Akne propionibakterium acnes denen gram pozitif, yavaş çoğalan cildin normal florasında bulunan bir bakteri tarafından oluşturulur. Bu bakteri cildimizdeki yağ ile beslenir ve propiyonik asit denen bir salgı üretir. Cilt üzerindeki gözenekler tıkandığında bu bakteri aşırı miktarda ürer ve ilk olarak ciltte kırmızı noktalar şeklinde kendini belli eder. Eğer vücudumuz fazla miktarda sebum (cildin nemini koruyan yağ) üretiyorsa; cildimizde bulunan bu bakteri sebum ile beslenerek üreme ve çoğalmaya başlar.
Sebum arttığında hücrelerdeki gözenekler; cildimizden dökülen ölü hücrelerle dolar ve beyaz nokta (kapalı komedon) olarak adlandırılan lekelere döner. propiyonik asit gözeneklerdeki bu yağ ve ölü hücrelerle tepkimeye girer ve hava ile teması sonucu da okside olur ve siyah noktaları (açık komedon) oluşturur. Eğer bu gözenekte çok fazla bakteri ürerse üzeri iltihaplı kırmızı noktalar şeklinde; sivilce kendini gösterir. cildimizdeki gözenekler sadece sebum ile değil farklı birçok nedenden de tıkanabilir. gözeneklerin tıkanması yine orda yaşayan p. acnes bakterisinin uyanmasına yol açar.
Yani sivilce; cildimizdeki sebum artışı sonucu cildimizde bulunan gözeneklerin tıkanması veya gözenekleri tıkayan diğer faktörler sayesinde p. acnes bakterisinin uyanıp; kırmızı nokta, komedon veya iltihaplı kırmızı noktalar şeklinde cilt lekeleri olarak karşımıza çıkmasıdır. Bunların tekrar etmesi ile birlikte ciltte büyük gözenekler olarak kendini göstermeye başlar. Gözeneklerin büyük kalması cildin pürüzsüzlüğünün kaybolmasına, çabuk yaşlanmasına, elastikiyetinin kaybolmasına neden olur.
Tabi bu durumda gözeneklerin ne olduğunu ve ne işe yaradığını da bilmek gerekir. Gözenekler, cildimizin her yerinde olurlar; yağ ve terin cilt dışına çıkmasını sağlayan, yağ bezleri, ter bezleri ve kıl folliküllerinin bulunduğu küçük açıklıklardır. cilt ısısını düzenlemekte önemli role sahiptirler. Ayrıca gözenekler sayesinde cildimize uyguladığımız ürünler alt katmanlara dek nüfuz edebilir ve ürünlerin emilimlerini arttırır. Gözeneklerde kas yapısı olmadığı için açılıp kapanma yapmazlar ama genetik faktörler, stres, ilaçlar, sağlıksız beslenme, uyku düzensizliği, spor yapmamak, yanlış kozmetik ürün kullanımı, cildin etkili ve doğru temizlenmemesi, cilt enfeksiyonları ve sivilceler; gözeneklerin elastikiyet yapılarını bozabilir. gözenekler; yağı değil nemi severler. sıkı gözenek kapalı gözenek demek değildir. Demek ki gözeneklerin tıkanması; sivilcenin oluşmasında asıl faktördür. O halde gözeneklerin tıkanmasına ve onların elastikiyet yapısının bozulmasına yol açan nedenlere göz atmak gerekiyor. Daha detaylı bilgi almak için uzmanlarımıza Whatsapp hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.
ÖNEMLİ!
Sivilce ve Akneler’den kurtulmanız için uzman ekibimizle sizler için sivilce ve akne karşıtı ürünlerimiz bulunmaktadır. Siz müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için detaylı çalışmalarımız sürekli olarak devam etmektedir. Detaylı Bilgi Almak İçin İletişime Geçebilirsiniz.
