Vücut Bakım

Egzama Kimlerde Görünür?

 Egzema kimlerde görülür, egzama; deri kuruması, kaşıntı ve deri üstünde kabarcıklar oluşmasına sebep olan bir deri hastalığıdır. Bu hastalığın oluşmasına sebep olan birçok faktör olduğu gibi belirtileri de egzama çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Egzama nedir nasıl geçer: Egzama vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan deri hastalığıdır ve teşhis konulduktan sonra farklı tedavilerle kontrol altına alınabilir. Yaygın olarak el, ayak ve bacakta görülen egzamanın Atopik, Seboreik gibi farklı çeşitleri vardır.

NOT!

 Vücudun tüm bölgelerinde cilt kuruluğu görebilmek ile birlikte bazı vücut bölgeleri kuruluğa daha eğilimlidir. Egzama nasıl geçer, egzamayı doğal yöntemler ile nasıl tedavi edebilirim diye düşünüyorsanız diğer yazılarımızıda inceleyebilirsiniz.

 Egzama bir cilt problemidir. Ancak başka fiziksel veya ruhsal problemler sonucunda da ortaya çıkan bir problem olabilmektedir. Kendi içerisinde pek çok çeşidi olan egzama aynı zamanda birçok farklı kişide de görülmektedir. Egzama kimlerde görülür sorusu sıklıkla duyulur. Bunun sebebi ise hastalığın sebebine göre değişim göstermektedir.

 Egzama genellikle döküntü şeklinde kendini gösterir ve kaşıntı yapar. Bu nedenle egzama olan kişinin egzama olan bölge veya bölgelerini asla kaşımaması gerekir. Bu egzamayı daha da kötü bir hale getirecektir. Aynı zamanda egzama bir kızarıklık veya şişlik kadar kısa sürede geçmez bu nedenle tedavisi hastalığa ve çeşidine göre değişiklik göstermektedir.

 Aynı şekilde egzama farklı biçimlerde de kendisini gösterebilmektedir. Bu genellikle kızarıklık olabildiği gibi pul pul şeklinde adlandırdığımız bir dökülme de görülebilmektedir. Egzama esnasında kuruluk yaşayan insanlar olduğu gibi egzamanın daha sulu, tıpkı su toplamış gibi bir hali de bulunmaktadır.

 Egzama kimlerde görülür sorusuna baktığımızda ise neredeyse her yaş grubunda görülmektedir. Ancak özellikle ergenlikten sonra başlar ve 50 yaşlarına kadar devam eder. Özellikle erkeklerde daha sık görülen egzama kadınlarda da azımsanacak gibi değildir. Özellikle titizlik probleminiz varsa ve cildinizi hep temizliyorsanız, ya da stresli biriyseniz egzama görülebilmektedir. Aynı zamanda inşaat gibi ağır işlerde uğraşan insanlarda da görülebilmektedir.

2. Egzama Çeşitleri Nelerdir?

 Egzama çeşitleri oldukça fazladır. Bunlar sırasıyla; atopik dermatit, kontakt dermatit, dishidrotik egzama, el egzaması, nörodermatit, numuler egzama, staz dermatiti, enfeksiyonlu egzama, stres egzaması çeşitlidir. Atopik dermatit içlerinden en çok karşılaşılan egzama türüdür. Özellikle genetik etkisi yadsınamaz. Alerjiye karşı reaksiyon göstermektedir ve özellikle çocuklukta görülmektedir. Kontakt dermatit dış etkenler nedeni ile gerçekleşir. Özellikle deterjan gibi çamaşır suyu gibi rahatsız edici ürünlerden dolayı gerçekleşir. Buna dikkat etmek çok daha kolaydır ve önüne geçilebilecek egzamaların başında gelmektedir. Dishidrotik egzama ise genellikle kabarcıklar olarak kendini gösterir. Elde ayaklarda görülen ufak egzamalardır. Nem ve mantar durumu nedeni ile oluşabilirler.

 El egzaması ise adı üstünde sadece ellerde görülür. Elinizi kimyasal olarak nitelendirdiğimiz ürünlere değdirdiğinizde oluşan egzamalardır. El bu esnada kurur ve ciddi bir kaşıntı yapar. Uzun süre de kızarık kalabilir. Bazı kişilerde daha az veya daha fazla reaksiyon gösterebilir. Nörodermatit egzama kimlerde görülür sorusunu sorduğumuzda ise bu daha ciddi bir durumdur. Vücudun büyük bir kısmında görülebilir ve genellikle sedef hastalarında daha sık rastlanır. Enfekte olabilecek ciddi egzamalar burada görülebilmektedir. Numuler egzama yuvarlaktır ve genellikle bu sayede ayırt edilir. En çok kaşınan egzama olarak da bilinmektedir. Star dermatiti dediğimiz egzama kan dolaşımı ile alakalıdır. Kan akışınız yüksek ise ve damarlarınız yeterince güçlü değil ise bu hızlı akış egzamaya neden olabilir.

3. Egzama Neden Olur?

 Egzama türlerinde de bahsettiğimiz gibi egzama genetik bir durum olabildiği gibi aynı zamanda dış etkenler nedeniyle de egzamalar görülmektedir. Egzamaların nedenlerinin başında tahriş edici dediğimiz kimyasal maddeler yer almaktadır. Birçok insanın deterjana ya da onun gibi şeylere alerjisi bulunmaktadır ve cildi bu kimyasallar ile birleştiğinde olumsuz bir etki yaratmaktadır. Aynı şekilde alerjiler de egzamaya neden olabilir. Özellikle evcil hayvan alerjenlerini sıklıkla görmekteyiz.

 Hava şartları da egzamaları tetikler. Özellikle ani değişen havalarda egzama hastalığınız var ise nüksedebilir. Özellikle aşırı nem ve vücudunuzun terlemesi egzama yaratacaktır. Aynı şekilde en çok karşılaştığımız alerji tipi besin alerjisidir. Çok ilginç besin alerjileri vardır ve genellikle deneme yanılma yolu ile öğrenilmektedir. Besin alerjileri uzun süreli bir egzamaya neden olmasa da egzama bu gibi durumlarda sıklıkla görülmektedir. Egzama kimlerde görülür diye sorduğumuz egzamanın neden olduğunu da anlamak mümkündür. Egzama en çok alerjisi olanlarda görülmektedir. Bu alerjiler ise oldukça çeşitlidir.

Egzama Kimlerde Görünür?
Egzama Kimlerde Görünür?

4. Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Egzamanın evde tedavisi mümkündür. Ancak aşırı durumlarda doktor kontrolü gerekebilir. Egzamanın tedavisini duş alma sürecinizde başlatmanız gerekir. Cildi çok kuru hale getirmemek gerekir bu nedenle duş almamak gerekmektedir. Aynı zamanda ılık su tercih edilmelidir. Özellikle egzamaya müsait bölgeleriniz var ise nemlendirmek ve bunun için katkı maddesi ve kimyasalı pek fazla olmayan nemlendiriciler tercih edilmelidir.

 Egzamanız var ise kaşımamak en önemli şeydir. Kaşımama durumuna iyileşme süreciniz hızlanacaktır. Vücudunuzu tahriş eden maddeleri seçin ve onlardan uzak durun. Günümüzde her şeyin muadili olduğu için bu konuda zorlanmanız mümkün değildir ancak biraz araştırma yapmanız gerekmektedir.