Vücut Bakım

Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?

Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?

 Strese bağlı egzama nasıl geçer? Yaygın olarak egzama olarak bilinen atopik dermatit , özellikle kırmızı, kaşıntılı döküntülerin ortaya çıkmasına neden olabilecek birçok tetikleyici nedeniyle rahatsız edici bir durum olarak karşımıza çıkabilir. Havanın kuru olması, kullanılan şampuan veya duş jeli ve havadaki alerjenlerin tümü egzamanın alevlenmesine neden olabilmektedir. En yaygın egzama tetikleyicilerinden biri olan stres, yönetilmesi çok daha zor olabilir çünkü stresli olduğunuzun farkında bile olmayabilirsiniz veya stresin kaynağını düzenleyemeyebilirsiniz. Bu, özellikle iş, aile veya kontrolünüz dışında hissettiren diğer günlük durumlardan kaynaklandığında geçerlidir. Ancak stresinizin nedenini ve egzamanızla nasıl ilişkili olduğunu anlamak, onu nasıl yöneteceğinizi ve salgınlara neden olmasını önlemenize yardımcı olabilir.

 Daha detaylı bilgi almak için web sitemizden diğer yazılarımıza göz atabilir, ürünlerimizi inceleyebilir veya bizimle Whatsapp hattı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

İçindekiler ;

Dikkat !

 Egzama ile yaşamak, kırmızı, döküntü benzeri görünümünden amansız kaşıntıya ve uykusuz gecelere kadar, duygusal sağlığımız üzerinde düpedüz zorlayıcı olabilir. Anksiyete ve stres, egzamanın alevlenmesine neden olan yaygın tetikleyicilerdir, bu da daha fazla endişe ve stres yaratır, bu da daha fazla egzama alevlenmesine yol açar. Ayrıca Egzama İçin En İyi Şampuan Hangisi ? Sorusuna cevap verdiğimiz yazımıza göz atabilir veya Egzamaya İyi Gelen Kremler başlıklı blogumuzu inceleyebilirsiniz.

1 .Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?

 İlk olarak, egzama ve stres arasındaki bilimsel bağlantıyı anlamak önemlidir. Stresli bir durum yaşadığımızda, vücut savaş ya da kaç moduna girer ve adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının üretimini artırarak tepki verir. Ancak vücut çok fazla kortizol ürettiğinde, bağışıklık sistemini baskılayabilir ve ciltte iltihabi bir tepkiye neden olabilir. Egzama gibi cilt hastalıklarıyla yaşayan insanlar bu gibi durumlara karşı daha duyarlıdır. Hayatınızdaki stresten kurtulmak egzamayı tamamen ortadan kaldırmasa da, bu hastalığın yaygın semptomlarından bazılarını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Aşağıda sizlere strese bağlı egzama nasıl geçer? stresi azaltmak, kaygıyı azaltmak ve strese bağlı egzama ile nasıl iyi yaşayacağınızı öğrenmek için bazı stratejileri derledik:

1.1. Yeterince Uyuyun

 İyi bir gece uykusu stresinizi azaltabilir. Ancak cildiniz kaşındığında uyumak her zaman kolay değildir. Egzama sizi geceleri uyanık tutuyorsa, belirtilerinizi nasıl daha iyi ele alacağınız konusunda uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz veya doktorunuzla konuşabilirsiniz. Yatmadan önce bir antihistaminik  almayı deneyebilirsiniz. Bu tür ilaçlar kaşıntıyı hafifletebilir ve uykunuzu getirerek uyumanıza yardımcı olabilir.

1.2. Destek Bulun

 Cilt durumunuz günlük stresinizi artırabilir. Rahat edemediğinizi hissedebilirsiniz. Aynı sorunu yaşayan ve neler yaşadığınızı bilen diğer insanlarla konuşmak yardımcı olur. Daha iyi hissetmek için deneyebileceğiniz yeni şeyler hakkında tavsiyeleri bile olabilir. Egzama için çevrimiçi destek grupları arayın veya topluluğunuzda buluşan birini bulun.

1.3. Rahatlamayı Öğrenin

 Derin nefes almaktan yogaya ve rehberli görüntülere kadar, rahatlamanın birçok yolu vardır. Sizin için işe yarayan, diğer insanların rahatlamasına yardımcı olandan farklı olabilir. Bu yüzden seçeneklerinizi keşfedin. Aşamalı gevşemeyi veya bir gevşeme seslendirmeleri dinlemeyi deneyebilirsiniz. Ya da ne hissettiğinizi yazmak için her gün birkaç dakika ayırın. İşiniz bittiğinde kağıdı yırtabilir veya dosyayı silebilirsiniz.