Ayrıca Akne ve Sivilce Farkı ? Sorusuna cevap verdiğimiz yazımıza göz atabilir veya Akne-Sivilce Nedir, Belirtileri ve Tedavisi başlıklı blogumuzu inceleyebilirsiniz.
Genetik yatkınlık
Hamilelik
Regl dönemi
Ergenlik dönemi
Cildimize elimizle sık sık temas etmek
Cildimizi yeterli ve etkili temizlememek
Kirli hava, tozlu ev, sigara
Atopik bünyeye sahip olmak
Yeterli su tüketmemek
Kalitesiz kozmetik ürünler, aşırı kozmetik ürün kullanımı, yağ bazlı kozmetikler, uyumadan önce kozmetiklerden cildi temizlememek
Sert ve sık peeling ve uzun süreli cilde eksfoliasyon uygulamak
Aşırı sıcak veya aşırı soğuk suyla duş almak
Güneşe aşırı maruz kalmak
Düzensiz uyku ritmi
Aşırı stres altında kalmak
Düzenli spor yapmamak
Çamaşırlarımızı kalitesiz deterjanla yıkamak
İlaçlar
Beslenme bozuklukları
Sivilceler; tıkanmış gözeneklerden ve bu tıkalı gözeneklerdeki bakterilerden dolayı olur. bu doğru. ama sivilcelerin bulundukları yere göre altta yatan nedenlerini de bilmek gerekir;
2. Bölgelere Göre Sivilceler Neden Olur
Alın ve burun sivilceleri (t bölgesi): en sık sebebi strestir. Uyku ritim bozukluğu, genetik yatkınlık diğer nedenleri arasındadır. Yüzümüzde en çok sebum’un üretildiği yer burundur ve düzenli temiz tutulmalıdır.
Saç çizgisi sivilceleri: saç kesim şeklimiz ve saçımız için kullandığımız şampuan, krem gibi saç bakım ürünlerimizin bu sivilcelerin oluşmasında rolu büyüktür.
Kaş çevresi sivilceleri: bu bölgedeki kıl follikülerinin yapısı ve bakımı sebebiyle genelde ortaya çıkarlar
Yanak ve kulak önü sivilceleri: yastık yüzlerimizin temiz olmaması, cep telefonumuzun teması, elimizle sık sık temas etmesi, makyajı temizlemeden uyumak,yağ bazlı veya kalitesiz veya çok yoğun kozmetik ürün kullanmak,
Çene ve çene hattındaki sivilceler: hormonal bozukluklar, hamilelik, regl dönemi, ilaçlar, ergenlik, allerjenler bu tip sivilcelerden sorumlu tutulmaktadır.
Vücutta oluşan ve yüzde gelişi güzel oluşan sivilceler: sindirim bozukluklarında, beslenme bozukluklarında; yani yeteri kadar vitamin, mineral ve antioksidan özelliği olan besinleri alamamak veya; aşırı süt içmek, baharatlı beslenmek, yağlı ve karbonhidratlı yeme alışkanlığı, cips tüketimi, kızartılmış yiyecekleri çok tüketmek, gazlı içecekleri çok içmek, konserve ürünleri tüketmek vs. günlük duş almamak, kalitesiz deterjanlarla kişisel eşyalarımızı yıkamak.
Buraya kadar; sivilcelerin ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu öğrendik. şimdi neye yol açtığını ve en sonunda da bunlardan nasıl kurtulacağımızı konuşacağız.
3. Sivilcenin Zararları
Özetle sivilcelerin; birçok nedenden ötürü cildimizdeki gözeneklerin tıkanması ile birlikte oluşmuş bir bakteriyel enfeksiyon olduğunu gördük. Sivilceler doğru ve etkili bir şekilde tedavi edilmediği takdir de; cildimizde gözeneklerin yapısını bozar, elastikiyetini kaybetmesine yol açar, gözeneklerin büyümesi ile birlikte cilt bütünlüğünü kaybederek pürüzlü hale gelir, hyaluronik asit kaybı yaşayarak nemini koruyamaz ve mat bir hale gelir ve ışıltısını kaybeder.
Tekrarlayan enfeksiyonlar nedeni ile elastikiyetini kaybeden ciltte kırışıklıklar oluşmaya başlar. Bu enfeksiyonlar aşırı melanin sentezini arttırarak cilt lekelerine yol açar. Hipodermisteki yağ hücrelerinin şeklini bozarak; epidermisin ve dermisin kanlanmasını bozar, yeteri oksijen vitamin destek akışı bozulur ve kollojen üretimi aksar. Ölü hücrelerin vücuttan atılma süresi uzar ve kişinin olduğundan daha yaşlı göstermesine neden olur. Bu enfeksiyonlar sivilcelerin oynanması ile birlikte büyüyebilir ve ciddi yaygın cilt enfeksiyonlarına çevirebilir. En önemli etkisi de kişinin aynaya bakma isteği kaybolarak anksiyete, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara sosyal fobi oluşmasına kendine ve dünyaya küsmesine neden olur.
O halde sivilceler doğru ve etkili bir şekilde tedavi edilmelidir ki; kişi kocaman gülebilsin.

4. Sivilce Tedavisi’nin 5 Altın Kuralı
- Gözenek yapısını bozacak, cilt yağını arttıracak ve cilt bariyerini tahriş edecek şeylerden uzak durmak.
- Cildimizi sivilce enfeksiyonlarından kurtarırken başka organlara zarar vermemek.
- Ciltteki fazla yağı alırken nem dengesini bozmamak.
- Cilde yeterli vitamin, antioksidan ve mineralleri vererek, cilt güçlendirmek.
- Sivilceye bağlı oluşmuş leke, pürüz, kırışıklıkları düzeltmek .
Sistemik etki eden ilaçlar ve topikal etki eden ilaçlar kullanılmaktadır. Günümüzde hekimler ve hastalar sistemik etkili ilaçlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyorlar. Çünkü ciltte yağı yok ederken nemini de yok edip, ciltte çatlamalara neden oluyorlar. Bundan da önemlisi sistemik ilaçlar; başta karaciğer ve böbrek olmak üzere diğer organlara zarar veriyor. Dolayısı ile etkili güvenilir topikal ilaçlar akne tedavisinde tercih ediliyorlar. Topikal etkililerden de içinde çok fazla kimyasal olmamasına özen gösteriliyor. Çünkü kimyasallar; insan cildindeki sivilceyi düzeltirken normal sağlıklı hücrelerin de yapısını bozuyorlar. Bu dengenin çok iyi ayarlanması gerekiyor. Sadece doğal ürünler yeterli etkiyi göstermezken, sadece kimyasal içeren ürünlerde cilde zarar vermeye başlıyor.
Asıl önemli olan; topikal ürünün bakteriyi etkisiz hale getirecek bir kimyasal içerirken aynı zamanda doğal içeriği ilede cilt için gerekli antioksidanları, mineralleri, vitaminleri bulundurması gerekiyor ve yine ürünün cildi temizlemesi, ciltteki fazla yağı alırken nem dengesini bozmaması hatta düzenlemesi gerekiyor. oluşan pürüz, leke, matlık gibi cilt hasarlarınıda düzeltmesi gerekiyor.
Sivilceye neden olan faktörlere uzak durmanın yanında; cildinizi temizleyecek, fazla yağı alıp, nemini düzenleyecek, cildiniz için gerekli vitaminleri, mineralleri ve antioksidanları bünyesinde barındıracak ve cildinizde oluşan hasarları düzeltecek bir topikal ajanla tedaviye düzenli olarak devam etmelisiniz. Bu amaçla topikal ürününüzde olması gerekenler;
- E vitamini
- C vitamini
- Magnezyum
- Çinko
- Antioksidatif
- Leke giderici
- Fazlı yağı alan
- Cildi nemlendiren
- Cilt ph sını düzenleyen
- Antimikrobiyal
- Zaralı maddeler içermeyen
- Bakanlık onaylı