Gül Hastalığına Ne İyi Gelir? Gül Hastalığı Nasıl Geçer? Genellikle yüzde kızarma veya şişlik ile başlayan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Kalıcı cilt kızarıklığı, yanma ve sivilce benzeri lekelere neden olabilir. Kadınlarda ve açık tenlilerde daha sık görülür, ancak her yaştan ve cilt tipinden insanı etkileyebilir. Gül hastalığı genellikle akne ile karıştırılır, ancak farklı tedavileri olan durumlardır, bu nedenle doğru teşhis edilmesi önemlidir.
Daha detaylı bilgi almak için web sitemizden diğer yazılarımıza göz atabilir veya ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
1. Gül Hastalığına Ne Sebep Olur?
2. Gül Hastalığına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?
3. Gül Hastalığına Ne İyi Gelir?
4. Gül Hastalığı İçin Kişisel Bakım İpuçları
4.1. Yüzünüzü günde iki kez çok nazikçe temizleyin
4.3. Cildinizi yıl boyunca güneşten koruyun
4.4. Rozasea dostu cilt bakım ürünlerini seçin
4.5. Yüzünüze uygulamadan önce cilt bakım ürünlerini ve makyajı test edin
DİP NOT!
Gül hastalığı, yaşam kalitesini ciddi şekilde bozabilen yaygın bir inflamatuar cilt hastalığıdır. Tedavi, cildin nazikçe temizlenmesini, güneşten korunmayı ve sıcaklık değişiklikleri, ultraviyole ışık, stres, alkol ve bazı yiyecekler gibi alevlendirici faktörlerden kaçınmayı içeren genel önlemlerle başlar. Gül hastalığı neden olur? hakkında hazırladığımız yazıya bakarak gül hastalığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca gül hastalığı için bitkisel çözüm yöntemlerini derlediğimiz yazıyı inceleyerek bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.
Gül hastalığı olan kişilerin cildi aşırı derecede hassastır, bu da birçok faktörün alevlenmelere neden olabileceği anlamına gelir. Örneğin güneşte vakit geçirmek ciltte saatlerce süren kızarıklık ve şişliğe neden olabilir. Cilt bakım ürünleri de batma, yanma ve kaşıntı gibi semptomlara neden olabilir.
Doktorlar, rozasea alevlenmelerine neden olan şeyleri belirtmek için “tetikleyici” terimini kullanırlar. Tetikleyiciler kişiden kişiye değişir, ancak genellikle şunları içerir :
- Yiyecekler: Süt ürünleri, karaciğer, narenciye, sirke, çikolata, soya sosu, fasulye ve baharatlı yiyecekler.
- İçecekler: Alkol, özellikle kırmızı şarap, bira ve alkollü içkiler ve çay ve kahve dahil sıcak içecekler.
- Duygular: Stres ve kaygı.
- Kozmetik: Saç spreyi, aseton maddeleri ve alkol içerenler dahil cilt ve saç ürünleri.
- Isı: Sıcak banyolar, saunalar ve sıcak ortamlar.
- Hava Durumu: Güneş, soğuk, nem ve kuvvetli rüzgarlar.
- Fiziksel efor: Egzersiz yapmak, ağır eşyaları kaldırmak ve yüklemek veya diğer yorucu faaliyetler.
- İlaçlar: Topikal steroidler ve vazodilatörler.
- Tıbbi durumlar: Kronik öksürük, menopoz ve kafein yoksunluk sendromu.
- Helikobakter Pilori adı verilen bakteriler: Bu bağırsak bakterileri, kan damarlarının genişlemesine neden olan küçük bir polipeptit olan bradikinin üretimini uyarır. Uzmanlar, bu bakterinin rozasea gelişiminde rol oynayabileceğini öne sürüyorlar.
- Aile öyküsü: Gül hastalığı ile durumla yakın bir akrabası var ise bu, kalıtsal veya genetik bir bileşen olabileceği anlamına gelir.

2. Gül Hastalığına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?
Gül hastalığı kötü hijyenden kaynaklanmaz ve bulaşıcı değildir. Ancak semptomlara yardımcı olmaya çalışabileceğiniz şeyler var.
Alkol veya baharatlı yiyecekler gibi bir tetikleyicinin semptomları daha da kötüleştirdiğini biliyorsanız, mümkün olduğunca bundan kaçınmaya çalışın.