1.4. Biraz Egzersiz Yapın

 Çevredeki en iyi stres avcılarından biridir. Yürümeyi, yüzmeyi futbol oynamayı veya voleybol oynamaya özen gösterin. Egzersiz genel olarak daha iyi hissetmenizi sağlayabilecek en önemli aktivitedir. Ancak ter, egzamanızı tetikliyorsa, antrenmandan hemen sonra soğuk veya ılık bir duş alın.

1.5. Zevk Aldığınız Bir Şey Yapın

 Spor yapmak, kitap okumak veya ibadet etmek, sevdiğiniz bir şeyi yapmak, zihninizi stresten uzaklaştırabilir ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir.

2. Stres ve Egzama Arasındaki Bağlantı

Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer
Strese Bağlı Egzama Nasıl Geçer?

 Strese bağlı egzama  vücudunuz strese girdiğinde ve stres hormonları olan kortizol ve adrenalini vücuda saldığında, fiziksel bir tepki oluşur. Çok fazla kortizol salındığında, bu bağışıklık sisteminizi baskılayabilir ve inflamatuar bir yanıta neden olabilir. Bildiğimiz gibi, egzama iltihaplı bir cilt hastalığıdır, bu nedenle stres nedeniyle daha fazla iltihaplanma meydana geldiğinde, egzama semptomları şiddetlenir ve egzama salgınına neden olabilir. Strese bağlı dermatit çok yaygındır. 

 Ek olarak, çok fazla stres ve kortizol bağışıklık sistemini baskılayabildiğinden egzamanın geçmesi daha zor olabilir. Halihazırda bir egzama alevlenmesi yaşıyorsanız ve strese girdiyseniz , iyileşme daha fazla zaman alacaktır. Stresin egzama üzerindeki son büyük etkisi hamile kadınlarda görülür. Hamile bir kadın hamileliği sırasında egzamadan muzdaripse ve stres yaşıyorsa, bebeğin yaşamın ilk yılında da egzama geliştirme riski daha yüksektir. 

3. Egzama Semptomları Nelerdir?

 Egzama (atopik dermatit) belirtileri şunları içerir:

  • Kuru cilt.
  • Kaşınan cilt.
  • Kırmızı döküntüler.
  • Ciltte şişlikler.
  • Pullu, kösele cilt lekeleri.
  • Kabuklanma derisi.
  • Şişme.

 Egzamanız varsa, buna neden olmayan, ancak sıklıkla onunla birlikte bulunan başka bir durumunuz da olabilir:

  • Alerjiler.
  • Astım.
  • Depresyon.
  • Uyku kaybı.
  • Endişe.

 Diyabetin bu listeye dahil olmadığına dikkat edin.

4. Strese Bağlı Egzama Teşhisi İçin Hangi Soruları Sorabilir?

 Sağlık hizmeti sağlayıcınızla yaptığınız görüşmenin birçok bilgiyi kapsaması gerekecektir. Belirtileriniz hakkında spesifik olduğunuzdan emin olun.

  • Egzamanız nerede bulunur?
  • Egzamanızı tedavi etmek için ne kullandınız?
  • Hangi tıbbi durumlarınız var? Alerjiler? Astım?
  • Ailenizde egzama öyküsü var mı?
  • Ne zamandan beri egzama semptomlarınız var?
  • Sıcak duş alır mısın?
  • Belirtilerinizi kötüleştiren bir şey var mı?
  • Bir şeyin egzamanızı tetiklediğini veya kötüleştirdiğini fark ettiniz mi? Sabunlar? Deterjanlar? Sigara içmek?
  • Uyumakta güçlük çekecek kadar çok kaşıntı var mı? Çalışma? Normal hayatını mı yaşıyorsun?

5. Egzama Riskimi Azaltmak İçin Hangi Yiyecekleri Yemeli Veya Kaçınmalıyım?

 Egzama ve gıda alerjileri arasındaki bağlantı belirsizdir. Gıda alerjiniz varsa, o gıdadan kaçınmanızın nedenlerinden biri, dermatite neden olabileceği veya daha da kötüleştirebileceğidir. Yaygın alerji örnekleri arasında yer fıstığı, süt ürünleri, yumurta, şeker, alkol ve glüten bulunur. Ne yediğinize dikkat edin. Belirli bir yiyeceği yedikten sonra egzamanız alevleniyorsa, ona alerjiniz olabilir.

 Besin alerjiniz yoksa tavuk da dahil olmak üzere egzamanıza neden olacak veya kötüleştirecek hiçbir yiyecek yoktur.

Dikkat !

Önemli not alanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir