Beyaz Saçın Kendiliğinden Siyahlaşması, modern yaşamın en kafa karıştırıcı yan etkilerinden biridir ve hiçbir şey ilk beyaz teliniz göründüğünde hissettiğiniz korkuyla kıyaslanamaz. Daha fazlasının olacağını biliyorsunuz, bu yüzden bariz olandan kaçınmanıza yardımcı olacak tedaviler ve terapiler arıyorsunuz. Beyaz tüylerden nasıl kurtulabileceğinizi buradan öğrenin. Beyaz saç yaşlanma süreci ile bağlantılıdır. Ancak, otuzlu yaşların ortalarında veya yirmili yaşların başında bunu tespit etmek iç karartıcı. Beyaz ve gri saç, saç pigmentlerinin kaybının bir sonucudur. Gri saç, saç pigmenti önemli ölçüde azaldığında oluşur. Pigment olmadığında tamamen beyaz olur. Ne yazık ki, bu durumun temel nedeni hala bilinmemektedir. Daha detaylı bilgi almak için Whatsapp hattından iletişime geçebilirsiniz.
DİP NOT!
Genetiği değiştiremezsiniz. Ama Beyazlayan saçınızın görünüşünü beğenmiyorsanız, saçınızı her zaman boyayabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise beyaz saç giderici krem kullanmak. Beyazlayan saçlar için doğru bakım çok önemlidir. Bu yüzden şampuan kullanımında saçlarınız için en uygun olanını kullanmalısınız. Doğru şampuan nasıl seçilir hakkında hazırladığımız yazıya göz atabilirsiniz.

Yaşlandıkça, saç köklerimizdeki pigment hücreleri yavaş yavaş ölür. Bir saç folikülünde daha az pigment hücresi olduğunda, o saç teli artık o kadar fazla melanin içermeyecek ve büyüdükçe gri, gümüş veya beyaz gibi daha şeffaf bir renk haline gelecektir. İnsanlar yaşlanmaya devam ettikçe, melanin üretmek için daha az pigment hücresi olacak. Sonunda, saç tamamen beyaz görünecek. İnsanlar her yaşta beyaz saç alabilirler. Bazı insanlar genç yaşta – lise veya kolejdeyken – beyazlaşırken diğerleri ilk beyaz saçı görmeden önce 30’lu veya 40’lı yaşlarında olabilir. Saçlarımızın ne kadar erken ağaracağı genlerimiz tarafından belirlenir . Bu, çoğumuzun ebeveynlerimizin veya büyükanne ve büyükbabamızın ilk kez yaptığı yaşta beyazi saçlara sahip olmaya başlayacağı anlamına gelir.
Beyaz saç, daha koyu saçlı kişilerde daha belirgindir çünkü göze çarpar, ancak doğal olarak daha açık renkli saçlara sahip kişilerin beyaza dönme olasılığı daha yüksektir. Bir kişi birkaç beyaz saç fark ettiği andan itibaren, o kişinin tüm saçlarının beyaza dönmesi 10 yıldan fazla sürebilir.
2. Beyaz Saçın Kendiliğinden Siyahlaşması
Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir. Benzer şekilde erken beyazlayan saçların nedeni diyet ve vitamin eksiklikleri olduğunda, bunları düzeltmenin de sorunu tersine çevirebileceği veya kötüleşmesini önleyebileceği söyleniyor..
3. Erken Beyazlayan Saçların Tehşhisi
Doğru teşhis ve tedaviler ile bazı durumlarda beyaz saç ilerlemesi durdurulabilir ve tersine çevrilebilir. Dengeli beslenme ve iyi saç bakımı da yardımcı olabilir. Ancak bazı durumlarda, süreç geri döndürülemez. Doğal ilaçların düzenli kullanımı, beyaz saçları yavaşlatabilir ve muhtemelen tersine çevirebilir. Ancak herkesin saçı sonunda beyazlamaya başlar ve kişi beyazdan memnun olup olmadığına veya doğal bir yaşlanma sürecini durdurmayı denemeyi tercih edip etmeyeceğine karar vermelidir.
4. Saçlarınızın Beyazlaşmasında Rol Oynuyan Etkenler
Saçlarınızın beyazlamasında rol oynuyan etkenler arasında en temel ve sıklıkla görülenleri sizler için derledik.
4.1. Stres
Herkes zaman zaman stresle uğraşır. Kronik stresin sonuçları şunları içerebilir:
- Uyku sorunları
- Endişe
- İştah değişikliği
- Yüksek kan basıncı
Stres saçınızı da etkileyebilir saç foliküllerinde stres ve kök hücre tükenmesi arasında bir bağlantı buldu. Yani beyaz tel sayınızda bir artış fark ettiyseniz, bunun suçlusu stres olabilir. Bu teori, bazı dünya liderlerinin görevdeyken neden daha hızlı yaşlandıklarını veya grileştiklerini de açıklayabilir
4.2. Tiroit Bozukluğu
Tiroid sorununun neden olduğu hormonal değişiklikler – hipertiroidizm veya hipotiroidizm gibi – erken beyaz saçlardan da sorumlu olabilir. Tiroid, boynunuzun tabanında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Metabolizma gibi birçok vücut fonksiyonunun kontrolüne yardımcı olur. Tiroidinizin sağlığı da saçınızın rengini etkileyebilir. Aşırı aktif veya az aktif bir tiroid, vücudunuzun daha az melanin üretmesine neden olabilir.
4.3. B-12 Vitamin Eksikliği
Erken yaşta beyaz saçlar da B-12 vitamini eksikliğini gösterebilir . Bu vitamin vücudunuzda önemli bir rol oynar. Size enerji verir, ayrıca sağlıklı saç büyümesine ve saç rengine katkıda bulunur.
B-12 vitamini eksikliği, vücudunuzun bu vitamini yeterince ememediği pernisiyöz anemi adı verilen bir durumla ilişkilidir. Vücudunuz, saç hücreleri de dahil olmak üzere vücudunuzdaki hücrelere oksijen taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücreleri için B-12 vitaminine ihtiyaç duyar. Bir eksiklik saç hücrelerini zayıflatabilir ve melanin üretimini etkileyebilir.
4.4. Sigara İçmek
Ayrıca erken beyazlayan saçlar ile sigara içmek arasında da bir bağlantı var. “30 yaşından önce gri saçların başlaması ile sigara içmek” arasında bir bağlantı buldu.
Sigara içmenin akciğer kanseri ve kalp hastalığı riskini artırdığı iyi bilinmektedir . Bununla birlikte, uzun vadeli etkiler, kalbin ve akciğerlerin ötesine geçebilir ve saçları etkileyebilir. Sigara içmek kan damarlarını daraltır, bu da saç köklerine giden kan akışını azaltabilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Ek olarak, sigaradaki toksinler saç kökleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzun bazı kısımlarına zarar vererek erken beyaz saçlara neden olabilir.
Hocam malatyadan selamlar hocam kanser hastası bir adamın saçı sakalı geri eski haline geldi eşi ilm gördü yapa yapa saçını mi boyadım bey dedi adam aynaya bakti saç sakal geri siyahlasti