bakır, çinko ve silikon gibi çok çeşitli önemli besinleri içerir. İyotun varlığı, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı savaşmasına yardımcı olur.
Jojoba Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Diğer cilt bakım yağlarına benzer şekilde, jojoba yağı çok miktarda vitamin, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikler içerir, ancak onu diğerlerinden ayıran şey, teknik olarak bir yağ değil, bir mum esteri olmasıdır. Bu cildiniz için ne anlama geliyor? Jojoba yağı, cildin nemlendirmek için doğal olarak ürettiği sebum ile benzer bir moleküler yapıya ve bileşime sahiptir. Jojoba yağı, yüzünüze sürdüğünüzde, cildin sebumunu taklit eder ve teninizi dengeler, gerektiğinde daha fazla sebum ekler ve gerekmediği yerde üretimi azaltır. Kimyasal bileşimi aynı zamanda onu etrafındaki en kararlı yağlardan biri yapar. Diğer yağlar yıldırım hızında kokuşmuş olma eğilimindeyken, jojoba yağı tipik olarak çok daha uzun bir raf ömrüne sahiptir.
2. Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?
Jojoba yağının işlevlerini şu şekilde açıklamamız mümkündür;
2.1. Derin Nemlendirici
Diğer yüz yağlarından daha hafiftir ve cilde kolayca emilir. Mükemmel bir nemlendirme etkisi sağlarken ve sağlıklı bir ışıltı katarken yatıştırmak ve yumuşatmak için derinlemesine nüfuz eder.
2.2. Uzun Süreli Nemlendirme
Cildiniz çevreye maruz kaldığında çok önemli olan su bazlı nemlendiriciler gibi buharlaşmaz. Çalışmalar, Jojoba Yağının önemli ölçüde uzun etkili bir nem tabakası sağladığını göstermiştir.
2.3. Cilt için Besleyici
Jojoba, E ve B Vitamini gibi besinlerin yanı sıra cildi besleyen ve koruyan krom, bakır ve çinko gibi antioksidanlar ve minerallerle doludur. Organik, soğuk preslenmiş Jojoba Yağı, en yüksek antioksidan ve besin seviyesine sahiptir.
2.4. Yaşlanma Karşıtı
Mükemmel bir nemlendirici olduğu için Jojoba, yaşlanma görünümünü yavaşlatmaya ve ince çizgilerin ve kırışıklıkların solmasına yardımcı olabilir. Dermatolojik testlerde Jojoba Yağının cildin esnekliğini arttırdığı ve etkisinin zaman geçtikçe devam ettiği gösterildi. Testler ayrıca Jojoba Yağının sürekli kullanımının yüzeysel yüz çizgilerini azalttığını gösterdi.
2.5. Aknejenik Olmayan
Jojoba Yağı, insan cilt yağlarına çok benzediği için, kullanımı, akne veya diğer cilt problemlerini teşvik etmeden, cildin yeterli yağ ürettiğini düşünmesini sağlayabilir ve böylece yağ üretimini dengeleyebilir. Jojoba ayrıca mikropları doğal olarak caydırır ve ciltte bakteri üremesini önlemeye yardımcı olur.
2.6. Kolay, Yağlı Değil
Jojoba Yağı, kendi cilt yağlarımıza çok benzediğinden, cilde anında nüfuz eder ve kolayca pürüzsüzleşir, gözenekleri tıkamadan veya yağlı bir kalıntı bırakmadan sağlıklı, parlak bir cildin desteklenmesine yardımcı olur.
2.7. Güneş Yanığını Yatıştırır
Jojoba Yağının nemlendirici etkisi güneş yanığını yatıştırır ve soyulma olasılığını azaltmaya yardımcı olur.
2.8. Nazik ve Alerjik Olmayan
Jojoba Yağı, nazik yapısı nedeniyle hassas cilde (sedef hastalığı ve egzama dahil) sahip kişiler için önerilir. Jojoba Yağının zarar görmüş cilde uygulanması alevlenmelerin azalmasına yardımcı olabilir.
2.9. Kuru Cildi Yatıştırır
Jojoba Yağı, kaşıntı ve çatlamaları gidermeye, kuruma nedeniyle oluşan kızarıklığı azaltmaya, egzama ve rozaseanın etkilerini hafifletmeye ve cildi sakin ve rahat tutmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Jojoba Yağındaki E Vitamini ve B kompleksi vitaminleri cilt onarımına ve hasar kontrolüne yardımcı olur.