- Her gün en az 30 SPF’lik yüksek SPF’li bir güneş koruyucu kullanın
- Mümkünse ısı, güneş ışığı veya nemli koşullardan kaçınmaya çalışın
- Soğuk havalarda yüzünü kapatmaya çalış
- Hassas ciltler için nazik cilt bakım ürünleri kullanın
- Blefaritiniz varsa göz kapaklarınızı günde en az bir kez temizleyin
- stresi yönetmek için adımlar atın
- Alkol tüketimini sınırlandırın
- Sıcak içecekler içmeyin
- Çok fazla kafein almayın (çay, kahve ve çikolatada bulunur)
- Peynir yemeyin
- Baharatlı yiyecekler yemeyin
- Koşmak gibi çok fazla aerobik egzersiz yapmayın
3. Gül Hastalığına Ne İyi Gelir?
Gül hastalığı artan kan akışına bağlı bir vasküler bozukluk olduğuna inanılırken, kesin nedenleri belirsizdir. Etkilenenler için yaygın tetikleyiciler arasında güneşe maruz kalma, aşırı sıcak veya soğuk, duygusal stres, yorucu egzersiz, baharatlı yiyecekler ve alkol bulunur. Birçok insan oral antibiyotikler, reçeteli kremler veya lazer tedavisi gibi tıbbi tedavilerle rahatlama bulur. Ancak doğal ilaçlar da semptomları hafifletmede etkili olabilir. İşte yardımcı olabilecek bazıları:
3.1. Lavanta
Bu Akdeniz bitkisi yüzyıllardır kızarıklıklar , lekeler ve rozasea dahil bir dizi cilt hastalığını tedavi etmek için kullanılmıştır. Topikal olarak uygulanan lavanta iltihabı hafifletir ve yüzdeki kan damarlarını küçültür. Lavanta yapraklarından elde edilen yağ, doğrudan cilde uygulanabilen terapötik dereceli (en saf ve en güvenli form) uçucu bir yağ olarak satılmaktadır.
3.2. Meyan kökü
Meyan özü cilt hücreleri için güçlü bir anti-inflamatuardır. Bunun nedeni meyan kökünün rozaseanın kızarıklığını azaltan kumarinler, flavonoidler, bitki sterolleri ve glisirhizin içermesidir. Meyan özü ürünleri, halihazırda reçeteli rozasea kremleri kullanan hastalarda sonuçların iyileştirilmesine yardımcı olduğu test edilmiştir
3.3. Papatya
Papatya, iltihabı azaltan birçok aktif bileşene sahip olduğu için popüler bir bileşendir. Papatya bazlı bir kremin orta dereceli rozasea için etkili bir tedavi olduğu kanıtlanmıştır. Evde papatya kompresi yapmak için iki papatya çayı poşetini ılık – sıcak veya kaynar olmayan suda 3 dakika demleyin. Onları kurulayın ve çok sıcak olmadığından emin olmak için bileğinizdeki sıcaklığı test edin. 10 dakika boyunca her bir yanağınıza birer torba koyun.
3.4. Yulaf Ezmesi
Kahvaltıda kullanılan temel besin, cilde uygulandığında, kaşıntı ve kuruluğu yatıştırarak harikalar yaratabilir. Aynı özellikler, cildin kendisini rozasea gibi inflamatuar ataklardan koruma konusundaki doğal yeteneğini destekler. Yulaf ezmesi ayrıca cilt koruyucu ve eksfoliyan olarak da çalışır. Cildiniz kızarmak veya şişmek yerine normal ve sağlıklı bir parıltıya sahip olacaktır.
4. Gül Hastalığına Ne İyi Gelir? Kişisel Bakım İpuçları
Gül Hastalığına Ne İyi Gelir? Gül Hastalığı Nasıl Geçer? Bu soruların cevapları için sizlere kişisel bakım ipuçları derledik:
4.1. Yüzünüzü günde iki kez çok nazikçe temizleyin
Rozasealı hastalar genellikle rozasea eğilimli cildi yeterince yıkamazlar. Cildiniz zaten tahriş olmuşsa bu anlaşılabilir bir durumdur. Cildinizi daha fazla tahriş etmeden temizlemek için dermatologlar şunları yapmanızı önerir:
- Hafif, rozasea dostu bir temizleyici seçin.
- Temizleyiciyi parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle nazikçe uygulayın.
- Temizleyiciyi sadece parmak uçlarınızı kullanarak ılık suyla durulayın. Temizleyiciyi tamamen çıkarmak gerekiyor. Temizleyicinin bir kısmı cildinizde kalırsa tahrişe neden olabilir.
- Yüzünüzü temiz, pamuklu bir havluyla hafifçe silin.
4.2. Her gün nemlendirin
Rozasea cildinizi kuru veya yağlı hale getirebilir, nemlendirmek oldukça önemlidir. Nemlendirici, cildinizdeki suyu hapsederek cildinizin nemlenmesine yardımcı olur. Bu tahrişi azaltabilir ve cildinizin daha rahat hissetmesini sağlayabilir.
Araştırmalar, rozasea dostu bir nemlendirici veya bariyer onarım kremi uygulamanın da tedaviden elde ettiğiniz sonuçları iyileştirebileceğini gösteriyor. Küçük bir çalışmada, hastalar günde iki kez yüzlerine rozasea tedavisi için jel uygulamışlardır. Ayrıca yüzlerinin bir tarafına günde iki kez nazik, tahriş edici olmayan bir nemlendirici krem uygulamışlardır.
15 gün sonra, yüzlerinin nemli tarafında daha az kuruluk, soyulma ve pürüzler oluştu. Ayrıca daha rahat hissettirdi. Diğer çalışmalar da benzer sonuçlar bulmuştur.
4.3. Cildinizi yıl boyunca güneşten koruyun
Güneş rozaseayı kötüleştirebilir. Bu o kadar yaygındır ki, aslında bir rozasea alevlenmesinin en sık nedenlerinden biridir. Koyu tenli kişilerde bile güneşte dışarıda kaldıktan sonra rozasea alevlenebilir. Güneşin neden olduğu gül hastalığı alevlenmelerini azaltmak için dermatologlar güneş kremi kullanmanızı önerir. Cildinizi korumak için her gün dışarı çıkmadan önce yüzünüze güneş kremi sürün. Bulutlu günlerde bile güneş kremi sürmek cilde yardımcı olur.
4.4. Rozasea dostu cilt bakım ürünlerini seçin
Rozasea’nız olduğunda, birçok cilt bakım ürünü ve kozmetik cildinizi tahriş edebilir. Nazik temizleme, nemlendirme ve güneşten korunma bu hassasiyeti azaltmaya yardımcı olabilirken, cilt bakım ürünlerinizi ve makyajınızı da dikkatli seçmek istersiniz.
Ürünler için alışveriş yaparken dermatologlar, satın almadan önce içerik listesini okumanızı tavsiye eder. Cildinizi tahriş edecek bir ürün satın alma olasılığını azaltmak için aşağıdakileri içeren herhangi bir şeyden kaçınmak en iyisi olacaktır:
- Alkol
- Koku
- Glikolik asit
- Laktik asit
- Mentol
- Sodyum defne sülfat (genellikle şampuanlarda ve diş macunlarında bulunur)
- Üre
4.5. Yüzünüze uygulamadan önce cilt bakım ürünlerini ve makyajı test edin
Daha önce hiçbir ürün denemediyseniz veya yüzünüze uyguladığınız her şey canınızı yakıyor gibi görünüyorsa, testler yardımcı olabilir. Bir ürünü test etmek için gül hastalığına meyilli cildinizin yakınına küçük bir miktar sürün. 72 saat içerisinde cildinizi tahriş ederse (yanma, batma vb.) kullanmamanız gerekmektedir.
4.6. Cildinize karşı nazik olun
Cildinizi tahriş eden herhangi bir şey rozaseayı kötüleştirebilir. Bunu önlemek için yüzünüzü ovalamaktan kaçınmak en iyi yöntem olacaktır. Bu, el bezleri, yüz süngerleri veya peeling yapmamak anlamına gelir. Bu ipuçlarını cilt bakım rutininizin bir parçası haline getirmek, rozasea eğilimli cildinize daha iyi bakmanıza yardımcı olabilir.
Cildinizi tahriş etmeyen cilt bakım ürünleri veya makyaj malzemeleri bulmakta sorun yaşıyorsanız, bir dermatolog size yardımcı olabilir. Bir dermatolog cildinizi inceleyebilir ve cildinizin özel ihtiyaçları için ürünler önerebilir.
Bu yazımızda sizlere gül hastalığına ne iyi gelir? gül hastalığı nasıl geçer? sorularına cevap vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.