Egzama; deri kuruması, kaşıntı ve deri üstünde kabarcıklar oluşmasına sebep olan bir deri hastalığıdır. Bu hastalığın oluşmasına sebep olan birçok faktör olduğu gibi belirtileri de egzama çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Egzama nedir nasıl geçer: Egzama vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan deri hastalığıdır ve teşhis konulduktan sonra farklı tedavilerle kontrol altına alınabilir. Yaygın olarak el, ayak ve bacakta görülen egzamanın Atopik, Seboreik gibi farklı çeşitleri vardır. Egzama hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
NOT!
Genellikle kış aylarında soğuk hava ve nemin oranının düşük olması, sabun, su, deterjan, tozlu ortamlar, mesleklere özgü kimyasallar da egzamaya sebep olabilir. Egzama hakkında bilinmesi gerekenleri ve egzama tedavi yolları hakkında daha detaylı bilgi almak için diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Yaygın olarak karşılaşılan egzama hastalığı genelde el ve ayakta meydana gelse de vücudun herhangi bir yerinde de oluşması mümkündür. Kaşıntı, deri dökülmesi, deri kuruması gibi farklı belirtileri vardır. Bu belirtiler egzama çeşidine göre değişiklik gösterir.
- Atopik egzama: Bebek egzaması olarak bilinen bu egzama çeşidi, bebeklik ve çocukluk dönemlerinden görülür. Bebeklerde üç aylık dönemde yüzde başlar ve vücuda yayılır. Çocuklarda ise kollarda ve bacaklarda görülür. Bebek egzaması, yetişkinlik dönemlerinde hafifleyebilir veya tamamen ortadan kalkabilir.
- Seboreik dermatit: Sebebinin tam olarak bilinmediği bu egzama çeşidi, cildin yağlı bölgelerinde görülür. Genellikle yanak, burun kenarı ve kulakta meydana gelir. Kızarma ve pullanma gibi belirtilerle ortaya çıkar ve bahar aylarında daha şiddetlidir.
- Asteatotik egzama: Daha çok yaşlılarda görülen bu egzama çeşidi, derinin üst tabakasındaki yağ miktarının azalmasından dolayı meydana gelir. Genellikle bacak ve kollarda görülür. Kaşıntı, kuruma ve deri döküntüsü gibi belirtileri vardır.
- Kontakt egzama: Temizlik malzemeleri, makyaj malzemeleri ve parfüm gibi tetikleyici maddeler sebebi ile oluşan egzama çeşididir. Cilt, duyarlı olduğu maddelere karşı kronik reaksiyon oluşturur. Egzama nedir nasıl geçer: Kontakt egzama, cildin duyarlı olduğu maddeler sebebi ile oluşur ve uygun tedavi yöntemleri ile kalıcı olarak tedavi edilebilir.
- Numuler egzama: Genellikle tetikleyen bir enfeksiyon sebebi ile ortaya çıkan bu egzama çeşidi, cilt üzerinde küçük, yuvarlak bir alanı kaplar ve zamanla yayılır. Sızlama, kabuklanma, kızarıklık en yaygın belirtileri arasındadır.
- Gravitasyonel egzama: Genellikle yaşlılarda görülen bu egzama çeşidi, uzun süre ayakta çalışan insanların genç yaşlarda görebileceği bir hastalıktır. Bacaklarda görülür ve su toplaması, kuruluk gibi belirtilerle ortaya çıkar. Zamanla koyu lekeler meydana gelir ve ülser benzeri yaralar oluşmaya başlar.
2. Egzama Neden Olur?
Egzama, en sık görülen deri hastalıklarından biri olup farklı sebeplerle meydana gelir. Tehlikeli bir hastalık olmasa da günlük hayatı etkileyen ve rahatsız edici belirtileri vardır. Şiddetli kaşıntı, sızlama ve kızarıklık en çok görülen belirtileri arasındadır. Egzama nedir nasıl geçer: Egzama alerji, stres gibi sebeplerle ortaya çıkan bir deri hastalığıdır ve basit yöntemlerle kontrol altına alınması mümkündür. Egzama oluşmasına neden olan en önemli etkenler alerjiler ve kimyasal malzemeler olarak gösterilebilir. Aynı zamanda genetik faktörler de deri hastalığının oluşmasına sebep olmaktadır.
Egzama çeşitleri farklılık gösterdiği gibi oluşum sebepleri de bu çeşitlere göre değişiklik göstermektedir. Alerjik kökenli egzama; deterjan, sabun ve kimyasal maddelerin sık kullanılmasından dolayı oluşur. Temizlik görevlileri ve kuaförlerde yaygın olarak alerjik kökenli egzama görülür. Uzun süre ayakta kalmak, yaşlıların sıklıkla duş alması gibi etkenler de egzama oluşmasına sebep olmaktadır. Çalışma ortamı, stres, enfeksiyon egzama oluşmasına sebep olan en önemli etkenlerdir.
3. Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzama çeşitleri değişiklik gösterse de belirtileri genellikle benzerdir. Bu hastalık genellikle ellerde görülse de tüm vücuda yayılması veya vücudun farklı bölgelerinde meydana gelmesi mümkündür. Ortaya çıktığında en belirgin etkisi kaşıntı ve kızarıklıktır. Deri kuruması, deri dökülmesi, sızlama hissi, yanma hissi ve koyu lekeler de belirtileri arasında yer alır. Egzama nedir nasıl geçer: Egzama deride kuruma, yanma, kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterir ve geçmesi için vücudun duyarlı olacağı malzemelerle temas etmemesi gerekir. Örneğin; temizlik malzemelerinin sık kullanımı, sık duş alma, kimyasal maddelerle temas etme egzama oluşmasına sebep olur. Kontrol altına alınması için hastanın tedavi süreci boyunca deterjan, sabun gibi duyarlı olacağı maddelerden uzak durması gerekir.

4. Egzama Tedavisi
Egzama, kesin tedavisi olmasa da kontrol altına alınması mümkün olan bir deri hastalığıdır. Belirtileri görülmeye başladıktan sonra dermatoloji doktoruna giderek egzama çeşidinin ve neden ortaya çıktığının anlaşılması, tedavi edilmesi için oldukça önemlidir. Tozlu ortamlardan uzak durmak, belirli temizlik malzemelerini kullanmamak gibi basit listelerle egzama şikayetleri en aza indirilir. Tedavi sürecinde cildin duyarlı olduğu maddelerle hiç temas etmemesi, egzama ataklarını tamamen ortadan kaldırmaktadır.
5. Egzamaya Ne İyi Gelir?
Egzama nedir nasıl geçer: Farklı sebeplerle ortaya çıkan bir deri hastalığı olan egzama, basit yöntemlerle kontrol altına alınabilir. Egzama hastalarının şikayetlerini azaltmak için uygulayabilecekleri yöntemler şu şekildedir:
- Ev sıklıkla havalandırılmalıdır.
- Çok sıcak suyla banyo yapılmamalıdır.
- Lif seçerken yumuşak olmasına dikkat edilmelidir.
- Nötr sabunlar tercih edilmeli ve nemlendirici kullanılmalıdır.
- Temizlik sırasında eldiven kullanılmasına dikkat edilmelidir.
- Çiğ sebzelere, et ve balık ürünlerine çıplak elle dokunulmamalıdır.
- Gün içerisinde yeterli su tüketilmelidir.
- Stresli ortamlardan uzak durmak, sağlıklı beslenmeye özen göstermek ve bağışıklığı güçlendirici yöntemler uygulamak da egzama şikayetlerini azaltan faktörler arasındadır.