2.10. Kuru Cildi Yatıştırır
Jojoba Yağı, kaşıntı ve çatlamaları gidermeye, kuruma nedeniyle oluşan kızarıklığı azaltmaya, egzama ve rozaseanın etkilerini hafifletmeye ve cildi sakin ve rahat tutmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Jojoba Yağındaki E Vitamini ve B kompleksi vitaminleri cilt onarımına ve hasar kontrolüne yardımcı olur.
2.11. Anti-Mikrobik
Jojoba Yağı, mikropları doğal olarak caydırır ve ciltte bakteri üremesini önlemeye yardımcı olur. Bu özelliği akne sorunu yaşayanlar için faydalıdır ve ayrıca yara iyileştirici bir fayda sağlar. Bonus: Jojoba Yağı doğal bir koruyucu görevi görür.

3. Jojoba Yağı Kullanımı
Jojoba Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Jojoba yağı kozmetik ve dermokozmetik alanlarda sıklıkla kullanılan oldukça faydalı bir yağ. Kullanıldığı ürünleri kısaca sıralamak gerekirse nemlendirici kremler, losyonlar, saç bakım kremleri, şampuanlar, saç maskeleri, nemlendirici cilt maskeleri, el ve tırnak bakım kremleri diyebiliriz.
Bunca ürünle kullanılan bu yağ hakkında ilk akla gelebilecek sorulardan bir tanesi de jojoba yağı hangi cilt için uygundur olacaktır. Jojoba yağının en önemli özelliklerden bir tanesi komedon oluşturma riskinin hayli düşük olmasıdır. Ayrıca yağ içerisinde bulunan asitler ile A ve E vitaminleri cilde kusursuz bir destek veriyor. Bunun anlamı her yaş ve her cilt grubu için faydalı bir yağ olmasıdır. Kuru ciltlerde saf olarak kullanılabilen bu yağ çeşitli uçucu yağlar ya da cilt tipine uygun sabit yağlarla karıştırılarak kullanılabiliyor.
4. Jojoba Yağınyla Evde Yapılabilecek 6 Bakım Tarifi
Doğal jojoba yağı ile evde cildimize ve vücudumuza faydalı birçok bakım yapmak mümkündür. Bu 6 faydalı bakım tarifini şu şekilde açıklamamız mümkündür;
4.1. Günlük Yüz Yağı
Lüks ve nemlendirici bir yüz yağı için masrafsız birkaç yeşil güzellik klasik malzemesini kullanarak bu basit tarifi deneyebiliriz.
- Jojoba ve kuşburnu yağlarını karıştırın.
- Aşağıdaki esansiyel yağların her birine dört damla ekleyin: lavanta, sandal ağacı ve buhur.
- Birleştirilmiş malzemeleri, damlalıklı kapaklı küçük bir kehribar rengi cam şişeye dökün.
- Yeni yıkanmış bir yüze iki ila dört damla uygulamadan önce karışımı hafifçe çalkalayın.
- Banyo dolabı gibi karanlık ve serin bir yerde saklayın ve yeni bir parti yapmadan önce en fazla üç ay kullanın.
4.2. Yatıştırıcı Vanilyalı Nemlendirici
Yapışkan veya yağlı vücut losyonları hissinden nefret ediyor ama yine de nemli bir cilt istiyorsanız, bu sizin için mükemmel bir DIY vücut yağıdır.
- Bir cam kaseye jojoba yağı, hindistancevizi yağı, balmumu ve shea yağı ekleyin.
- Kaseyi hafif kaynayan su dolu bir tencerenin üzerine koyun ve ara sıra karıştırarak malzemeler eriyene kadar yerinde bırakın.
- Ateşten alın ve en sevdiğiniz uçucu yağlardan (isteğe bağlı) 5-10 damla ve vanilya özü ekleyin. İyice karıştırın.
- Soğuyunca karışımı saklamak için bir cam kavanoza dökün.
- Gerektiğinde kuru cilde küçük bir miktar uygulayın.
4.3. Parlatıcı Serum
Sabahın erken saatlerinde veya dışarıda geçirilen uzun geceler, cildinizin donuk ve susuz kalmasına neden olabilir, ancak yatıştırıcı aloe içeren bu yüz serumu, kısa sürede toparlanmanıza yardımcı olacaktır.
- 1 yemek kaşığı aloe vera jeli,
- 1 yemek kaşığı jojoba yağı ve 6 damla buhur yağını karıştırın.
- Bir huni kullanarak karışımı küçük bir kehribar renkli damlalıklı şişeye dökün.
- Kullanmadan önce çalkalayın ve yıkadıktan sonra yüzünüze birkaç damla uygulayın.
- Buzdolabında saklayın ve iki ila üç ay sonra değiştirin.
4.4. Yulaf Ezmesi ve Ballı Yüz Maskesi
Bu doğal yüz maskesi, muhtemelen kilerinizde zaten bulunan malzemeleri kullanır ve yapması çok kolaydır ve kesinlikle tatlıdan bahsetmiyorum.
- Küçük bir kasede yarım muzu (kabuğu çıkarılmış) ezin.
- 1-2 yemek kaşığı jojoba yağı, çiğ bal ve bir avuç yulaf ezmesi ekleyin. İyice karıştırın.
- Yıkadıktan ve peeling yaptıktan sonra yüzünüze kalın bir maske tabakası ekleyin. 15-20 dakika sonra su ile durulayarak çıkarın.
4.5. Zengin El Kremi
Kuru eller için bu derin nemlendirici bakım, özellikle yılın en kuru aylarında cildinizde harikalar yaratacaktır.
- Mango veya kakao yağınızı ve karite yağınızı bir cam kapta birleştirin.
- Kaseyi 1-2 inç su dolu bir tencerenin üzerine yerleştirin. Hafif bir kaynamaya yükseltin ve kase içeriği tamamen sıvı olana kadar bırakın.
- Eridikten sonra ocaktan alın ve soğutun. Kaseyi 5 dakika buzlukta bekletin ve karışım donunca çıkarın.
- Jojoba yağı, E vitamini yağı ve en sevdiğiniz uçucu yağdan 15 damla ekleyin .
- Büyük bir kaşık veya el mikseri kullanarak malzemeleri pürüzsüz ve kremsi olana kadar çırpın.
- Yeni el kreminizi hava geçirmez bir kaba koyun ve güneş ışığından uzak tutun.
4.6. Akne Mücadele Yağı
Sadece üç bileşen içeren bu sivilce ile savaşan yağ, sert kimyasalları atlar ve cildinizi temizlemeye yardımcı olur.
- 1 ons jojoba yağını dört ila sekiz damla çay ağacı ve adaçayı yağı ile birleştirin.
- Küçük bir cam damlalıklı şişeye dökün.
- İyice çalkalayın ve etkilenen bölgelere bir ila iki damla uygulayın.
5. En İyi Jojoba Yağı İçeren Ürünler
- En İyi Kırışıklık ve Yaşlanma Karşıtı Krem: Sante Plus Boto Lifting Kırışıklık Karşıtı Krem
- En iyi bütçe seçeneği: Cliganic USDA Organik Jojoba Yağı
- Kuru ciltler için en iyisi: Viva Naturals Organik JojobaSıvı yağ
- Hassas ciltler için en iyisi: Desert Essence Organik Jojoba Yağı
- Birden fazla cilt tipi için en iyisi: Akçaağaç Bütünsel Jojoba Yağı
- En iyi yağsız: Sky Organics Jojoba Yağı
- Saç için en iyisi: Pura D’or Organik Jojoba Yağı
- En iyi doğal seçim: Mother Nature Organics Soğuk Preslenmiş Jojoba Yağı
- En iyi yağ kontrolü: Şifa Çözümleri Organik Jojoba Yağı
- Hızlı emilim için en iyisi: Kate Blanc Cosmetics Jojoba Yağı
- Bir savurganlık için en iyisi: Ogee Jojoba Glow Face Oil
- Çok amaçlı kullanım için en iyisi: Teak Naturals Soğuk Preslenmiş Organik Jojoba Yağı
Jojoba Yağı Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Web Sitemizdeki Diğer Blog Yazılarımızı İnceleyebilir ve Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.